Windows 10 S is de gok van Microsoft op zijn ecosysteem

windows-10-s-is-microsoft-and-039;s-bet-on-its-ecosystem foto 1

Dus wat is Windows 10 S? Is dit het perfecte besturingssysteem voor schoolkinderen en leraren, of is het het besturingssysteem dat de nieuwe Surface Laptop van Microsoft zal laten schitteren? Kan het allebei?

Als je geen 105 minuten hebt om de presentatie te bekijken, is Windows 10 S een scheeftrekking van het besturingssysteem van Microsoft dat alleen Windows Store-apps uitvoert. Hierdoor is het zogenaamd sneller en, dankzij app-sandboxen, veiliger dan Windows 10 Home of Pro. Vóór de onthulling werd algemeen aangenomen dat 10 S alles te maken had met concurreren met Chrome OS aan de lage kant. Maar ondanks de introductie van het besturingssysteem tijdens een op onderwijs gericht evenement, zullen Microsoft en zijn hardwarepartners Windows 10 S-machines aan de massa verkopen, met prijzen variërend van $ 189 tot meer dan $ 2.000 voor de duurste Surface Laptop.windows-10-s-is-microsoft-and-039;s-bet-on-its-ecosystem foto 2

10S zal waarschijnlijk veel liefde krijgen van scholen en misschien zelfs bedrijven. Microsoft heeft tools toegevoegd die het instellen en beheren van honderden machines veel gemakkelijker maken, en dit zijn omgevingen waar beheerders al dicteren wat gebruikers wel en niet kunnen doen met hun computers.

Maar die beperking van de Windows Store kan problemen opleveren: sommige krachtige programma's hebben geen volwaardige UWP-versies (Universal Windows Platform, de Windows Store-app-indeling) en veel oudere softwareprogramma's hebben gewoon geen UWP-equivalenten. Microsoft heeft wel een vrij eenvoudige methode voor gebruikers om oudere apps opnieuw in te pakken naar UWP, die beheerders mogelijk kunnen doorlopen voordat ze worden gedistribueerd via de gespecialiseerde Microsoft Store for Education of Business.

Als 10 S een besturingssysteem bij uitstek wordt voor scholen, zou het meer ontwikkelaars moeten aanmoedigen om hun apps naar UWP te converteren. Dit betekent niet noodzakelijk dat Adobe of Autodesk hun apps gaan aanbieden via de algemene Windows Store: er zijn zakelijke redenen waarom ze dat niet zullen doen, niet in de laatste plaats door Microsoft's verlaging van de inkomsten uit de Windows Store. Maar het kost weinig moeite om een ​​UWP-app te verpakken, en voor veel ontwikkelaars zal de aantrekkingskracht groot zijn.

10 S voor de massa

Als pitch voor het onderwijs is Windows 10 S heel logisch. Het app-ecosysteem, vol met volledige versies van Office, maakt het aanzienlijk flexibeler dan Chrome OS, en het vergrendelde karakter zou het gemakkelijk te beheren moeten maken. Maar Microsoft en zijn hardwarepartners zullen iedereen een Windows 10 S-laptop verkopen, en met de Surface Laptop die de aandacht trekt en de algemene prijzen beginnen bij $ 189, is de kans groot dat veel mensen in de verleiding komen. Hoe zal het voor hen werken?

windows-10-s-is-microsoft-and-039;s-bet-on-its-ecosystem foto 3

Zonder een beheerder die de scheuren gladstrijkt, is 10 S minder flexibel. Die app-work-arounds zijn van tafel, en je gaat in wezen terug naar de Store-only visie die Microsoft bood met Windows RT, zijn noodlottige poging om ARM-aangedreven Windows-machines te verkopen om te concurreren met tablets.

De overgrote meerderheid van de gebruikers wil of heeft echter geen professionele applicaties nodig. De Windows Store-selectie is veel breder dan vijf jaar geleden, toen RT werd uitgebracht, en de meeste tijd wordt sowieso in de browser doorgebracht. Windows 10 S is ook gebaseerd op een beter besturingssysteem in Windows 10: een die goed presteert en, belangrijker nog, waar gebruikers al aan gewend zijn. Met dat in gedachten vervaagt de vergelijking tussen de twee besturingssystemen.

Misschien wel het grootste probleem van Microsoft met RT was dat het niets oploste. Het was een langzamere versie van Windows met nauwelijks applicaties, en consumenten begrepen de processorarchitectuur niet en gaven er ook niets om. Dus welk probleem lost 10S op? Het biedt een gestroomlijnd besturingssysteem, verbeterde prestaties en een langere batterijduur ten koste van flexibiliteit. Dat is ongeveer dezelfde pitch die bedrijven gebruiken om Chromebooks te verkopen, en 10 S biedt voor de meeste gebruikers een meer vertrouwde en minder rigide omgeving dan het besturingssysteem van Google.

