Wat is open source-software en waarom is het belangrijk?

wat-is-open-source-software-en-waarom-doet-het-dat-het-belang foto 1

Geeks beschrijven programma's vaak als open source of gratis software. Als je je afvraagt ​​wat deze termen precies betekenen en waarom ze ertoe doen, lees dan verder. (Nee, gratis software betekent niet alleen dat je het gratis kunt downloaden.)

Of een programma open-source is of niet, is niet alleen van belang voor ontwikkelaars, maar uiteindelijk ook voor gebruikers. Open-source softwarelicenties geven gebruikers vrijheden die ze anders niet zouden hebben.Afbeelding tegoed: Quinn Dombrowski op Flickr

De definitie van open source

Als een programma open-source is, is de broncode vrij beschikbaar voor de gebruikers. De gebruikers - en iedereen - hebben de mogelijkheid om deze broncode te nemen, te wijzigen en hun eigen versies van het programma te verspreiden. De gebruikers hebben ook de mogelijkheid om zoveel exemplaren van het originele programma te verspreiden als ze willen. Iedereen kan het programma voor elk doel gebruiken; er zijn geen licentiekosten of andere beperkingen op de software. De OSI heeft een meer gedetailleerde definitie van open source op haar website.

Ubuntu Linux is bijvoorbeeld een open-source besturingssysteem. Je kunt Ubuntu downloaden, zoveel kopieën maken als je wilt en ze aan je vrienden geven. U kunt Ubuntu op een onbeperkt aantal van uw computers installeren. U kunt remixen van de Ubuntu-installatieschijf maken en deze distribueren. Als je bijzonder gemotiveerd was, zou je de broncode voor een programma in Ubuntu kunnen downloaden en aanpassen, door je eigen aangepaste versie van dat programma te maken - of van Ubuntu zelf. Met open-sourcelicenties kunt u dit allemaal doen, terwijl closed-sourcelicenties u beperkingen opleggen.

wat-is-open-source-software-en-waarom-doet-het-is foto 2

Het tegenovergestelde van open-source software is closed-source software, die een licentie heeft die gebruikers beperkt en de broncode van hen weghoudt.

Firefox, Chrome, OpenOffice, Linux en Android zijn enkele populaire voorbeelden van open-sourcesoftware, terwijl Microsoft Windows waarschijnlijk de meest populaire closed-sourcesoftware is die er is.

Open source versus gratis software

Open source-applicaties zijn over het algemeen vrij beschikbaar, hoewel niets de ontwikkelaar ervan weerhoudt om kopieën van de software in rekening te brengen als ze de herdistributie van de applicatie en de broncode achteraf toestaan.

Dat is echter niet waar gratis software naar verwijst. De vrij in vrije software betekent vrij zoals in vrijheid, niet vrij zoals in bier. Het gratis softwarekamp, ​​geleid door Richard Stallman en de Free Software Foundation, richt zich op de ethiek en moraal van het gebruik van software die door de gebruiker kan worden gecontroleerd en gewijzigd. Met andere woorden, het gratis softwarekamp richt zich op gebruikersvrijheden.

wat-is-open-source-software-en-waarom-doet-het-dat-het-belang foto 3

Richard Stallman. Afbeelding door Fripog op Flickr.

De beweging voor open-source software is in het leven geroepen om zich te concentreren op meer pragmatische redenen om voor dit type software te kiezen. Voorstanders van open source wilden zich concentreren op de praktische voordelen van het gebruik van open source software die bedrijven meer zou aanspreken dan ethiek en moraal.

Uiteindelijk ontwikkelen zowel voorstanders van open source als van gratis software hetzelfde type software, maar ze zijn het niet eens over de berichtgeving.

Soorten licenties

Er zijn veel verschillende licenties die worden gebruikt door open-sourceprojecten, afhankelijk van de voorkeur van de ontwikkelaars voor hun programma.

De GPL, of GNU General Public License, wordt veel gebruikt door veel open-sourceprojecten, zoals Linux. Naast alle bovenstaande definities van open source specificeren de voorwaarden van de GPL dat, als iemand een open source programma wijzigt en een afgeleid werk distribueert, hij ook de broncode voor zijn afgeleide werk moet verspreiden. Met andere woorden, niemand kan open-sourcecode nemen en er een closed-sourceprogramma van maken - ze moeten hun wijzigingen teruggeven aan de gemeenschap. Microsoft noemde de GPL om deze reden viraal, omdat het programma's die GPL-code bevatten, dwingt hun eigen broncode vrij te geven. Natuurlijk kunnen de ontwikkelaars van een programma ervoor kiezen om geen GPL-code te gebruiken als dit een probleem is.

wat-is-open-source-software-en-waarom-doet-het-dat-het-belang foto 4

Sommige andere licenties, zoals de BSD-licentie, leggen minder beperkingen op aan ontwikkelaars. Als een programma onder de BSD-licentie is gelicentieerd, kan iedereen de broncode van het programma in een ander programma opnemen. Ze hoeven hun wijzigingen niet terug te geven aan de community. Sommige mensen zien dat dit zelfs gratiser is dan de GPL-licentie, omdat het ontwikkelaars de vrijheid geeft om de code op te nemen in hun eigen closed-sourceprogramma's, terwijl sommige mensen het als minder gratis beschouwen omdat het de eindgebruikers rechten ontneemt van het afgeleide programma.

