Wat het internet me leerde over kleden als een volwassene

wat-het-internet-me-heeft-geleerd-over-aankleden-als-een-volwassene foto 1 Engadget / AOL

Afgelopen december kocht ik een spijkerbroek van Uniqlo. Dat was de enige keer dat ik in heel 2016 kleding kocht bij een fysieke winkel. De afgelopen jaren heb ik het grootste deel van mijn kleding online gekocht. Niet alleen omdat het handig is, maar omdat internet me mode-alternatieven biedt die ik anders nooit zou hebben ontdekt. Het internet opende niet alleen mijn ogen voor verschillende stijlopties; het hielp me om me beter in mijn vel te voelen.

Ik was niet echt een meisjesachtig meisje toen ik opgroeide. Als kind rende ik rond in korte broeken en verafschuwde jurken. Op de middelbare school neigde mijn interesse naar wetenschap en fantasieromans in plaats van make-up en mode. Ik leerde pas wat 'fundering' was toen ik 20 jaar oud was, en een groot deel van mijn garderobe bestond uit T-shirts en spijkerbroeken. Natuurlijk droeg ik af en toe een jurk voor speciale gelegenheden, maar het was meer een verplichting dan iets anders. Er uitzien als een volwassene was iets wat volwassenen deden, en ik had geen grote haast om volwassen te worden.Toen ik begin twintig was, begon ik echter enige druk te voelen om er representatief uit te zien, vooral bij sollicitatiegesprekken. Dus begon ik te letten op wat andere mensen droegen. Ik bestudeerde modebladen en tv-shows en dwaalde rond in reguliere winkels zoals Gap en Banana Republic - merken die zo generiek waren dat ik zeker wist dat ik niet fout kon gaan.

wat-het-internet-me-heeft-geleerd-over-aankleden-als-een-volwassene foto 2

Ik ontdekte al snel dat de kleding die ik leuk vond in modebladen en tv vaak niet goed was voor mijn lichaamstype. Ik ben niet alleen klein -- ik ben nog geen 1.80 meter -- maar ik ben ook behoorlijk mollig. Dus 'petite' maat kleding was te klein, terwijl 'normale' maten te lang waren en moesten worden gezoomd of op maat gemaakt. Ik kreeg een hekel aan kant-en-klaar winkelen, met eindeloze uitstapjes naar de kleedkamer, alleen om teleurgesteld te zijn.

Dus toen online winkelen in de vroege jaren begon, omarmde ik het van harte. Eindelijk kon ik gemakkelijk maten vinden die ik normaal gesproken moeilijk kon vinden in winkels. Het was een uitkomst, vooral voor iemand als ik, die een hekel had aan uren in winkelcentra.

Toch nam ik relatief weinig moderisico's en hield ik me aan de merken die ik vertrouwde. Ik had het in mijn hoofd dat ik nooit echt 'sexy' of 'vrouwelijk' kleding zou kunnen dragen omdat ze dat soort kleding niet in mijn maat maakten. Bovendien was het een kledingstijl waarvan ik nooit had gedacht dat ik die zou kunnen dragen, gezien mijn tomboy-jeugd. Het was niet dat ik me er ongemakkelijk bij voelde; het is gewoon dat ik nooit had gedacht dat ik zoiets zou kunnen dragen. Het leek gewoon niet erg 'mij'.

wat-het-internet-me-heeft-geleerd-over-aankleden-als-een-volwassene foto 3
Krediet: Modcloth

Een paar websites hebben me geholpen om dingen anders te zien. De eerste was Modcloth, waarmee ik kennismaakte met de wereld van vintage-geïnspireerde mode. Het leek me een betaalbaarder alternatief voor Anthropologie, een merk dat bekend staat om zijn zachte, vrouwelijke stukken. Maar wat vooral intrigerend was aan Modcloth, is dat zelfs de meest flirterige jurken in mijn maat verkrijgbaar waren. In een opwelling dacht ik, hé, waarom geen risico nemen? Het lijkt erop dat het zou kunnen passen. Dus bestelde ik een groene jurk met ruches en een ritssluiting die over het decolleté liep. En tot mijn verbazing zag het er best goed uit.

