Welke CPU moet je kopen? Intel Core i5 versus i7

Boren tot in de kernen

Voor veel consumenten die op zoek zijn naar een nieuwe desktop- of laptop-pc, is een van de grootste overwegingen het type processor. Twee van de meest voorkomende CPU's zijn de Intel Core i5 en Intel Core i7. Afgezien van Core i3 en m3 (voornamelijk te vinden in budgetsystemen), Core i9 (krachtige CPU's voor gaming en prestatie-pc's) en AMD-processors (een ander verhaal helemaal), kan het verschil tussen Intel Core i5 en Core i7 ontmoedigend lijken, vooral wanneer de prijzen lijken zo dicht bij elkaar als ze eenmaal in voltooide systemen zijn. We zetten de verschillen voor je op een rij.

Prijzen en marketing

Simpel gezegd, met Core i5 uitgeruste systemen zijn minder duur dan met Core i7 uitgeruste pc's. Intel heeft afstand genomen van de sterrenclassificaties die het gebruikte met Core-processors van de vorige generatie ten gunste van een op capaciteit gebaseerde marketingboodschap. In wezen hebben de Core i7-processors meer mogelijkheden dan Core i5-CPU's. Ze zullen beter zijn voor multitasking, multimediataken, high-end gaming en wetenschappelijk werk. Core i7-processors zijn zeker gericht op mensen die klagen dat hun huidige systeem 'te traag' is. Als je een systeem als de Dell XPS 13 Touch ultradraagbaar bekijkt, zul je merken dat de Core i5 ongeveer $ 200 goedkoper is dan een vergelijkbaar uitgerust Core i7-systeem.Voor het grootste deel krijgt u snellere CPU-prestaties van Core i7 dan Core i5. De meeste Core i7-desktop-CPU's zijn quad-coreprocessors, net als de meeste Core i5-desktop-CPU's. Er zijn echter mobiele versies van beide processors die dual-core zijn. Je ziet misschien ook de zeldzame zes- of acht-core Core i7, maar dat is meestal te vinden bij de desktop-only, top-of-the-line Core X en Extreme Edition-modellen. Simpel gezegd, hoe meer kernen je in je CPU hebt, hoe sneller deze zal presteren.

De Core-nomenclatuur is gebruikt voor verschillende generaties CPU's. Haswell, Broadwell, Sky Lake en Kaby Lake CPU's gebruiken viercijferige modelnamen (zoals de Intel Core i7-7700). Gelukkig vind je, tenzij je op de markt voor gebruikte pc's winkelt, alleen Broadwell- of oudere processors in close-outsystemen en budget-pc's, terwijl je Sky Lake- of Kaby Lake-processors in de meeste nieuwe pc's zult vinden. Nehalem-, Westmere-, Sandy Bridge- en Ivy Bridge-kernen van de oudere generatie hebben over het algemeen lagere prestaties. Het belangrijkste is dat u voor betere prestaties in elke generatie een processor met een hoger modelnummer moet kopen. Een Intel Core i7-7600U presteert bijvoorbeeld over het algemeen beter dan een Intel Core i5-7200U.

Geef me de cache

Naast over het algemeen hogere basiskloksnelheden, hebben Core i7-processors een grotere cache (intern geheugen) om de processor te helpen repetitieve taken sneller af te handelen. Als u spreadsheets bewerkt en berekent, hoeft uw CPU het raamwerk waar de cijfers staan ​​niet opnieuw te laden. Deze informatie blijft in de cache, dus wanneer u een nummer wijzigt, zijn de berekeningen bijna onmiddellijk. Grotere cachegroottes helpen ook bij multitasking, omdat achtergrondtaken klaar zijn voor wanneer u de focus naar een ander venster overschakelt. Op de momenteel beschikbare desktopprocessors hebben de meeste i5-CPU's 3 MB tot 6 MB L3-cache, terwijl de meeste i7-processors 6 MB tot 8 MB hebben.

Een woord over Turbo Boost

Turbo Boost is een overklokfunctie die Intel in zijn processors heeft ingebouwd. In wezen zorgt het ervoor dat de processor sneller werkt dan de basiskloksnelheid wanneer er slechts één of twee processorkernen nodig zijn (zoals wanneer u een single-threaded taak uitvoert die u nu wilt doen). Zowel Core i5- als Core i7-processors gebruiken Turbo Boost, waarbij Core i7-processors hogere kloksnelheden behalen.

Hyper-threading

Intel Hyper-Threading maakt gebruik van multithreading-technologie om het besturingssysteem en de applicaties te laten denken dat een processor meer kernen heeft dan in werkelijkheid het geval is. Hyper-Threading-technologie wordt gebruikt om de prestaties van multithreaded-taken te verbeteren. De eenvoudigste multithreaded-situatie is dat een gebruiker meerdere programma's tegelijk uitvoert, maar er zijn andere activiteiten die profiteren van Hyper-Threading, zoals multimediabewerkingen (zoals transcodering en weergave) en websurfen (het gelijktijdig laden van verschillende elementen, zoals Flash-inhoud en afbeeldingen) ).

