Waarom wil Windows zo vaak opnieuw opstarten?

waarom-wil-windows-zo-vaak-opnieuw opstarten foto 1

Als er één klacht is die bijna iedereen over Windows lijkt te hebben, is het dat het zo vaak opnieuw wil opstarten. Of het nu voor Windows-updates is of alleen bij het installeren, verwijderen of bijwerken van software, Windows zal vaak vragen om opnieuw op te starten.

Windows moet over het algemeen opnieuw opstarten omdat het systeembestanden niet kan wijzigen terwijl ze worden gebruikt. Die bestanden zijn vergrendeld en kunnen alleen worden gewijzigd als ze niet worden gebruikt.Wat doet opnieuw opstarten?

Windows kan geen bestanden bijwerken of verwijderen die in gebruik zijn. Wanneer Windows Update nieuwe updates downloadt, kan het deze niet meteen toepassen op Windows-systeembestanden. Die bestanden zijn in gebruik en vergrendeld tegen eventuele wijzigingen. Om deze updates daadwerkelijk te installeren, moet Windows het grootste deel van het besturingssysteem afsluiten. Windows kan dan het systeem opnieuw opstarten en de bijgewerkte bestanden laden wanneer het opstart.

Opnieuw opstarten kan ook nodig zijn bij het bijwerken of verwijderen van bepaalde soorten software. Als u bijvoorbeeld een soort antivirusprogramma of een hardwarestuurprogramma gebruikt dat diep in het systeem hakt, worden de bestanden in het geheugen geladen en beschermd tegen wijziging. Bij het bijwerken of verwijderen van bestanden die in gebruik zijn, moet Windows mogelijk de computer opnieuw opstarten en de bestanden wijzigen voordat het systeem volledig opstart.

Windows Update wordt opnieuw opgestart

Microsoft brengt regelmatig patches voor Windows uit, waarvan de meeste aankomen op Patch Tuesday, de tweede dinsdag van elke maand. De meeste van deze updates wijzigen systeembestanden die niet kunnen worden bijgewerkt terwijl Windows actief is, dus ze moeten opnieuw worden opgestart. Niet elke Windows Update vereist echter een herstart. Updates voor Microsoft Office hoeven bijvoorbeeld niet opnieuw te worden opgestart - deze bestanden kunnen uit het geheugen worden verwijderd door Office opnieuw te starten.

Windows valt je lastig om opnieuw op te starten omdat de beveiligingsupdates pas echt zijn geïnstalleerd als je dat doet. Microsoft introduceerde pop-ups die je lastigvallen om je computer opnieuw op te starten en zelfs de computer automatisch opnieuw op te starten in de begindagen van Windows XP, toen wormen zoals Blaster, Sasser en Mydoom op hol sloegen. Microsoft wilde ervoor zorgen dat iedereen snel opnieuw zou opstarten na het ontvangen van de updates, zodat ze niet zouden worden geïnfecteerd. De updates zouden niet helpen als mensen dagen of weken zouden wachten voordat ze opnieuw opstartten en in de tussentijd geïnfecteerd raakten.

waarom-wil-windows-zo-vaak-opnieuw opstarten foto 2

Software installeren, verwijderen of bijwerken

Softwareprogramma's willen soms uw computer opnieuw opstarten wanneer u ze installeert, verwijdert of bijwerkt. Dit kan zijn omdat ze systeembestanden en stuurprogramma's op laag niveau gebruiken die niet meteen kunnen worden bijgewerkt of verwijderd. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u uw antivirusprogramma verwijdert. Het verwijderingsprogramma kan waarschijnlijk niet alle bestanden onmiddellijk verwijderen, dus u moet opnieuw opstarten. Het verwijderingsprogramma plant het verwijderen van bestanden en Windows verwijdert de bestanden automatisch de volgende keer dat de computer opstart.

