Waarom weigert Windows al het RAM-geheugen dat op een computer is geïnstalleerd te gebruiken?

waarom-is-windows-weigert-alle-van-de-ram-geïnstalleerd-op-een-computer foto 1

Er gaat niets boven het geweldige gevoel om eindelijk een grote upgrade op je computer uit te kunnen voeren, maar wat doe je als je systeem weigert gebruik te maken van de hele upgrade? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft het antwoord op de vraag van een gefrustreerde lezer.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderafdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groep van Q&A-websites.Foto met dank aan Daniel Dionne (Flickr).

De vraag

SuperUser-lezer voorzitter Meow wil weten waarom zijn Windows 7-systeem niet al het beschikbare RAM-geheugen op zijn computer gebruikt:

Ik heb Windows 7 Home Premium (64-bit) op mijn computer geïnstalleerd en het moederbord kan tot 32 GB RAM aan. Ik heb onlangs mijn computer geüpgraded naar 20 GB RAM, maar het besturingssysteem zegt dat slechts 16 GB van de 20 GB die ik heb geïnstalleerd bruikbaar is.

Ik heb vier slots op het moederbord. Ik heb twee RAM-sticks van 8 GB geïnstalleerd die zich het dichtst bij de CPU bevinden en twee RAM-sticks van 2 GB in de overige slots. Ik heb ervoor gezorgd dat de RAM-sticks hetzelfde zijn (DDR3, 1600 MHz). Voor het geval het ertoe doet, heb ik ook een GTX 770 GPU met 2 GB geheugen geïnstalleerd. Hier is een lijst met de specificaties van mijn moederbord: P8P67_LE Moederbord (Asus).

Wat doe ik verkeerd? Waarom zie ik dit probleem in het Configuratiescherm van mijn computer?

Waarom kan het Windows 7-systeem van voorzitter Meow de andere 4 GB RAM niet gebruiken?

Het antwoord

SuperUser-bijdrager Canadian Luke heeft het antwoord voor ons:

Windows 7 Home Premium ondersteunt tot 16 GB RAM. Dat is de reden waarom slechts een deel van wat je hebt geïnstalleerd als bruikbaar wordt weergegeven, hoewel je computer het extra RAM-geheugen ondersteunt en het ook detecteert. Het is een licentieprobleem in Windows 7 waardoor het alleen 16 GB RAM kan gebruiken. Via onderstaande link kunt u de geheugenlimieten voor verschillende versies van Windows en Windows Server releases bekijken:

Fysieke geheugenlimieten voor Windows en Windows Server-releases Opmerking: deze link is ingesteld op het Windows 7-gedeelte van de ondersteuningspagina.