Wat Bias Lighting is en waarom je het zou moeten gebruiken?

wat-bias-verlichting-is-en-waarom-je-het-moet-gebruiken foto 1

De kans is groot dat u al jaren televisie kijkt en achter uw computer werkt op een manier die uw ogen vermoeid maakt, uw kans op hoofdpijn vergroot en uw plezier en comfort in het algemeen vermindert. Lees verder terwijl we u laten zien hoe u een comfortabele kijkervaring met hoog contrast kunt creëren met biasverlichting.

Wat is biasverlichting en wat zijn de voordelen?

Voordat we ingaan op wat bias-verlichting is en waarom u enorm veel baat zult hebben bij het implementeren ervan in uw werkruimte en woonkamer, moeten we kijken naar de mechanica van het menselijk oog om echt te begrijpen waarom bias-verlichting niet alleen een opzichtig is truc vergelijkbaar met het plaatsen van overbodige verlichting op een straatstaaf, maar een zeer nuttige techniek die niet alleen het kijkcomfort verhoogt, maar tegelijkertijd de beeldkwaliteit.Waarom schermen onze ogen belasten

Het belangrijkste om te begrijpen, met betrekking tot het kijken naar een scherm en het belang van bias-verlichting, is dat je ogen werken op een systeem van gemiddelden. Als je naar iets kijkt, of dat nu koplampen van een auto in de verte zijn, een mooi landschap of een televisiescherm, dan verwijden de pupillen zich om te regelen hoeveel licht er in je ogen komt. De mate van dilatatie wordt geactiveerd door de hele scène die je oog inneemt en niet door het enige helderste lichtpunt in die scène.

Wanneer we televisie kijken of een computerwerkstation gebruiken in een volledig donkere of aanzienlijk verduisterde kamer, creëren we een minder dan ideale kijksituatie waarin onze ogen heel aandachtig staren naar een klein raam van zeer helder licht dat in een zee van duisternis. Ondanks het feit dat we het scherm nauwkeurig als zeer helder waarnemen in verhouding tot de rest van de scène die onze ogen opnemen, proberen onze ogen zich aan te passen op basis van de gemiddelde helderheid over het gehele gezichtsveld en niet de gemiddelde helderheid van het scherm (of, omgekeerd, het gebied van de dimmer buiten het scherm). Als gevolg hiervan raken onze ogen snel vermoeid en bij langdurige blootstelling ervaren we droge ogen, algemeen ongemak, tranende ogen en zelfs spanningshoofdpijn die uitstraalt vanuit het tempelgebied. In het slechtste geval met langdurige blootstelling ervaren sommige mensen oculaire migraine, extreme hoofdpijn die het gevolg is van intense vermoeidheid van de ogen.

Gelukkig, ondanks het feit dat je moeder erop zou hebben aangedrongen te veel tv te kijken of tv te kijken met de lichten uit zou je blind maken, zijn de effecten van dergelijke vermoeidheid van de ogen gelukkig tijdelijk en binnen minder dan een dag na blootstelling zijn de symptomen van droge ogen en vermoeidheid gelukkig zichzelf moeten oplossen. Dat betekent niet dat u het elke keer moet doorstaan ​​als u uw werkstation gebruikt of een film kijkt op uw prachtige nieuwe HDTV; laten we eens kijken hoe bias-lampen de spanning kunnen verlichten en hoe u ze kunt gaan gebruiken.

Hoe Bias Lights spanning verlichten?

Dus hoe voorkomen we dat onze onvermijdelijke blootstelling aan fel licht in de vorm van tv-kijken en werkstationtijd onze arme ogen braadt? De sleutel is om de algemene luminantie in de kamer te vergroten zonder problemen te veroorzaken die ontstaan ​​​​door zomaar lukraak alle lichten aan te doen.

Laten we eens kijken naar deze 3D-mockup van een vrij typische woonkameropstelling om te illustreren hoe veelvoorkomende verlichtingsconfiguraties problematisch zijn voor schermweergave (hoewel deze mockup is gecentreerd op een HDTV, gelden dezelfde verlichtingsproblemen ook voor werkstations).

wat-bias-verlichting-is-en-waarom-je-het-moet-gebruiken foto 2

In uw typische woonkamer/werkruimte hebt u plafondlampen, staande lampen en tafellampen, die zich meestal ofwel boven (zoals in het geval van plafondlampen) of voor het scherm bevinden op ongeveer dezelfde hoogte als de het hoofd van de kijker zoals de tafel- en vloerlamp die in de bovenstaande afbeelding te zien is.

