Ruimtevliegtuig X-37B landt na 2 jaar in een baan om de aarde

Terwijl elke missie die SpaceX uitvoert tot in de kleinste details wordt behandeld en we allemaal wachten op het volgende nieuws over de pogingen van Virgin Galactic om ruimtevluchten te commercialiseren, is de Amerikaanse luchtmacht bezig stilletjes een experimenteel ruimtevliegtuig rond de aarde te laten vliegen.

Daar werden we zondag aan herinnerd toen het onbemande X-37B Orbital Test Vehicle landde op NASA's Kennedy Space Center in Florida. Wat nog indrukwekkender is dan het Amerikaanse leger met een functionerend ruimtevliegtuig, is het feit dat de X-37B erin slaagde om twee jaar lang zonder problemen om de aarde te draaien, voor zover we weten.X-37B programmamanager luitenant-kolonel Ron Fehlen merkte op: 'Deze missie vestigde opnieuw een uithoudingsrecord in de baan en markeert de eerste landing van het voertuig in de staat Florida. We zijn ongelooflijk blij met de prestaties van het ruimtevoertuig en zijn enthousiast over de gegevens die zijn verzameld om de wetenschappelijke en ruimtevaartgemeenschappen te ondersteunen.'

Het X-37-ruimtevaartuig begon in 1999 als een NASA-project voordat het in 2004 werd overgedragen aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. De eerste lancering vond plaats in 2010, de tweede in 2011, de derde in 2012 en vervolgens deze laatste missie, OTV- 4, gelanceerd aan boord van een Atlas V-raket in mei 2015 en staat nu als de langste vlucht tot nu toe voor het experimentele vliegtuig.

Zowat alles met betrekking tot de X-37B is geclassificeerd. Het is een project met een onbekend budget voor een ruimtevaartuig gebouwd door Boeing. Het werd aanvankelijk gefinancierd door een samenwerking tussen NASA, Boeing en de Amerikaanse luchtmacht voor een totaalbedrag van $ 192 miljoen, voordat in 2002 nog een contract van $ 301 miljoen aan Boeing werd toegekend door NASA. Het is duidelijk dat er de afgelopen 15 jaar veel meer is uitgegeven om de ontwikkeling voort te zetten .

Verwant

  • NASA onthult 'Boeing Blue' ruimtepakNASA onthult 'Boeing Blue' ruimtepak

Volgens Reuters werden, terwijl de X-37B in een baan om de aarde was, meer dan 700 experimenten uitgevoerd. We weten niet wat ze waren, hoeveel de missie kostte, of welke technologie verborgen is in de schaal van het ruimtevliegtuig, dat 29 voet lang is en een spanwijdte van 15 voet heeft.

De volgende missie voor de X-37B staat al gepland. Het zal 'later in 2017' worden gelanceerd vanaf Cape Canaveral Air Force Station, Florida. Gaat dat het uithoudingsrecord nog verder uitbreiden?

Aanbevolen verhalen

Een Fitbit Flex 2 explodeerde naar verluidt op de arm van de vrouw

Fitbit doet 'actief onderzoek' naar de bewering dat de Flex 2 van een vrouw in brand vloog terwijl ze aan het lezen was.

Lilium test vliegtuig opgeroepen door een app

Het bedrijf is van plan om vanaf 2025 een vloot van vijfpersoons elektrische jets te hebben die mensen rond overbelaste steden vervoeren.

Facebook koopt krantenruimte om nepnieuws tegen te gaan

Net zoals wetgevers wetgeving bespreken die sociale netwerken zou beboeten omdat ze de verspreiding van nepnieuws niet in bedwang houden.

Netflix's grote budget 'Death Note'-remake landt op 25 augustus

Hier is onze eerste blik op de volgende grote exclusieve van het streamingbedrijf.