Ondersteuning voor Windows XP eindigt vandaag: hier is hoe u overschakelt naar Linux

windows-xp-support-eindigt-vandaag-hier-en-8217;s-hoe-om-over te schakelen naar-linux foto 1

Microsoft is klaar met het ondersteunen van Windows XP. Als je beveiligingspatches wilt, moet je een nieuw exemplaar van Windows of een nieuwe pc in de doos kopen - of je kunt overschakelen naar Linux en jarenlang gratis beveiligingsupdates krijgen.

Desktop Linux is niet alleen krachtiger en completer dan ooit, het besturingssysteem dat u gebruikt is minder belangrijk dan ooit. Nu meer software webgebaseerd wordt, staat Linux op een meer evenwichtige voet met Windows en Mac OS X.Dingen om te overwegen

Niet iedereen kan overstappen op Linux. Als u een Windows-specifieke bedrijfstoepassing hebt die alleen Windows XP ondersteunt, moet u waarschijnlijk Windows XP blijven gebruiken.

Aan de andere kant zijn veel mensen heel tevreden met hun huidige hardware omdat ze goed van pas komen: hun Windows XP-computers kunnen op internet surfen, documenten bewerken, media afspelen en foto's beheren. Linux kan al deze basisprincipes doen. Mozilla Firefox, Google Chrome en Opera ondersteunen allemaal Linux. Dropbox biedt een officiële Linux-client en zelfs Microsoft's eigen Skype ondersteunt Linux. De push naar webgebaseerde software helpt ook - Microsoft biedt geen Office voor Linux, maar u kunt de gratis Office Online-service van Microsoft gebruiken in een webbrowser op een Linux-pc. iTunes ondersteunt Linux niet, maar populaire services zoals Spotify, Rdio en Pandora werken in een browser op Linux net als op Windows. Linux heeft ook een groot assortiment gratis softwareprogramma's voor alles van het schrijven van documenten tot het beheren van media en het bewerken van foto's.

Je kunt proberen om Windows-software op Linux te gebruiken via de Wine-compatibiliteitslaag, maar het is niet perfect en het kan zijn dat je het programma moet aanpassen en met problemen worstelt. Veel programma's werken helemaal niet met Wine. Het is het beste om software te gebruiken die Linux ondersteunt terwijl je Linux gebruikt.

windows-xp-support-eindigt-vandaag-hier-en-8217;s-how-to-switch-to-linux foto 2

Kies een Linux-distributie

Eerst moet je een Linux-distributie kiezen. Linux-distributies nemen alle open-source software die er is en combineren het tot een samenhangend pakket met hun eigen tweaks.

Ubuntu heeft de meeste naamsbekendheid, maar ook Linux Mint is populair. Er zijn veel andere Linux-distributies, maar je zou waarschijnlijk met een van deze twee moeten beginnen. Als uw computer aan de oudere en langzamere kant is, wilt u misschien een lichtere distributie proberen, zoals Lubuntu, die een lichtere desktopomgeving en lichtere software gebruikt om beter te presteren op oudere hardware.

De LTS-release (langdurige ondersteuning) van Ubuntu biedt gegarandeerd gratis beveiligingsupdates tot april 2017, drie jaar na het einde van de ondersteuningsdatum van Windows XP. Wanneer 2017 rond rolt, kunt u gratis upgraden naar de volgende versie van Ubuntu.

windows-xp-support-eindigt-vandaag-hier-en-8217;s-hoe-om-over te schakelen naar-linux foto 3

Neem Linux voor een proefrit

Download je Linux-distributie naar keuze en je krijgt een ISO-bestand op je computer. U kunt dit ISO-bestand op een cd of dvd branden of een tool zoals de Universal USB Installer gebruiken om het op een USB-station te installeren. Plaats de schijf of het USB-station in uw computer, start opnieuw op en u zou het Linux-systeem moeten zien opstarten in plaats van Windows. (Als Windows in plaats daarvan opstart, moet u mogelijk de opstartvolgorde in het BIOS van uw computer wijzigen.)

