Waarom u waarschijnlijk niet extra wilt betalen voor een snellere CPU in uw laptop of tablet

waarom-je-waarschijnlijk-doneert-en-8217;t-wil-extra-betalen-voor-een-snellere-cpu-in-je-laptop-of-tablet foto 1

Wanneer u een nieuwe laptop of tablet koopt, kunt u deze vaak aanpassen door extra te betalen voor een snellere CPU. Maar dit is misschien geen goed idee - de duurdere CPU is misschien minder geschikt voor het apparaat!

Dit is van toepassing op populaire apparaten zoals Apple's MacBook Air, Microsoft Surface Pro 3-tablet en een aantal andere Ultrabooks, full-size laptops en Intel-gebaseerde tablets. Harde gegevens uit vergelijkende beoordelingen ondersteunen dit argument.Dit is alleen van toepassing op draagbare apparaten

Allereerst is het belangrijk op te merken dat dit alleen echt van toepassing is op apparaten die gericht zijn op een lange batterijduur en mobiliteit. Als je naar de CPU kijkt in een desktop of een krachtige laptop waar de levensduur van de batterij een secundaire zorg is, is dit niet echt een probleem. Ja, een Core i7 CPU kan ervoor zorgen dat een gaming-desktop meer stroom trekt dan een Core i5, maar wat dan nog? U wilt die extra prestaties en het extra stroomverbruik betekent niet veel wanneer de desktop permanent is aangesloten op een stopcontact. Zo'n gaming-pc zou ook een ruime behuizing hebben met goede koeling.

Als het gaat om apparaten die draagbaar zijn en een lange batterijduur hebben, bijvoorbeeld de MacBook Air, Surface Pro, dunne en lichte Windows Ultrabook-laptops en tablets met Intel-chips erin, is dit een ernstige zorg. Deze apparaten zijn gemaakt voor draagbaarheid en een lange levensduur van de batterij, en een duurdere CPU werkt vaak tegen deze ontwerpdoelen.

waarom-je-waarschijnlijk-don-en-8217;t-wil-extra-betalen-voor-een-snellere-cpu-in-je-laptop-of-tablet foto 2

Het stroom- en warmteprobleem

Snellere, krachtigere CPU's bieden een hogere maximale kloksnelheid, extra cores en andere functies. Dit vertaalt zich in meer CPU-prestaties. CPU's zijn de afgelopen jaren vooruitgegaan en zijn beter in energiebesparing. Bij inactiviteit - met andere woorden, wanneer de computer niets doet - zal de CPU een lagere kloksnelheid gebruiken. Dit geldt zowel voor goedkopere CPU's met een lager vermogen als voor krachtigere CPU's. Onder inactiviteit zouden vergelijkbare moderne CPU's - zoals de Haswell-versies van Intel's Core i3-, i5- en i7-CPU's - een vergelijkbare hoeveelheid stroom moeten gebruiken.

Dit gedrag verandert echter onder belasting - wanneer de computer iets doet en de CPU moet gaan werken. De CPU met een lager vermogen en de CPU met een hoger vermogen zullen beide hun kloksnelheid verhogen en meer vermogen gebruiken. De CPU met een lager vermogen heeft echter een lagere maximale kloksnelheid. De krachtigere CPU heeft een hogere maximale kloksnelheid, dus het zal de kloksnelheid verhogen naar een hogere snelheid, meer stroom verbruiken, de levensduur van de batterij verkorten en meer warmte genereren. Met andere woorden, die duurdere CPU zal de levensduur van de batterij van uw apparaat verkorten en het heter maken.

Op laptops en tablets die zijn ontworpen om zo dun mogelijk te zijn - degenen die mogelijk geen krachtige ventilatoren en andere goede manieren hebben om deze warmte te verspreiden - kan de warmteontwikkeling de CPU dwingen zichzelf te smoren, waardoor de snelheid afneemt om te voorkomen dat er zoveel warmte wordt gegenereerd dat het zal de computer oververhitten. Dit staat bekend als thermische beperking. Het betekent dat - tenzij de computer een goede koeling heeft - u mogelijk niet lang de volledige snelheid van uw CPU kunt gebruiken.

waarom-je-waarschijnlijk-don-en-8217;t-wil-extra-betalen-voor-een-snellere-cpu-in-je-laptop-of-tablet foto 3

Benchmarks voor de levensduur van de batterij

Verschillende recensenten hebben populaire apparaten zoals de MacBook Air en Surface Pro 3 met verschillende CPU's erin gekocht en gebenchmarkt, zodat we de situatie op verschillende populaire apparaten kunnen bekijken en zien hoeveel de verschillen in CPU's de levensduur van de batterij en de warmteproductie daadwerkelijk beïnvloeden.