Microsoft heeft echter een klein nadeel ten opzichte van Google. De Chromebook is gemakkelijk te begrijpen omdat mensen weten wat Chrome is. De verwachting is dat u uw nieuwe laptop opent en dat de software een browser is. Vrijwel iedereen weet wat Windows is, en het is niet precies wat Microsoft hier aanbiedt.

Het komt allemaal neer op hoe mensen software installeren op Windows: je gaat naar een website, je downloadt een app en je gebruikt hem. Zo werkt een Windows 10 S laptop niet. En natuurlijk zullen mensen de Windows Store gebruiken, maar het eerste wat ze zullen doen als ze een app niet kunnen vinden, is naar internet gaan om deze te downloaden. Als ze dat doen, wordt hen gevraagd om $ 49 te betalen om te upgraden naar Windows 10 Pro. Hoewel die vraagprijs niet gek is, is een pop-up die je hierover informeert geen geweldige gebruikerservaring, en Microsoft heeft een gigantische taak voor de boeg om uit te leggen waarom deze nieuwe machines niet werken zoals Windows-laptops. Duidelijke marketing en in-store messaging zijn essentieel om van 10S een succes te maken.

Duidelijke marketing en in-store messaging zijn essentieel om van 10S een succes te maken.

Microsoft van zijn kant doet daar behoorlijk werk mee, en over het algemeen is het marketingmateriaal duidelijk over wat 10 S wel en niet is. 'Windows 10 S is gestroomlijnd voor beveiliging en prestaties, en werkt uitsluitend met apps uit de Windows Store', zegt de beschrijving op de OS-vergelijkingssectie van de site van het bedrijf, die niet duidelijker kan. Maar het is gemakkelijk om tekort te schieten.

Op de Surface Laptop-pagina krijg je 'Toepassingen worden geleverd via de Windows Store, zodat ze door Microsoft zijn geverifieerd.' Zonder de 'exclusieve' disclaimer klinkt dit een beetje als een bonusbeveiligingsfunctie, iets optioneel zoals Apple's Gatekeeper.

In het geval van de Surface Laptop biedt Microsoft eigenlijk een gratis upgrade naar Windows 10 Pro aan, dus dat is niet zo'n groot probleem. Maar het benadrukt hier het probleem: het Windows-team van Microsoft kan zijn berichtgeving goed doen, maar de verleiding voor laptopfabrikanten - zelfs binnen Microsoft - om de tekortkomingen van hun apparaten te verdoezelen, zal groot zijn. Het zal hard moeten werken om ervoor te zorgen dat zijn hardwarepartners geen onherstelbare schade toebrengen aan de reputatie van zijn nieuwe besturingssysteem.

Browsers, Bing en Keuze

Hoewel de brede lijnen van de 10 S solide lijken, schieten sommige details te kort. Ongeacht het besturingssysteem, het eerste wat ik doe met een nieuwe laptop is Google Chrome installeren, en ik ben niet de enige in die voorkeur. Ondanks dat het wordt geleverd als de standaardbrowser op Windows 10 (en het besturingssysteem je constant zeurt om het een kans te geven), suggereren gegevens van vorig jaar dat slechts één op de vijf Windows 10-gebruikers Edge gebruikt. De overgrote meerderheid gebruikt Google Chrome, dat momenteel niet beschikbaar is in de Windows Store.

Zelfs als Google morgen Chrome naar de winkel brengt, zal het de zaken niet veel beter maken. Hoewel het gisteren niet werd genoemd, heeft Microsoft sindsdien gezegd dat de standaardbrowser niet kan worden gewijzigd in Windows 10 S. Dat betekent dat elke keer dat u op een link in een app of bericht klikt, Edge wordt geopend.

Microsoft kan en zal waarschijnlijk wijzen op een verbeterde levensduur van de batterij, RAM-gebruik en beveiliging als reden voor deze beslissing. Door de gebruikerskeuze te beperken, kan het ervoor zorgen dat iedereen een veilige, moderne browser gebruikt die ervoor zorgt dat goedkopere machines niet als afval werken. Maar als dat waar was, waarom wordt Bing dan ook vergrendeld als de standaardzoekmachine? Dat klopt: tenzij u handmatig naar google.com navigeert en gaat zoeken, komen al uw zoekresultaten van Bing.

De ziel van Windows is keuze, niet Edge of Bing.

