Wat is de optische audiopoort en wanneer moet ik deze gebruiken?

wat-is-de-optische-audiopoort-en-wanneer-moet-ik-het-gebruiken foto 1

Ooit afgevraagd wat die trapeziumvormige optische audiopoort is? Je vindt deze op de achterkant van computers, HDTV's, media-ontvangers en meer, maar bijna niemand gebruikt ze. Die kleine, vaak verwaarloosde poort kan echter een echte reddingsboei zijn. Laten we eens kijken wat het is en hoe u ervan kunt profiteren.

Wat is optische audio precies?

De overgrote meerderheid van de bekabeling die u gebruikt voor uw mediacenters, pc's en audio/visuele apparatuur maakt gebruik van elektrische signalen. Of het nu analoog of digitaal is, het signaal wordt verzonden als een elektrische impuls over geleidende draad. Elke kabel, van de luidsprekerkabel op uw platenspeler uit de jaren 70 tot de HDMI-kabel op uw nieuwe HDTV, bevat draden, draden en nog meer draden.De enige die opvalt in de audio-/videomarkt voor thuis is de optische audiokabel. In tegenstelling tot andere bekabelingsnormen, gebruikt het optische audiosysteem glasvezelkabels en laserlicht om digitale audiosignalen tussen apparaten te verzenden. De standaard werd al in 1983 geïntroduceerd door Toshiba en was oorspronkelijk bedoeld voor gebruik met hun jonge Compact Disc-spelers. (Dit is de reden waarom je ze soms Toshiba-Link- of TOSLINK-kabels hoort genoemd.)

wat-is-de-optische-audiopoort-en-wanneer-moet-ik-het-gebruiken foto 2

U kunt controleren of uw apparaten TOSLINK-audiokabels ondersteunen door op de achterkant van het apparaat te kijken naar de specifieke TOSLINK-poort. De poort is meestal gelabeld met optische audio, TOSLINK, Digital Audio Out (Optical) of iets dergelijks, maar je hebt zeker geen label nodig om het te identificeren. De TOSLINK-poort onderscheidt zich van alle andere poorten en ziet er opvallend uit als een klein hondenluikje in de ingewanden van uw apparaat. Nog opvallender dan de vorm is het feit dat wanneer het apparaat wordt ingeschakeld, je een vage gloed van rood laserlicht rond de poortdeur kunt zien. (Zie de foto bovenaan dit artikel.)

Hoewel de standaard nu meer dan dertig jaar oud is, is hij behoorlijk verfijnd, en moderne TOSLINK-verbindingen zijn net zo nuttig als altijd. Dus waarom wordt de eenzame optische kabel zo onderbenut? Hoewel die vraag een historisch onderzoek op zich zou kunnen zijn, is hier de korte versie: toen TOSLINK uitkwam, was het overweldigend voor de behoeften van de meeste mensen, en tegen de tijd dat de gemiddelde consument een intense thuisbioscoop aan het rocken was, was de TOSLINK-kabel overschaduwd door de HDMI-kabel. (HDMI is niet alleen eenvoudiger, omdat het video en audio samenbrengt, maar het ondersteunt ook nieuwere audioformaten met hoge resolutie zoals Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio. TOSLINK doet dat niet.)

De vele toepassingen van optische audio (zelfs vandaag)

Als HDMI TOSLINK grotendeels heeft vervangen, waarom zou je er dan om geven? Hoewel het absoluut waar is dat de TOSLINK-kabel, althans voor videosystemen, min of meer achterhaald is door HDMI, betekent dat niet dat de TOSLINK-kabel moet worden verbannen naar het Museum of Obsolete Ports and Standards.

Het TOSLINK-systeem is nog steeds in staat om tot 7.1-kanaals audio met een zeer hoge resolutie over te brengen. Voor de meeste consumentenopstellingen zal er absoluut geen waarneembaar verschil zijn tussen de geluidskwaliteit bij gebruik van een HDMI-kabel of een TOSLINK-kabel.

Ons doel is niet om u te overtuigen om over te stappen van HDMI-kabels naar TOSLINK. Als al uw apparaten en alles werken zoals u dat wilt, ga dan vooral door. Het punt van dit artikel is om te benadrukken hoe de TOSLINK-standaard de onbezongen held is, de hagel-Mary-pass zo je wilt, van de digitale audiowereld. Net als je denkt dat je pech hebt, net als je denkt dat er geen manier is om het audiosysteem-gekibbel te bereiken dat nodig is om je doel te bereiken, kan de TOSLINK-kabel vaak de dag redden.

Laten we eens kijken naar drie veelvoorkomende situaties waarin het nuttig is om TOSLINK via HDMI te gebruiken.