Hoewel het inschakelen van deze lichten tijdens het kijken naar de televisie in feite het probleem van het heldere scherm in een erg schemerige kamer verzacht, introduceert het een geheel nieuwe reeks problemen. Verlichting die zich aan de zijkant of achter de kijker bevindt, projecteert licht op het kijkoppervlak en vermindert het contrast, introduceert schittering en waas in het beeld en zorgt als gevolg daarvan voor zijn eigen soort vermoeide ogen. Het is misschien niet zo intens als het soort vermoeide ogen dat je krijgt als je in het donker naar een heldere tv staart, maar het is niettemin vermoeide ogen en het maakt het beeld slechter.

Biasverlichting is de verlichting die achter het scherm waar u naar kijkt wordt geplaatst, zodat het de omgevingslichtniveaus in het kijkgebied verhoogt zonder direct licht naar de kijker te schijnen of licht langs de kijker naar het scherm te schijnen (waar het reflecties en andere kijkproblemen). In de bovenstaande room mockup betekent dit dat het licht in de driehoek achter het televisietoestel moet worden geplaatst, zodat het licht naar buiten en diffuus rond het heldere raam dat door het scherm wordt gecreëerd, uitstraalt.

Omdat het licht buiten de zichtlijn van de kijker komt en niet in een direct pad staat om op het scherm te reflecteren, krijg je alle voordelen van verhoogde helderheid in de kamer zonder de problemen van verblinding of licht dat rechtstreeks van de bron in je ogen schijnt .

De extra voordelen van biasverlichting

Als je nog wat overtuigingskracht nodig hebt die verder gaat dan het redden van je arme ogen van vermoeidheid, overweeg dan de voordelen van biasverlichting die verder gaan dan alleen je ogen verlichten. Naast het afweren van oogvermoeidheid zijn er twee grote voordelen. Ten eerste verhoogt de extra indirecte verlichting die wordt verschaft door de biasverlichting het contrast van het beeld op het scherm.

wat-bias-verlichting-is-en-waarom-je-het-moet-gebruiken foto 3

Raadpleeg de afbeelding van de optische illusie hierboven om het effect duidelijk te maken. De balk die zich over het midden van de afbeelding uitstrekt, is één constante grijstint (RGB: 142, 142, 142) maar lijkt lichter aan de donkere kant van het verloop en donkerder aan de lichte kant van het verloop. Deze illusie, die bekend staat als de simultane contrastillusie, illustreert gemakkelijk hoe onze ogen grijs als donkerder en rijker waarnemen wanneer ze worden gezien tegen een lichtere achtergrond en meer vervaagd wanneer ze worden gezien tegen een donkere achtergrond. Verlicht de muur achter je scherm en dezelfde contrastillusie treedt in werking: de grijs- en zwarttinten op je scherm zullen rijker lijken en het contrast tussen hen en de omgeving zal sterker lijken.

Gerelateerd aan die vorige truc, passen veel mensen de waarden voor helderheid en contrast aan naar hogere niveaus om de gewenste intensiteit van kleur en zwartcontrast te krijgen. Als de omgeving waarin je naar het scherm kijkt al helpt om het contrast te verhogen en een beter uitziend beeld op het scherm te creëren, dan kun je de helderheid weer verlagen. Je ogen zullen je niet alleen dankbaar zijn omdat het scherm niet als een koplamp op je gezicht schijnt, maar je verlengt ook de levensduur van het achtergrondverlichtingsmechanisme in je HDTV of monitor.

Vermindering van oogvermoeidheid, mooiere beelden en een langere levensduur van de achtergrondverlichting van uw monitor? Wat is er niet zo dol op biasverlichting? Laten we eens kijken hoe u het kunt instellen, zodat u niet nog een dag hoeft te leven met door het scherm veroorzaakte vermoeide ogen.

Biasverlichting selecteren en instellen

Op dit punt denk je waarschijnlijk oké, oké, je hebt me. Biasverlichting klinkt geweldig, en ik wil het. Vertel me gewoon hoeveel het kost, zodat ik over de schok heen kan komen. Gelukkig voor jou is het echt goedkoop om een ​​perfect functioneel biasverlichtingssysteem te implementeren.

Begrijp ons niet verkeerd, er zijn zeer dure manieren om dit te doen (zoals de aanschaf van een Philips-tv die is uitgerust met hun aangepaste Ambilight-systeem met kleurverschuivende biasverlichting), maar het is absoluut niet nodig om dergelijke kosten te maken als er voldoende goedkope alternatieven.

