Wat is het verschil tussen Ubuntu en Linux Mint?

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-ubuntu-en-linux-mint foto 1

Ubuntu en Linux Mint zijn op dit moment twee van de meest populaire Linux-distributies voor desktops. Als je een duik in Linux wilt nemen - of je hebt Ubuntu of Mint al gebruikt - vraag je je af hoe ze anders zijn.

Linux Mint en Ubuntu zijn nauw verwant - Mint is gebaseerd op Ubuntu. Hoewel ze in het begin erg op elkaar leken, zijn Ubuntu en Linux Mint in de loop van de tijd steeds meer verschillende Linux-distributies met verschillende filosofieën geworden.Geschiedenis

Ubuntu en andere Linux-distributies bevatten open-sourcesoftware, dus iedereen kan het aanpassen, remixen en zijn eigen versies draaien. De eerste stabiele versie van Linux Mint, Barbara, werd uitgebracht in 2006. Barbara was een licht aangepast Ubuntu-systeem met een ander thema en iets andere standaardsoftware. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk was de opname van propriëtaire software zoals Flash en Java, naast door patenten bezwaarde codecs voor het afspelen van MP3's en andere soorten multimedia. Deze software is opgenomen in de repositories van Ubuntu, maar staat niet op de Ubuntu-schijf. Veel gebruikers hielden van Mint vanwege het gemak om de dingen standaard te installeren, in tegenstelling tot de meer idealistische benadering van Ubuntu.

Na verloop van tijd onderscheidde Mint zich verder van Ubuntu door de desktop aan te passen en een aangepast hoofdmenu en hun eigen configuratietools op te nemen. Mint is nog steeds gebaseerd op Ubuntu - met uitzondering van Mint's Debian Edition, die is gebaseerd op Debian (Ubuntu zelf is eigenlijk gebaseerd op Debian).

Met Ubuntu's lancering van de Unity-desktop, kreeg Mint extra stoom. In plaats van de Unity-desktop in Mint te rollen, luisterden de ontwikkelaars van Mint naar hun gebruikers en zagen ze een mogelijkheid om een ​​andere desktopervaring te bieden dan Ubuntu.

Het bureaublad

Ubuntu bevat standaard de Unity-desktop, hoewel u een breed scala aan extra desktopomgevingen kunt installeren vanuit de repositories van Ubuntu en persoonlijke pakketarchieven (PPA's) van derden.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-ubuntu-en-linux-mint foto 2

De nieuwste release van Mint komt in twee versies, elk met een andere desktop: Cinnamon en MATE. Cinnamon is een meer toekomstgerichte desktop die voortbouwt op nieuwe technologieën zonder standaard desktop-elementen weg te gooien - Cinnamon heeft bijvoorbeeld een taakbalk en een toepassingsmenu dat niet je hele scherm overneemt. Voor een meer diepgaande rondleiding, bekijk onze gids voor het installeren van Cinnamon op Ubuntu.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-ubuntu-en-linux-mint foto 3

MATE is een vork van de oude GNOME 2-desktop die Ubuntu en Linux Mint eerder gebruikten, en het werkt op dezelfde manier. Het maakt gebruik van het aangepaste menu van MATE. Voor een meer diepgaande blik, bekijk onze gids voor het installeren van MATE op Ubuntu.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-ubuntu-en-linux-mint foto 4

Je zult ook merken dat Mint een meer afgezwakt en lichter kleurenschema heeft. De vensterknoppen bevinden zich ook aan de rechterkant van de titelbalk van het venster in plaats van links.

Welke desktopomgeving uw voorkeur heeft, komt uiteindelijk neer op persoonlijke keuze. Ubuntu's Unity is meer schokkend voor gebruikers van de oudere Linux-desktopomgevingen, terwijl de desktopomgevingen van Mint minder ingrijpend zijn. Sommige mensen geven echter de voorkeur aan Unity en Unity is in recente versies enigszins verbeterd.

