ZTE leert dat crowdfunding een crowd vereist

Engadget vacaturebank

Marketing / SEO Coördinator bij Soundsnap

Soundsnap - Brooklyn, NY, Verenigde Staten

Digital Growth Manager bij WealthsimpleRijkdom eenvoudig - New York, NY, Verenigde Staten

Director of Engineering bij Shopkick

Shopkick - Redwood City, CA, Verenigde Staten zte-is-leren-crowdfunding-vereist-een-menigte foto 1

Een paar dagen geleden plaatste Jeff Yee van ZTE een mea culpa op een bedrijfsforum, waarin hij uitlegde dat zijn team een ​​fout had gemaakt. Hij verwees naar Hawkeye, het hoogtepunt van het CSX-project om een ​​smartphone te ontwerpen met suggesties van de gemeenschap. Het was veel gehyped, maar de telefoon die aan het einde tevoorschijn kwam, was iets van een kreupele eend. Met mid-range specificaties en een belangrijke functie (zelfhechting) die ontbreekt, heeft het apparaat halverwege zijn campagne minder dan $ 35.000 verdiend op een Kickstarter-doel van $ 500.000.

In augustus lanceerde ZTE CSX (Crowd Sourced X), een project waarbij gebruikers producten voorstelden die het bedrijf zou kunnen bouwen. Afgezien van een paar regels rond originaliteit en realisme, konden mensen hun fantasie de vrije loop laten bij het bedenken van concepten. Er werden ongeveer 400 ideeën ingestuurd, die uiteindelijk zouden worden teruggebracht tot vijf voor een laatste krachtmeting.

Het zou je vergeven zijn te denken dat ZTE de stemming probeerde te manipuleren, aangezien drie van de laatste vijf opties vrij gemakkelijke keuzes waren voor een smartphonebedrijf. De shortlist bevatte een standaard Android-telefoon en slimme hoesjes vergelijkbaar met de magische flip van Alcatel, evenals een zelfklevende telefoon met oogbewegingen. Het laatste apparaat is ontworpen om aan een muur te worden geplakt en handsfree te worden gebruikt - om boeken te lezen in bad of tijdens het koken. Op geen enkel moment was er een serieuze discussie over hoeveel het apparaat zou kosten, of dat ZTE dacht aan een pre-orderprijs van $ 199 voor Kickstarter-backers.

De winnaar was Hawkeye, de zelfklevende eye-tracking smartphone zoals ontworpen door Team One Technology. De originele pitch schetste een apparaat met een Snapdragon 823 gecombineerd met 4, of waarschijnlijker 6 GB RAM en 64 GB of 128 GB aan opslagruimte. Een late aankondiging van Hawkeye's specificatielijst kwam met een hele hoop teleurstelling, gecombineerd met een Snapdragon 625, 3 GB RAM en 32 GB opslag.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat, hoewel het apparaat werd opgezet als een zelfklevende smartphone met oogbewegingen, je het nergens aan kunt plakken, tenzij je de extra hoes gebruikt. Dit maakte de telefoon ongeveer net zo uniek als de honderden zelfklevende telefoonhoesjes van derden die je online kunt kopen. Het is ook niet zo dat eye-tracking-telefoons iets nieuws zijn, aangezien verschillende Samsung-apparaten al jaren een of andere vorm van de functie bieden.

Op het moment van schrijven hadden slechts 182 mensen ervoor gekozen om hun portemonnee te openen en het project te steunen, dat meer dan 90 opmerkingen heeft. Veel van die berichten zijn afkomstig van geërgerde fans die beweren dat ZTE 'alle geweldige eigenschappen van deze telefoon heeft verwijderd' en een 'goedkoop en generiek' apparaat heeft gebouwd. Anderen zijn geïrriteerd dat de telefoon alleen een Snapdragon 625 zal gebruiken, in plaats van iets duurders.

'ZTE leek [tijdens de stemming] niet te vermelden dat de telefoon voor een vaste prijs van $ 199 naar Kickstarter-backers zou worden verzonden.'

In zijn verontschuldiging legt Yee uit dat het bedrijf wilde dat CSX 'de massa over de hele wereld zou bereiken', wat de middelmatige specificaties en lage prijs rechtvaardigt. Die vergoeding van $ 199 is vastgesteld en ZTE was aanvankelijk niet bereid om de lijst met specificaties aan te passen, omdat het de toch al magere winst opslokt. Nu heeft Yee echter gezegd dat er één wijziging zal worden aangebracht - waarvan de keuze wordt overgelaten aan een openbare stemming. Gebruikers kunnen kiezen tussen een snellere chip, grotere batterij of stock-Android, met weinig ruimte voor andere wijzigingen.

Het is gemakkelijk om cynisch te zijn en te denken dat ZTE een smartphone heeft gebouwd en vervolgens een crowdfundingcampagne heeft georganiseerd om het te promoten. Wat echter waarschijnlijker is, is dat het bedrijf graag in een hype-trein reed die zoveel interesse van zijn klanten oogstte. Nu de commerciële realiteit van het bouwen van het apparaat duidelijk is geworden, is ZTE gedwongen om branden te bestrijden.

Hopelijk herinnert CSX gevestigde bedrijven eraan dat crowdsourcing geen kortere weg is om klanten in uw producten te laten investeren. Met die emotionele en financiële investering komt een gevoel van eigenaarschap, en als je niet uitlegt wat er aan de hand is, of gewoon stil blijft, worden mensen boos.

Aanbevolen verhalen

De ZTE Blade V8 Pro is nog een andere betaalbare telefoon met twee camera's

Het is de goedkoopste die we tot nu toe hebben gezien.

Online leren is een zegen, geen vloek

De afgelopen twintig jaar is het een discutabel onderwerp geworden voor aspiranten of leerlingen over welke manier van leren beter is, online of offline (klaslokaal). Houd ik...

Boeing 787 Dreamliner Bugfix vereist uit- en weer inschakelen

Geen enkele Dreamliner mag gedurende 22 dagen continu worden ingeschakeld.

6 tips voor een succesvolle marketing van uw crowdfundingcampagne

Voor een succesvolle crowdfundingcampagne is meer nodig dan alleen een paar social shares.