Laten we eerst eens uitsplitsen wat zorgt voor een goed vooringenomen licht en waarom laten we dan eens kijken naar enkele economische manieren om zowel doe-het-zelf als kant-en-klare oplossingen te implementeren.

Een biaslicht selecteren

Het belangrijkste om te overwegen bij het selecteren van een bias-licht voor uw televisie (afgezien van de fysieke overweging of de genoemde lichtstijl daadwerkelijk achter het scherm past) is de kleurtemperatuur.

Gloeilampen hebben een kleurtemperatuur die wordt vermeld met behulp van de Kelvin Color Temperature Scale. Hoe lager het getal, hoe warmer en roder het licht; hoe hoger het getal, hoe koeler en blauwer het licht. Kaarsvlammen zijn 1.900 K en zijn erg warm en werpen een erg roodachtig/geel licht. Standaard gloeilampen zijn ongeveer 2.800K en zijn nog steeds behoorlijk warm. Koelwitte of daglichtlampen hebben kleurtemperaturen van 5.000-6.500K.

wat-bias-verlichting-is-en-waarom-je-het-moet-gebruiken foto 4

Hoewel elke bias-verlichting beter is dan geen bias-verlichting wat betreft vermoeidheid van de ogen, als u bias-verlichting wilt die niet alleen uw vermoeide ogen verlicht, maar de inhoud die u bekijkt er zelfs beter uitziet, heeft u de juiste lamp nodig. Daartoe wilt u een lamptemperatuur die zo dicht mogelijk (zo niet identiek) ligt bij het referentiepunt dat wordt gebruikt in de industrie die zowel de schermen maakt waarnaar u kijkt als inhoud voor die schermen maakt en dat is 6500K.

De lampen (of het nu CFL of LED is) in uw HDTV of monitor zijn gekalibreerd op 6500K, de film- en digitale video-opname is kleurgecorrigeerd om een ​​wit referentiepunt van 6500K te hebben, en de bewerkingssuites waar inhoud wordt bewerkt en bewerkt, hebben een bias van 6500K lichten. Of u nu een TL-buislamp, een strook LED's of een gloeilamp gebruikt, u wilt er een met een kleurtemperatuur van zo dicht mogelijk bij 6500 K als u kunt krijgen als het uw doel is om de kwaliteit van het beeld op het scherm te maximaliseren .

Dit sluit meteen de meerderheid van de verlichting die we gebruiken rond onze huizen uit, aangezien er een duidelijke consumentenvoorkeur is voor warmer licht. Wat zorgt voor een huiselijk en warm gevoel in uw woning, zorgt echter voor een slecht bias-licht voor uw scherm.

Naast het selecteren van een lichtbron met een kleurtemperatuur van ongeveer 6500 K, kunt u, als u vastbesloten bent om het absoluut best mogelijke beeld te krijgen, ook kijken naar de Color Rendering Index (CRI) van de gloeilamp. Dit nummer wordt zelden vermeld op bollen die bedoeld zijn voor huishoudelijk gebruik, maar met wat voorzichtig graven (of door bollen te kopen die bedoeld zijn voor hobby- of commerciële toepassingen waarbij de CRI belangrijk is, zoals het houden van hoogwaardige zoutwatervissen) kunt u de CRI vinden. Een CRI van 90 op 100 of hoger is het minimum waarnaar u moet streven als u op zoek bent naar maximale kleurhelderheid op uw HDTV of computermonitor. Dit is absoluut de provincie van mensen die op zoek zijn naar een absoluut perfecte beeldervaring, in tegenstelling tot simpelweg het verlichten van vermoeide ogen, dus tenzij je de ultieme thuisbioscoopopstelling aan het bouwen bent of je op zoek bent naar videobewerking, hoef je je geen zorgen te maken over een perfecte lamp met CRI-classificatie krijgen. Een kwaliteitslamp met een kleurtemperatuur van 6500K is meer dan genoeg voor zowat iedereen.

Eenvoudige doe-het-zelf-oplossingen

Alle oplossingen die we in deze gids zullen belichten, zijn doe-het-zelf, omdat u ze zelf moet kopen en installeren, maar het onderscheidende kenmerk hier is dat u een oplossing aan het samenstellen bent van verlichting die niet bedoeld is voor gebruik met bias-licht.

Toen we voor het eerst op zoek gingen naar een oplossing voor onze marathon-gaming en Netflix-sessies die ons met brandende tranende ogen achterlieten, kozen we ervoor om onmiddellijk doe-het-zelf-oplossingen in te zetten op basis van materialen die we eerst in huis hadden liggen. Het is beter om te zien of de biasverlichting zelfs heeft geholpen dan een hoop geld uit te geven aan een vruchteloos project.

