Wat is een draagbare app en waarom is het belangrijk?

wat-is-een--en-8220;draagbaar-en-8221;-app-en-waarom-doet-het-waarom foto 1

Draagbare toepassingen bieden een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van hun traditionele tegenhangers. Ze zijn licht van gewicht en stellen u in staat om tussen computers te wisselen terwijl u uw applicaties en instellingen met u meeneemt. Dit is waarom ze anders zijn en waarom ze soms, maar niet altijd, een goede keuze zijn.

Hoe reguliere apps worden geïnstalleerd

Om te begrijpen wat een app draagbaar maakt, kan het handig zijn om eerst even te kijken hoe traditionele apps in Windows worden geïnstalleerd. Wanneer u een app in Windows installeert, gaan de installatiebestanden naar verschillende locaties. Het grootste deel van de bestanden van de app wordt meestal gekopieerd naar een enkele map ergens in de map C:Program Files. Bestanden die instellingen bevatten die van toepassing zijn op alle gebruikers van de app, kunnen worden gemaakt in de map ProgramData.wat-is-een--en-8220;draagbaar-en-8221;-app-en-waarom-doet-het-waarom foto 2

Instellingen die specifiek zijn voor verschillende gebruikersaccounts op de pc, worden opgeslagen in bestanden die zijn gemaakt in de verborgen AppData-map in elke individuele gebruikersmap voor accounts. De meeste apps maken vermeldingen in het Windows-register die mogelijk ook verschillende configuratie-instellingen bevatten. En veel apps maken gebruik van gedeelde codebibliotheken die worden geïnstalleerd met zaken als het .NET-framework en Visual C++ Redistributables.

GERELATEERDE ARTIKELEN wat-is-een--en-8220;draagbaar-en-8221;-app-en-waarom-doet-het-belang foto 3Wat is het Microsoft .NET Framework en waarom is het op mijn pc geïnstalleerd? Waarom zijn er zoveel Microsoft Visual C++ Redistributables op mijn pc geïnstalleerd?

Deze functiescheiding heeft duidelijke voordelen. Meerdere apps kunnen informatie delen in registervermeldingen of gedeelde codebibliotheken, waardoor onnodige duplicatie wordt voorkomen. Door gebruikersspecifieke instellingen op de ene plaats en systeembrede instellingen op een andere plaats op te slaan, kunnen apps beter profiteren van veel verschillende Windows-functies die zijn ontworpen voor een systeem met meerdere gebruikers. Om te beginnen kan elke gebruiker erop vertrouwen dat zijn eigen instellingen worden geladen wanneer ze de app starten, alleen omdat ze zijn aangemeld met hun eigen Windows-account. Functies zoals machtigingen voor bestanden en delen zijn gebaseerd op deze structuur. En doordat alle programma-instellingen zijn opgeslagen in aangewezen gebieden, wordt het maken van een back-up van uw systeem betrouwbaarder.

Dus, wat is een draagbare app en waarom zou ik er een gebruiken?

wat-is-een--en-8220;draagbaar-en-8221;-app-en-waarom-doet-het-belang foto 5

Een draagbare app is gewoon een app die geen installatieprogramma gebruikt. Alle bestanden die nodig zijn om de app uit te voeren, bevinden zich in een enkele map, die u overal op het systeem kunt plaatsen. Als u de map verplaatst, werkt de app nog steeds hetzelfde. In plaats van een draagbare app te installeren, download je deze meestal als een ZIP-bestand, pak je die ZIP uit in een map en voer je het uitvoerbare bestand voor de app uit. Als u met de app instellingen kunt opslaan, worden die instellingen in bestanden in dezelfde map opgeslagen.

Het grootste voordeel van het gebruik van draagbare apps is vanzelfsprekend: ze zijn draagbaar. Plak ze bijvoorbeeld op een USB-stick en je kunt ze van computer naar computer meenemen. Ze laten geen voetafdruk achter op de pc's waarop u ze uitvoert. Alles, inclusief alle instellingen die u hebt opgeslagen, wordt rechtstreeks opgeslagen in de map van de draagbare app op het USB-station. Het lijkt eigenlijk erg op de manier waarop dingen in de tijd van MS-DOS en Windows 3.1 werkten.

