Wat is HDR-fotografie en hoe kan ik het gebruiken?

wat-is-hdr-fotografie-en-hoe-kan-ik-het-gebruiken foto 1

Je hebt misschien het raadselachtige acroniem HDR gehoord met betrekking tot fotografie, of zelfs gezien als een functie op je smartphone. Het staat voor High Dynamic Range en maakt foto's met prachtige, onmogelijke details en helderheid, hoewel het je ook kan helpen silhouetten en andere problemen in normale foto's te vermijden.

Vandaag zullen we meer te weten komen over de verschillende soorten HDR-beeldvorming, enkele verwarrende terminologie demystificeren en kijken naar de verschillende redenen waarom HDR überhaupt bestaat. Als je klaar bent om je kennis van fotografie uit te breiden, duik er dan meteen in.Wat is HDR en waarom zou ik het nodig hebben?

Camera's zijn beperkt tot de hoeveelheid beelddetails die ze kunnen opnemen wanneer de sensor wordt blootgesteld aan licht. Of je nu de automatische instellingen gebruikt of foto's maakt met vakkundig afgestemde handmatige instellingen, je doel is om te profiteren van het beschikbare licht om de details in de resultaatafbeelding te maximaliseren. Het probleem is dat wanneer je zware schaduwen en felle lichten fotografeert, je gedwongen wordt om details in het ene of het andere bereik te verliezen.

Een ervaren fotograaf kan haar belichtingselementen afstemmen om grote details in schaduwen of hooglichten te bereiken, of het midden van de weg kiezen, de juiste belichtingsoplossing, en in beide wat detail verliezen. Veel details in de gemarkeerde gebieden zullen al het andere veranderen in een effen, donkerzwart (linksboven onderaan). Door scherp te stellen op de details in de donkere gebieden, worden de gemarkeerde gebieden (rechtsonder onder) uitgewassen. De meeste mensen kiezen waarschijnlijk iets in het midden om een ​​fatsoenlijk uitziende foto te krijgen, maar het is nog steeds niet ideaal.

wat-is-hdr-fotografie-en-hoe-kan-ik-het-gebruiken foto 2

Het gebruik van dit soort normale belichting, waarbij een fotograaf dit soort moeilijke beslissingen moet nemen, wordt soms Standard- of Low Dynamic Range-beeldvorming genoemd.

HDR lost dit probleem op door meerdere foto's met verschillende belichtingen te maken en ze vervolgens te combineren zodat je het beste van alle mogelijke werelden krijgt: details in de schaduwen en details in de hooglichten.

wat-is-hdr-fotografie-en-hoe-kan-ik-het-gebruiken foto 3

Om verwarring te voorkomen, is het vermeldenswaard dat er veel verschillende methoden zijn om afbeeldingen te maken die allemaal worden aangeduid als HDR of High Dynamic Range Imaging. Veel van deze methoden zijn heel verschillend, hoewel de terminologie veel overlapt. Houd rekening met het volgende wanneer u aan HDR denkt:

  • Gewone methoden voor het maken van afbeeldingen hebben een kleiner bereik dan het menselijk oog kan zien. Deze worden Standard of Low Dynamic Range genoemd.
  • Er zijn methoden en hacks om deze beeldlimieten te omzeilen, en deze methoden worden soms HDR-beeldvormingsmethoden genoemd. Deze specifieke methoden zijn meestal ouder en dateren van vóór de digitale combinatie van afbeeldingen.
  • Er zijn ook High Dynamic Range-beeldformaten en kleurruimten die grotere waardebereiken hebben dan standaardbereikformaten, die in staat zijn om rijke details in schaduwen en hooglichten tegelijk vast te leggen. Deze worden ook terecht HDR genoemd en zijn niet hetzelfde als de eerder genoemde methoden. Normaal gesproken worden deze native vastgelegd met HDR-apparatuur.
  • Wat de meeste moderne digitale fotografen HDR-beeldvorming noemen, is waar we ons vandaag op zullen concentreren - een methode om beeldgegevens van meerdere digitale belichtingen te combineren om één foto te maken met details die normaal niet mogelijk zijn.

U kunt dit handmatig doen, door meerdere foto's te maken en fotobewerkingssoftware te gebruiken om uw afbeelding te maken, of met uw smartphone. De meeste moderne smartphones hebben ingebouwde HDR-functies, waarmee je drie foto's snel achter elkaar kunt maken en deze kunt combineren tot één HDR-foto. Controleer je camera-app op een HDR-knop en probeer het uit. Het kan veel foto's opslaan die anders in bepaalde gebieden vervaagd zouden lijken (zoals op de onderstaande foto).

wat-is-hdr-fotografie-en-hoe-kan-ik-het-gebruiken foto 4

Sommige digitale camera's hebben mogelijk een vergelijkbare optie. Andere echter - vooral oudere - misschien niet, in welk geval de zaken een beetje ingewikkelder zijn.