windows-xp-support-eindigt-vandaag-hier-en-8217;s-how-to-switch-to-linux foto 4

Selecteer de Try-optie in plaats van Installeren en je distributie naar keuze zal opstarten, zodat je met een Linux-desktop kunt spelen. Het is nog niet op uw computer geïnstalleerd - het wordt uitgevoerd vanaf de schijf of het USB-station. Houd er rekening mee dat het waarschijnlijk langzamer zal werken dan wanneer het op uw computer zou zijn geïnstalleerd, vooral als het vanaf een cd- of dvd-station draait.

windows-xp-support-eindigt-vandaag-hier-en-8217;s-hoe-om-over te schakelen naar-linux foto 5

Installeer Linux op je pc

Als je van het Linux-systeem houdt, kun je in de live-omgeving op het pictogram Installeren klikken om het op je computer te installeren. Je zult het waarschijnlijk naast Windows XP in een dual-boot-configuratie willen installeren als Linux nieuw voor je is. Telkens wanneer u uw computer opstart, kunt u kiezen of u Linux of Windows wilt gebruiken. Gewoon opnieuw opstarten om tussen de twee te schakelen.

Een dual-boot-systeem is de beste manier om je voeten nat te maken terwijl je nog steeds dat Windows XP-systeem in de buurt hebt voor het geval je het nodig hebt. Zolang u in een dual-boot-configuratie installeert, hebt u rechtstreeks vanuit Linux toegang tot uw Windows-gegevens.

Waarschuwing: als je Windows XP wilt vervangen door Linux, maak dan eerst een back-up van je bestanden - als je ervoor kiest om je Windows-installatie te overschrijven, worden al je gegevens gewist. Je gegevens zouden veilig moeten zijn als je Linux installeert in een dual-boot configuratie, maar je moet altijd back-ups hebben voor het geval er iets misgaat.

windows-xp-support-eindigt-vandaag-hier-en-8217;s-hoe-om-over te schakelen naar-linux foto 6

Wat nu?

U kunt nu uw Linux-systeem gebruiken. Als u het grootste deel van uw tijd in een browser doorbrengt, kunt u gewoon de meegeleverde Firefox-browser starten en aan het werk gaan. Als u de voorkeur geeft aan Chrome of Opera, kunt u de Linux-versie downloaden van de website van Google of Opera.

Je installeert de meeste software via een pakketbeheerder op Linux. In plaats van op internet naar een programma te zoeken, opent u de pakketbeheertoepassing - het Ubuntu Software Center op Ubuntu - en kiest u een programma om te installeren. Uw systeem zal het downloaden uit de software-archieven van Ubuntu en het automatisch installeren - u hoeft zich geen zorgen te maken over malware of te maken krijgen met software-installatieprogramma's die adware proberen te installeren. Wanneer er software-updates plaatsvinden, verschijnen deze in de software-updater van uw systeem, zodat u alles vanaf één plek kunt bijwerken. (Het Ubuntu Software Center bevat nu wat betaalde software, maar de meeste applicaties zijn gratis.)

Een paar closed-source, commerciële programma's komen nog steeds van buiten deze repositories - je zou bijvoorbeeld closed-source software zoals Skype, Dropbox, Steam en Minecraft van de officiële bronnen moeten halen. Maar de meeste toepassingen die u zult gebruiken, zijn beschikbaar in de pakketbeheerder van uw Linux-distributie.

