Wat is de user-agent van een browser?

wat-is-een-browser-en-8217;s-user-agent foto 1

Uw browser stuurt zijn user-agent naar elke website waarmee u verbinding maakt. We hebben eerder geschreven over het wijzigen van de user-agent van uw browser, maar wat is eigenlijk een user-agent eigenlijk?

Een user-agent is een tekenreeks - dat wil zeggen een regel tekst - die de browser en het besturingssysteem voor de webserver identificeert. Dit klinkt eenvoudig, maar user agents zijn in de loop van de tijd een puinhoop geworden.De basis

Wanneer uw browser verbinding maakt met een website, bevat deze een User-Agent-veld in de HTTP-header. De inhoud van het user-agent-veld verschilt van browser tot browser. Elke browser heeft zijn eigen, onderscheidende user-agent. In wezen is een user-agent een manier voor een browser om Hallo, ik ben Mozilla Firefox op Windows of Hallo, ik ben Safari op een iPhone tegen een webserver te zeggen.

De webserver kan deze informatie gebruiken om verschillende webpagina's aan verschillende webbrowsers en verschillende besturingssystemen te leveren. Een website kan bijvoorbeeld mobiele pagina's naar mobiele browsers sturen, moderne pagina's naar moderne browsers en een upgrade van uw browserbericht naar Internet Explorer 6.

User Agents onderzoeken

Hier is bijvoorbeeld de user-agent van Firefox op Windows 7:

Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/2010101 Firefox/12.0

wat-is-een-browser-en-8217;s-user-agent foto 3

Deze user-agent vertelt de webserver nogal wat: het besturingssysteem is Windows 7 (codenaam Windows NT 6.1), het is een 64-bits versie van Windows (WOW64) en de browser zelf is Firefox 12.

Laten we nu eens kijken naar de user-agent van Internet Explorer 9, namelijk:

Mozilla/5.0 (compatibel; MSIE 9.0; Windows NT 6.1; WOW64; Trident/5.0)

wat-is-een-browser-en-8217;s-user-agent foto 4

De user agent string identificeert de browser als IE 9 met de Trident 5 rendering engine. U kunt echter iets verwarrends ontdekken - IE identificeert zichzelf als Mozilla.

We komen daar zo op terug. Laten we eerst ook eens kijken naar de user-agent van Google Chrome:

Mozilla / 5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit / 536.5 (KHTML, zoals Gecko) Chrome / 19.0.1084.52 Safari / 536.5

wat-is-een-browser-en-8217;s-user-agent foto 5

De plot wordt dikker: Chrome doet alsof het zowel Mozilla als Safari is. Om te begrijpen waarom, zullen we de geschiedenis van user agents en browsers moeten onderzoeken.

De User Agent String Mess

Mosaic was een van de eerste browsers. De user-agent string was NCSA_Mosaic/2.0. Later kwam Mozilla erbij (later omgedoopt tot Netscape), en de user-agent was Mozilla/1.0. Mozilla was een geavanceerdere browser dan Mosaic - het ondersteunde met name frames. Webservers controleerden of de user-agent het woord Mozilla bevatte en stuurden pagina's met frames naar Mozilla-browsers. Naar andere browsers stuurden webservers de oude pagina's zonder frames.

Uiteindelijk kwam Microsoft's Internet Explorer langs en het ondersteunde ook frames. IE ontving echter geen webpagina's met frames, omdat webservers die gewoon naar Mozilla-browsers stuurden. Om dit probleem op te lossen, voegde Microsoft het woord Mozilla toe aan hun user-agent en voegde aanvullende informatie toe (het woord compatibel en een verwijzing naar IE). Webservers waren blij het woord Mozilla te zien en stuurden IE de moderne webpagina's. Andere browsers die later kwamen, deden hetzelfde.

wat-is-een-browser-en-8217;s-user-agent foto 6

Uiteindelijk zochten sommige servers naar het woord Gecko - de weergave-engine van Firefox - en bedienden Gecko-browsers andere pagina's dan oudere browsers. KHTML - oorspronkelijk ontwikkeld voor Konquerer op de KDE-desktop van Linux - voegde de woorden als Gecko toe, zodat ze ook de moderne pagina's zouden krijgen die voor Gecko zijn ontworpen. WebKit was gebaseerd op KHTML - toen het werd ontwikkeld, voegden ze het woord WebKit toe en behielden ze de originele KHTML, zoals de Gecko-lijn voor compatibiliteitsdoeleinden. Op deze manier bleven browserontwikkelaars in de loop van de tijd woorden aan hun user agents toevoegen.

Het maakt webservers niet echt uit wat de exacte string van de user-agent is - ze controleren alleen of het een specifiek woord bevat.