Neem deze twee beperkingen samen en het is duidelijk dat dit niets te maken heeft met beveiliging of prestaties. Het is Microsoft die wanhopig probeert zijn browser- en zoekinspanningen te ondersteunen door de keuze te beperken. Gisteren beschreef Windows-chef Terry Myerson 10S als 'de ziel van Windows', maar voor mij en miljoenen Windows-gebruikers over de hele wereld is de ziel van Windows de keuze, niet Edge of Bing. Het is een inherent hackbaar, aanpasbaar platform.

Dit is duidelijk vijandig voor de gebruiker, maar misschien heeft Microsoft gegevens die suggereren dat deze tactiek zou kunnen werken. Al een tijdje zijn Cortana- en Start Menu-zoekopdrachten in Windows 10 door Bing gegaan en geopend in Edge, waarbij browservoorkeursinstellingen worden genegeerd. Gezien de enorme hoeveelheid analytische gegevens die Microsoft van zijn gebruikers verzamelt, is het mogelijk dat het daar een gebruikspatroon heeft gezien waarvan het denkt dat het resultaten zal opleveren. Misschien bleef de meerderheid van de gebruikers de rest van hun sessie in Edge browsen, wat suggereert dat het ze niet kan schelen en uit gewoonte andere browsers gebruiken.

Hoe dan ook, het feit blijft dat er enkele gebruikers zijn, waaronder ikzelf, die niet blij zijn met dit gedrag, en het op deze manier vergrendelen van 10 S zal degenen die waarschuwen voor UWP alleen in staat stellen een ommuurde tuin binnen Windows te creëren om luider te klagen. Voor mij is het beperken van zowel de apps die u kunt installeren als de standaardzoekmachine gebruikers een beetje te hard pushen. Dit zijn echter kleine details, en als er voldoende opschudding is, kan Microsoft gemakkelijk een schakelaar omdraaien en ze veranderen zonder afbreuk te doen aan het basale verkooppraatje voor het besturingssysteem.

Een Windows Store-toekomst

Met 10 S geeft Microsoft zijn visie op de toekomst van Windows. Er wordt al geruime tijd hard gewerkt om ontwikkelaars naar UWP te verplaatsen, door eenvoudige workflows te creëren om legacy-apps in een UWP-container te verpakken, en dit is weer een duw in die richting. Het hoopt dat zijn gebruikers de verhoogde snelheid en levensduur van de batterij zullen waarderen en dat ontwikkelaars zullen verhuizen naar waar hun klanten zijn, en snel.

Net als Windows 8 en RT vertegenwoordigt 10 S een gok voor Microsoft. Het is gokken dat ontwikkelaars zullen volgen als het scholen kan overtuigen om mee te doen; het is gokken dat een laptop van $ 189 voldoende prestaties zal leveren om consumenten niet te verbranden; en het gokt dat als ontwikkelaars niet snel genoeg handelen voor gebruikers, het in wezen een 'add-on' van $ 49 aan hen kan verkopen wanneer ze op dat precieze moment gefrustreerd zullen zijn door een gebrek aan functionaliteit in zijn besturingssysteem.

Op de lange termijn wil Microsoft Windows als ecosysteem bezitten in plaats van als platform. Om dat te laten gebeuren, moet het wiel draaien. Het probeert en faalt immers al een tijdje om zijn ontwikkelaars en gebruikers in de Windows Store te verkopen. Als Microsoft standaard een 10S-ervaring wil bieden en legacy apps en services achter een Pro-paywall wil plaatsen, moet het ergens beginnen.

De onderwijsmarkt is groot genoeg om het publiek te voorzien om meer ontwikkelaars aan boord te krijgen voor zijn visie. Regelmatige gebruikers verleiden met zowel goedkope computers als prachtige hardware zoals de Surface Laptop, vergroot alleen maar de kans dat de gok zijn vruchten afwerpt. Maar als Microsoft de overgrote meerderheid van de apps niet in de Windows Store kan krijgen, zal het plan niet werken.

Aanbevolen verhalen

Upgrade de Surface Laptop gratis naar Windows 10 Pro

Microsoft's Surface Laptop heeft een studentgerichte versie van Windows 10, maar je kunt tot 31 december gratis upgraden naar Windows 10 Pro.

De TravelMate Spin B1 is de eerste Windows 10 S-laptop van Acer

De TravelMate Spin B1 is de eerste laptop van Acer met Windows 10 S

'Two Dots' heeft nu een competitieve modus waarin je echt geld kunt inzetten

Two Dots maakt nu deel uit van Sparcade, waar je geld kunt storten en tegen je vrienden kunt spelen.