U hebt geen antivirussoftware nodig op Linux. Pas wel op voor social engineering-aanvallen - u kunt ten prooi vallen aan sluwe aanvallers, ongeacht welk platform u gebruikt.

windows-xp-support-eindigt-vandaag-hier-en-8217;s-hoe-om-over te schakelen naar-linux foto 7


Moet iedereen overstappen op Linux? Natuurlijk niet - veel mensen kunnen dat niet. Maar als u nog steeds tevreden bent met Windows XP omdat uw bestaande computer u goed van pas komt, is het installeren van Linux een gratis manier om een ​​veilig besturingssysteem op uw computer te krijgen.

Meer verhalen

Zes dingen die Android beter zou kunnen doen

Android heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd. Wat ooit een lelijk, traag besturingssysteem was, is nu een verfijnd, veelgebruikt, uitstekend mobiel besturingssysteem. Hoewel het niet voor iedereen is, is het moeilijk te ontkennen of te negeren wat Google met Android heeft gedaan. Maar het is niet perfect - er zijn dingen die kunnen

Betrouwbaarheidsmonitor is de beste Windows-tool voor probleemoplossing die u niet gebruikt

Als het gaat om verborgen juweeltjes in Windows, gaat er niets boven de tool Betrouwbaarheidsmonitor, verborgen achter een link in een andere tool die u ook niet gebruikt. Waarom Microsoft niet meer licht werpt op deze echt nuttige tool voor het oplossen van problemen, zullen we nooit weten.

Hoe u Flash in elke webbrowser kunt verwijderen en uitschakelen?

Adobe's Flash-plug-in heeft een groot doelwit erop geschilderd. Een recent lek laat zien dat er nog een Flash Player 0-day is waarmee aanvallers je computer kunnen compromitteren, en dat deze de afgelopen vier jaar te koop is geweest.

Hoe u een bel hoort elke keer dat u uw MacBook Pro of Air aansluit

De nieuwe MacBook, voor het eerst uitgebracht in 2015, maakt een belgeluid elke keer dat je de MacBook aansluit, net als de iPhone en iPad. Maar de MacBook Pro en Air niet, tenzij u deze verborgen functie inschakelt.

How-To Geek is op zoek naar een beveiligingsschrijver

Denk je dat je de perfecte combinatie hebt van geekkennis en schrijfvaardigheid? We zijn op zoek naar een ervaren, op beveiliging gerichte schrijver om ons team te versterken.

Foto's maken en bijvoegen bij berichten in iOS 10

In iOS 10 heeft Apple een wijziging aangebracht in de manier waarop u foto's maakt en bijvoegt in iMessage. Het is een kleine verandering, maar het kan even duren, of vijf, om erachter te komen.

De verwijderoptie verwijderen uit het startmenu van Windows 10

Windows 10 heeft een optie toegevoegd om apps te verwijderen met een rechtermuisknop in het menu Start. Als u ooit merkt dat u die optie per ongeluk selecteert, of als u uw computer deelt en wilt voorkomen dat anderen per ongeluk apps verwijderen, kunt u deze functie als volgt uitschakelen.

De grootte en kleur van de muisaanwijzer in Windows wijzigen

U kunt pc-instellingen of het configuratiescherm gebruiken om de grootte en kleur van de muisaanwijzer te wijzigen, en we laten u beide manieren zien. De methode PC-instellingen kan worden gebruikt in Windows 10 en 8 en de methode Configuratiescherm kan worden gebruikt in Windows 10, 8 en 7.

Een back-up maken van uw sms-berichten naar Dropbox of Google Drive op Android

Je weet nooit wanneer je naar een oud sms-bericht met een belangrijk stukje informatie moet verwijzen, en de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je nooit iets verliest, is door een back-up te maken. Gelukkig is het supereenvoudig om alle sms-berichten van je Android-telefoon naar de cloud te pushen.

Hoe rode ogen in Photoshop te repareren

Als je ooit de flitser op je camera hebt gebruikt om een ​​foto te maken van iemand in een donkere kamer, heb je waarschijnlijk het rode-ogeneffect gezien. Het is waar de pupillen van de persoon felrood lijken in plaats van hun natuurlijke zwart.