Wat is cloud computing en wat betekent dit stomme modewoord?

wat-is-cloud-computing-en-wat-betekent-dit-domme-modewoord-foto 1

Laatst schreef een lezer met de vraag of cloud computing zou kunnen helpen om ruimte op zijn harde schijf te besparen, waardoor ik me realiseerde dat het tijd is om te praten over wat dit idiote modewoord precies betekent.

Wat is cloudcomputing?

Volgens het National Institute of Standards and Technology is de definitie van Cloud Computing dit onbegrijpelijke stuk onzin, duidelijk geschreven om zo verwarrend mogelijk te zijn:Cloudcomputing is een model voor gemakkelijke, on-demand netwerktoegang tot een gedeelde pool van configureerbare computerbronnen (bijv. netwerken, servers, opslag, applicaties en services) die snel kunnen worden geleverd en vrijgegeven met minimale beheerinspanning of serviceprovider interactie.

Dus wat is een definitie voor echte mensen?

Cloud computing = webapplicaties wat-is-cloud-computing-en-wat-betekent-dit-domme-modewoord-foto 3

Dat is alles. Als u een web- of internettoepassing gebruikt van een grote provider zoals Google of Microsoft, gebruikt u cloud computing. Gefeliciteerd!

Elke webtoepassing die u ooit hebt gebruikt, zoals Gmail, Google Agenda, Hotmail, SalesForce, Dropbox en Google Docs, is gebaseerd op cloud computing, want wanneer u verbinding maakt met een van deze services, maakt u echt verbinding met een enorm pool van servers ergens op het internet. De klant hoeft geen webbrowser te zijn, maar dat is de richting waarin alles gaat.

Denk je dat er meer aan de hand is dan dat? Geloof me niet? Luister maar eens naar Larry Ellison, de CEO en mede-oprichter van Oracle, die vertelt hoe idioot deze term eigenlijk is:

Dus waarom cloud computing?

We hebben al vastgesteld dat het een zinloze term is die eenvoudigweg webapplicaties beschrijft, die al heel lang bestaan, maar om bedrijven ertoe te brengen over te stappen op webapplicaties in plaats van zelf-gehoste servers, bedachten de marketingtypes een nieuw modewoord.

De reden waarom ze het woord wolk in het modewoord gebruikten is simpel: in netwerkdiagrammen wordt internet meestal weergegeven met een wolk in het midden van de tekening. Die marketingdrones zijn inventief, nietwaar?

wat-is-cloud-computing-en-wat-betekent-dit-domme-modewoord-foto 4

Dus eigenlijk is de term zelf gewoon een manier voor consultants en bedrijven om meer diensten te verkopen in een glanzend nieuw pakket. Hier is een goede illustratie van hoe dit werkt:

wat-is-cloud-computing-en-wat-betekent-dit-domme-modewoord-foto 5

Strip van Geek en Poke

Hoe kan cloud computing mij helpen?

Aangezien bedrijven overal hun applicaties naar het web verplaatsen en met nieuwe en interessante functies komen die toegankelijk zijn via uw webbrowser, zult u binnenkort toegang hebben tot vrijwel alles vanuit elke browser op elke pc, en de lijnen zullen vervagen tussen desktop en de internetten.

wat-is-cloud-computing-en-wat-betekent-dit-domme-modewoord-foto 6

Nu Microsoft eindelijk de bèta voor Internet Explorer 9 heeft uitgebracht, die nieuwe webstandaarden zoals HTML5 ondersteunt en hardwareversnelling gebruikt om de hele ervaring snel te maken, zal elke browser eindelijk op dezelfde voet staan. Toen Microsoft zei dat IE9 het web gaat veranderen, maakten ze geen grapje - zij waren de enigen die het web tegenhielden met hun bloedarme IE7- en IE8-browsers, om nog maar te zwijgen van de oude IE6. En nu is de nachtmerrie eindelijk bijna voorbij.

Het wordt nog interessanter wanneer Chrome OS eindelijk wordt uitgebracht, wat in feite een heel besturingssysteem is dat is gebouwd rond een webbrowser als de primaire interface, met al je applicaties als webapplicaties in plaats van lokaal - hopelijk ondersteunt het webintegratie zoals IE9 doet dat met de taakbalk van Windows 7.

Hoe is cloud computing anders voor bedrijven?

Als je in de IT-wereld zit, ben je op dit moment waarschijnlijk je hoofd aan het krabben en denk je dat ik het idee achter cloudcomputing te simpel simplificeer, dus laten we het echte verschil uitleggen vanuit de meer technische kant van de dingen.

