Wordt het geheugen langzamer als het groter wordt?

wordt-geheugen-langzamer-als-groter-in-formaat foto 1

Soms is het leuk om te speculeren hoe anders uw systeem zou werken als er wijzigingen zouden worden aangebracht in de hardwarecomponenten. De SuperUser Q&A-post van vandaag bespreekt de toename van het geheugen om de nieuwsgierigheid van een lezer te bevredigen.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderafdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groep van Q&A-websites.Foto met dank aan Association WDA (Flickr).

De vraag

SuperUser-lezer spartacus wil weten of het vergroten van het geheugen ervoor zou zorgen dat het langzamer wordt:

Als we de grootte van SDRAM zouden vergroten met dezelfde technologie, zou de responstijd dan langzamer worden? Als het langzamer zou worden, zou dat dan te wijten zijn aan de complexiteit van digitale logica?

Zou een toename in grootte ertoe leiden dat het geheugen langzamer wordt?

Het antwoord

SuperUser-bijdragers Daniel R Hicks en Shikhar Bhardwaj hebben het antwoord voor ons. Ten eerste, Daniel R Hicks:

Ja en nee. Zoals duDE stelt, zal het geheugen nooit sneller werken dan de bus/kloksnelheid die het aanstuurt, maar de maximale snelheid van het geheugen is zeker afhankelijk van de grootte.

Naarmate een geheugenassemblage groter wordt, neemt het aantal niveaus van adresdecoder toe (met de loggrootte) en neemt de belasting van de stuurprogramma's lineair toe (wat ongeveer een logaritmische toename van de vertraging oplevert).

Dus hoewel het zelden de moeite waard is om de grootte van RAM in een kant-en-klaar systeem te beperken in een poging om de snelheid te verhogen (er zijn uitzonderingen waarbij de box de kloksnelheid aanpast op basis van de grootte van RAM), als je een systeem bent designer, is de maximale RAM-grootte een van de prestatiecompromissen waarmee u rekening moet houden.

Gevolgd door het antwoord van Shikhar Bhardwaj:

Nee dat doet het niet. Omdat SDRAM is gesynchroniseerd met het systeem, hangt de geheugensnelheid af van de snelheid van het systeem. Wat de snelheid van geheugentoegang kan beïnvloeden, is de configuratie waarin het wordt gebruikt.

Als uw build al een dual-channel (of triple-channel) configuratie heeft en het grotere geheugen geen gebruik maakt van identieke modules, dan kan het zijn dat u langzamer gaat werken naar single-channel werking. Deze daling is echter nauwelijks merkbaar, zoals Wikipedia zegt:

  • Tom's Hardware vond weinig significant verschil tussen single-channel en dual-channel configuraties in synthetische en gaming benchmarks (met behulp van een moderne (2007) systeemopstelling). In zijn tests gaf dual-channel op zijn best een snelheidsverhoging van 5 procent bij geheugenintensieve taken.

In dit geval kan de snelheid afnemen, maar u zult een algehele prestatieverbetering ervaren vanwege de grotere hoeveelheid fysiek geheugen die beschikbaar is voor uw besturingssysteem. Dit hangt natuurlijk af van het besturingssysteem dat u gebruikt en hoe efficiënt het is om de beschikbare bronnen te gebruiken.