Oudere audioapparatuur in gebruik houden

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende en dringende reden waarom mensen tegenwoordig naar de TOSLINK-standaard gaan. Je hebt een prachtige en hoogwaardige oudere media-ontvanger die elke poort onder de zon heeft, behalve HDMI-ingangen.

wat-is-de-optische-audiopoort-en-wanneer-moet-ik-het-gebruiken foto 3

U hoeft uw premium betaalde-$1000-voor-het-terug-in-de-dag-ontvanger niet te nemen en op Craigslist te zetten voor centen op de dollar. De overgrote meerderheid van HDTV-sets en veel Blu-ray-spelers, gameconsoles en andere apparaten hebben nog steeds TOSLINK-uitgangen. Je kunt de HDMI-video van de bron (zeg je kabelbox) naar je tv leiden, dan rechtsom draaien en de optische audio naar je ontvanger en luidsprekersysteem leiden. Bedenk dat TOSLINK al sinds 1983 op de markt is: de kans is groot dat een eersteklas audio/video-ontvanger die in de afgelopen tien jaar is gemaakt, een TOSLINK-poort heeft.

Het geluid isoleren

Je kunt het audiosignaal scheiden van een HDMI-kabel, maar het is een kieskeurig bedrijf dat decoders, adapters en een heleboel onzin vereist die grenst aan digitale zwarte magie. Als je enige reden hebt om het audiosignaal van een digitale bron te isoleren, is dat vrijwel altijd, zonder twijfel, het gemakkelijkst om dit te doen via TOSLINK-kabels.

Stel dat u bijvoorbeeld uw Blu-ray-speler als cd-speler wilt gebruiken, maar uw tv niet aan wilt zetten om naar die cd's te luisteren. Als de Blu-ray-speler een TOSLINK-poort heeft, kunt u de audio via de optische poort naar uw luidsprekers of ontvanger leiden.

Hier is nog een voorbeeld: je hebt een mooie set luidsprekers aangesloten op een kwaliteitsontvanger, maar die ontvanger is oud genoeg om geen digitale verbindingen te hebben, inclusief geen TOSLINK-poort. Plaats een optisch-naar-analoog-converter van $ 10 tussen uw optische audio-uitgang en uw ontvanger, en u bent in zaken: u kunt de audio uit zijn digitale kooi breken en in elk analoog apparaat dat u maar wilt, uw draadloze hoofdtelefoon, uw oude ontvanger, uw audiosysteem voor het hele huis uit de jaren 90 of een ander systeem dat alleen analoge audio accepteert.

wat-is-de-optische-audiopoort-en-wanneer-moet-ik-het-gebruiken foto 4

Wat als u een analoge hoofdtelefoon met uw tv wilt gebruiken, maar uw partner wil de luidsprekers gebruiken zodat ze op een ander volume kunnen luisteren? Veel televisietoestellen en ontvangers hebben een gewone koptelefoonaansluiting, maar de meeste stoppen het geluid naar de luidsprekers wanneer er een koptelefoonkabel is aangesloten. In deze situatie kun je diezelfde TOSLINK-converter gebruiken om die audio naar wat je maar wilt te sturen, zonder het gedoe van HDMI-inhoudsbeschermingsnormen.

Het elimineren van aardlus-hum

Aardlussen zijn vanuit elektrotechnisch oogpunt een vrij complex onderwerp. In plaats van in een mysterieuze beschrijving te duiken van wat een aardlus is (voel je vrij om wat geavanceerde lezing over het onderwerp te doen als je nieuwsgierig bent), is het voldoende om te zeggen dat een aardlus in je huis kan voorkomen als er meer dan één pad is om elektriciteit naar de grond te brengen. Dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat er een brom uit uw luidsprekers komt.

Een van de meest voorkomende oorzaken van een aardlus in thuismedia-apparatuur is slecht geaarde kabel-tv-apparatuur. In deze situatie zijn uw stopcontacten en de aangesloten media-apparatuur op één aarding (hopelijk, als uw huis in orde is, de hoofdaardingspin buiten) maar is de coaxkabel geaard op een andere aarding (vaak een waterleiding aarding als er een waterleiding of aansluiting is in de buurt van waar de kabel het huis binnenkomt).

Dit verschil tussen de plaatsing, capaciteit en totale potentiële energie van de twee verschillende aardingslocaties veroorzaakt bij wijze van spreken congestie in het elektrische systeem. In het beste geval doet dit grondconflict niets en merk je het niet eens. Soms kan het echter zoemen over uw luidsprekers veroorzaken en mogelijk zelfs uw apparatuur beschadigen. In een perfecte wereld zouden we allemaal op zoek gaan naar de bron van de aardlus en deze repareren, maar soms ben je overgeleverd aan je omgeving (veel succes met het vinden van de bron van de slechte grond als je in een groot appartementencomplex woont) .