Verschillende websites hebben vergelijkende beoordelingen gedaan van de MacBook Air uit 2013, met zowel de standaard Core i5 als de optionele Core i7 upgrade-optie. (Gewoon geïnteresseerd in Windows- of Linux-pc's en niet in Macs? Geen probleem - Macs zijn in feite pc's en hebben dezelfde Intel-CPU's die u op Windows-pc's aantreft, dus de resultaten moeten direct vergelijkbaar zijn met niet-Apple-pc's. De MacBook Air heeft zojuist veel aandacht gekregen, dus er zijn meer gegevens omheen.) Apple beweert eenvoudigweg dat beide CPU's een batterijduur hebben die de hele dag meegaat, dus ze bieden niet veel hulp.

Ars Technica vergeleek de standaard Core i5 en optionele Core i7 CPU-upgrade in de MacBook Air uit 2013. De maximale kloksnelheid van de Core i7 was 30% sneller dan die van de Core i5 CPU's. Als het ging om de levensduur van de batterij, hadden de Core I7- en Core i5-CPU's een vergelijkbare levensduur van de batterij bij een lichte werkbelasting. Bij een gemiddelde werkbelasting behaalde de Core i5 een batterijduur van 8,93 uur, terwijl de Core i7 een batterijduur van 7,80 uur bereikte. Onder een zware werkbelasting behaalde de Core i5 een batterijduur van 5,53 uur, terwijl de Core i7 een batterijduur van 4,68 uur bereikte. Dat is 18% minder batterijduur bij intensief gebruik. De Core i7 CPU boekte ook hogere gemiddelde temperaturen - aanzienlijk dus aan de onderkant van de laptop. Het is een directe afweging tussen prestaties en levensduur van de batterij.

waarom-je-waarschijnlijk-don-en-8217;t-wil-extra-betalen-voor-een-snellere-cpu-in-je-laptop-of-tablet foto 4

MacWorld vond vergelijkbare resultaten: terwijl de Peacekeeper-browserbenchmark actief was, bood de Core i5 CPU een batterijduur van 5 uur en 45 minuten, terwijl de Core i7 het na 4 uur en 35 minuten begaf.

De Surface Pro 3-tablet van Microsoft is verkrijgbaar met Core i3-, i5- en i7-CPU's naar keuze. De Core i7 Surface Pro 3's hebben naar verluidt geworsteld met warmteproblemen. Microsoft merkte in een verklaring aan PC World op dat het verhoogde vermogen [van een Core i7 CPU] ervoor zorgt dat de ventilator regelmatiger en met hogere snelheden draait - en dat het apparaat iets warmer wordt. Met andere woorden, de Core i7 CPU zorgt ervoor dat een Surface Pro 3 meer warmte produceert, meer stroom verbruikt, meer lawaai maakt en een kortere batterijduur heeft.

Interessant genoeg ontdekte Ars Technica dat de Core i3- en i5-CPU's in een Surface Pro 3 een vergelijkbare levensduur van de batterij boden, waarbij de i3 vooruitging in scenario's met licht gebruik en de i5 vooruitkwam in zware scenario's. De krachtigere Core i7 is niet getest, maar zou waarschijnlijk negatiever bijdragen aan de levensduur van de batterij.

waarom-je-waarschijnlijk-don-en-8217;t-wil-extra-betalen-voor-een-snellere-cpu-in-je-laptop-of-tablet foto 5

Dus waarom zou je een krachtigere CPU willen?