Draagbare apps kunnen echter leuk zijn, zelfs als u niet tussen computers wisselt. Om te beginnen laten ze een kleinere voetafdruk achter op uw pc. Ze zijn meestal lichter dan de meeste installeerbare apps, alleen omdat ze niet hoeven te worden geïnstalleerd. Je kunt ze (samen met hun instellingen) synchroniseren met je andere pc's met zoiets als Dropbox. Of u kunt een app slechts één keer gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat er cruft op uw systeem achterblijft.

Natuurlijk zullen er altijd apps zijn die je moet installeren. Of ze zijn gewoon te groot - of te geavanceerd - om als draagbare app te draaien, of ze moeten echt profiteren van de multi-user- of beveiligingsmogelijkheden van Windows. Maar veel apps zijn er in beide smaken, wat betekent dat je kunt kiezen tussen een installatieprogramma en een ZIP wanneer je het downloadt.

Natuurlijk zijn er enkele nadelen aan het gebruik van draagbare apps. Gebruikersaccountbeheer (UAC) van Windows werkt niet voor draagbare apps zoals voor geïnstalleerde apps, wat betekent dat ze meer onderhevig zijn aan niet-administratieve processen. Je zou dit eigenlijk zowel als een voordeel als een nadeel kunnen beschouwen. Het voordeel is dat als je een draagbare app nodig hebt, je deze waarschijnlijk ook kunt gebruiken als je op een netwerk zit, bijvoorbeeld op je werk, waar je geen normale app kunt installeren. Het nadeel is dat de IT-afdeling en eventuele beveiligingsprotocollen die ze hebben ingesteld mogelijk minder effectief zijn.

Een ander nadeel van draagbare apps is dat ze meestal niet zijn gebouwd met meerdere gebruikers in gedachten. Dit is waarschijnlijk geen probleem, aangezien u waarschijnlijk een draagbare schijf aan het maken bent die u alleen voor uzelf kunt dragen. Maar als meerdere gebruikers een app moeten gebruiken, moeten ze allemaal dezelfde instellingen gebruiken of moet u meerdere exemplaren van de app-map op uw draagbare schijf hebben.

Als u ten slotte draagbare apps vanaf een USB-station uitvoert, moet u extra voorzichtig zijn om de schijf correct uit te werpen in plaats van hem er gewoon uit te trekken. Anders kunt u de apps beschadigen of ervoor zorgen dat instellingen niet correct worden opgeslagen. U kunt dit probleem zelfs tegenkomen op pc's die niet goed overweg kunnen met USB-drives wanneer ze in de slaap- of slaapstand gaan. Het is minder een probleem op moderne pc's dan in het verleden, maar er zijn tegenwoordig nog steeds pc's die niet goed kunnen slapen.

Dat gezegd hebbende, wegen de voordelen van draagbare apps meestal op tegen de nadelen, vooral als u veel naar verschillende pc's verhuist.

Welke soorten draagbare apps zijn beschikbaar?

Als je denkt aan draagbare apps zoals meestal systeemhulpprogramma's die mensen met technische ondersteuning ronddragen, zal het je misschien verbazen dat er allerlei soorten draagbare apps zijn. Je kunt er een aantal lezen in onze gids voor de beste gratis draagbare apps voor je flashdrive-toolkit. Je zult zeker systeemhulpprogramma's vinden, maar ook apps voor zowat elke behoefte die je hebt: productiviteit, communicatie, grafische weergave en beeldweergave, en nog veel meer.

Naast al deze zelfstandige apps kunt u ook applicatiesuites downloaden die u op een USB-station kunt installeren. Deze suites bieden u meestal een startmenu in de stijl van het Start-menu voor toegang tot de apps en sommige coördineren ook app-instellingen voor u. Veel van deze suites beschikken over honderden gratis draagbare apps om uit te kiezen, waardoor u in wezen een complete, draagbare werkruimte kunt creëren. PortableApps, Lupo PenSuite, CodySafe en LiberKey zijn enkele van de meer populaire suites.

