Wat is het verschil tussen pixels en vectoren?

Als basis van bijna elk beeldformaat dat het waard is om te gebruiken, zijn pixels en vectoren de brede categorieën van moderne 2D-beeldbestanden. Maar wat zijn ze precies en hoe verschillen ze?

Hoewel de verschillen in deze twee formaten op het eerste gezicht duidelijk lijken, is de verklaring subtiel en ingewikkeld. Blijf rondhangen voor een beetje computergeschiedenis en grafische geekery.wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 2

Pixels en rasterafbeeldingen

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 3

Pixel is een samentrekking van de woorden Picture en Element. Ze zijn niet veel anders dan die Russell Kirsch meer dan 50 jaar geleden voor het eerste digitale beeld uitvond. Pixels (in ieder geval de pixels in digitale kunstbestanden) zijn gemaakt om fotografie na te bootsen.

Het idee was om een ​​foto opnieuw te maken met behulp van een op rasters gebaseerd systeem van kleuren en tonen. Deze beeldelementen zijn de ondeelbare bouwstenen van alle digitale kunstwerken, complex of eenvoudig. De eerste afbeelding van Kirsch was een schamele 176 pixels breed (weergegeven op ware grootte) en in grijstinten. Hieronder getoond, was zijn zoontje zijn onderwerp.

Raster is een term voor alle afbeeldingen die in dit model passen, en rasteren is het proces waarbij elke soort niet-pixelgebaseerde afbeelding wordt omgezet in een digitale pixelgebaseerde afbeelding.

Pixels en monitoren

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 4

Het is belangrijk om te begrijpen dat wanneer we het hebben over pixels in grafische bestanden, we het niet noodzakelijkerwijs over dezelfde pixels hebben waarin uw monitor afbeeldingen weergeeft. Pixels bestonden voordat Kirsch en de computerwetenschappers die met hem samenwerkten digitale beeldvorming creëerden.

Pixels op monitoren zijn verzamelingen vanRood GroenteenBlauwlichtpunten, gecombineerd in verschillende helderheidskleuren om het RGB-kleurmodel te creëren. Omdat schermen noodzakelijkerwijs ouder zijn dan de afbeeldingen waarop we ze bekijken, bestonden er monitorpixels vóór digitale beeldvorming.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 6

Omdat monitoren echter zijn gebaseerd op de originele modellen, inclusief kleurmodellen op basis van RGB, kan dit verwarrend zijn. Houd er rekening mee dat we hetzelfde woord gebruiken voor de lichtpunten op uw monitor en voor het meest elementaire rasterbeeld. Als we pixels vergelijken met vectorafbeeldingen, hebben we het uitsluitend over grafische rasterpixels en niet over de pixels die uw monitor weergeeft.

Vectoren en schaalbare afbeeldingen

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 7

Het eerste vectortekenprogramma heette Sketchpad, gemaakt in 1960 door Ivan Sutherland, slechts een paar jaar nadat Kirsch digitale beeldbewerking had gemaakt. Met Sketchpad konden gebruikers met een stylus punten en lijnen rechtstreeks op een scherm tekenen. Hoewel Sketchpad een bleke vergelijking is met moderne vectorsoftware, wordt het beschouwd als een directe invloed op de CAD-programma's (Computer Aided Drafting) die later zouden komen.

Terwijl pixels letterlijke blokken zijn van een afbeelding die de punten op uw scherm simuleren, zijn vectoren punten, lijnen, krommen en polygonen op een algebraïsch raster. Deze punten, lijnen, krommen en basispolygonen worden primitieven genoemd en zijn de basisbouwstenen van vectorkunst.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 9

Het belangrijke onderscheid tussen pixels en vectoren is dat vectoren bestaan ​​in een wiskundige ruimte, in tegenstelling tot de meer letterlijke ruimte waarin pixels bestaan. Pixels zijn allemaal even groot en hebben een duidelijk gedefinieerde positie; als je eenmaal inzoomt op een pixel, is het onwaarschijnlijk dat je quarks of tau-deeltjes erin zult vinden. Vectorprimitieven, die alleen als punten op een raster in deze wiskundige ruimte bestaan, hebben zo'n beperking niet. Naarmate u steeds dichter naar een primitief punt in uw vectorafbeelding zoomt, realiseert u zich dat u er nooit echt dichterbij kunt komen dan u oorspronkelijk was.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 10

Het nuttige gevolg hiervan is dat vectorafbeeldingen onafhankelijk van de beeldresolutie werken. Rasterafbeeldingen zien er vaak slecht uit als ze een lage resolutie hebben, of beschrijven een afbeelding met heel weinig pixels. Vectorkunst daarentegen kan worden opgeblazen en uitgerekt zonder enig kwaliteitsverlies.

Waar zijn ze goed voor?