Voor de meeste mensen zou een duurzamere en koelere Ultrabook, tablet, MacBook Air of Surface Pro 3 beter zijn dan een met meer kracht onder de motorkap die heter werd en niet zo lang meeging. Het kernprobleem ligt niet echt bij een krachtigere CPU. Het is dat dit soort dunne en lichte apparaten zijn ontworpen voor mobiliteit en een langere levensduur van de batterij. Ze zijn niet geschikt om de snelst mogelijke processor erin te proppen. Als je echt een Core i7 CPU nodig hebt voor intensieve videoweergave, virtuele machines of andere zware CPU-workloads, is een MacBook Air of Surface Pro 3 misschien niet de ideale computer voor jou - misschien wil je een computer met betere koeling, een die meer ontworpen voor prestaties en niet alleen voor draagbaarheid.


Als je wanhopig een dun en licht apparaat wilt met een krachtigere CPU, laat ons je dan niet tegenhouden. U bent vrij om de levensduur van de batterij in te ruilen en meer warmte te verdragen - en meer te betalen - om meer vermogen onder de motorkap te hebben. Maar de meeste gebruikers van lichte, draagbare apparaten zouden waarschijnlijk de voorkeur geven aan de levensduur van de batterij.

Dit kan in de toekomst veranderen naarmate CPU's nog energiezuiniger en cooler worden om te gebruiken. Een krachtigere CPU kan zo veel efficiënter zijn dat het op een bepaald moment in de toekomst een rechtstreekse upgrade kan zijn. Maar we zijn er nog niet. Voor veel mensen is die CPU-upgrade eigenlijk een echte downgrade - een waarvoor je moest betalen!.

Image Credit: Nick Knupffer op Flickr, Quinn Dombrowski op Flickr, Scott Akerman op Flickr

Meer verhalen

7 dingen die u kunt doen met het Xposed Framework op een geroote Android-telefoon of -tablet

Het Xposed Framework is een manier om wijzigingen op systeemniveau aan te brengen in uw Android-besturingssysteem zonder een aangepast ROM te installeren. Het enige wat je nodig hebt is root-toegang. Hier is een blik op wat u daadwerkelijk kunt doen met het Xposed Framework.

Geek Trivia: Welke Amerikaanse munt heeft een waarde die gelijk is aan zijn massa?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Een met een wachtwoord beveiligde map maken zonder extra software

Het is belangrijk op te merken dat dit uw gegevens niet echt verbergt voor iemand die weet wat ze doen.

Geek Trivia: 's werelds kleinste zoogdier is het?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Geek Trivia: in welk vakgebied is spaghettificatie een technische term?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Eerste ronde van Ubuntu 14.10 Beta-releases zijn nu beschikbaar om te downloaden

Ubuntu 14.10 heeft zojuist de volgende stap gezet in de richting van een definitieve release deze week met de beschikbaarheid van de eerste ronde van bèta's. Er zijn zes reguliere UI-smaken en een alternatieve Kubuntu-desktop-UI-versie beschikbaar om te downloaden, dus pak een stapel lege dvd's en bereid je voor op een testweekend

Hoe kan ik mijn Google Chromecast in een hotelkamer gebruiken?

Als je een klein beetje verslaafd bent geraakt aan je Chromecast (en we nemen het je nauwelijks kwalijk, het is een fantastisch klein apparaat), wil je hem misschien meenemen op pad. Als je naar het huis van een vriend gaat, zou je geen problemen moeten hebben. Als u echter naar een hotel gaat, zijn er tal van valkuilen.

Hoe u kunt voorkomen dat uw computer per ongeluk wakker wordt

Uw pc in de slaapstand zetten is een geweldige manier om energie te besparen en er toch voor te zorgen dat u snel weer aan het werk kunt. Maar wat kunt u doen als uw pc uit zichzelf steeds wakker wordt? Hier leest u hoe u erachter kunt komen waardoor het wakker wordt en hoe u dit kunt voorkomen.

Waarom is de tekstgrootte van de website plotseling groter geworden tijdens het browsen met Google Chrome?

Er zijn maar weinig dingen zo frustrerend als het hebben van een programma-update en plotseling dingen kapot maken die voorheen perfect werkten. Voorbeeld, tekstgrootte van de website met de nieuwste stabiele release van Google Chrome. Is er een eenvoudige oplossing voor het probleem met de tekstgrootte? De SuperUser-post van vandaag komt naar de

Geek Trivia: Welke kleine wezens leven in oude boeken en beschermen ze tegen schade?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!