Voordelen voor gebruikers

Dit zijn niet allemaal droge, onbelangrijke dingen die alleen van belang zijn voor ontwikkelaars. Het meest voor de hand liggende voordeel van open-source software is dat het gratis verkrijgbaar is. Het voorbeeld van Ubuntu Linux hierboven maakt dat duidelijk - in tegenstelling tot Windows kunt u zoveel exemplaren van Ubuntu installeren of distribueren als u wilt, zonder beperkingen. Dit kunnen bijzonder handige servers zijn - als u een server instelt, kunt u er gewoon Linux op installeren. als u een gevirtualiseerd cluster van servers opzet, kunt u eenvoudig een enkele Ubuntu-server dupliceren. U hoeft zich geen zorgen te maken over licenties en hoeveel exemplaren van Linux u mag gebruiken.

Een open source programma is ook flexibeler. De nieuwe interface van Windows 8 stelde bijvoorbeeld veel oude desktop-Windows-gebruikers teleur. Omdat Windows closed-source is, kan geen enkele Windows-gebruiker de Windows 7-interface gebruiken, wijzigen en correct laten werken op Windows 8. (Sommige Windows-gebruikers proberen het, maar dit is een moeizaam proces van reverse-engineering en het wijzigen van binaire bestanden. )

wat-is-open-source-software-en-waarom-doet-het-is foto 5

Wanneer een Linux-desktop zoals Ubuntu een nieuwe desktopinterface introduceert waar sommige gebruikers geen fan van zijn, hebben gebruikers meer opties. Toen GNOME 3 bijvoorbeeld werd uitgebracht, waren veel Linux-desktopgebruikers even uitgeschakeld. Sommigen namen de code over naar de oude versie, GNOME 2, en wijzigden deze om deze op de nieuwste Linux-distributies te laten werken - dit is MATE. Sommigen namen de code over naar GNOME 3 en wijzigden het om het te laten werken op een manier die ze wilden - dit is Cinnamon. Sommige gebruikers zijn net overgestapt op bestaande alternatieve desktops. Als Windows open source was, zouden gebruikers van Windows 8 meer keuze en flexibiliteit hebben. Kijk maar eens naar CyanogenMod, een populaire, community-gestuurde distributie van Android die functies en ondersteuning voor nieuwe apparaten toevoegt.

Met open-sourcesoftware kunnen ontwikkelaars ook op de schouders van reuzen staan ​​en hun eigen software maken. Wees getuige van Android en Chrome OS, besturingssystemen die zijn gebouwd op Linux en andere open-sourcesoftware. De kern van Apple's OS X - en dus ook van iOS - was ook gebouwd op open source-code. Valve werkt verwoed aan het overzetten van hun Steam-gamingplatform naar Linux, omdat dit hen in staat zou stellen hun eigen hardware te maken en hun eigen lot te bepalen op een manier die niet mogelijk is op Windows van Microsoft.


Dit is geen uitputtende beschrijving - er zijn hele boeken over dit onderwerp geschreven - maar je zou nu een beter idee moeten hebben van wat open-source software eigenlijk is en waarom het nuttig voor je is.

Meer verhalen

Vrijdagpret: Turkije Slice

In de game van deze week ga je een vakantieoorlog aan met een groep kwaadaardige kalkoenen die vastbesloten zijn om je Thanksgiving Day-vieringen te verpesten. Kun jij deze gemene kalkoenen op het menu zetten waar ze thuishoren of krijgen ze op jouw kosten de laatste hap?

Screenshot Tour: 10 nieuwe functies in Android 4.2 Jelly Bean

Android 4.2 verbetert op verschillende manieren Android 4.1 en voegt een aantal nieuwe functies toe. Android 4.2 is niet zo'n grote update als Android 4.1, ook wel Jelly Bean genoemd, maar het is een duidelijke verbetering.

Opgeslagen wachtwoorden beheren in Internet Explorer

Privacy is erg belangrijk als het gaat om de digitale wereld, maar weet u precies hoe uw browser uw wachtwoorden opslaat? Lees verder om erachter te komen wat er achter de schermen gebeurt.

Hoe kan ik de wijzigingen volgen die het installatieprogramma van een programma aanbrengt?

Wat doen die installatie-apps precies terwijl de voortgangsbalk voorbij raast? Als je alles goed in de gaten wilt houden, heb je de juiste tools nodig.

Geek Trivia: Waar kwamen de muziek die astronauten hoorden aan de donkere kant van de maan vandaan?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Tempescope geeft het weer weer door het te recreëren

Gisteren lieten we je een paraplubak zien die regen/heldere luchten signaleert op kleur, vandaag hebben we iets nog interessanters: een ambient desktop-weerstation dat het buitenweer nabootst.

Aero is niet verdwenen in Windows 8: 6 Aero-functies die u nog steeds kunt gebruiken

Veel mensen denken dat Aero volledig verdwenen is in Windows 8, maar dit is niet waar. Microsoft heeft de zaken niet geholpen door in verschillende blogposts te zeggen dat ze verder zijn gegaan dan Aero. Hardwareversnelling en de meeste Aero-functies zijn echter nog steeds aanwezig.

Het typegeluid op uw Windows Surface-tablet uitschakelen?

De Windows Surface-tablet wordt, net als de meeste aanraakapparaten, geleverd met een schermtoetsenbord dat elke keer dat u op een toets tikt een klikgeluid maakt. Dit wordt erg vervelend, dus hier is hoe je het kunt uitschakelen.

Vraag de lezers: hoe geef je een oude laptop een nieuw leven?

Die krachtige laptop die je in 2006 kocht, kan niet concurreren met de slanke ultrabook die je net hebt uitgepakt, maar dat betekent niet dat je hem naar de vuilnisbelt moet sturen. Hoe geef je een oude laptop een tweede leven?

Geek Trivia: welke organisatie gebruikt Minecraft voor echte stadsplanning?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!