De technische dingen: hoe HDR-afbeeldingen worden gemaakt

Als we de problemen van typische fotografie met standaardbereik omzeilen, kunnen we HDR-beeldvorming beschouwen als technieken die de beeldinformatie van meerdere belichtingen combineren tot één afbeelding met details die verder gaan dan de beperkingen van enkele belichtingen. Vindingrijke fotografen weten hoe ze beeldbracketing moeten gebruiken bij het fotograferen van een scène, of de belichting moeten stoppen of vertragen om de kans te vergroten dat ze het juiste goudlokje belichtingsniveau vinden. Ook al zou je lichtmeter of automatische instelling kunnen zeggen dat de juiste belichting is geselecteerd, het nemen van dezelfde compositie meerdere keren met meerdere diafragma- of sluitertijdinstellingen zal je kansen om dat beste beeld uit je opname te halen enorm vergroten.

wat-is-hdr-fotografie-en-hoe-kan-ik-het-gebruiken foto 5

HDR Imaging maakt ook gebruik van bracketing, maar op een andere manier. In plaats van meerdere belichtingen te maken om het beste beeld te creëren, wil HDR het maximaal mogelijke detail vastleggen over het hele lichtbereik. Fotografen die normaal gesproken geconfronteerd worden met de keuze om details in hoge lichten en schaduwen te verliezen, kunnen ervoor kiezen om meerdere belichtingen te bracketen, eerst fotograferen voor detail in de schaduwen, dan voor detail in de hoge lichten en een goudlokje-belichting ergens in het midden. Door op deze manier te bracketen, creëren professionals de bouwstenen voor hun perfecte beeld.

wat-is-hdr-fotografie-en-hoe-kan-ik-het-gebruiken foto 6

Het basisidee van het maken van een combinatiebeeld met meerdere belichtingen is niet nieuw voor fotografie. Zolang camera's de beperking van het standaardbereik hadden, hebben slimme fotografen manieren gehackt om het best mogelijke beeld te creëren. De briljante fotograaf Ansel Adams gebruikte ontwijk- en brandtechnieken om zijn afdrukken selectief te belichten en verbazingwekkende rijke details in afbeeldingen te creëren, zoals de afbeelding hierboven. Toen digitale fotografie eindelijk levensvatbaar genoeg was om dit probleem aan te pakken, werden de eerste HDR-bestandstypen gemaakt. De HDR-bestandstypen die tegenwoordig door de meeste fotografen worden gebruikt, gebruiken deze methode echter niet (d.w.z. het vastleggen van meerdere belichtingen in één bestand, buiten het bereik van gewone beeldbewerking). De meeste zogenaamde HDR-afbeeldingen zijn eigenlijk meerdere belichtingen gecombineerd tot een HDR-afbeelding, en vervolgens wordt de toon in kaart gebracht in een enkele afbeelding met standaardbereik.

wat-is-hdr-fotografie-en-hoe-kan-ik-het-gebruiken foto 7

Veel van de echte detailniveaus van het High Dynamic Range liggen buiten het bereik van monitoren, CMYK-printers en camera's - deze gewone media kunnen eenvoudigweg geen afbeeldingen maken die vergelijkbaar zijn met de hoeveelheid beeldgegevens die het menselijk oog kan vastleggen. Tone mapping is een techniek om kleuren en waarden van een HDR-medium (bijvoorbeeld een Photoshop-creatie van meerdere SDR-belichtingen) te vertalen en terug in een standaardmedium (zoals een gewoon afbeeldingsbestand) in kaart te brengen. Omdat het een vertaling is, zijn tonemap-afbeeldingen een soort simulatie van het rijke scala aan waarden in HDR-bestandsindelingen, ondanks het feit dat ze tegelijkertijd verbazingwekkende details in licht en donker kunnen creëren. Desondanks vallen tonemap-afbeeldingen onder de deken van HDR-technieken en krijgen ze het verwarrende algemene label HDR.

Het is deze techniek die de meeste fotografen HDR Imaging of zelfs HDR-fotografie noemen. De reden dat het belangrijker is, is omdat moderne fotobewerkingstools en digitale camera's het voor thuis- en hobbyfotografen gemakkelijker dan ooit maken om deze afbeeldingen zelf te maken.

