Waarom solid-state schijven langzamer worden naarmate u ze vult

waarom-solidstate-schijven-vertragen-als-je-ze-opvult foto 1

De benchmarks zijn duidelijk: Solid State-schijven worden langzamer als je ze vol raakt. Vul uw solid-state schijf tot bijna capaciteit en de schrijfprestaties zullen drastisch verminderen. De reden waarom ligt in de manier waarop SSD's en NAND Flash-opslag werken.

De schijf volledig vullen is een van de dingen die u nooit zou moeten doen met een solid-state schijf. Een bijna volledige solid-state schijf zal veel langzamere schrijfbewerkingen hebben, waardoor uw computer trager wordt.Lege blokken en gedeeltelijk gevulde blokken

Wanneer u een bestand naar uw SSD-station schrijft, zoekt het naar lege blokken en vult deze. Schrijven naar een leeg blok is de snelst mogelijke schrijfbewerking. Daarom ondersteunen nieuwe besturingssystemen (Windows 7 en hoger) de TRIM-functie, die automatisch de gegevens van een bestand van de SSD verwijdert zodra u het bestand in uw besturingssysteem verwijdert. Dit werkt anders dan magnetische harde schijven, waar stukjes verwijderde bestanden op de harde schijf blijven staan.

Ze zitten niet op een solid-state schijf - TRIM zorgt ervoor dat het blok wordt geleegd, zodat de SSD in de toekomst snel nieuwe gegevens naar het lege blok kan schrijven. Schrijven over een reeds geschreven sector gaat net zo snel als schrijven naar een lege sector op een mechanische harde schijf, maar een solid-state schijf moet een blok wissen voordat hij ernaar kan schrijven.

NAND Flash-geheugen schrijft gegevens in pagina's van 4 KB in blokken van 256 KB. Om extra pagina's aan een gedeeltelijk gevuld blok toe te voegen, moet het SSD-station het hele blok wissen voordat er gegevens naar worden teruggeschreven.

waarom-solidstate-schijven-vertragen-als-je-ze-opvult foto 2

Naarmate uw SSD-station vol raakt, zijn er steeds minder lege blokken beschikbaar. In plaats daarvan zijn gedeeltelijk gevulde blokken. Het SSD-station kan niet zomaar de nieuwe gegevens naar deze gedeeltelijk gevulde blokken schrijven - dat zou de bestaande gegevens wissen. In plaats van een eenvoudige schrijfbewerking, moet het SSD-station de waarde van het blok in zijn cache lezen, de waarde wijzigen met de nieuwe gegevens en het vervolgens terugschrijven. Houd er rekening mee dat bij het schrijven van een bestand waarschijnlijk naar veel blokken moet worden geschreven, dus dit kan een aanzienlijke hoeveelheid extra vertraging veroorzaken.

TRIM consolideert geen gedeeltelijk gevulde blokken

Als u een schijf tot aan de capaciteit of bijna capaciteit vult, is de kans groot dat u veel gedeeltelijk gevulde blokken krijgt nadat u bestanden hebt verwijderd. De TRIM-opdracht stuurt een SSD-station alleen om bestandsgegevens te verwijderen wanneer het bestand wordt verwijderd. Het dwingt de schijf niet om enige vorm van opschoning uit te voeren.

Met andere woorden, vul een SSD-station tot de capaciteit voordat u bestanden verwijdert en u zult waarschijnlijk eindigen met veel gedeeltelijk gevulde blokken. De schijf zal niet zijn best doen om deze gedeeltelijk gevulde blokken te consolideren tot volledige blokken, waardoor lege blokken vrijkomen. De schijf zal nog steeds vol zijn met gedeeltelijk gevulde blokken en de schrijfprestaties zullen verslechteren.

Overprovisioning en vuilnisophaling

Om te voorkomen dat consumenten hun solid-state schijven vol raken en met ernstig verslechterde prestaties eindigen, doen SSD-fabrikanten er alles aan om dit tegen te gaan.

Solid-state schijven van consumentenkwaliteit reserveren vaak ongeveer 7% van hun totale flashopslag en maken deze niet beschikbaar voor de gebruiker. Dit staat bekend als overprovisioning - extra opslaghardware wordt aan de schijf toegevoegd, maar is niet zichtbaar voor de computer als beschikbare opslagruimte die deze kan gebruiken. Het reservegebied zorgt ervoor dat de schijf nooit helemaal vol kan raken - er zal altijd wat reservecapaciteit zijn om de schrijfprestaties stabiel te houden.

De controller van elke solid-state schijf heeft een algoritme voor het verzamelen van afval om dit probleem te verhelpen. Wanneer de schijf vol raakt, zoekt hij naar gedeeltelijk gevulde blokken en begint deze te consolideren, waardoor zoveel mogelijk lege blokken worden vrijgemaakt. Verschillende solid-state schijven voeren deze bewerkingen uit op verschillende tijdstippen en drempels - dat hangt af van de controller van de schijf.

