Wat te doen als uw laptop is aangesloten maar niet wordt opgeladen?

Wanneer u uw laptop aansluit, wordt u meestal begroet met een vrolijk getjilp van uw pc, een nieuw gloeiend LED-indicatielampje en een scherm dat opfleurt en een beetje helderder straalt.

Dat is tenminste wat het moet doen. Soms sluit u echter de netadapter aan - meestal omdat de batterij bijna leeg is - en krijgt u niets. Geen gloeiende lichten. Geen helderder scherm. En geen batterij opladen. Wat ging er mis? Waarom lukt het niet en wat moet er aan gedaan worden?Het lijkt misschien eenvoudig genoeg om een ​​laptop op te laden. Je plugt hem in, het werkt; makkelijk, toch? Nou, niet noodzakelijk. Tussen het stopcontact en je accu zitten verschillende stappen en onderdelen die allemaal kapot kunnen gaan. Sommige zijn eenvoudig zelf te repareren met een softwarematige aanpassing of een nieuwe batterij, maar voor sommige problemen kan een bezoek aan een reparatiewerkplaats of zelfs een volledige systeemvervanging nodig zijn. Als u weet welke dat is, kunt u uren frustratie en honderden dollars aan reparaties besparen. Door een inside-out benadering te volgen, kunt u snel bepalen waar het probleem vandaan komt en de meest economische oplossing vinden.

Maak je klaar, jongens en meisjes, het is tijd om problemen op te lossen.

1. Ben je aangesloten?

Het klinkt gek, maar je moet ervoor zorgen dat de laptop daadwerkelijk is aangesloten. Geen enkele software-tweak of hardwarereparatie kan ervoor zorgen dat een losgekoppelde laptop op magische wijze wordt ingeschakeld. Dus voordat u iets anders doet, moet u ervoor zorgen dat het stopcontact en de laptopstekkers stevig vastzitten.

Controleer het blok van de AC-adapter en controleer of alle verwijderbare snoeren er volledig in zijn gestoken. Zorg er vervolgens voor dat de batterij goed in het compartiment zit en dat er niets mis is met de contactpunten van de batterij of de laptop. Zoek ten slotte uit of het probleem helemaal niet bij de laptop ligt: ​​probeer het netsnoer in een ander stopcontact te steken om te zien of je een korte of een gesprongen zekering hebt.

Op dit moment hebben we vastgesteld dat het niet alleen een gebruikersfout is die het probleem veroorzaakt. Er is een echt probleem met het aandrijven van de laptop; nu is het gewoon een kwestie van uitzoeken waar het probleem kan zitten. Dat begint met het elimineren van waar het niet is. We beginnen met de meest voorkomende en gemakkelijk op te lossen problemen.

2. Verlies de batterij

Een eenvoudige manier om de integriteit van de batterij te controleren, is door deze volledig te verwijderen en de laptop aan te sluiten. Als de laptop correct wordt ingeschakeld, is het probleem waarschijnlijk een accu van de zwerver.

3. Zorg ervoor dat u de juiste USB-C-poort gebruikt

USB-C is een populaire platformonafhankelijke standaard voor opladen, randapparatuur en gegevensoverdracht. De nieuwe standaard maakt dunnere apparaten mogelijk, maar kan ook voor enige verwarring zorgen. Sommige fabrikanten hebben ervoor gekozen om USB-C-poorten alleen data te maken (daarom kunt u met deze poorten uw apparaat niet opladen).

De nieuwe Huawei MateBook X heeft bijvoorbeeld twee USB-C-poorten: een die kan worden gebruikt voor opladen of gegevensoverdracht, en een die alleen is bedoeld voor gegevensoverdracht of aansluiting op een dock. Als u een probleem met het opladen tegenkomt, controleert u of u op de juiste USB-C-poort bent aangesloten.

4. Pauzes, burn-out en korte broeken

Voel langs de lengte van het netsnoer, terwijl u buigt en buigt, om te controleren op knikken of breuken. Controleer de uiteinden op gebroken verbindingen, zoals losgetrokken pluggen of plekken waar een huisdier op heeft gekauwd of in een stofzuiger is vastgelopen. Inspecteer de AC-steen. Is het verkleurd? Zijn er onderdelen kromgetrokken of uitgezet? Geef het een snuifje - als het naar verbrand plastic ruikt, ligt daar waarschijnlijk het probleem.

