Wat voorkomt dat alle wifi-apparaten in mijn netwerk met elkaar in botsing komen?

wat-voorkomt-dat-alle-wifi-apparaten-op-mijn-netwerk-botsen-met-elkaar foto 1

Uw thuisnetwerk zit waarschijnlijk vol met verschillende Wi-Fi-apparaten die terugzenden naar het Wi-Fi-knooppunt; hoe gaat het knooppunt om met al het verkeer zonder dat alle inkomende transmissies in botsing komen?

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q&A-websites.De vraag

Superuser-lezer Zequez is benieuwd hoe zijn wifi-knooppunt zo soepel lijkt te functioneren en waarom de gegevens toch lijken te botsen, schrijft hij:

Ik bedoel, ik weet dat elk pakket wordt verzonden met een MAC-adres, maar hoe zit het met streaming?

Wat gebeurt er als terwijl de router een pakket ontvangt, een pakket van een ander apparaat arriveert?

Hoe kan de router weten dat de fotonen die tegen de antenne botsen deel uitmaken van het eerste pakket of het tweede pakket?

Of is het dat de snelheid van het licht zo snel is dat dit bijna nooit gebeurt en de pakketten gewoon als corrupt worden gemeld en opnieuw worden verzonden?

Wat houdt al die draadloos bezorgde pakketjes op orde? Laten we wat dieper graven.

Het antwoord

SuperUser-bijdrager Ultrasawblade biedt het volgende antwoord met handige links om verder te lezen:

In een draadloos netwerk spreekt slechts één apparaat tegelijkertijd. Elk ander apparaat luistert en wacht tot de lucht op dat kanaal stil is alvorens te spreken. Deze techniek wordt carrier sense multiple access met collision avoidance (CSMA/CA) genoemd.

Een RTS/CTS-uitwisseling helpt alle knooppunten efficiënt synchroon te blijven door een manier te bieden voor één knooppunt om te zeggen: hey, ik ga zo lang praten, dus wacht zo lang met elk ander knooppunt.

@Petr Abdulin heeft gelijk, maar ik denk dat alle wifi-netwerken CSMA/CA gebruiken. Oude 10BaseT niet-geschakelde bekabelde netwerken vertrouwden op carrier sense multiple access met collisiedetectie (CSMA/CD). Botsingen gebeuren niet op netwerken waar alle knooppunten zijn aangesloten op een switch.