Dat was het begin van een Modcloth-liefdesaffaire die meerdere jaren duurde. Ik begon te experimenteren met allerlei looks, van verstandige schedejurken tot flirterige kanten rokken, omdat dit kleding was die echt bij me paste. Het gaf me de vrijheid om verschillende dingen te proberen; om erachter te komen wat mijn stijl precies was. Plotseling was ik niet bang om vrijwel alles te dragen.

Ik heb dit nog verder onderzocht met een gepersonaliseerde stylingservice genaamd Stitch Fix die een paar jaar geleden werd gelanceerd, maar die sindsdien behoorlijk is gegroeid. Hoewel het bedrijf weigerde gebruikersnummers te onthullen, zegt Stitch Fix dat het nu 'miljoenen' fixes heeft verzonden en alleen al in 2015 $ 250 miljoen aan inkomsten heeft opgeleverd. Het idee achter de service is dat je je maten invult, een paar vragen beantwoordt over je stijlvoorkeuren en budget, en het stuurt je een selectie kleding voor een vergoeding van $ 20. Als je ze niet leuk vindt, kun je ze terugsturen in een bijgevoegde envelop. Als u besluit een van de kledingstukken te houden, wordt de eerdere $ 20 gebruikt als een tegoed voor een aankoop. Maar als je het hele pakket koopt, krijg je 25 procent korting op alles.

Mijn eerste pakket bevatte vijf verschillende items, waarvan ik er drie niet leuk vond -- een was een oversized vest waardoor ik eruitzag als een klodder, een was een alledaags overhemd en een andere was een jurk die niet paste. Maar ik ontving ook een groene chevron tank -- een stijl en patroon waarvan ik nooit had gedacht dat het mijn ding zou zijn -- die perfect passen. Ik vond het geweldig. Ik heb ook een ketting en een clutch bewaard. Dus ik stuurde de items die ik niet leuk vond terug, met een briefje waarin ik uitlegde waarom.

wat-het-internet-me-heeft-geleerd-over-aankleden-als-een-volwassene foto 4

Een maand later ging ik door en gaf Stitchfix nog een kans. Deze keer waren alle items perfect, op een verrassende manier. Roze cropped broek? Een lasergesneden doorschijnende blouse? Dit zijn niet het soort kleding dat ik ooit voor mezelf zou uitkiezen. En toch vond ik ze erg leuk, en ze zagen er ook vleiend uit.

Tegenwoordig zijn er veel andere kappersopties op internet. Keaton Row en Tog & Porter zijn iets meer high-end, maar beloven ook een meer persoonlijke service. Trunk Club begon als een service voor mannen, maar is sindsdien uitgebreid naar vrouwen. Op dezelfde manier heeft Stitch Fix nu ook een herengedeelte. Bombfell is er een die uitsluitend mannen bedient. Aangezien ik zie hoe nuttig Stitch Fix voor mij was, zou ik zeker aanraden om de online stylist een kans te geven.

Toen ik opgroeide, zag ik mezelf nooit als een droogrek, omdat ik me gewoon niet comfortabel genoeg voelde met wie ik was en, belangrijker nog, ik wist niet echt hoe ik mezelf aan de wereld wilde presenteren. Wat ik me heb gerealiseerd -- met behulp van internet -- is dat als je maatbeperkingen en vooroordelen wegneemt, ik de vrijheid heb om me te kleden en eruit te zien zoals ik wil. Dat is, geloof ik, echt wat het betekent om je als een volwassene te kleden.

Bekijk hier alle Engadget's 'Adult Week'-verslaggeving.

Aanbevolen verhalen

Vind sneller wat u nodig heeft in de bijgewerkte Google-app

De webgigant heeft vandaag een aantal handige snelkoppelingen toegevoegd om te zoeken naar lokale eetgelegenheden, gemakkelijke toegang tot het weer, sportuitslagen, tv-lijsten en meer.

Facebook-opmerkingen lijken binnenkort misschien op sms-gesprekken

Messenger-functies sluipen langzaam de belangrijkste Facebook-ervaring binnen.

Het internet weet hoe onaantrekkelijk ik ben

Wat de wereld nu nodig heeft: een app waarmee mensen je selfies kunnen beoordelen.

Twee onderzoeksteams leerden hun AI's om pro's bij poker te verslaan

Het spel: Texas Hold'em zonder limiet. De inzet: menselijke trots.