Wi-Fi versus Ethernet: hoeveel beter is een bekabelde verbinding?

wifi-vs-ethernet-hoeveel-beter-is-een-bedrade-verbinding foto 1

Wi-Fi is natuurlijk handiger dan bekabelde Ethernet-kabels. Maar Ethernet biedt nog steeds voordelen: hogere snelheden, lagere latentie en geen problemen met draadloze interferentie.

U zult waarschijnlijk niet snel een Ethernet-kabel op uw smartphone aansluiten. Maar dit is van belang bij het omgaan met desktop-pc's, laptops op bureaus, gameconsoles, tv-streamingboxen en andere apparaten.Hoeveel sneller is Ethernet?

Ethernet is gewoon sneller dan Wi-Fi; daar kom je niet omheen. Maar de echte verschillen zijn kleiner dan je zou denken. Wi-Fi is de afgelopen jaren aanzienlijk sneller geworden dankzij nieuwe standaarden zoals 802.11ac en 802.11n, die maximale snelheden bieden van respectievelijk 866,7 Mb/s en 150 Mb/s. Dit is een maximale snelheid voor alle apparaten in uw netwerk om te delen, en u zult waarschijnlijk niet in de buurt komen van deze snelheden - maar wifi is veel sneller dan vroeger.

Aan de andere kant kan een bekabelde Ethernet-verbinding in theorie tot 10 Gb/s bieden, als je een Cat-6-kabel hebt. De exacte maximale snelheid van uw Ethernet-kabel hangt af van het type Ethernet-kabel dat u gebruikt. Zelfs de veelgebruikte Cat-5e-kabel ondersteunt echter tot 1 Gb/s.

Maar uw internetverbinding is het echte knelpunt - het is het langzaamste deel van het systeem. Uw internetverbinding komt waarschijnlijk niet in de buurt van het afkappen van uw wifi-verbindingssnelheid, dus alleen overschakelen naar Ethernet zal de zaken waarschijnlijk niet versnellen.

Lokale verbindingssnelheden tussen apparaten in uw netwerk worden hierdoor beïnvloed. Als u bijvoorbeeld bestanden zo snel mogelijk wilt overbrengen tussen computers of apparaten in hetzelfde huis of anderszins op hetzelfde lokale netwerk, wilt u Ethernet gebruiken in plaats van Wi-Fi - en idealiter ten minste Cat-6-kabels in plaats van Cat-5e. Uw internetverbinding is hier niet bij betrokken, dus het hangt allemaal af van de maximale snelheden die uw lokale netwerkhardware kan bieden. Maar zelfs dit is alleen van belang als u regelmatig grote hoeveelheden gegevens tussen uw computers overdraagt ​​en u dit zo snel mogelijk wilt doen.

U kunt dit testen door verschillende snelheidstests voor de internetverbinding uit te voeren, eenmaal via wifi en eenmaal met Ethernet. Je zou geen verschil moeten zien. Als je nieuwsgierig bent naar lokale bestandsoverdrachten, probeer dan een groot bestand over te zetten tussen twee computers terwijl ze beide zijn verbonden met Ethernet en terwijl ze allebei zijn verbonden met wifi. Daar zou je een verschil tussen moeten zien.

wifi-vs-ethernet-hoeveel-beter-is-een-bedrade-verbinding foto 2

Hoeveel minder latentie biedt Ethernet?

Verbindingskwaliteit gaat gewoon niet over ruwe bandbreedte. Latency is ook een grote factor. Dit staat bekend als ping in online gaming-kringen. Als het uw zorg is om de latentie zo veel mogelijk te verminderen, bijvoorbeeld als u online games speelt en reactietijd nodig heeft om zo snel mogelijk te zijn, bent u waarschijnlijk beter af met een bekabelde Ethernet-verbinding.

Aan de andere kant, als je alleen Netflix streamt, maakt het verschil in latentie niet uit. Samenvattend, met wifi is er een beetje meer vertraging wanneer signalen heen en weer gaan tussen een wifi-apparaat en je draadloze router. Met een bekabelde Ethernet-verbinding is er minder latentie.

U kunt dit testen door een ping-opdracht uit te voeren. Ping het IP-adres van uw router, zowel wanneer verbonden via Wi-Fi als wanneer verbonden via Ethernet. Vergelijk de resultaten om te zien hoeveel latentie de wifi toevoegt.

wifi-vs-ethernet-hoeveel-beter-is-een-bedrade-verbinding foto 3

Draadloze interferentie

Wi-Fi is onderhevig aan meer interferentie dan een bekabelde verbinding. Ethernet-kabels kunnen ook signaaldegradatie ervaren, maar het is gemakkelijker te beheren en te vermijden. En als je eenmaal de zaken goed hebt ingesteld, zouden ze gewoon moeten blijven werken zonder schijnbaar willekeurige signaalverslechtering.

Met wifi kunnen veel meer dingen interfereren. De netwerken van uw buren, andere apparaten die het wifi-spectrum gebruiken en objecten in de weg kunnen allemaal problemen veroorzaken. Als u zich verplaatst, kan uw signaal op sommige plaatsen sterker zijn dan op andere. Daarom is het moeilijk om precies te zeggen hoeveel latentie hierboven zal worden geïntroduceerd - het kan inconsistent zijn en hangt af van hoeveel interferentie er is.

Het is moeilijk om interferentie te kwantificeren, hoewel er dingen zijn die je kunt doen om draadloze interferentie te verminderen en het best mogelijke wifi-signaal te krijgen.

wifi-vs-ethernet-hoeveel-beter-is-een-bedrade-verbinding foto 4

Wanneer is het zinvol om Ethernet te gebruiken?

