Waarom Linux niet hoeft te worden gedefragmenteerd

waarom-linux-doet-en-8217;t-hoeft-defragmenteren foto 1

Als je een Linux-gebruiker bent, heb je waarschijnlijk gehoord dat je je Linux-bestandssystemen niet hoeft te defragmenteren. Je zult ook merken dat Linux-distributies niet worden geleverd met hulpprogramma's voor schijfdefragmentatie. Maar waarom is dat?

Om te begrijpen waarom Linux-bestandssystemen bij normaal gebruik niet hoeven te worden gedefragmenteerd – en dat van Windows wel – moet u begrijpen waarom fragmentatie optreedt en hoe Linux- en Windows-bestandssystemen verschillend van elkaar werken.Wat is fragmentatie?

Veel Windows-gebruikers, zelfs onervaren, geloven dat het regelmatig defragmenteren van hun bestandssystemen hun computer zal versnellen. Wat veel mensen niet weten, is waarom dit zo is.

Kortom, een harde schijf heeft een aantal sectoren die elk een klein stukje data kunnen bevatten. Bestanden, vooral grote, moeten in een aantal verschillende sectoren worden opgeslagen. Stel dat u een aantal verschillende bestanden opslaat in uw bestandssysteem. Elk van deze bestanden wordt opgeslagen in een aaneengesloten cluster van sectoren. Later werk je een van de bestanden bij die je oorspronkelijk hebt opgeslagen, waardoor het bestand groter wordt. Het bestandssysteem zal proberen de nieuwe delen van het bestand direct naast de originele delen op te slaan. Helaas, als er niet genoeg ononderbroken ruimte is, moet het bestand in meerdere stukken worden opgesplitst - dit gebeurt allemaal transparant voor u. Wanneer uw harde schijf het bestand leest, moeten de koppen heen en weer springen tussen verschillende fysieke locaties op de harde schijf om elk stuk sectoren te lezen - dit vertraagt ​​de zaken.

Defragmenteren is een intensief proces waarbij de stukjes van bestanden worden verplaatst om fragmentatie te verminderen en ervoor te zorgen dat elk bestand aangrenzend is op de schijf.

waarom-linux-doet-en-8217;t-hoeft-defragmenteren foto 3

Dit is natuurlijk anders voor solid-state schijven, die geen bewegende delen hebben en niet mogen worden gedefragmenteerd - het defragmenteren van een SSD zal de levensduur ervan zelfs verkorten. En met de nieuwste versies van Windows hoeft u zich geen zorgen te maken over het defragmenteren van uw bestandssystemen - Windows doet dit automatisch voor u. Lees dit artikel voor meer informatie over aanbevolen procedures voor defragmentatie:

HTG legt uit: moet u uw pc echt defragmenteren?

Hoe Windows-bestandssystemen werken

Het oude FAT-bestandssysteem van Microsoft - standaard voor het laatst gezien op Windows 98 en ME, hoewel het tegenwoordig nog steeds in gebruik is op USB-flashstations - probeert niet om bestanden intelligent te ordenen. Wanneer u een bestand opslaat in een FAT-bestandssysteem, wordt het zo dicht mogelijk bij het begin van de schijf opgeslagen. Wanneer u een tweede bestand opslaat, wordt het direct na het eerste bestand opgeslagen - enzovoort. Wanneer de originele bestanden groter worden, zullen ze altijd gefragmenteerd raken. Er is geen ruimte in de buurt waar ze kunnen groeien.

Het nieuwere NTFS-bestandssysteem van Microsoft, dat zijn weg vond naar consumenten-pc's met Windows XP en 2000, probeert een beetje slimmer te zijn. Het wijst meer vrije bufferruimte toe rond bestanden op de schijf, hoewel, zoals elke Windows-gebruiker je kan vertellen, NTFS-bestandssystemen na verloop van tijd nog steeds gefragmenteerd raken.