De snelle verklaring is dat alle Core i7-CPU's Hyper-Threading gebruiken, dus een acht-core CPU kan 16 streams aan, een vier-core kan acht streams aan en een dual-core kan vier streams aan. Core i5 gebruikt Hyper-Threading om een ​​dual-core CPU te laten werken als een vier-core CPU, maar als je een Core i5-processor met vier echte cores hebt, heeft deze geen Hyper-Threading. Voorlopig haalt Core i5 het beste uit het verwerken van vier streams, met vier echte cores of twee cores met Hyper-Threading.

Geïntegreerde grafische kaart

De Westmere-generatie Core-processors introduceerde Intel HD-graphics, geïntegreerde grafische afbeeldingen die in de CPU-kern zelf zijn ingebouwd. Eerdere Intel-geïntegreerde graphics werden gebouwd op de chipsets van het moederbord, in plaats van op de processor. U vindt Skylake zesde generatie en Kaby Lake zevende generatie processors ofwel Intel HD graphics (bijvoorbeeld Intel HD Graphics 630), of Intel Iris/Iris Plus opties. Merk op dat hoewel je met high-end Intel-processors 3D-games kunt spelen met instellingen van gemiddelde kwaliteit, je nog steeds discrete GPU's van AMD of Nvidia nodig hebt om 3D-games te spelen met 1080p- of 4K-resoluties met instellingen voor ultrakwaliteit ingeschakeld.

Dezelfde numerieke regels zijn hier van toepassing, dus Intel Iris Plus 650 presteert beter dan Intel HD Graphics 630, die beter presteert dan Intel HD Graphics 510. Iris Plus en geavanceerdere Intel HD-graphics op Core i7-CPU's, terwijl Core i5 processors beschikken over een van de talloze versies van Intel HD-graphics, afhankelijk van het onderdeelnummer. Geïntegreerde grafische kaart bespaart stroom, omdat er geen extra grafische chip op het moederbord van je laptop of desktop zit die stroom verbruikt.

Kernuitschieters: X en Y

Intel heeft onlangs een nieuwe Core X-processorfamilie aangekondigd, gericht op high-performance gebruikers zoals extreme gamers en video-editors. De Core i9-7980XE Extreme Edition-processor heeft bijvoorbeeld 18 cores en kan 36 threads tegelijk verwerken. Het verkoopt ook voor $ 1.999 en is voor de meeste gebruikers overdreven. Meer redelijk geprijsde X-serie processors zijn de Core i5-7640X ($242) met vier cores, en de Core i7-7820X ($599) met acht cores. Deze CPU's zijn gebaseerd op zowel Kaby Lake- als Skylake-architectuur, afhankelijk van het model, en zijn ontworpen om te werken met Intel's nieuwe LGA2066-socket en X299-moederbordchipset. Je hebt een nieuwe pc nodig, of op zijn minst een nieuw moederbord, om in deze arena te spelen. Directe beoordelingen van deze chips zijn nog in behandeling, maar ze worden gepositioneerd als hoogwaardige hardware voor 3D CGI-rendering, wiskundige berekeningen op grote datasets, 4K-videoverwerking en natuurlijk gaming/game-ontwikkeling.

Een laatste complicatie betreft de Kaby Lake-versies van Intel's 4,5 W mobiele processors. Tot voor kort stonden midrange en high-end versies van deze energiebesparende CPU's respectievelijk bekend als de Core m5 en Core m7. Je vindt huidige en nieuwere versies onder de Core i5/i7 Y-Series nomenclatuur, bijvoorbeeld de Core i5-7Y54 en zijn hoger geklokte broer, de Core i7-7Y75. In onze tests zijn deze processors uit de Y-serie vergelijkbaar met de Core i5- en i7-processors met een hoger wattage (15 W) voor alledaagse taken, maar presteren ze iets langzamer in apps voor het maken van multimedia, zoals Handbrake en Photoshop.

Om een ​​lang verhaal kort te maken: Intel Core i5 is gemaakt voor reguliere gebruikers die prestatie hoog in het vaandel hebben staan, en Intel Core i7 is gemaakt voor liefhebbers en high-end gebruikers. Alleen extreme gebruikers hoeven Intel's Core X-serie te overwegen.

Aanbevolen verhalen

Microsoft verwacht dat consumenten 'uitvinden' welke Xbox welke is

'Je zult het weten, 'ik wil de 4K-versie'. Behalve dat de One S ook 4K- en HDR-video doet.

Corporate Venture Capital kan een zegen of een vloek zijn. Dit is wat elke ondernemer zou moeten overwegen.

Corporate venture capital staat op het hoogste punt in tien jaar, maar is het geschikt voor u?

Intel's nieuwe Core X CPU wordt geleverd met 18 cores

De dure topklasse Core i9 Extreme Edition is de eerste Intel desktop-CPU die één teraflop aan prestaties doorbreekt. Het heeft ook minder krachtige en goedkopere broers en zussen.

Intel stopt met het innen van royalty's om Thunderbolt te verspreiden

Verwacht Thunderbolt-poorten op veel meer computers, randapparatuur en zelfs VR-headsets te zien zodra Intel volgend jaar zijn royaltyprogramma beëindigt.