Sommige programma's willen mogelijk ook dat u opnieuw opstart nadat u ze hebt geïnstalleerd. Wanneer u bijvoorbeeld een antivirusprogramma installeert, wil het mogelijk dat u onmiddellijk opnieuw opstart, zodat het het opstartproces kan bewaken. Sommige hardwarestuurprogramma's op laag niveau moeten mogelijk opnieuw worden opgestart voordat ze kunnen werken. Natuurlijk is het ook mogelijk dat sommige programma-installatieprogramma's u vragen om opnieuw op te starten wanneer dit niet echt nodig is.

Hoe Windows het verplaatsen en verwijderen van bestanden plant bij opnieuw opstarten

Windows biedt een API die applicatieontwikkelaars kunnen gebruiken om een ​​bestand dat in gebruik is te verplaatsen, hernoemen of verwijderen. De toepassing vraagt ​​Windows om een ​​bestand te hernoemen of te verplaatsen wanneer de computer de volgende keer opnieuw wordt opgestart, en het verzoek wordt geschreven naar de waarde HKLMSystemCurrentControlSetControlSession ManagerPendingFileRenameOperations in het register. Wanneer Windows opstart, controleert het deze registersleutel en voert het alle bestandsbewerkingen uit waar programma's om hebben gevraagd.

U kunt de lijst met in behandeling zijnde bestandswijzigingen bekijken en uw eigen verplaatsingen en verwijderingen plannen met behulp van de hulpprogramma's PendMoves en MoveFile SysInternals. Hiermee kunt u bestanden verwijderen en verplaatsen die u niet kunt verwijderen omdat ze momenteel in gebruik zijn. Er zijn andere hulpprogramma's die aanbieden om bestanden te verplaatsen of te verwijderen bij het opnieuw opstarten, en ze werken allemaal door naar deze Windows-registersleutel te schrijven. Met sommige hulpprogramma's kunt u ook vergrendelde bestanden ontgrendelen en verwijderen of verplaatsen, maar deze zullen problemen veroorzaken als u probeert om bestanden te ontgrendelen en aan te passen waarvan het systeem afhankelijk is.

waarom-wil-windows-zo-vaak-opnieuw opstarten foto 3

Hoe zit het met Linux en andere besturingssystemen?

Als je ooit Linux of een ander besturingssysteem hebt gebruikt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat Windows vaker opnieuw wil opstarten dan het doet. Linux stoort je gewoon niet om opnieuw op te starten zoals Windows doet, zelfs niet na het installeren van systeemupdates. Dit is waar, maar het is niet zo eenvoudig.

In Windows zijn bestanden die in gebruik zijn normaal gesproken vergrendeld en kunnen ze niet worden gewijzigd of verwijderd. Op Linux kunnen in gebruik zijnde bestanden normaal gesproken worden gewijzigd of verwijderd. Dit betekent dat op een Linux-systeem die systeembibliotheekbestanden onmiddellijk kunnen worden bijgewerkt zonder opnieuw op te starten. Alle in gebruik zijnde bestanden kunnen waarschijnlijk onmiddellijk worden verwijderd.

Hier is het addertje onder het gras: de wijzigingen worden pas van kracht als u opnieuw opstart. Als u bijvoorbeeld een update voor een systeembibliotheek installeert, worden de bestanden op de schijf onmiddellijk bijgewerkt, maar alle lopende processen die die bibliotheek gebruiken, gebruiken nog steeds de oude, onveilige versie. Als u een programma bijwerkt, wordt de nieuwe versie van dat programma pas gebruikt als u het programma sluit en opnieuw start. Als je een nieuwe Linux-kernel installeert, gebruik je de nieuwe kernel pas als je je computer opnieuw opstart en in de nieuwe kernel opstart. Er zijn enkele manieren om over te schakelen naar een nieuwe kernel zonder opnieuw op te starten, maar deze worden over het algemeen niet gebruikt in Linux-consumentensystemen en zijn meer voor servers die maximale uptime vereisen.