Wi-Fi is nog steeds nuttig. Met Wi-Fi kun je overal een smartphone, tablet of laptop op je netwerk krijgen, en dat is duidelijk. Maar met wifi kun je ook apparaten op je netwerk aansluiten zonder een Ethernet-kabel te gebruiken, dus het kan gewoon handig zijn, zelfs als je geen zin hebt om een ​​Ethernet-kabel van je router naar een apparaat in een andere kamer in je huis te leiden. .

Dat is de echte reden om wifi te gebruiken: gemak. Als een apparaat moet worden verplaatst of als u er gewoon geen kabel naartoe wilt, is wifi de juiste keuze.

Aan de andere kant, als je een desktop-pc of server hebt die op één plek staat, of als je een gameconsole of settopbox bij je tv hebt, is Ethernet nog steeds een goede optie. Ervan uitgaande dat het eenvoudig genoeg is om de apparaten aan te sluiten met een Ethernet-kabel, krijgt u een consistentere solide verbinding. Ja, Ethernet is beter.

Maar het is niet per se zo veel beter, en de meeste mensen zijn misschien blij om bij wifi te blijven en vergeten Ethernet-kabels te gebruiken. Het is aan jou - het testen van je verbindingssnelheden en latentie met de bovenstaande snelheidstest- en ping-tools kan je helpen een beter geïnformeerde beslissing te nemen.


Veiligheid is een andere zorg. Zelfs als je moderne WPA2-PSK gebruikt om je wifi te beveiligen, kunnen mensen theoretisch proberen verbinding te maken met je wifi-netwerk. Als u een bekabeld Ethernet-netwerk gebruikt, kunnen mensen alleen verbinding maken als ze een apparaat fysiek op uw router kunnen aansluiten. Natuurlijk zul je waarschijnlijk zowel bekabelde als draadloze verbindingen gebruiken, dus dit is meestal alleen van belang als je een soort beveiligd zakelijk netwerk opzet. Met sommige routers kunt u uw draadloze netwerk isoleren van uw bekabelde, hoewel dat problemen kan veroorzaken wanneer apparaten met elkaar willen communiceren.

Meer verhalen

Meerdere gebruikersaccounts beheren op één Chromebook

Chromebooks zijn goedkope, redelijk krachtige, gebruiksvriendelijke laptops die razend populair zijn geworden bij consumenten die een tweede machine willen die ze mee kunnen nemen, maar geen zin hebben om een ​​pakje extra geld te laten vallen voor het voorrecht. Als u één machine heeft die bij een heel huishouden hoort

Hoe een tabel in Word te verwijderen

Als je een tabel in Word hebt ingevoegd en deze nu wilt verwijderen, heb je misschien gemerkt dat het niet zo eenvoudig is om de hele tabel te verwijderen zonder andere inhoud rond de tafel te verwijderen. We laten u een aantal manieren zien om deze beperking te omzeilen.

Een Spigot Minecraft-server uitvoeren voor aangepaste multiplayer

De native LAN-ondersteuning van Minecraft is geweldig om games on-the-fly uit te voeren, maar als je een speciale, aangepaste server wilt, is Spigot de juiste keuze. Spigot is gebouwd op een plug-in-API genaamd Bukkit, die het aanpassen van je gameplay gemakkelijk maakt, en aangezien het Bukkit-project al bestaat sinds het begin van

Hoe Spotlight's zoekopdrachten op het internet op Mac, iPhone en iPad uit te schakelen

Mac OS X en iOS van Apple sturen uw Spotlight-zoekopdrachten via internet naar Apple. U ziet dan resultaten van Bing en voorgestelde websites, locaties en media-inhoud. U kunt dit uitschakelen en uw zoekopdrachten volledig lokaal houden, of u Spotlight nu op een Mac- of iOS-apparaat gebruikt.

Tegels toevoegen, verwijderen en aanpassen in het startmenu van Windows 10

Er zijn veel dingen veranderd met het Start-menu van Windows 7 naar Windows 10. Als je Windows 8 hebt overgeslagen, staat je misschien een hele aanpassing te wachten, vooral als het gaat om de menutegels van Start. We willen het hebben over hoe u ze kunt toevoegen, verwijderen en aanpassen.

Toegang krijgen tot lokale en USB-harde schijven in uw virtuele Hyper-V-machine

Het is buitengewoon handig om toegang te krijgen tot een lokale harde schijf (of het nu een interne schijf of een externe schijf is) die is aangesloten op uw Windows-computer vanuit een virtuele machine die draait in Hyper-V. Het is echter niet zo handig om erachter te komen hoe je dat doel precies kunt bereiken. Lees verder terwijl we je begeleiden

Geek Trivia: Greebles zijn een cruciaal element van het decorontwerp in welk filmgenre?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Een tabel geheel of gedeeltelijk selecteren in Word

Net zoals het selecteren van tekst en afbeeldingen in Word een veel voorkomende taak is in Word, is het selecteren van inhoud in een tabel dat ook. Soms wilt u een enkele cel, een hele rij of kolom, meerdere rijen of kolommen of een hele tabel selecteren.

Uiterlijkinstellingen aanpassen op een Chromebook

Chromebooks en Chrome OS hebben een volledige bibliotheek met leuke, funky thema's die u kunt gebruiken om uw browse-ervaring op te fleuren. Niet alleen dat, maar met functies zoals Surprise Me, roteert je achtergrondbehang continu door het Google Image-archief om je een frisse afbeelding te geven om naar te kijken

Geek Trivia: Zwevende tijdlijnen zijn een cruciaal onderdeel van?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!