In dergelijke gevallen kunt u vervelende aardlus-gezoem van uw audiosysteem vaak volledig elimineren door het aanstootgevende apparaat te isoleren met een TOSLINK-kabel. Onthoud dat TOSLINK-kabels glasvezel zijn en omdat de kabels volledig van plastic zijn of van plastic en glas, is er geen elektrische geleidbaarheid om de aardlusruis over te dragen.


Hoewel HDMI TOSLINK heeft vervangen als de alles-in-één oplossing met hogere bandbreedte voor de meeste consumenten, heeft de bescheiden TOSLINK-kabel nog steeds een plaats in het moderne mediacentrum - al is het om geen andere reden dan die zeldzame momenten dat het de dag redt.

Afbeeldingscredits: Hustvedt, Michael Gaida.

Meer verhalen

De hoogte van het Google-toetsenbord aanpassen op Android

Google-toetsenbord blijft geavanceerdere aanpassingsfuncties krijgen, waarbij de meest recente versie de mogelijkheid biedt om de hoogte van het toetsenbord te wijzigen (naast andere tweaks). Als je ooit gedacht hebt man, ik zou zoveel sneller kunnen typen als dit toetsenbord net iets groter was of ik zou graag een

Problemen met de Kinect van uw Xbox One oplossen en opnieuw kalibreren

De Kinect van je Xbox One zou gewoon moeten werken nadat je hem hebt ingesteld, maar af en toe kun je problemen ondervinden met spraak- of mensenherkenning. U kunt uw Kinect opnieuw kalibreren en resetten om deze en andere problemen op te lossen.

Hoe Open365, een open source alternatief voor Office 365, in te stellen en te gebruiken

Als u de LibreOffice-suite met programma's gebruikt, zult u graag meer te weten komen over Open365. Net zoals LibreOffice het gratis, open source alternatief is voor Microsoft Office, is Open365 de gratis tegenhanger van het cloudgebaseerde Office 365.

Hoe u elk apparaat aan uw HomeKit Smarthome kunt toevoegen met de iHome iSP5

Wat doe je als je een apparaat aan je HomeKit smart home wilt toevoegen, maar het apparaat geen HomeKit ondersteunt? U stelt een tussenpersoon in met de iHome iSP5, een goedkope HomeKit-enabled smart outlet.

Hoe de SmartThings-thuisbewakingskit in te stellen

Als u een snelle en gemakkelijke manier wilt om uw huis in de gaten te houden terwijl u weg bent, kunt u als volgt de SmartThings Home Monitoring Kit instellen.

Geek Trivia: de Amerikaanse staat met de meeste vulkanen?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Wat is het verschil tussen niet storen en dempen op de iPhone?

U kent waarschijnlijk de mute-schakelaar aan de zijkant van uw iPhone en misschien kent u zelfs de functie Niet storen. Deze functies lijken misschien min of meer hetzelfde te doen - zorg ervoor dat meldingen u niet lastig vallen - maar ze hebben een paar duidelijke verschillen.

Hoe te voorkomen dat een alinea wordt gesplitst tussen pagina's in Microsoft Word

Wanneer u in Word typt, vloeien alinea's soepel van de ene pagina naar de volgende en worden pagina-einden automatisch ingevoegd wanneer dat nodig is. Maar wat als u een bepaalde alinea bij elkaar wilt houden en de alinea's niet over twee pagina's wilt splitsen? Hier is een eenvoudige oplossing voor.

Hoe Samsung's Smart Network Switch uit te schakelen om te veel datagebruik te voorkomen?

Stelt u zich eens voor: u zit in een restaurant of coffeeshop en surft gewoon nonchalant op internet op uw telefoon. Omdat je de slimme gebruiker bent die je bent, ben je verbonden met de openbare wifi om gegevens op te slaan. Plots werkt de openbare wifi niet meer. Maar je hoeft je geen zorgen te maken, want de Smart Network Switch-functie

Hoe u de kliksnelheid van de startknop van uw iPhone of iPad kunt aanpassen

iOS maakt slim gebruik van de Home-knop. U kunt dubbelklikken om van app te wisselen en zelfs driemaal klikken om van alles te doen. De snelheid waarmee u op de startknop moet klikken om een ​​dubbele of driedubbele klik te registreren, is voor veel mensen prima, maar als u moeite heeft om op de knop te klikken