Waarom u de native resolutie van uw monitor zou moeten gebruiken

waarom-u-uw-monitor-en-8217-moet-gebruiken;s-native-resolutie foto

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat het belangrijk is om de oorspronkelijke resolutie van je beeldscherm te gebruiken, ervan uitgaande dat je een LCD flat-panel monitor gebruikt in plaats van een oude CRT-monitor. Bij een LCD zal het gebruik van een lagere resolutie resulteren in een inferieure beeldkwaliteit.

Windows is over het algemeen standaard ingesteld op de oorspronkelijke resolutie van uw monitor, maar veel pc-games zullen vaak standaard lagere resoluties hebben.Afbeelding tegoed: Kevin Collins op Flickr

Effecten van het gebruik van een niet-native resolutie

U kunt zelf de effecten zien van het gebruik van een niet-native resolutie als u een LCD-monitor gebruikt. Klik met de rechtermuisknop op uw bureaublad en selecteer Schermresolutie. Klik in het venster dat verschijnt op het vak Resolutie en selecteer een andere resolutie dan de aanbevolen resolutie voor uw monitor (dit is de oorspronkelijke resolutie van uw monitor).

waarom-u-uw-monitor-en-8217-moet-gebruiken;s-native-resolutie foto 2

Nadat u een lagere resolutie hebt geselecteerd, ziet u de resultaten. Lettertypen en afbeeldingen zullen wazig zijn en alles ziet er over het algemeen van mindere kwaliteit en minder scherp uit. Dit is heel anders dan hoe een CRT-monitor (kathodestraalbuis) werkte. Met een oude CRT-monitor zou je geen slechtere beeldkwaliteit zien bij gebruik van een lagere resolutie.

LCD versus CRT

In een CRT schiet een elektronenkanon een stroom elektronen af ​​die wordt gefilterd om het beeld te worden dat op uw scherm verschijnt. De exacte details achter hoe een CRT-monitor werkt, valt buiten het bestek van dit artikel, maar het belangrijkste punt is dat een CRT-monitor een afbeelding kan weergeven met elke resolutie op of onder de maximale resolutie. Wanneer een 800×600-signaal naar de monitor wordt gestuurd, produceert deze een 800×600-beeld dat het volledige gebied van het scherm in beslag neemt.

waarom-u-uw-monitor-en-8217-moet-gebruiken;s-native-resolutie foto 3

Afbeelding tegoed: Johannes Freund op Flickr

In tegenstelling tot een CRT-monitor, bevat een modern LCD-scherm een ​​bepaald aantal individuele pixels. Beschouw elke pixel als een klein licht dat een van meerdere kleuren kan zijn (het produceert in feite een kleur door een combinatie van de rode, groene en blauwe elementen). Het beeld op je scherm wordt opgebouwd uit de combinatie van deze pixels. Het aantal pixels in een LCD resulteert in de oorspronkelijke resolutie - een laptop met een resolutie van 1366 × 768 heeft bijvoorbeeld 1366 × 768 pixels.

waarom-u-uw-monitor-en-8217-moet-gebruiken;s-native-resolutie foto 4

Afbeelding tegoed: Ryan Tir op Flickr

Wanneer een LCD-monitor in zijn oorspronkelijke resolutie werkt - 1366 × 768 in het bovenstaande voorbeeld - komt elke pixel op het LCD-scherm overeen met een pixel in het beeld dat door de videokaart van uw computer wordt verzonden. Dit levert een scherp, helder beeld op.

Wat gebeurt er als u een niet-native resolutie gebruikt?

Stel je nu voor dat de videokaart van je computer een 800×600 afbeelding naar een 1366×768 LCD stuurt – je zult zien dat de 800×600 afbeelding niet gelijk overeenkomt met het aantal pixels in de LCD. Om een ​​afbeelding te produceren die kleiner is dan de oorspronkelijke resolutie, zou het scherm nog steeds 1366 × 768 pixels gebruiken - dus het scherm moet de afbeelding interpoleren (schalen) om groter te zijn en het scherm te vullen. In het voorbeeld hier zijn de beeldverhoudingen (4:3 voor 800×600 en 16:9 voor 1366×768) verschillend – dus niet alleen wordt het beeld vergroot, maar ook vervormd.