Met andere woorden, een herstart is vaak nog steeds nodig om ervoor te zorgen dat belangrijke updates op Linux van kracht zijn geworden. Natuurlijk, als u een server gebruikt en uptime belangrijk voor u is, kunt u de noodzaak van updates omzeilen door de betrokken processen opnieuw te starten. Maar als u een normale desktopgebruiker bent, wilt u waarschijnlijk gewoon uw computer opnieuw opstarten.

waarom-wil-windows-zo-vaak-opnieuw opstarten foto 4


Het goede nieuws is dat rebooten in de loop van de tijd minder nodig is geworden. Windows kan nu veel soorten stuurprogramma's verwisselen, bijvoorbeeld grafische stuurprogramma's, zonder het systeem opnieuw op te starten. Moderne beveiligingsfuncties (zoals het inschakelen van de Windows Firewall) hebben Windows veiliger gemaakt, dus Windows 8 biedt een respijtperiode van drie dagen voor opnieuw opstarten na Windows Updates.

Afbeelding tegoed: Anders Sandberg/Flickr

Meer verhalen

Een batterijstatusrapport genereren op Windows 8 of Windows 10

Microsoft heeft in Windows 8 een verborgen functie voor batterijrapport aan Windows toegevoegd. Genereer een rapport om gezondheidsinformatie over uw batterij te bekijken, hoe de capaciteit ervan in de loop van de tijd is afgenomen en andere interessante statistieken.

Geek Trivia: het grootste eetbare fruit dat inheems is in de Verenigde Staten?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe weet u wanneer het tijd is om uw batterij te vervangen?

Batterijen gaan niet eeuwig mee - ze hebben maar zoveel oplaadcycli. Naarmate u uw batterij gebruikt, zal deze na verloop van tijd verslechteren en krijgt u steeds minder batterijduur. Uiteindelijk wilt u de batterij van een apparaat vervangen of een nieuw apparaat met een nieuwe batterij aanschaffen.

Geek Trivia: De stinkende geur van de He-Man-actiefiguur uit de jaren 80 waarmee Stinkor is gemaakt?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Wat te doen als uw Android-telefoon of -tablet niet kan worden ingeschakeld?

Je zet je Android-telefoon of -tablet aan door op de aan/uit-knop te drukken - heel eenvoudig. Als die knop niet werkt, is je apparaat niet per se kapot - er zijn manieren om het weer tot leven te brengen.

Hoe de map Start Menu te openen in Windows 7 of 10

Ben jij een van die mensen die obsessief je startmenu bewerkt om het schoon, opgeruimd en georganiseerd te houden? Terug in Windows XP hoefde je alleen maar met de rechtermuisknop op de startknop te klikken om naar de map te gaan, maar Windows 7 veranderde het. En toen maakte Windows 8 het echt vervelend. En toen bracht Windows 10

Geek Trivia: het eerste Amerikaanse bedrijf dat hun service-uniformen een handelsmerk gaf?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Wat is het lettertype dat Meme-afbeeldingen gebruiken (en hoe kan ik ze maken?)

Meme-afbeeldingen, herkenbare foto's met daarop aangebrachte uitspraken, duiken overal op, van internetdiscussieforums tot doorgestuurde e-mails. Wat is het lettertype dat er zo gedurfd op staat en hoe maak je ze? Lees verder terwijl we de serieuze vraag van een lezer over een niet zo serieus onderwerp beantwoorden.

Meerdere pagina's tegelijk bekijken in Word

Bij het opmaken van uw document in Word is het soms handig om meerdere pagina's tegelijk op het scherm te bekijken, vooral als u een groot beeldscherm heeft. Als u meerdere pagina's tegelijk ziet, krijgt u een idee van hoe uw algehele lay-out eruitziet.

Hoe u video naar internet kunt streamen vanaf uw telefoon of tablet

Hoewel je het misschien nog niet weet, is er een livestream-revolutie op komst om de hoek. Terwijl sociale media-molochen zoals Twitter voorbij vooraf opgenomen video kijken en in de wereld van live streams kijken, de apps die het voor gebruikers mogelijk maken om bewegende beelden onmiddellijk uit te schakelen