In het verleden draaide elk bedrijf al zijn applicaties op al zijn eigen servers, gehost op hun eigen locatie of datacenter. Dit vereist uiteraard veel onderhoud en geld om alles draaiende, geüpgraded en veilig te houden.

wat-is-cloud-computing-en-wat-betekent-dit-domme-modewoord-foto 7

Vanuit zakelijk oogpunt kunnen bedrijven nu een groot deel van hun computergebruik naar cloudservices verplaatsen, die dezelfde applicaties bieden die u op uw eigen servers zou installeren, maar nu zijn ze via internet toegankelijk voor al hun klanten. Heb je gelezen over bedrijven die overstappen op Google Documenten? Dat is een perfect voorbeeld van bedrijven die overstappen van het hosten van hun eigen lokale servers naar het gebruik van cloud computing.

Maar wat als uw bedrijf een dienst levert aan anderen? U kunt ook profiteren van cloudcomputing door toepassingen te maken die niet op uw eigen servers draaien, maar daadwerkelijk gebruikmaken van serverbronnen die worden geleverd door een van de grote providers: Google heeft App Engine, Microsoft heeft Windows Azure en Amazon heeft hun EC2-framework .

De meeste van deze services werken op basis van betalen voor resources - dus uw toepassing wordt alleen in rekening gebracht voor de hoeveelheid CPU- en netwerkgebruik die het daadwerkelijk gebruikt - wanneer uw toepassing klein is en niet veel gebruikers heeft, hoeft u niet Er worden niet veel kosten in rekening gebracht, maar het voordeel is dat het zonder problemen kan worden opgeschaald naar 10.000 gebruikers (hoewel u veel meer zult betalen voor het toegevoegde CPU-gebruik).

Nog meer nodig? Hier is een video die het uitlegt met ... kleine pluizige wolken.


Webapplicaties zijn de toekomst. Cloud Computing is een stom modewoord. Bespreken.

Meer verhalen

Hoe u de onaangename verhalen van vandaag kunt stoppen door @yourname Spam op Twitter

De laatste tijd heb ik een vervelende trend opgemerkt op Twitter: mensen spammen constant je @replies-feed met deze berichten die zeggen dat je het topverhaal op iemands feed was. Heel irritant, maar zo kom je er vanaf.

Hoe u overal torrent-downloads kunt activeren met Dropbox

Stel dat je een torrent op je thuiscomputer wilt downloaden, maar je bent niet thuis. Natuurlijk kun je gewoon een laptop pakken en daarop downloaden, maar dat is meestal niet ideaal. Dus hoe bereik je dit?

Zorg ervoor dat downloads veilig zijn voordat u ze downloadt

Ben je altijd nerveus dat je per ongeluk een kwaadaardig bestand of programma downloadt? Hier leest u hoe u bestanden op virussen kunt scannen voordat u ze naar uw computer downloadt.

Binnenkort wordt het BIOS vervangen en start uw pc vrijwel onmiddellijk op

Het scherm dat u ziet wanneer uw computer voor het eerst opstart, staat bekend als het BIOS en is gebaseerd op een heel oude technologie die eindelijk wordt vervangen door iets beters - en het zal uw pc ook sneller laten opstarten.

Hoe Evernote te zoeken vanuit de Google Chrome-locatiebalk

Evernote is een geweldig systeem voor het opslaan van notities, afbeeldingen en webpagina's, zodat u ze later kunt terugvinden, en u kunt het nog beter maken door de zoekopdracht rechtstreeks in de Google Chrome-locatiebalk te integreren.

Verkort elke URL met Google's Goo.gl Shortener

Google heeft vandaag net de deuren geopend voor hun eigen URL-verkorter. Je hebt waarschijnlijk Goo.gl-links opgemerkt in Twitter-berichten van Feedburner; nu kunt u uw eigen Goo.gl-links maken. Surf gewoon naar goo.gl, voeg uw link in, een...

Vrijdagpret: Burgers-n-Bombs

Ieders favoriete dag van de week is weer aangebroken, dus het is tijd voor wat plezier. Ons spel voor vandaag gaat helemaal over het helpen van de Tasmaanse Duivel om veel voedsel te eten.

Verwijder complexe achtergronden van afbeeldingen in Photoshop

Hoewel tools zoals de Magic Eraser soms je achtergronden kunnen verwijderen, is het een feit dat je je handen vuil moet maken met de gum als je afbeeldingen hebt met complexe achtergronden die moeten worden verwijderd. Hoewel dit tijdrovend kan zijn, kunt u uzelf veel tijd besparen met een beetje

Maand in Geek: editie september 2010

Nu september ten einde loopt, is het tijd om terug te blikken op onze tien populairste artikelen van de maand.

Muziek, apps en andere gegevens overzetten van een oude generatie iPod naar een nieuwe

Onlangs heeft Apple hun nieuwe 4e generatie iPod Touch & iPhones uitgebracht, en als je de nieuwe generatie krijgt, wil je waarschijnlijk je gegevens overzetten. Hier laten we u zien hoe u dit eenvoudig kunt doen met iTunes.