Dit is vergelijkbaar met het vergroten van een afbeelding in een beeldbewerkingsprogramma: u verliest helderheid en als de afbeelding een andere beeldverhouding heeft, ziet deze er vervormd uit. Hier heb ik bijvoorbeeld een screenshot gemaakt van How-To Geek op 800 × 600 en vergroot tot 1366 × 768 (ik heb het vervolgens verkleind, waarbij ik de beeldverhouding heb behouden, zodat het in dit artikel zou passen.) Zoals je kunt zien, het beeld is wazig door het vergroten en vervormd door het vergroten. Dit is wat uw LCD doet wanneer u een niet-native resolutie gebruikt.

waarom-u-uw-monitor-en-8217-moet-gebruiken;s-native-resolutie foto 5

Houd er bij het spelen van games op een LCD rekening mee dat het gebruik van uw eigen resolutie belangrijk is voor de grafische kwaliteit – hoewel andere instellingen belangrijker kunnen zijn, omdat het produceren van een grotere afbeelding meer grafische paardenkracht kost.

Als u wilt dat lettertypen en andere elementen op uw scherm groter en gemakkelijker te lezen zijn, moet u proberen de grootte van de elementen in uw besturingssysteem aan te passen in plaats van de resolutie van uw monitor te wijzigen.

waarom-u-uw-monitor-en-8217-moet-gebruiken;s-native-resolutie foto 6

Meer verhalen

Heb je problemen om geluid uit je soundbar te krijgen? Probeer dit.

Als u geen geluid uit uw soundbar kunt krijgen, of als u geen geluid kunt krijgen bij bepaalde apps of bronnen (zoals uw Blu-ray-speler), is er misschien een eenvoudige oplossing.

Vine-video's op uw computer opslaan

Twitter sluit de Vine-app af -- de video's van 6 seconden blijven zoals ze zijn, maar niet voor altijd...

15 verborgen Facebook Messenger-tips

Er zijn verborgen Messenger-games, leuke emoji-animaties en meer waar je waarschijnlijk niets vanaf weet.

De beste draadloze routers van 2016

De juiste router kan een groot verschil maken voor hoe u uw pc, telefoon en andere aangesloten apparaten gebruikt. Hier leest u hoe u er een kunt kopen, samen met onze best beoordeelde producten.

De beste slimme gloeilampen van 2016

Nog steeds vast in de donkere dagen van gloeilampen? Zie het licht - en bedien het met uw smartphone - met een van deze hoogwaardige connected verlichtingssystemen.

De beste wachtwoordmanagers van 2016

Een wachtwoord als '123456' of 'aap' is makkelijk te onthouden, maar ook makkelijk te kraken. Met behulp van een wachtwoordmanager kun je voor elke beveiligde website een uniek en sterk wachtwoord hebben.

De beste laptops van 2016

Of je nu een ultradraagbare laptop, een gaming-kolos of iets daartussenin wilt, ons winkeladvies en productaanbevelingen helpen je bij het vinden van je ideale laptop.

De beste tablets van 2016

Of u nu op zoek bent naar een Android-, Apple- of Windows-tablet, hier is wat u moet overwegen, samen met onze best beoordeelde leien.

De beste telefoons van 2016

We testen en beoordelen honderden mobiele telefoons per jaar. Dit zijn onze best beoordeelde modellen bij de grote Amerikaanse draadloze providers.

De beste digitale camera's van 2016

Van eenvoudige compactcamera's tot full-frame digitale spiegelreflexcamera's, hier is waar u op moet letten bij het kopen van een nieuwe camera, samen met de topmodellen in elke klasse die we testen.