Wat een CEO leerde van zijn oude coach, Tom Izzo

De 37-jarige Mat Ishbia is CEO van United Wholesale Mortgage (UWM), en hoewel dat indrukwekkend genoeg klinkt, speelde hij ook drie jaar basketbal aan de Michigan State University en ging naar drie Final Fours.

Nu heeft Ishbia's jarenlange toewijding aan basketbal hem geholpen zijn hypotheekbedrijf van een miljard dollar te leiden.

Tijd met Mr. March

Ishbia speelde drie seizoenen lang de bewaker van het winnende basketbalteam van de staat Michigan. Alsof dat nog niet verbazingwekkend genoeg was, bleef hij na zijn afstuderen aan en werkte hij zijn vijfde jaar naast de beruchte coach Tom Izzo, die de meeste overwinningen in de schoolgeschiedenis heeft behaald.Hij is misschien wel de beste coach ter wereld, zegt Ishbia, die het team van 1998-99 als walk-on maakte.

Izzo is sinds 1995 de hoofdcoach van het Michigan State Spartans-basketbalteam voor heren. Zijn teams hebben uitnodigingen verdiend voor 19 opeenvolgende NCAA-toernooien, wat hem, in combinatie met zijn toernooisucces, de bijnaam 'Mr. Maart.'

Dus een jaar als assistent-coach bij Izzo doorbrengen was een droom voor Ishbia. Ik leerde het ‘waarom’ achter alles, zegt hij. En hoewel hij in de atletiek wilde blijven, was het Izzo die zei: je kunt grotere dingen doen in de zakenwereld.

Integriteit eerst

Ishbia's vader had een groothandel in hypotheken en dus ging hij daarheen voor wat hij dacht dat een kortetermijnactiviteit zou zijn.

Ik kreeg $ 18.000 betaald en moest faxen van de machine halen en naar de verzekeraars brengen, zegt Ishbia. Natuurlijk kreeg hij de Student Athlete President's Award in Michigan State, maar dat kon zijn vader niet schelen. Zijn vader liet hem net als iedereen onderaan beginnen.

Maar ik heb elke baan geleerd, zegt Ishbia.

Dat was veertien jaar geleden. Nu is hij CEO.

En terwijl zijn vader is teruggetreden, is zijn nadruk op integriteit bij het bedrijf gebleven, zegt Ishbia.

Dat heeft hen geholpen de huizencrisis te overleven.

Ik geef mijn vader de eer. In '06 en '07 deden deze jongens deze [subprime] leningen en we hadden het moeilijk. De Wall Street-firma's konden geen genoeg krijgen van door hypotheken gedekte effecten en bleven elkaar verbeteren totdat het gevaarlijk werd.

Maar zijn vader stond geen subprime-leningen toe. Veel werknemers vertrokken om geld te gaan verdienen. En het kon hem niet schelen.

Team UWM

Het is niet verwonderlijk dat Ishbia UWM nu als een team runt.

Je hoeft geen basketbal te hebben gespeeld in Michigan State, maar je moet wel competitief, coachbaar en toegewijd zijn. Daarom huurt hij een heleboel voormalige atleten, militairen en moeders in die weer aan het werk gaan - omdat niemand beter weet hoe ze zich moeten binden en multitasken dan een moeder.

Hij creëerde zelfs een Moms Back in Business-carrièrebeurs die UWM gebruikte om thuisblijvende moeders te werven die wilden terugkeren naar het personeel.

Het gaat nog steeds om winnen

Het team met de beste spelers wint, zegt hij, en we presteerden vier keer beter dan de markt.

Vorig jaar verwerkte UWM voor 23 miljard dollar aan hypotheken, bijna een verdrievoudiging van het bedrag van 8 miljard dollar uit 2014.

Veel van deze groei heeft te maken met de manier waarop hij de industrie heroverweegt.

We hebben het proces veel gemakkelijker gemaakt. Alles is virtueel, dus we hoeven geen uitspraken te doen. En terwijl e-signing hier is, gelooft Ishbia dat e-closing eraan komt.

Millennials willen niet 10 jaar bij een bank zitten en geld sparen om 20 procent te krijgen, dus het moet veranderen.

Makelaars in de mix krijgen

Ishbia is vastbesloten om consumenten voor te lichten over het belang van het gebruik van hypotheekmakelaars - deels om het resultaat van UWM te helpen (je hebt een makelaar nodig om toegang te krijgen tot hun producten), maar deels omdat het moeilijk is om te kiezen uit een overvloed aan hypotheekproducten die er zijn.

Dus heeft Ishbia campagne gevoerd om de hypotheekmakelaardij te laten groeien door programma's en initiatieven te creëren zoals interne trainingen, white-label marketingdiensten en subsidies aan te bieden zodat ze hun eigen makelaardij kunnen lanceren. Hoe meer hypotheekbemiddelaars zijn opgeleid, hoe transparanter het proces is.

Hij stelt ook voor om findmortgagebroker.com te gebruiken om een ​​goede, lokale hypotheekmakelaar te vinden.

Wat volgt?

Ishbia had een paar voorspellingen voor de hypotheekmarkt.

  1. De verstelbare rente hypotheek komt terug. 90 procent van de mensen heeft na negen jaar niet dezelfde hypotheek. Zelfs als je in het huis blijft, blijf je niet in de hypotheek.
  2. Mensen zullen meer huizen kopen als de rente stijgt. Hoewel dat niet revolutionair is, is het bemoedigend.
  3. U hoeft geen 20 procent meer neer te leggen. Waarom niet 10 procent neerleggen en uw persoonlijke reserves opbouwen?

Tracy Byrnes

Tracy Byrnes heeft wat velen een droomoptreden zouden kunnen noemen, waarbij ze een carrière als ervaren en gerespecteerde zakenjournalist combineert met haar passie voor wijn. Ze begon een wijncolumn, Wine With Me, voor FOX News Channel in 2010 en begon later W ...

Lees verder

Aanbevolen verhalen

Xbox One-update maakt je gamestreams gemakkelijker te vinden

We wachten nog steeds op aangepaste profielfoto's en ondersteuning voor captive portals.

Fast Forward: CEO van Meeteor wil vergaderingen weer geweldig maken

Mamie Kanfer Stewart, oprichter en CEO van Meeteor, legt uit hoe je vergaderingen productiever en nog leuker kunt maken.

'Skylanders' leert wat Amiibo al die tijd wist: laat het portaal vallen

Nintendo Switch's NFC-controllers dwongen 'Skylanders' volwassen te worden

Verlamde man beweegt eerst zijn arm door erover na te denken

Een 'brain gate' overbrugde de hersenen en rechterhand van Bill Kochevar.

Netflix heeft geleerd hoe je goede video kunt streamen bij slechte verbindingen

Het draait allemaal om slimme compressie en slimmere algoritmen.