Zijn er risico's bij het gebruik van Y-kabels met USB-randapparatuur?

zijn-er-risico's-bij-het-gebruik-van-y-kabels-met-usb-randapparatuur foto 1

Soms kan het verwarrend zijn wanneer een technische specificatie het gebruik van een bepaald accessoire-item 'verbiedt', terwijl iedereen lijkt te denken dat het gebruik van het item in kwestie prima is. Wie heeft er uiteindelijk gelijk? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft het antwoord op de vraag van een bezorgde lezer.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q&A-websites.Foto met dank aan Dennis S. Hurd (Flickr).

De vraag

SuperUser-lezer muttley91 wil weten of er risico's zijn bij het gebruik van Y-kabels met USB-randapparatuur:

Ik heb het advies gekregen om een ​​Y-kabel te gebruiken om een ​​draagbare USB-harde schijf via twee poorten van stroom te voorzien, omdat deze niet genoeg stroom kan halen uit een enkele poort. Zijn er risico's of gevaren van overbelasting of beschadiging van de harde schijf door op deze manier een Y-kabel te gebruiken?

Zijn er risico's verbonden aan het gebruik van Y-kabels met USB-randapparatuur?

Het antwoord

SuperUser-bijdragers misha256 en Dmitry Grigoryev hebben het antwoord voor ons. Ten eerste, misha256:

De USB-specificatie verbiedt het gebruik van Y-kabels:

  • Het gebruik van een Y-kabel (een kabel met twee A-stekkers) is verboden op USB-randapparatuur. Als een USB-randapparaat meer stroom nodig heeft dan is toegestaan ​​volgens de USB-specificatie waarvoor het is ontworpen, dan moet het zelfvoorzienend zijn.

Maar de echte wereld zei: vergeet je gekke regels en gebruikt de hele tijd Y-kabels. Technisch gezien is er vrijwel geen risico dat er iets ergs gebeurt, gebruik gewoon geen Y-kabels via een niet-aangedreven USB-hub. Steek de connectoren rechtstreeks in de USB-poorten van de computer.

Zijn er risico's of gevaren van overbelasting of beschadiging van de harde schijf door op deze manier een Y-kabel te gebruiken?

Het gebruik van een Y-kabel verhoogt de spanning niet, het maakt alleen meer stroom beschikbaar, dus het is allemaal goed. De harde schijf kan zoveel stroom verbruiken als nodig is.

Het is veel waarschijnlijker dat u de inhoud van een harde schijf beschadigt door deze te weinig vermogen te geven. Er is niets erger dan schrijfbewerkingen halverwege mislukken. Dus ik smeek je, gebruik de Y-kabel.

Gevolgd door het antwoord van Dmitry Grigoryev:

Y-kabels zijn niet voor niets verboden door de USB-specificatie. Het aansluiten van de A-stekkers van een Y-kabel op twee verschillende hostpoorten (d.w.z. twee verschillende computers, een computer en een hub, enz.) kan leiden tot meerdere elektrische problemen:

  1. Een van de hosts is mogelijk uitgeschakeld terwijl de andere is ingeschakeld. Dit zal ertoe leiden dat de aangedreven host de stroom naar de niet-aangedreven host in de verkeerde richting duwt, wat mogelijk schade tot gevolg heeft.
  2. Zelfs als beide hosts worden gevoed, levert de ene een iets hogere spanning dan de andere, wat resulteert in een probleem dat lijkt op probleem #1 hierboven (misschien minder ernstig).
  3. Als je extreem veel pech hebt, kun je twee computers krijgen met slecht geïsoleerde PSU's die zijn aangesloten op verschillende lichtnetnetwerken (120V of 240V). Als u die aansluit met een gemeenschappelijke aardingskabel (een Y-vormige USB), worden beide computers onmiddellijk gezapt. Hoewel ik me in dit geval meer zorgen zou maken over elektrische veiligheid in het algemeen dan over het gebruik van de Y-kabel.

Als je ervoor zorgt dat beide A-stekkers op dezelfde USB-host worden aangesloten, is het gebruik van een Y-kabel prima (ik heb er zelf een). Maak je geen zorgen over het overbelasten van de schijf, deze zal net zoveel stroom verbruiken als nodig is.