Welk Windows-account wordt door het systeem gebruikt als niemand is ingelogd?

welk-windows-account-wordt-gebruikt-door-het-systeem-wanneer-niemand-is-ingelogd foto 1

Als je nieuwsgierig bent en meer wilt weten over hoe Windows onder de motorkap werkt, vraag je je misschien af ​​onder welke account actieve processen worden uitgevoerd als niemand is aangemeld bij Windows. Met dat in gedachten heeft de SuperUser Q&A-post van vandaag antwoorden voor een nieuwsgierige lezer.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderafdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groep van Q&A-websites.De vraag

SuperUser-lezer Kunal Chopra wil weten welk account door Windows wordt gebruikt als niemand is ingelogd:

Als niemand is aangemeld bij Windows en het inlogscherm wordt weergegeven, onder welk gebruikersaccount worden dan de huidige processen uitgevoerd (stuurprogramma's voor video en geluid, inlogsessie, eventuele serversoftware, toegankelijkheidscontroles, enz.)? Het kan geen enkele gebruiker of de vorige gebruiker zijn, omdat niemand is ingelogd.

Hoe zit het met processen die zijn gestart door een gebruiker maar blijven draaien na het afmelden (bijvoorbeeld HTTP/FTP-servers en andere netwerkprocessen)? Schakelen ze over naar het SYSTEM-account? Als een door de gebruiker gestart proces wordt overgeschakeld naar het SYSTEM-account, wijst dat op een zeer ernstige kwetsbaarheid. Blijft een dergelijk proces dat door die gebruiker wordt uitgevoerd, op de een of andere manier onder het account van die gebruiker lopen nadat ze zijn uitgelogd?

Is dit de reden waarom je met de SETHC-hack CMD als SYSTEEM kunt gebruiken?

Welk account wordt door Windows gebruikt als niemand is ingelogd?

Het antwoord

SuperUser-bijdrager-grawity heeft het antwoord voor ons:

Als niemand is aangemeld bij Windows en het inlogscherm wordt weergegeven, onder welk gebruikersaccount worden dan de huidige processen uitgevoerd (stuurprogramma's voor video en geluid, inlogsessie, eventuele serversoftware, toegankelijkheidscontroles, enz.)?

Bijna alle stuurprogramma's werken in de kernelmodus; ze hebben geen account nodig, tenzij ze gebruikersruimteprocessen starten. Die stuurprogramma's voor gebruikersruimte draaien onder SYSTEM.

Met betrekking tot de inlogsessie weet ik zeker dat deze ook SYSTEEM gebruikt. U kunt logonui.exe bekijken met Process Hacker of SysInternals Process Explorer. Zo kun je eigenlijk alles zien.

Zie Windows-services hieronder voor serversoftware.

Hoe zit het met processen die zijn gestart door een gebruiker maar blijven draaien na het afmelden (bijvoorbeeld HTTP/FTP-servers en andere netwerkprocessen)? Schakelen ze over naar het SYSTEM-account?

Er zijn hier drie soorten:

  1. Gewoon oude achtergrondprocessen: deze worden uitgevoerd onder hetzelfde account als degene die ze heeft gestart en worden niet uitgevoerd nadat u zich hebt afgemeld. Het afmeldproces doodt ze allemaal. HTTP/FTP-servers en andere netwerkprocessen werken niet als normale achtergrondprocessen. Ze draaien als services.
  2. Windows Service Processen: Deze worden niet direct gestart, maar via de Service Manager. Standaard kunnen services die worden uitgevoerd als LocalSystem (wat volgens isanae gelijk is aan SYSTEEM) speciale accounts hebben geconfigureerd. Vrijwel niemand stoort zich daar natuurlijk aan. Ze installeren gewoon XAMPP, WampServer of andere software en laten het draaien als SYSTEEM (voor altijd ongepatcht). Op recente Windows-systemen denk ik dat services ook hun eigen SID's kunnen hebben, maar nogmaals, ik heb hier nog niet veel onderzoek naar gedaan.
  3. Geplande taken: deze worden op de achtergrond gestart door de Taakplanner-service en worden altijd uitgevoerd onder het account dat in de taak is geconfigureerd (meestal degene die de taak heeft gemaakt).

Als een door de gebruiker gestart proces wordt overgeschakeld naar het SYSTEM-account, wijst dat op een zeer ernstige kwetsbaarheid.

Het is geen kwetsbaarheid omdat u al beheerdersrechten moet hebben om een ​​service te installeren. Met beheerdersrechten kunt u al praktisch alles doen.

Zie ook: Diverse andere niet-kwetsbaarheden van dezelfde soort.

Zorg ervoor dat je de rest van deze interessante discussie leest via de draadlink hieronder!