Veel moderne beeldbewerkings-apps hebben tonemapping-routines voor het combineren van meerdere afbeeldingen en het maken van de best mogelijke afbeelding uit hun combinatie, naast hacks en slimme manieren om afbeeldingen te combineren om rijke foto's met uitstekende details te maken. Deze methoden, waarvan we er enkele in toekomstige fotografie-artikelen zullen behandelen, zijn mogelijk met Photoshop en zelfs met gratis software zoals GIMP of Paint.NET. U kunt meervoudige belichting en zeer gedetailleerde fotografie maken door:

  • Combineren van meerdere belichtingen met software zoals Photomatrix of Photoshop's HDR Pro, en tonemapping van de afbeelding.
  • Meerdere belichtingen combineren met combinaties van overvloeimethoden in meerdere lagen in krachtige afbeeldingseditors zoals GIMP.
  • Handmatig hoge detailgebieden van afbeeldingen samenvoegen met laagmaskers, gummen en ontwijken en branden in programma's zoals Photoshop of Paint.NET.

Nog steeds hongerig om meer te leren over HDR Imaging? Blijf op de hoogte van Fotografie met How-To Geek, waar we in toekomstige artikelen bespreken hoe je kunt belichten voor HDR en hoe je rijke HDR-afbeeldingen kunt maken van die belichtingen.

Afbeeldingscredits: St. Louis Arch Tone, in kaart gebracht door Kevin McCoy en Darxus, beschikbaar onder Creative Commons. HDRI en St Pauls door Dean S. Pemberton, beschikbaar onder Creative Commons. Belichting door Nevit Dilmen, beschikbaar onder Creative Commons. Grand Canyon HDR Imaging door Diliff, beschikbaar onder Creative Commons. Ansel Adams afbeelding in openbaar domein. Dundus Square door Marmoulak, beschikbaar onder Creative Commons.

Meer verhalen

Verberg boekenplankluidsprekers in hardcoverboeken

Als je op zoek bent naar een onopvallende manier om deuntjes naar een kamer te brengen zonder overal luidsprekers te laten vallen, verbergt dit onopvallende elektronicaproject je luidsprekers in oude boeken.

Een stereoconnector vervangen en audiokabels en hoofdtelefoons redden

Een slechte audio-aansluiting kan uw luistertijd verkorten en u dwingen een nieuwe hoofdtelefoon te kopen. Als u echter dure blikken of zeldzame apparatuur heeft, kunt u geld besparen door de connector zelf te vervangen.

Vraag de lezers: wat is je geekhobby?

Deze week gaan we in op je geeky hobby's. Welke hobby's bouwen je geek-cred op, houden je soldeerbout warm of maken je op een andere manier geliefd bij je mede-nerds?

Glass Zoo Icon Packs voor uw bureaublad met natuurthema

Heb je een bureaublad met een natuurthema en heb je een aantal geweldige pictogrammen nodig? Dan hebben wij wellicht precies wat u zoekt. De pictogrammen in deze twee pakketten hebben een stijlvolle draadframe-look die een unieke, arti...

History Eraser Pro ruimt je Android-caches op

Als u een opgeruimde telefoon wilt houden (of mensen buiten uw bedrijf wilt houden), maakt History Eraser Pro korte metten met het opschonen van de cachebestanden van uw Android-apparaat.

Quadrotor Robots Master vliegen in formatie [Video]

Het GRASP-lab van de Universiteit van Pennsylvania doet interessant werk met UAV-quadrotors: kleine onbemande luchtmachines met vier helikopters die zo behendig zijn als kolibries. In de bovenstaande video zijn ze d...

Gekraste en beschadigde foto's of scans repareren

Oude foto's lijken vuil, krassen en slechte texturen te verzamelen zoals ze stof verzamelen in schoenendozen en fotoalbums. Als je de taak hebt genomen om ze te scannen, maar schade en krassen hebt gevonden, kun je ze als volgt repareren.

Hoe u uw SSD in Ubuntu kunt tweaken voor betere prestaties

Er zijn veel tips voor het aanpassen van je SSD in Linux en veel anekdotische rapporten over wat werkt en wat niet. We hebben onze eigen benchmarks uitgevoerd met een paar specifieke aanpassingen om u het echte verschil te laten zien.

Integreer Firefox-downloads met het Firefox Launcher-pictogram op Ubuntu 11.04 Unity Sidebar

Bent u op zoek naar een gemakkelijke manier om de downloads van Firefox te integreren met het Launcher-pictogram op de Unity Sidebar? Dan wil je zeker eens kijken naar de UnityFox Extension. UnityFox voegt een voortgangsbalk voor downloaden toe...

Optimaliseer je manga- en stripverzameling voor de Kindle

De iPad is tot de ultieme stripboeklezer gebracht, maar dat betekent niet dat je het niet kunt proberen met je Kindle. Lees verder om te leren hoe je je manga- en stripverzameling kunt optimaliseren voor je Kindle.