Toepassingen

Webservers gebruiken user agents voor verschillende doeleinden, waaronder:

  • Verschillende webpagina's aanbieden aan verschillende webbrowsers. Dit kan ten goede worden gebruikt - bijvoorbeeld om eenvoudiger webpagina's aan oudere browsers te leveren - of ten kwade - om bijvoorbeeld een bericht Deze webpagina moet worden bekeken in Internet Explorer weer te geven.
  • Verschillende content weergeven voor verschillende besturingssystemen, bijvoorbeeld door een afgeslankte pagina op mobiele apparaten weer te geven.
  • Statistieken verzamelen die de browsers en besturingssystemen tonen die door hun gebruikers worden gebruikt. Als u ooit statistieken over het marktaandeel van browsers ziet, is dit hoe ze worden verkregen.

Webcrawling-bots gebruiken ook user-agents. De webcrawler van Google identificeert zichzelf bijvoorbeeld als:

Googlebot / 2.1 (+ http://www.google.com/bot.html)

Webservers kunnen bots een speciale behandeling geven, bijvoorbeeld door ze door verplichte registratieschermen heen te laten gaan. (Ja, dit betekent dat u soms registratieschermen kunt omzeilen door uw user-agent in te stellen op Googlebot.)

Webservers kunnen ook opdrachten geven aan specifieke bots (of alle bots) met behulp van het robots.txt-bestand. Een webserver kan bijvoorbeeld een specifieke bot vertellen om weg te gaan, of een andere bot vertellen om alleen bepaalde delen van de website te indexeren. In het robots.txt-bestand worden de bots geïdentificeerd aan de hand van hun user-agentstrings.

wat-is-een-browser-en-8217;s-user-agent foto 7


Alle belangrijke browsers bevatten manieren om aangepaste user agents in te stellen, zodat u kunt zien waarnaar webservers naar verschillende browsers sturen. Stel bijvoorbeeld uw desktopbrowser in op de user-agentstring van een mobiele browser en u ziet de mobiele versies van webpagina's op uw desktop.

Meer verhalen

Onderzoekers bewijzen dat hoeden van tinfolie de ontvankelijkheid voor signalen van de overheid vergroten

Ken je het oude stukje over aluminiumfolie op je hoofd doen om de signalen van de overheid uit je hoofd te houden? Het blijkt dat je hoofd in aluminiumfolie bekleden het tegenovergestelde effect heeft.

Beginner: elk programma in Windows starten met een sneltoets

Het toewijzen van sneltoetsen om programma's in Windows te starten is waarschijnlijk een van de oudste geek-trucs in het boek, maar op echte geek-manier laten we u zien hoe u dit in Windows 8 moet doen.

Anoniem browsen met Tor

Alles wat u online doet, is te herleiden tot uw IP-adres. Zelfs als u gecodeerde websites bezoekt, kunnen netwerken de websites zien die u bezoekt - en de websites zelf weten uw IP-adres. Gebruik het Tor-netwerk om anoniem te browsen.

Vraag het HTG: een onzichtbare harde schijf formatteren, standaardapps in Android wijzigen en wat te doen met een nieuwe Kindle Fire

Een keer per week ronden we enkele e-mails van lezers af die we hebben beantwoord en delen we de oplossingen met iedereen; deze week bekijken we hoe je kunt formatteren en installeren op een schijf die het Windows-installatieprogramma niet ziet, de standaard voor een Android-app wijzigen en enkele tips om aan de slag te gaan voor de Kindle Fire.

Voeg Afsluiten en opnieuw opstarten toe aan het Windows 8 Win+X-menu

Het afsluiten en opnieuw opstarten van uw computer zou beide gemakkelijke taken moeten zijn, toch? Welnu, in Windows 8 zijn deze taken niet eenvoudig. Er zijn echter eenvoudigere manieren om uw Windows 8-computer af te sluiten en opnieuw op te starten.

Geek Trivia: Auto-Tune, een veelgebruikte muziekprocessor, is oorspronkelijk gemaakt voor welk doel?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

De aarde vanuit de ruimte: een kijkje in onze planeet met 121 megapixels [Video]

Deze prachtige video is gemaakt met behulp van 121 megapixel-afbeeldingen van het aardoppervlak - tot nu toe afbeeldingen met de hoogste resolutie die beschikbaar zijn.

Hoe lijntoonkunst te maken (zoals op geld) met Photoshop en zonder filters

Printers gebruiken lijntinten al lang voordat er digitale kunst bestond om rijk ogende afbeeldingen te maken. Vandaag gebruiken we Photoshop-trucs (zonder filters) om van een gewone foto een ouderwets kunstwerk in lijntoonstijl te maken.

Hoe u uw IP-adres kunt wijzigen met PowerShell

We hebben u al laten zien hoe u uw IP-adres kunt wijzigen vanaf de opdrachtprompt, waarvoor lange netsh-opdrachten nodig waren, nu doen we hetzelfde in PowerShell, zonder de complexiteit.

Hoe de slaapstand opnieuw in te schakelen in Ubuntu 12.04

Als u zojuist hebt bijgewerkt naar Ubuntu 12.04, ziet u mogelijk een optie ontbreken in het systeemmenu. De optie Slaapstand is nu standaard verborgen, maar u kunt deze terugkrijgen als u uw systeem liever in de slaapstand zet.