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 11

Met name typografie is perfect geschikt voor vectorafbeeldingen. Abstracte geometrische vormen zijn gemakkelijk te definiëren met strakke randen en krommen van vectorprimitieven. En omdat ze schaalbaar zijn tot oneindig kleine en grote formaten, kunnen hele alfabetten in zeer kleine bestanden worden opgenomen en op bijna elke grootte worden gebruikt.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 12

Lijntekeningen zijn zeer geschikt voor moderne vectorprogramma's zoals Flash. Veel kunstenaars geven er de voorkeur aan om hun kunstwerken in vectoren te maken, omdat dit perfect strakke lijnen mogelijk maakt, zoals in deze afbeelding van John Krisfalusi's blog over animatie.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 13

Vector is ook een zeer populair formaat voor veel automatische advertenties. Vectorauto's zijn eigenlijk eerder regel dan uitzondering voor moderne advertenties, omdat de strakke lijnen en scherpe helderheid die mogelijk zijn in vectorkunst zelfs bij enorme billboard-formaten standhouden. Superhoge megapixelfotografie voor billboardkunst zou bestanden opleveren die te groot zijn om effectief te gebruiken.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 14

Pixels zijn echter gemaakt voor fotografie en zijn nog steeds het beste model voor foto's en fotoachtige afbeeldingen, zoals digitaal schilderen. Diepe-ruimtefotografie van satellieten zoals de Hubble-telescoop of ruimtevaartuigen zoals Voyager 1 zou onmogelijk zijn met filmfotografie.

wat-en-8217;s-het-verschil-tussen-pixels-en-vectoren foto 15

Misschien wel de meest epische pixel ooit gefotografeerd.

Afbeeldingscredits: alle afbeeldingen gaan uit van redelijk gebruik. Van Wired.com artikel: http://goo.gl/j5jw Monitor afgeleid van wikipedia: http://goo.gl/qOdg Sketchpad afbeelding: http://goo.gl/FvY6 RGB Lights van Wikipedia: http:// goo.gl/BzEX John K geïnkte afbeelding: http://goo.gl/Nj4U Vector auto: http://goo.gl/LN2D

Meer verhalen

Repetitive Strain Injury op de geeky manier voorkomen

Foto door Matt Hamm

Converteer dvd's, ISO's en AVI-video's om af te spelen op uw iOS-apparaat

Als je een iOS-apparaat bezit, weet je dat het standaard alleen bepaalde videoformaten afspeelt. Je hebt waarschijnlijk andere video-indelingen in je verzameling die je wilt toevoegen, en hier bekijken we hoe je ze kunt converteren om ze op je iOS-apparaat af te spelen.

Slimme objecten van Photoshop gebruiken om bewerking van meerdere objecten te automatiseren

Heb je ooit een pagina met meerdere visitekaartjes (of een ander project) opgemaakt om af te drukken, om vervolgens terug te komen om tientallen vervelende bewerkingen uit te voeren? Photoshop Smart Objects kan dit proces automatiseren en tientallen vervelende stappen in een paar eenvoudige stappen veranderen.

Ubuntu 10.10 verbetert uw Linux-desktopervaring [Screenshot Tour]

Ubuntu 10.10 is de eerste versie van Ubuntu die wordt geleverd met de Ubuntu-lettertypefamilie en gebruikt deze standaard voor veel elementen van de gebruikersinterface.

Week in Geek: The Stuxnet Facts Edition

Deze week hebben we geleerd hoe je nooit meer minuten te kort kunt komen door gratis VoIP-gesprekken te voeren op Android-telefoons, Windows-onderhoudstaken te automatiseren om een ​​pc als nieuw te laten werken, een Windows-wachtwoord te kraken met behulp van een videogids, te weten waarom applicatie-installaties je willen herstart en sluit andere apps, weet je

Vandaag is het 10/10/10 - het antwoord op het leven, het universum en alles

Het is vandaag 10/10/10, maar het is zelfs meer dan dat. Vandaag is het antwoord op het leven, het universum en alles. Hoe? Blijf lezen.

Gebruik uw iPhone of iPod Touch als documentscanner

Weet je nog de dagen dat je voor het scannen van een document een groot, lelijk, ruimteverslindend apparaat nodig had dat op je computer was aangesloten? Vandaag bekijken we een gratis app die van onze iPhone of iPod Touch (met camera) een handige documentscanner maakt.

Webpagina's opmaken om alleen af ​​te drukken wat u nodig hebt in Chrome

Raak je gefrustreerd door al het overtollige afval op webpagina's wanneer je ze gaat afdrukken? Met de Printee-extensie kun je het terugbrengen tot precies de items die je nodig hebt en voorkomen dat je inkt en papier verspild worden.

Hoe de Linux-console gebruiksvriendelijker te maken voor Linux-beginners

Foto door rore

Vorige versies van het register herstellen in Windows 7

In plaats van de registersleutel te laden met behulp van de GUI en al die sleutels toe te voegen aan uw huidige register, kunt u de RegFileExport-tool van Nirsoft gebruiken om de gegevens rechtstreeks uit de back-upbestanden te openen en te extraheren - u hoeft alleen de exacte sleutel te weten die je zoekt