Wie is Scott Pruitt, het nieuwe EPA-hoofd?

wie-is-scott-pruitt-de-nieuwe-epa-head foto 1 Joshua Roberts / Reuters

Vrijdag stemde de Amerikaanse Senaat met 52 tegen 48 om Scott Pruitt te bevestigen als de 14e beheerder van de Environmental Protection Agency. Zijn benoeming en daaropvolgende bevestiging verraste veel politieke experts, aangezien de voormalige procureur-generaal van Oklahoma al lang juridische strijd voert tegen het federale agentschap dat hij nu leidt.

De politieke carrière van Pruitt begon in 1998, toen hij werd gekozen in de Senaat van Oklahoma, als vertegenwoordiger van de provincies Tulsa en Wagoner. Na acht jaar, waarin hij zowel de meerderheidszweep als de Republikeinse assistent-vloerleider was, zette Pruitt in 2006 een mislukte campagne op om de luitenant-gouverneur van de staat te worden, waarna hij in 2010 werd gekozen tot procureur-generaal van Oklahoma.



Tijdens zijn ambtstermijn als Oklahoma's AG ging Pruitt routinematig ten strijde met de EPA. Nadat hij aantrad, ontbond hij eerst de eenheid voor milieubescherming in het kantoor van de procureur-generaal, met het argument dat 'een op zichzelf staande eenheid operationeel inefficiënt was' en dat het departement voor milieukwaliteit van Oklahoma, in plaats van zijn kantoor, verantwoordelijk zou moeten zijn voor het implementeren en handhaven van wetten in de staat. Vervolgens vervolgde hij de EPA in totaal 14 keer - elk zonder succes - tussen 2010 en 2016.

In 2012 klaagde zijn kantoor bijvoorbeeld de EPA aan wegens de Mercury and Air Toxics Standards van het bureau, die de hoeveelheid kwik, cyanide en andere verontreinigende stoffen reguleren die elektriciteitscentrales legaal mogen uitstoten. Meer recentelijk klaagde hij over de Cross-State Air Pollution Rule, die de hoeveelheden zwaveldioxide en stikstofoxide die planten kunnen uitstoten beperkt. In 13 van deze 14 gevallen werden binnen de staat opererende energiebedrijven vermeld als medepartijen in de rechtszaken van Pruitt.

Pruitt is best trots op zijn anti-EPA-standpunt. Zijn officiële bio-pagina als Oklahoma AG stelt dat hij een 'vooraanstaand pleitbezorger is tegen de activistische agenda van de EPA'. En toen hij de EPA niet actief aanklaagde, deed Pruitt weinig om zijn steun voor energiebedrijven zoals Exxon en Devon Energy (of de $ 300.000 die ze aan zijn campagnes schonken) te verbergen.

Zoals de New York Times meldt, heeft hij ooit een staatszaak aangespannen tegen bedrijven die verontreinigende stoffen in de staatswateren dumpen. Pruitt 'heeft gepleit voor en opgekomen voor de winst van het bedrijfsleven', zei Mark Derichsweiler van het Oklahoma Department of Environmental Quality tegen de Times, 'ten koste van mensen die het water moeten drinken of de lucht moeten inademen.'

Pruitt was ook partij bij schandaal tijdens zijn ambtstermijn als AG. In 2011 ontving hij een opgestelde brief van Devon Energy, een van Oklahoma's grootste olie- en gasbedrijven, zette deze om naar zijn officiële briefhoofd en diende deze in bij de EPA als een officiële klacht van zijn kantoor, een zet die door de Times werd gecategoriseerd als een ' ongekende, geheime alliantie' tussen Pruitt en de industrie. 'Dat heet in mijn wereldbeeld eigenlijk representatieve overheid', verdedigde Pruitt zich.

'Scott Pruitt vertegenwoordigt wat wij milieuadvocaten een 'dreigende en substantiële bedreiging' voor onze gezondheid en het milieu noemen', vertelde Ellen Spitalnik, een voormalige EPA-advocaat die van 1980 tot 2002 diende, aan Quartz. 'Hij bedreigt de integriteit van EPA en mag niet doorgaan met het stopzetten van de milieuhandhaving, het negeren van de wetenschap en het stellen van particuliere belangen boven het algemeen belang.'

De bevestigingshoorzittingen van Pruitt waren niet zonder schandaal. Hij weigerde te specificeren of hij brieven had ingediend namens bedrijven die verband houden met de luchtkwaliteitscrisis van de staat, die de afgelopen jaren het tempo van astma bij kinderen heeft zien stijgen. Momenteel lijdt één op de tien kinderen in Oklahoma aan astma, hoewel Pruitt dat cijfer niet kon noemen toen senator Cory Booker ernaar vroeg. Bovendien ondertekenden meer dan 800 huidige EPA-medewerkers een petitie waarin de Senaat werd opgeroepen hem weg te stemmen.

Zelfs de timing van zijn bevestiging heeft de wenkbrauwen doen fronsen. Senator Sheldon Whitehouse noemde zijn stem 'een epische ramklus', aangezien Pruitt pas onlangs 3.000 e-mails vrijgaf die hij als procureur-generaal aan olie- en gasbedrijven schreef. Deze e-mails zijn twee jaar geleden door een staatsrechter vrijgegeven als onderdeel van een rechtszaak in openbare registers, maar Pruitt heeft gevochten om ze onder de pet te houden. 'E-mails! Herinner je je e-mails nog?' vroeg senator Chuck Schumer tijdens de bevestigingshoorzittingen. 'We moeten ze eruit halen!' ze zeiden over Hillary Clinton... Als ze zich geen zorgen om hen maakten, waarom haasten ze zich dan?'

Nu hij is bevestigd, wordt van Pruitt verwacht dat hij onmiddellijk orders ondertekent die de bescherming uit het Obama-tijdperk beginnen terug te draaien. Hoewel de regels niet onmiddellijk kunnen worden ingetrokken, hebben deze eerste maatregelen de weg geëffend voor het vervangen van de regels door meer branchevriendelijke opties binnen de komende twee jaar.

Let op: Reacties op dit artikel zijn nu gesloten vanwege verschillende schendingen van onze communityrichtlijnen en -normen. Als je openstaande opmerkingen over meer artikelen wilt zien, behandel dan je mede-communityleden -- en de Engadget-medewerkers -- met hoffelijkheid en respect!

Aanbevolen verhalen

Alle meningen zijn gelijk in het nieuwe reactiesysteem van BuzzFeed

Outside Your Bubble probeert lezers te leren hoe verschillende mensen denken.

Republikeinen roepen op tot onderzoek naar EPA-gebruik van versleutelde chats

Ze maken zich zorgen dat ambtenaren regels overtreden bij het bespreken van het beleid van Trump.

Conway is 'onduidelijk' wie een racist van haar account heeft geretweet

'Ik weet niet wie toegang had tot mijn account' - Kellyanne Conway