Vanwege de manier waarop deze bestandssystemen werken, moeten ze worden gedefragmenteerd om topprestaties te blijven leveren. Microsoft heeft dit probleem verholpen door het defragmentatieproces op de achtergrond uit te voeren in de nieuwste versies van Windows.

waarom-linux-doet-en-8217;t-hoeft-defragmenteren foto 4

Hoe Linux-bestandssystemen werken

Linux's ext2-, ext3- en ext4-bestandssystemen - ext4 is het bestandssysteem dat wordt gebruikt door Ubuntu en de meeste andere huidige Linux-distributies - wijst bestanden op een intelligentere manier toe. In plaats van meerdere bestanden bij elkaar op de harde schijf te plaatsen, verspreiden Linux-bestandssystemen verschillende bestanden over de hele schijf, waardoor er een grote hoeveelheid vrije ruimte tussen hen overblijft. Wanneer een bestand wordt bewerkt en moet groeien, is er meestal voldoende vrije ruimte voor het bestand om in te groeien. Als fragmentatie optreedt, zal het bestandssysteem proberen de bestanden te verplaatsen om fragmentatie bij normaal gebruik te verminderen, zonder dat een defragmentatieprogramma nodig is.

waarom-linux-doet-en-8217;t-hoeft-defragmenteren foto 5

Vanwege de manier waarop deze aanpak werkt, zul je fragmentatie gaan zien als je bestandssysteem vol raakt. Als het voor 95% (of zelfs 80%) vol is, begin je wat fragmentatie te zien. Het bestandssysteem is echter ontworpen om fragmentatie bij normaal gebruik te voorkomen.

Als je problemen hebt met fragmentatie op Linux, heb je waarschijnlijk een grotere harde schijf nodig. Als u een bestandssysteem echt moet defragmenteren, is de eenvoudigste manier waarschijnlijk de meest betrouwbare: kopieer alle bestanden van de partitie, wis de bestanden van de partitie en kopieer de bestanden vervolgens terug naar de partitie. Het bestandssysteem wijst de bestanden op intelligente wijze toe terwijl u ze terug naar de schijf kopieert.


Je kunt de fragmentatie van een Linux-bestandssysteem meten met de opdracht fsck - zoek naar niet-aangrenzende inodes in de uitvoer.

Meer verhalen

De beste digitale camera's van 2016

Van eenvoudige compactcamera's tot full-frame digitale spiegelreflexcamera's, hier is waar u op moet letten bij het kopen van een nieuwe camera, samen met de topmodellen in elke klasse die we testen.

De beste tv's van 2016

Ongeacht je budget of de grootte van het scherm dat je wilt, hier is waar je op moet letten als je aan het winkelen bent, samen met de best beoordeelde televisies die we hebben getest.

De beste koptelefoon van 2016

Voor echt zoet klinkende deuntjes wil je die gebundelde oordopjes weggooien. Dit zijn de best beoordeelde on-ear en around-ear hoofdtelefoons die we hebben getest, in een breed scala aan prijsniveaus.

De beste VR-headsets (virtual reality) van 2016

Consumer virtual reality is eindelijk hier. Maar moet je er nu al in springen? We hebben de beste VR-headsets en -platforms getest om u te helpen erachter te komen welke, indien aanwezig, geschikt voor u is.

De beste drones van 2016

drones. Houd van ze of haat ze, ze zijn er om te blijven. Als jij een van de vele mensen bent die een quadcopter willen, zijn dit de beste die we hebben getest, samen met wat je moet weten om de juiste te kiezen.

De beste hightech auto's van 2016

Technologie is een van de belangrijkste kenmerken waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een nieuwe auto. Deze modellen hebben de beste autotechnologie die we hebben getest.

De beste 3D-printers van 2016

Het is gemakkelijker en goedkoper dan ooit om 3D-printen in uw huis, school of werkplaats te brengen. Dit is waar u op moet letten bij het winkelen en beoordelingen van onze best beoordeelde 3D-printers.

De 100 beste Android-apps van 2016

Of je nu een gloednieuw Samsung-apparaat hebt of een oudere Android-telefoon of -tablet die je gewoon wilt opfleuren, dit zijn de apps die ertoe doen.

De 100 beste iPhone-apps van 2016

Of je nu de nieuwe compacte iPhone SE hebt of een gigantische iPhone 6s Plus, hier zijn de apps die je nodig hebt om alles uit je smartphone te halen.

De beste antivirusbescherming van 2016

Antivirussoftware is een must voor elke computer. Zonder dit loopt u het risico uw persoonlijke gegevens, uw bestanden en zelfs het geld van uw bankrekening te verliezen. We hebben 46 hulpprogramma's getest om u te helpen de juiste te kiezen voor uw pc.