Wat is mobiele gigabit en waarom zou u zich er druk om maken?

Je hebt misschien onlangs gehoord over dit ding dat een gigabit-telefoon wordt genoemd. De term werd veel rondgestrooid tijdens de lancering van Samsung's Galaxy S8, aangezien dat de eerste commercieel verkrijgbare handset is die de technologie ondersteunt. Maar gigabit zal ook worden opgenomen in Sony's Xperia XZ Premium en andere toekomstige high-end telefoons, wat betekent dat je er later dit jaar nog veel meer over zult horen. En het wordt een groot feest.

Gigabit verwijst hier naar overdrachtssnelheden van één gigabit per seconde - dat is 1.000 Mbps - en het is zelfs sneller dan het thuisinternet van de meeste Amerikanen. Maar voordat we ingaan op hoe het dat doet, laten we snel kijken hoe basis mobiele gegevens werken.

Beschouw het streamen van een video of het downloaden van een webpagina als het krijgen van een heleboel mensen van een radiotoren naar je telefoon. Uw netwerk is de snelweg die uw telefoon verbindt met zendmasten, en de gegevens, of mensen in deze analogie, zijn passagiers in auto's. Het doel is om al die mensen zo snel mogelijk bij je telefoon te krijgen, zodat je niet hoeft te wachten. Bovendien geldt: hoe eerder uw auto's van de weg zijn, hoe meer ruimte er vrijkomt voor andere mensen om de snelweg te gebruiken, wat opstoppingen vermindert.wat-is-mobiel-gigabit-en-waarom-moet-je-zorgen foto 1

Tot nu toe hebben vervoerders hun netwerken versneld door de snelweg te verbeteren. Een manier waarop ze dat hebben gedaan, is door meer rijstroken toe te voegen, met behulp van een methode die 'carrier-aggregatie' wordt genoemd. Hierdoor kunnen netwerkoperators meer dan één spectrumband gebruiken om gegevens naar uw telefoon te verzenden, waardoor er meer banen vrijkomen om mensen sneller bij u te krijgen.

Maar er is maar zoveel onroerend goed om een ​​snelweg zijdelings uit te breiden. Een andere manier om congestie te verminderen, is door rijstroken te creëren die op elkaar worden gestapeld. Dat gebeurt via 4x4 MIMO, wat staat voor Multiple Input, Multiple Output. Het opent nieuwe niveaus voor de carrier-snelweg door respectievelijk vier radio's en vier antennes in zendmasten en je telefoon te gebruiken, waardoor meer kanalen worden gecreëerd om gegevens over hetzelfde spectrum te verzenden en ontvangen. Dat is twee keer zoveel als op oudere apparaten.

Ondanks het toevoegen van rijstroken en het stapelen ervan, hebben vervoerders nog steeds een probleem: er zijn gewoon te veel mensen die hun LTE-netwerk gebruiken en dat zorgt voor een digitale verkeersopstopping. Dat geeft ons snelheden tot 30 Mbps -- dat is ongeveer 30 keer minder dan de snelheden die gigabit belooft. En er is echt niet veel meer dat netwerken kunnen doen om de snelweg uit te breiden, aangezien het radiospectrum beperkt is.

wat-is-mobiel-gigabit-en-waarom-moet-u-zorgen foto 2

De nieuwste technologie kijkt dus naar de voertuigen zelf, en dit is wat mobiele gigabit mogelijk maakt. Het heet 256 QAM (uitgesproken als 'kw-aw-m'), wat staat voor Quadrature Amplitude Modulation, en het perst ongeveer drie keer meer mensen in elke auto, terwijl de toegang tot alle vier niveaus van de snelweg hetzelfde blijft. Dat is hetzelfde als gewone auto's vervangen door clownauto's: meer passagiers kunnen komen waar ze heen gaan zonder dat het verkeer toeneemt.

In feite zou dit zelfs het verkeer kunnen verminderen. Als meer 256 QAM-toestellen bestaande handsets vervangen, betekent dit minder, maar ruimere auto's op de weg. Dat is goed nieuws voor wie nog met gewone auto's op de snelweg rijdt, want er zullen minder auto's op de weg zijn.

Deze drie methoden -- aggregatie om meer rijstroken te openen, 4x4MIMO om ze te stapelen en 256QAM om meer passagiers in auto's te persen -- zorgen er samen voor dat netwerken snelheden tot 1 Gbps kunnen halen in simulaties en gecontroleerde omgevingen. In de echte wereld zullen snelheden echter naar verwachting dichter bij tussen de 100 en 300 Mbps liggen. Dat is een beetje teleurstellend, maar nog steeds beter dan het thuisinternet van de meeste Amerikanen.

wat-is-mobiel-gigabit-en-waarom-moet-u-zorgen foto 3

Naast de Galaxy S8 demonstreerde ZTE dit jaar al zijn gigabit-compatibele telefoon op MWC. Dat komt omdat die apparaten een Snapdragon 835 CPU gebruiken, die 4x4 MIMO en 256QAM ondersteunt. Je kunt alleen gigabit ervaren als je een compatibele telefoon gebruikt, en Qualcomm verwacht dat er dit jaar ongeveer acht van deze fraaie nieuwe handsets op de markt komen. Zelfs als je vandaag een Galaxy S8 koopt, moet je wachten tot je serviceprovider de infrastructuur uitrolt om dit te ondersteunen.

Het goede nieuws is: u hoeft niet te lang te wachten. T-Mobile, Sprint, Verizon en AT&T zeiden al dat ze tegen het einde van het jaar gigabit zouden uitrollen. Over providers gesproken die hun netwerken upgraden, verwar gigabit trouwens niet met 5G. Dat is een hele andere reeks normen met nog meer verwarrende terminologie die een andere uitleg verdient. Voor nu is het echter voldoende om te zeggen dat gigabit binnenkort komt, en het lijkt het wachten waard te zijn.

Verizon is eigenaar van het moederbedrijf van Engadget, AOL. Wees gerust, Verizon heeft geen controle over onze dekking. Engadget blijft redactioneel onafhankelijk.

Aanbevolen verhalen

Garmin propt 5K en AR in zijn nieuwste 360-graden camera

Met 5K-uitvoer en AR-overlays kost dit robuuste apparaat $ 800.

Nieuwe Apple-advertenties leggen uit waarom je een iPhone zou moeten kopen

Een nieuwe serie clips van 15 seconden toont de sterke punten van de iPhone ten opzichte van Android. Ze zijn griezelig bekend bij iedereen die zich de Get a Mac-campagne herinnert.

Details van volgende Pokemon Mobile-game onthuld

Plons! Bij Magikarp draait alles om het trainen van Magikarp om hoger te 'Splashen', en het wordt morgen gelanceerd in Japan.

Uber reageert op beweringen dat het in rekening brengt wat 'u bereid bent te betalen'

Transparantie is de sleutel om rijders en chauffeurs te laten weten hoe het allemaal werkt.

HTC U11 is de eerste gigabit-telefoon van Sprint

De HTC U11 zal gigabitsnelheden kunnen halen op Sprint, Canadese en Australische luchtvaartmaatschappijen.