Eigen software en codecs

Mint bevat nog steeds propriëtaire software (zoals Flash) en codecs out-of-the-box, maar dit is een minder onderscheidende functie geworden. Met de nieuwste versies van Ubuntu kun je tijdens de installatie een enkel selectievakje inschakelen en Ubuntu pakt automatisch de propriëtaire software en codecs die je nodig hebt, zonder dat er extra werk nodig is.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-ubuntu-en-linux-mint foto 5

Configureerbaarheid

Tegenwoordig lijkt Mint meer configureerbaarheid te bieden dan Ubuntu out-of-the-box. Terwijl Ubuntu's Unity slechts een paar opties bevat in de nieuwste versie van Ubuntu, is er een volledige instellingentoepassing voor het configureren van de Cinnamon-desktop.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-ubuntu-en-linux-mint foto 6

De nieuwste versie van Mint, Maya, bevat ook de MDM-displaymanager, die is gebaseerd op de oude GNOME Display Manager. Terwijl Ubuntu geen grafische configuratietools levert om het inlogscherm aan te passen, wordt Mint geleverd met een administratiepaneel dat het inlogscherm kan aanpassen.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-ubuntu-en-linux-mint foto 7

Hoewel Ubuntu nog steeds op Linux is gebaseerd en onder de motorkap kan worden geconfigureerd, zijn veel stukjes Ubuntu-software niet erg configureerbaar. De Unity-desktop van Ubuntu heeft bijvoorbeeld heel weinig opties.


De nieuwste versies van Ubuntu zijn meer een breuk met het verleden, waarbij de meer traditionele desktopomgeving en een groot aantal configuratie-opties achterwege blijven. Mint behoudt deze en voelt vertrouwder aan.

Wat heb je liever, Ubuntu of Linux Mint? Laat een reactie achter en laat het ons weten.

Meer verhalen

Hoe Calibre te gebruiken om uw e-boekserie correct te bestellen

Proberen te onthouden, alleen al op basis van de titels, in welke volgorde een reeks boeken gaat, kan behoorlijk frustrerend zijn. Lees verder terwijl we u laten zien hoe u uw boektitels annoteert en sorteert terwijl ze worden overgebracht naar uw e-boeklezer voor frustratievrij lezen.

Geek Trivia: Waar bevindt het oudste planetarium ter wereld zich?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Student bouwt real-life portal-torentje [Video]

Wat is het perfecte afstudeerproject voor een klas Advanced Mechatronics? Een functionerende en bewapende Portal-toren natuurlijk.

Onderzoekers bewijzen dat hoeden van tinfolie de ontvankelijkheid voor signalen van de overheid vergroten

Ken je het oude stukje over aluminiumfolie op je hoofd doen om de signalen van de overheid uit je hoofd te houden? Het blijkt dat je hoofd in aluminiumfolie bekleden het tegenovergestelde effect heeft.

Beginner: elk programma in Windows starten met een sneltoets

Het toewijzen van sneltoetsen om programma's in Windows te starten is waarschijnlijk een van de oudste geek-trucs in het boek, maar op echte geek-manier laten we u zien hoe u dit in Windows 8 moet doen.

Anoniem browsen met Tor

Alles wat u online doet, is te herleiden tot uw IP-adres. Zelfs als u gecodeerde websites bezoekt, kunnen netwerken de websites zien die u bezoekt - en de websites zelf weten uw IP-adres. Gebruik het Tor-netwerk om anoniem te browsen.

Vraag het aan HTG: een onzichtbare harde schijf formatteren, standaardapps in Android wijzigen en wat te doen met een nieuwe Kindle Fire

Een keer per week ronden we enkele e-mails van lezers af die we hebben beantwoord en delen we de oplossingen met iedereen; deze week bekijken we hoe je kunt formatteren en installeren op een schijf die het Windows-installatieprogramma niet ziet, de standaard voor een Android-app wijzigen en enkele tips om aan de slag te gaan voor de Kindle Fire.

Voeg Afsluiten en opnieuw opstarten toe aan het Windows 8 Win+X-menu

Het afsluiten en opnieuw opstarten van uw computer zou beide gemakkelijke taken moeten zijn, toch? Welnu, in Windows 8 zijn deze taken niet eenvoudig. Er zijn echter eenvoudigere manieren om uw Windows 8-computer af te sluiten en opnieuw op te starten.

Geek Trivia: Auto-Tune, een veelgebruikte muziekprocessor, is oorspronkelijk gemaakt voor welk doel?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

De aarde vanuit de ruimte: een kijkje in onze planeet met 121 megapixels [Video]

Deze prachtige video is gemaakt met behulp van 121 megapixel-afbeeldingen van het aardoppervlak - tot nu toe afbeeldingen met de hoogste resolutie die beschikbaar zijn.