Staat uw televisietoestel of monitor op enige afstand van de muur, dan staan ​​onze HDTV-set en -standaard onder een hoek van vijfenveertig graden gespannen in de hoek van onze woonkamer, zo kunt u heel eenvoudig een gewone lampmontage achter het scherm.

wat-bias-verlichting-is-en-waarom-je-het-moet-gebruiken foto 5

In ons geval pakten we een eenvoudige en goedkope metalen winkellamp met een klembevestiging en stopten er een LED-lamp met daglichttemperatuur in. Het geheel schijnt licht in de ruimte achter de grote HDTV en verspreidt het langs de muren. Dit is een geweldige oplossing voor mensen met grote sets omdat het de muur als diffuser gebruikt, slechts één lamp nodig heeft en een totale dekking biedt voor zelfs 65″-schermen en groter.

Hoewel we volkomen tevreden zijn met de installatie (omdat het ons niets heeft gekost omdat we de onderdelen bij de hand hadden en ons slechts ongeveer $ 18 zouden hebben gekost als we de onderdelen nieuw hadden gekocht), als we het wilden upgraden terwijl we het project redelijk goedkoop wilden houden en doe-het-zelf, we zouden een fluorescerende daglichtlamp kunnen kopen die bedoeld is voor rifaquaria en het houden van hagedissen. Een goede lamp met een kleurtemperatuur van 6500K en een CRI-classificatie van 90+ kost ongeveer $ 25, voeg een eenvoudige lampmontage toe om hem in te monteren, misschien kost het je nog eens $ 20. Voor minder dan $ 50 kun je zo dicht mogelijk bij wat ze gebruiken in professionele studio's zonder $$$ te beschieten voor de ervaring.

wat-bias-verlichting-is-en-waarom-je-het-moet-gebruiken foto 6

Nogmaals, in de categorie use-what-you-have, hebben we onze multi-monitorstandaard opgetuigd met enkele IKEA Dioder LED-pucklampen die we hadden liggen. Een eenvoudige set van vier pucks en een kleine power brick-assemblage kost je ongeveer $ 25 bij IKEA. We nemen dit niet op omdat de Dioder-lijn een perfecte kleurtemperatuur heeft (die hebben ze niet), maar om te benadrukken wat je kunt bereiken door alleen maar materialen te gebruiken die je hebt liggen en die zelfs een beetje warmer oplichten dan wat je zou willen in een perfecte studio-instelling of geoptimaliseerde thuisbioscoop kunnen nog steeds goed werken.

Hoewel we oorspronkelijk van plan waren om de biasverlichting op zowel de HDTV als het werkstation te upgraden nadat we hadden vastgesteld dat biasverlichting onze vermoeide ogen en andere problemen verlichtte (wat absoluut het geval was), hebben we geconstateerd dat onze eenvoudige doe-het-zelfoplossingen goed genoeg hebben gewerkt om grote upgrades of verbeterde DIY-projecten zijn nu meer een kwestie van cosmetica en perfectionisme dan noodzaak.

Commerciële Bias Lighting-oplossingen

Als u gewoon op zoek bent naar een oplossing die u kunt kopen, aansluiten en gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het matchen van lampen of het kopen van uw eigen lampassemblages of iets dergelijks, dan zijn er meer dan een paar oplossingen beschikbaar.

De goedkoopste en gemakkelijkste oplossing die we aanbevelen aan iedereen die erom vraagt, is de Antec Bias Lighting voor HDTV-kit. Het kost $ 26 de deur uit, 6500K kleurtemperatuur, het bevat alles wat je nodig hebt in de kit, en de LED-strip is zowel helder als gemakkelijk te trimmen (de strip heeft vooraf gemarkeerde punten waar je hem veilig kunt knippen om extra LED's te verwijderen die maakt het gemakkelijk te gebruiken op HDTV's en monitoren, groot en klein).

wat-bias-verlichting-is-en-waarom-je-het-moet-gebruiken foto 7

De hele assemblage wordt gevoed via USB, dus je kunt hem, als je dat wilt, van de USB-poort van je HDTV-set halen, zodat de biasverlichting automatisch wordt ingeschakeld met de set. Over het algemeen is het de meest compacte en eenvoudig te installeren oplossing die we zijn tegengekomen die geen solderen of een omvangrijkere doe-het-zelf-oplossing met een grotere lampassemblage vereist.