5. Controleer de connector

Als je de stroomconnector van de laptop inplugt, moet de verbinding redelijk solide zijn. Als het plotseling wiebelt of los zit, of als de ontvangende aansluiting aangeeft wanneer deze stevig moet blijven, is de stroomaansluiting mogelijk in het chassis gebroken. Zijn er verkleuringen of een soort brandgeur? Als er schade aan de stroomconnector lijkt te zijn, is reparatie in orde.

6. Versla de hitte

Een niet-opladende batterij kan soms worden veroorzaakt door een oververhitte laptop. Dit probleem is tweeledig; waarbij het systeem wordt uitgeschakeld om oververhitting van een batterij en het veroorzaken van brand te voorkomen. Als de temperatuur stijgt, kan de batterijsensor ook overslaan, waardoor het systeem wordt verteld dat de batterij volledig is opgeladen of volledig ontbreekt, waardoor de oplaadproblemen ontstaan.

Deze problemen worden veel waarschijnlijker bij oudere laptops, die niet over de kwaliteit beschikken van de huidige koeltechnologie, of bij gebruik van de laptop op de bank of in bed, met een deken of kussen over de ventilatieopeningen. Laat het systeem afkoelen en neem de tijd om ervoor te zorgen dat de ventilatieopeningen schoon en vrij zijn.

7. Verwissel het snoer en de batterij

Dit zijn de goedkoopste en gemakkelijkst te verwisselen onderdelen op de laptop. Een vervangende stroomkabel is vaak verkrijgbaar voor minder dan $ 10 op Amazon en vervangende batterijen kunnen worden opgehaald voor minder dan $ 100.

Vervangende kabels zijn het gemakkelijkst te vinden door te zoeken onder de modelnaam van de laptop, terwijl batterijen vaak hun eigen modelnummer hebben. Zoek naar een vervanging die overeenkomt met de spanningsspecificaties van de apparatuur waarmee uw laptop is geleverd, en houd er rekening mee dat goedkope vervangende onderdelen van externe fabrikanten mogelijk niet de kwaliteit van de originelen hebben.

Op dit moment hebben we de problemen geëlimineerd die worden veroorzaakt door geknikte snoeren of omgevingsfactoren. Als je nog steeds machteloos bent, ligt het probleem in de computer zelf, veroorzaakt door een softwareprobleem of defecte hardware. Laten we beginnen met te kijken naar de instellingen en software.

8. Controleer uw instellingen

Voor Windows-laptops: open in het Configuratiescherm Energiebeheer. Open de planinstellingen en controleer visueel of ze allemaal correct zijn ingesteld. Wees op uw hoede voor onjuiste instellingen voor de batterij-, weergave- en slaapopties. Uw batterij-instellingen kunnen bijvoorbeeld problemen veroorzaken als u de computer instelt om uit te schakelen wanneer het batterijniveau te laag wordt of als u het lage batterijniveau instelt op een te hoog percentage.

U kunt ook acties toewijzen zoals slapen en afsluiten wanneer uw deksel wordt gesloten of op de aan / uit-knop wordt gedrukt. Als deze instellingen zijn gewijzigd, is het gemakkelijk om een ​​stroomstoring te vermoeden, ook al is er geen fysiek probleem met de batterij of oplaadkabel. De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat uw instellingen geen problemen veroorzaken, is door het energieprofiel terug te zetten naar de standaardinstellingen.

Voor Mac-laptops: selecteer in Systeemvoorkeuren het paneel Energiebesparing en controleer uw voorkeuren. Mac-instellingen worden aangepast met een schuifregelaar, zodat u kunt selecteren hoe lang de computer inactief mag blijven totdat hij in slaap valt. Als het interval te kort is, kunt u batterijproblemen vermoeden wanneer instellingen de echte boosdoener zijn. En vergeet niet deze instellingen te controleren voor zowel batterijvermogen als wandstroom. Misschien wilt u teruggaan naar de standaardinstellingen om te zien of een wijziging in de instellingen het probleem veroorzaakt.

