Zelfherstellende spray-on waterdichte coating gemaakt

Superhydrofobe sprays zijn geen nieuw concept. Ik begon er voor het eerst over te praten in 2011 toen ze beloofden een einde te maken aan de noodzaak om kleren te wassen. Maar ze hebben een fatale fout. Hoewel ze een oppervlak volledig droog kunnen houden, werken ze alleen zolang dat oppervlak onbeschadigd blijft. Deze waterafstotende coatings zijn niet duurzaam, maar wetenschappers van de Universiteit van Michigan denken dat ze het probleem hebben opgelost.

Het materiaalwetenschappelijke en technische team in Michigan wierp een frisse blik op waterafstotende coatings en realiseerde zich dat het hebben van twee kernstoffen: een waterafstotend molecuul en een bindmiddel, niet genoeg was. De stoffen moesten goed met elkaar vermengen en stabiel blijven. Bestaande coatings hebben deze mix niet, wat betekent dat eventuele schade hun hydrofobe eigenschap verbreekt.Deze nieuwe coating kan nog steeds in sprayvorm worden aangebracht, maar droogt op tot een superhydrofobe laag die kan herstellen van verschillende soorten schade. De waterafstotende eigenschap blijft zelfs na te zijn 'geschuurd, bekrast, verbrand, met plasma gereinigd, afgeplat, gesoniceerd en chemisch aangevallen'.

Verwant

  • Kyocera lanceert 2e generatie smartphone die met zeep kan worden gewassen Kyocera lanceert 2e generatie smartphone die met zeep kan worden gewassen

Het eindproduct heet HydraTek en is gebaseerd op het mengen van gefluoreerd polyurethaanelastomeer en het waterafstotende molecuul F-POSS. Wanneer het wordt aangebracht, voelt het aan als rubber en zal het 'honderden keren' herstellen van schade.

Toepassingen zijn onder meer het waterdicht maken van dakpannen, de buitenkant van uw auto zodat deze niet vuil wordt, of zelfs de romp van schepen. Dat laatste is bijzonder opwindend omdat het het brandstofverbruik aanzienlijk zou kunnen verminderen door de waterbestendigheid te verminderen. En natuurlijk kunnen waterdichte gadgets ook profiteren van deze coating, maar niet het scherm, omdat HydraTek er niet uitziet alsof het een glad, transparant oppervlak vormt. Het recept kan echter worden aangepast, dus misschien zou een toekomstige iteratie dat mogelijk maken.

Aanbevolen verhalen

Samsung heeft een 408-inch 4K-scherm voor bioscopen gemaakt

Een scherm van 34 voet dat HDR ondersteunt en wordt ondersteund door een Harman-audiosysteem. Is dat genoeg om ons terug naar de bioscoop te lokken?

De beste waterdichte digitale camera's van 2017

Deze robuuste, weerbestendige digitale camera's zijn gemaakt om uw buitenavonturen vast te leggen, zowel op het droge als onder water.

Geek Trivia: Een stedelijke legende uit de jaren 80 beweerde cd-geluid verbeterd door de randen te bedekken met wat?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!