Een andere oplossing (en degene die moet worden beschouwd als de gouden standaard voor bias-verlichting) is om een ​​bias-verlichtingsset rechtstreeks te kopen bij CinemaQuest, het bedrijf dat bias-verlichting voor professionals produceert. Je kunt een Ideal-Lume Standard-lamp kopen, bedoeld voor HDTV's en monitoren die niet aan de muur zijn bevestigd, voor $ 65 en hun Ideal-Lume Panellight, bedoeld voor installaties aan de muur, voor $ 95. Met zo'n opstelling heb je iets meer dan een doe-het-zelf-arrangement of andere commerciële oplossingen, maar voor de prijs krijg je een aangepaste lamp met een kleurtemperatuur van 6500K, een CRI-classificatie van 90+ en een lampconstructie die is ontworpen voor eenvoudige installatie en afstelling.


Uiteindelijk is het zo gemakkelijk om biasverlichting te gebruiken om vermoeide ogen, hoofdpijn, droge ogen en andere symptomen veroorzaakt door het kijken naar heldere tv-in-donkere kamers uit te bannen, dat het echt geen zin heeft om dit niet te doen. Het enige dat tussen een comfortabele kijkervaring met hoog contrast, heldere kleuren en geen vermoeide ogen staat, is een gloeilamp en een beetje installatiewerk.

Meer verhalen

Geek Trivia: de grootste exploitant van autonome voertuigen ter wereld is?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Ouderlijk toezicht inschakelen op uw PlayStation 4

Je PlayStation 4 biedt ouderlijk toezicht waarmee de toegang tot games, Blu-ray-films, dvd's en surfen op het web kan worden beperkt. Uw beperkingen zijn beveiligd met een viercijferige numerieke pincode, zodat ze niet gemakkelijk kunnen worden omzeild.

Hoe het Wake Word van Amazon Echo te veranderen?

Standaard is Alexa het wake-woord dat de Amazon Echo activeert om naar je commando's te luisteren. U zit echter niet vast aan die trigger en kunt deze aanpassen aan uw voorkeur - of om de verwarring over cross-Echo te verminderen.

Herinneringen voor luchtfilters instellen met je Nest Thermostat

De Nest Learning Thermostat kan je geld besparen op je verwarmings- en airconditioningrekeningen, maar als je het onderhoud van je verwarmings- en koelsysteem niet bijhoudt, bespaar je waarschijnlijk niet zoveel geld als je zou kunnen zijn. Gelukkig kan je Nest Thermostat je eraan herinneren dat je regelmatig moet presteren

Kun je elke oplader met elk apparaat gebruiken?

Elk apparaat - smartphone, tablet, eReader, laptop - lijkt met zijn eigen oplader te komen. Maar heb je al die opladers echt nodig? Kun je dezelfde oplader voor meerdere apparaten hergebruiken?

USB 2.0 versus USB 3.0: moet u uw flashdrives upgraden?

Er komen al jaren nieuwe computers met USB 3.0-poorten. Maar hoeveel sneller is USB 3.0? Zie je een grote snelheidsverbetering als je je oude USB 2.0-flashdrives upgradet?

Spotlight Search gebruiken op uw iPhone of iPad

Zoeken in Spotlight is niet alleen voor Macs. Krachtig zoeken op het web en op het apparaat is slechts een snelle veegbeweging van het startscherm van uw iPhone of iPad. Het is een handige manier om apps te starten, op internet te zoeken, berekeningen uit te voeren en nog veel meer.

Wat is het internet der dingen?

Als je technisch nieuws leest, heb je het Internet of Things waarschijnlijk keer op keer voorbij zien komen. Het is zogenaamd een van de volgende grote dingen - maar wat betekent het precies? Bestaat internet niet al uit dingen?

Wi-Fi-beveiliging: moet u WPA2-AES, WPA2-TKIP of beide gebruiken?

Op onze Comcast Xfinity-router zijn WPA2-PSK (TKIP), WPA2-PSK (AES) en WPA2-PSK (TKIP/AES) allemaal verschillende opties. Kies de verkeerde optie en je hebt een langzamer, minder veilig netwerk.

Een jaar later: luisterde Microsoft naar Windows 10-klachten?

Windows 10 is een vreemd beest. Het is een waardige upgrade naar Windows 7 en een grote verbetering ten opzichte van Windows 8. Maar Microsoft heeft nogal wat beslissingen genomen waar mensen niet blij mee waren. Dus, een jaar in Windows 10, met een nieuwe update op komst, vragen we: heeft Microsoft naar de klachten geluisterd?