9. Werk uw stuurprogramma's bij

Voor Windows-laptops: Open Apparaatbeheer. Onder 'Batterijen' zou u drie items moeten zien, een voor de batterij, een andere voor de oplader en een derde vermeld als 'Microsoft ACPI Compliant Control Method Battery'. Open elk item, waardoor een venster Eigenschappen verschijnt. Op het tabblad 'Stuurprogramma' ziet u een knop met het label 'Stuurprogramma bijwerken'. Doorloop het stuurprogramma-updateproces voor alle drie. Zodra de stuurprogramma's allemaal up-to-date zijn, start u de laptop opnieuw op en sluit u deze opnieuw aan. Als het probleem hiermee niet is opgelost, verwijdert u 'Microsoft ACPI Compliant Control Method Battery' volledig en start u opnieuw op.

Voor Mac-laptops: op een Mac moet u proberen de System Management Controller (SMC) opnieuw in te stellen. Voor laptops met verwisselbare batterijen is dit net zo eenvoudig als het uitschakelen van de stroom, het verwijderen van de batterij, het loskoppelen van de stroomvoorziening en het gedurende 5 seconden indrukken van de aan/uit-knop. Plaats de batterij terug, sluit de voeding aan en start de laptop op.

Voor nieuwere Macs met batterijen die in het chassis zijn verzegeld, sluit u de computer af, maar laat u de voedingsadapter aangesloten. Terwijl de stroom is uitgeschakeld, houdt u de aan / uit-knop ingedrukt terwijl u de Shift-Control-Option-toetsen aan de linkerkant van het toetsenbord ingedrukt houdt. Laat de toetsen en de aan / uit-knop tegelijkertijd los en probeer vervolgens de laptop aan te zetten.

10. Externe hulp inschakelen

Als je dat nog niet hebt gedaan, is dit waarschijnlijk een goed moment om contact op te nemen met de technische ondersteuning. Uw specifieke merk en model laptop zal waarschijnlijk zijn eigen unieke problemen hebben, en een ervaren technicus voor technische ondersteuning zal ze allemaal hebben gezien. Hij of zij zal u waarschijnlijk door veel van de hierboven beschreven stappen leiden, maar zal ook op de hoogte zijn van software- en hardwareproblemen die specifiek zijn voor uw configuratie, zoals welke hardware-onderdelen vaak falen.

11. Problemen binnenin

Wanneer al je opties zijn uitgeput - je hebt andere stroomkabels en batterijen geprobeerd, je hebt je instellingen gecontroleerd en opnieuw gecontroleerd, je hebt eventuele softwareproblemen opgelost - het probleem wordt waarschijnlijk in de machine gevonden. Verschillende interne onderdelen kunnen problemen veroorzaken als ze niet goed werken of defect raken.

Veelvoorkomende boosdoeners zijn een defect moederbord, wankele printplaten, beschadigde oplaadcircuits en defecte batterijsensoren.

Zoals een zieke een arts raadpleegt, moet u een specialist raadplegen. Neem contact op met uw fabrikant over welke reparatieopties onder uw garantie vallen, of bel een plaatselijke computerreparatiewerkplaats.

Bekijk voor meer informatie 9 tips voor een langere levensduur van de laptopbatterij en hoe u uw batterijgebruik in Windows 10 kunt regelen.

Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 maart 2014.

Aanbevolen verhalen

Hoe u uw meest irritante Facebook-vrienden kunt verbergen (of verwijderen)

Wil je het uitmaken met een van je Facebook-vrienden? Je kunt die persoon ontvolgen, blokkeren of ontvrienden. Laten we alle opties bekijken.

Hoe u geld kunt verdienen in onroerend goed, zelfs als u niet in de onroerendgoedsector zit

U kunt gedijen in onroerend goed, ongeacht in welk bedrijf u zich bevindt.

Huawei's eerste laptop is alleen al een MacBook-kloon

Huawei's eerste echte laptop stopt een echt toetsenbord, een vingerafdruksensor en Windows 10 in een MacBook-achtige behuizing.

Uber reageert op beweringen dat het in rekening brengt wat 'u bereid bent te betalen'

Transparantie is de sleutel om rijders en chauffeurs te laten weten hoe het allemaal werkt.

Zal een USB 2.0-apparaat sneller opladen als het is aangesloten op een USB 3.0-poort?

Wachten tot je favoriete mobiele apparaat volledig is opgeladen, kan soms je geduld op de proef stellen, dus je kunt in de verleiding komen om andere 'methoden' te proberen om het proces te versnellen. Maar kan het toch? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft het antwoord op de vraag van een nieuwsgierige lezer.