Benchmark-bewijs

Anandtech voerde verschillende benchmarks uit met verschillende schijven om de relatie tussen het reservegebied van een solid-state schijf en de consistentie van de schrijfprestaties te achterhalen. Bij het vullen van een lege schijf, ontdekten ze al heel vroeg in het proces hoge schrijfprestaties en een aanzienlijke daling naarmate de schrijfbewerkingen de schijf bleven vullen.

waarom-solidstate-schijven-vertragen-als-je-ze-opvult foto 3

Door meer vrije ruimte op de schijven te reserveren, bleven de prestaties consistent, omdat het ervoor zorgde dat de schijf altijd voldoende lege blokken bij de hand had.

Ze ontdekten dat de minimale prestaties aanzienlijk verbeteren als je 25% vrije ruimte voor deze [consumenten]-schijven bereikt. Hun laatste aanbeveling was dat je zou moeten plannen om slechts ongeveer 75% van de capaciteit [van je schijf] te gebruiken als je een goede balans wilt tussen prestatieconsistentie en capaciteit.


Als u een SSD-station heeft, moet u proberen te voorkomen dat u meer dan 75% van de capaciteit gebruikt. Koop een grotere schijf met meer opslagruimte dan u nodig heeft en u bent altijd verzekerd van consistente schrijfprestaties. Gelukkig worden SSD's geleidelijk veel goedkoper, dus dit is niet zo duur als het ooit was.

Image Credit: Music Sorter op Wikimedia Commons, Simon Wüllhorst op Flickr

Meer verhalen

Hoe u uw Ecobee3-thermostaat kunt vergrendelen met een pincode

Als je kinderen in huis hebt en streng bent over de thermostaat, kun je je Ecobee3 vergrendelen met een pincode, zodat niemand de temperatuur kan aanpassen, behalve degenen die daartoe bevoegd zijn.

Geek Trivia: welke van deze staten maakt geen deel uit van de Amerikaanse regio New England?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Artikelen opslaan om later te lezen met Pocket

Bladwijzers zijn zo het laatste decennium. Als je een artikel online vindt dat je voor later wilt bewaren, stop het dan in Pocket - een gratis webservice die artikelen opslaat en synchroniseert met al je apparaten, zonder advertenties of onnodige opmaak. Je kunt ze zelfs offline lezen.

Volledige machtigingen verkrijgen om beveiligde registersleutels te bewerken

We praten hier bij How-To Geek over veel coole dingen die u kunt doen door het Windows-register te bewerken. Af en toe kom je echter een registersleutel of waarde tegen die je niet mag bewerken. Wanneer u het probeert, ziet u een foutmelding Kan niet bewerken _____: Fout bij het schrijven van de

Hoe u al uw eerdere Facebook-berichten privé kunt maken

Als je iets op Facebook plaatst, kun je kiezen wie dat bericht en alle toekomstige berichten te zien krijgt. Maar wat als je wilt beperken wie alle berichten kan zien die je in het verleden hebt geplaatst? Facebook heeft een instelling om precies dat te doen.

Hoe u kunt zien wat ruimte inneemt op uw Chromebook

Ik ben dol op Chromebooks (en Chrome OS in het algemeen), maar ik heb er altijd last van gehad dat er geen gemakkelijke manier is om te zien hoeveel van de interne opslag van mijn apparaat daadwerkelijk wordt gebruikt. Ik krijg het hele leven in de cloud-ding, maar kom op - soms is dat gewoon niet praktisch. En met de beperkte hoeveelheid

Is schade aan statische elektriciteit nog steeds een groot probleem met elektronica?

We hebben allemaal de waarschuwingen gehoord om ervoor te zorgen dat we goed geaard zijn wanneer we aan onze elektronische apparaten werken, maar hebben technologische ontwikkelingen het probleem van schade door statische elektriciteit verminderd of is het nog steeds zo wijdverbreid als voorheen? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft een uitgebreid antwoord op een nieuwsgierige

Geek Trivia: De laagste single-hole golfscore die ooit is gemaakt, staat bekend als A?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe de macOS Sierra Public Beta te installeren

Klaar voor een nieuwe versie van het Apple Macintosh-besturingssysteem? Dat is goed, want de nieuwste versie van macOS (voorheen bekend als OS X) is in bèta en brengt een hele reeks nieuwe functies met zich mee. Het beste van alles is dat u het nu kunt installeren.

Hoe aanraak-, vergrendelscherm- en oplaadgeluiden op Samsung Galaxy-telefoons uit te schakelen

Je kraakt de doos voor je nieuwe Galaxy S7, S6 of Note 5 en begint die stoute jongen op te zetten. Na ongeveer drie tikken realiseer je je iets: dit ding maakt geluid elke keer dat je het aanraakt. Als je daar net zo gek van wordt als ik, hebben we goed nieuws: het is gemakkelijk om niet alleen de aanraking uit te schakelen