Welke 'concepten' werden gebruikt vóór besturingssystemen?

wat--en-8216;concepten-en-8217;-werden-gebruikt-voor-besturingssystemen foto 1

Computers zijn al geruime tijd bij ons, maar wat werd er vóór de komst van moderne besturingssystemen gebruikt om de vroege computersystemen te laten werken? De SuperUser Q&A-post van vandaag neemt een nieuwsgierige lezer mee op een reis terug in de tijd.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q&A-websites.Foto met dank aan The Bulletin van de Computer Conservation Society.

De vraag

SuperUser-lezer new guy wil weten wat er werd gebruikt om computersystemen te laten werken voordat moderne besturingssystemen ontstonden:

Besturingssystemen vormen de basis voor moderne computers, maar wat werd hiervoor in computersystemen gebruikt om ze te laten werken?

Wat werd er gebruikt om computersystemen te laten werken vóór de moderne besturingssystemen die we tegenwoordig kennen?

Het antwoord

SuperUser-bijdragers RedGrittyBrick en DavidPostill hebben het antwoord voor ons. Als eerste, RedGrittyBrick:

Vroegere computers* draaiden één programma tegelijk en programma's laadden rechtstreeks van papiertape met gaten erin (bijvoorbeeld). U zou de vroegste computers* programmeren door een groot aantal aan/uit-schakelaars in te stellen.

Kolos

wat--en-8216;concepten-en-8217;-werden-gebruikt-voor-besturingssystemen foto 2

Atlas

wat--en-8216;concepten-en-8217;-werden-gebruikt-voor-besturingssystemen foto 3

Manchester

wat--en-8216;concepten-en-8217;-werden-gebruikt-voor-besturingssystemen foto 4

*Ik gebruik het woord 'computer' om het soort apparaat aan te duiden dat tegenwoordig in de miljarden bestaat. Van dit enorme aantal computers zijn op een onbeduidend klein aantal na alle digitale elektronische programmeerbare computers met opgeslagen programma's. Ik weet zeker dat de oorspronkelijke vraag niet gaat over hoe mensen met de functie 'computer' hun werkdag hebben doorgebracht. Tussen deze twee soorten computers in, is er een opeenvolging van interessante apparaten die niet in dit antwoord worden behandeld.

Gevolgd door het antwoord van DavidPostil:

Geschiedenis van besturingssystemen (Bron: Kent State University)

Besturingssystemen zijn geëvolueerd door een aantal verschillende fasen of generaties die ruwweg overeenkomen met de decennia.

De jaren 1940 – Eerste Generatie

De vroegste elektronische digitale computers hadden geen besturingssysteem. Machines uit die tijd waren zo primitief dat programma's vaak bit voor bit op rijen mechanische schakelaars (plugboards) werden ingevoerd. Programmeertalen waren onbekend (zelfs geen assembler). Besturingssystemen waren ongehoord.

De jaren 1950 – Tweede Generatie

Tegen het begin van de jaren vijftig was de routine enigszins verbeterd met de introductie van ponskaarten. De General Motors Research Laboratories implementeerden de eerste besturingssystemen in het begin van de jaren vijftig voor hun IBM 701. De systemen van de jaren vijftig voerden over het algemeen één taak tegelijk uit. Dit werden single-stream batchverwerkingssystemen genoemd omdat programma's en gegevens in groepen of batches werden ingediend.

Geschiedenis van besturingssystemen (Bron: Wikipedia)

De vroegste computers waren mainframes zonder enige vorm van besturingssysteem.

Elke gebruiker had de machine voor een bepaalde tijd als enige gebruikt en kwam bij de computer aan met een programma en gegevens, vaak op geperforeerde papieren kaarten en magnetische of papieren tape. Het programma zou in de machine worden geladen en de machine zou werken totdat het programma compleet was of crashte.

Programma's kunnen over het algemeen worden gedebugd via een bedieningspaneel met behulp van tuimelschakelaars en paneelverlichting. Er wordt gezegd dat Alan Turing hier een meester in was op de vroege Manchester Mark 1-machine en dat hij de primitieve opvatting van een besturingssysteem al afleidde van de principes van de Universal Turing-machine.

Wil je meer feedback over dit specifieke onderwerp zien? Bezoek dan zeker de levendige discussiethread die hieronder is gelinkt!