Het is de moeite waard om de tijd te nemen om de verschillende draagbare suites te bekijken als dat is waar je in geïnteresseerd bent. In sommige gevallen zijn draagbare apps alleen beschikbaar via een softwaresuite als deze. PortableApps.com biedt bijvoorbeeld toegang tot honderden draagbare apps die u kunt downloaden en installeren op uw PortableApps-schijf. Veel van deze apps kunnen alleen in de PortableApps-suite worden geïnstalleerd en hebben geen draagbare versie die je zonder de suite kunt gebruiken. PortableApps biedt wel het voordeel dat je precies kunt kiezen welke apps je wilt opnemen. Andere suites hebben alle draagbare apps gebundeld in de hoofddownload, dus het is een alles of niets vooruitzicht. Maar elke suite biedt mogelijk specifieke tools die u niet voor andere suites kunt vinden, dus kijk eerst welke apps voor elke suite beschikbaar zijn voordat u een beslissing neemt.

wat-is-een--en-8220;draagbaar-en-8221;-app-en-waarom-doet-het-waarom foto 6

U zult ook merken dat wanneer we in veel van onze artikelen hulpprogramma's van derden aanbevelen, we er vaak voor kiezen draagbare apps te gebruiken in plaats van installeerbare.

Kan ik reguliere installeerbare apps draagbaar maken?

Het is vaak mogelijk om een ​​gewone app draagbaar te maken, maar het kan een beetje kieskeurig zijn en kost meestal wat werk. Als de app heel eenvoudig is, bijvoorbeeld een hulpprogramma dat uiteraard geen installeerbare app hoeft te zijn, is het soms mogelijk om die bestanden uit het installatieprogramma te extraheren en ze met behulp van deze instructies om te zetten in een draagbare app. Dit is geenszins een methode die gegarandeerd werkt, maar het kan het proberen waard zijn.

Een andere optie om een ​​installeerbare app draagbaar te maken, is door de app te virtualiseren. Dit vereist meestal wat meer instellingen, maar in wezen zou je een draagbare virtuele machine maken die het benodigde besturingssysteem en de app (of apps) die je nodig hebt kan uitvoeren en die virtuele machine vervolgens op de draagbare media laden die je maar wilt. Portable VirtualBox is hiervoor de meest gebruikte tool, en we hebben een geweldige handleiding voor het gebruik ervan om virtuele machines overal mee naartoe te nemen. VirtualBox zelf is een gratis virtuele machine van Oracle die op vrijwel elk desktopbesturingssysteem kan draaien. Portable VirtualBox is een wrapper voor VirtualBox die er een draagbare applicatie van maakt die je op een USB-stick of externe harde schijf kunt installeren.

Cameyo is een andere interessante virtualisatieoptie. In plaats van een hele virtuele machine vanaf uw draagbare schijf te draaien, maakt u een virtuele machine op uw desktopsysteem. Vervolgens gebruik je Cameyo om de installatie van een app binnen die virtuele machine op te nemen. Als het klaar is, maakt Cameyo een enkel uitvoerbaar bestand dat u vervolgens naar uw draagbare schijf kunt slepen en uitvoeren waar u maar wilt. Cameyo is ook gratis voor thuisgebruikers of kleine zakelijke gebruikers. Als je er nieuwsgierig naar bent, hebben we ook een handleiding over het gebruik van Cameyo om draagbare apps te maken.


Welke methode u ook kiest, het is de moeite waard om te onderzoeken wat draagbare apps te bieden hebben. Er gaat niets boven het gevoel van vrijheid en flexibiliteit dat u krijgt als u weet dat met de USB-drive die aan uw sleutelhanger hangt, u alle belangrijke aspecten van uw computerleven kunt uitvoeren.

Aanbevolen verhalen

Ontdekken wat de campagnes 'Doom' en 'Titanfall 2' deed kloppen

Een herinnering aan wat er kan gebeuren als een game de 'regels' negeert.

Dit is waarom Cisco $ 3,7 miljard heeft uitgegeven om AppDynamics te kopen

Als je aandacht hebt besteed aan Cisco's op software gerichte verschuiving onder CEO Chuck Robbins, dan is de dure overname door het bedrijf van APM-marktleider AppDynamics heel logisch.

Wat is de tv-app van Apple en moet u deze gebruiken?

De TV-app van Apple, die onlangs verscheen op iOS-apparaten en Apple TV, is bedoeld om gebruikers te helpen programma's te ontdekken en te bekijken op een steeds groter wordende reeks televisiezenders, evenals iTunes-films en -shows, in één centrale app.