Waarom is er een groot verschil tussen 'Grootte' en 'Grootte op schijf'?

waarom-is-er-een-groot verschil-tussen--en-8216;grootte-en-8217;-en--en-8216;grootte-op-schijf-en-8217; foto 1

Meestal zullen de waarden voor 'Grootte' en 'Grootte op schijf' bijna overeenkomen bij het controleren van de grootte van een map of bestand, maar wat als er een enorm verschil is tussen de twee? De SuperUser Q&A-post van vandaag kijkt naar het antwoord op dit verwarrende probleem.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderafdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groep van Q&A-websites.De vraag

SuperUser-lezer thelastblack wil weten waarom er zo'n enorm verschil is tussen 'Grootte' en 'Grootte op schijf' voor een map op de SD-kaart van zijn telefoon:

Zoals je hieronder kunt zien, is er zoveel verschil tussen de velden 'Grootte' en 'Grootte op schijf' voor deze map. Waarom is dat?

waarom-is-er-een-groot verschil-tussen--en-8216;grootte-en-8217;-en--en-8216;grootte-op-schijf-en-8217; foto 2

Ik weet dat 'Grootte op schijf' iets meer zou moeten zijn dan 'Grootte' vanwege de toewijzingseenheden in Windows, maar waarom is er zoveel verschil? Zou het kunnen komen door het grote aantal bestanden?

Trouwens, deze map staat op de SD-kaart van mijn Android-telefoon. Hierin slaat de my maps-app zijn gecachte kaarten op en haalt de app zijn kaarten van Google Maps.

Als we naar de schermafbeelding kijken, is er absoluut een groot verschil tussen 'Grootte' en 'Grootte op schijf', dus wat is hier gebeurd om dit te veroorzaken?

Het antwoord

SuperUser-bijdrager Bob heeft het antwoord voor ons:

Ik ga ervan uit dat je hier het FAT/FAT32-bestandssysteem gebruikt, aangezien je vermeldt dat dit een SD-kaart is. NTFS en exFAT gedragen zich op dezelfde manier met betrekking tot toewijzingseenheden. Andere bestandssystemen kunnen anders zijn, maar ze worden toch niet ondersteund op Windows.

Als je veel kleine bestanden hebt, is dit zeker mogelijk. Overweeg dit:

  • 50.000 bestanden
  • Clustergrootte van 32 KB (toewijzingseenheden), wat het maximum is voor FAT32

Ok, nu is de minimale benodigde ruimte 50.000 * 32.000 = 1,6 GB (met behulp van SI-prefixen, niet binair, om de wiskunde te vereenvoudigen). De ruimte die elk bestand op de schijf inneemt, is altijd een veelvoud van de grootte van de toewijzingseenheid - en hier gaan we ervan uit dat elk bestand eigenlijk klein genoeg is om in een enkele eenheid te passen, met wat (verspilde) ruimte over.

Als elk bestand gemiddeld 2 KB zou zijn, zou je in totaal ongeveer 100 MB krijgen, maar je verspilt ook gemiddeld 15x dat (30 KB per bestand) vanwege de grootte van de toewijzingseenheid.

Uitgebreide uitleg

Waarom gebeurt dit? Welnu, het FAT32-bestandssysteem moet bijhouden waar elk bestand is opgeslagen. Als het een lijst zou bijhouden van elke byte, zou de tabel (zoals een adresboek) met dezelfde snelheid groeien als de gegevens - en veel ruimte verspillen. Ze gebruiken dus allocatie-eenheden, ook wel clustergrootte genoemd. Het volume is verdeeld in deze allocatie-eenheden, en wat het bestandssysteem betreft, ze kunnen niet worden onderverdeeld - dat zijn de kleinste blokken die het kan adresseren. Net zoals je een huisnummer hebt, maar het maakt je postbode niet uit hoeveel slaapkamers je hebt of wie erin woont.

Dus wat gebeurt er als je een heel klein bestand hebt? Welnu, het bestandssysteem maakt het niet uit of het bestand 0 KB, 2 KB of zelfs 15 KB is, het geeft het de minste ruimte die het kan - in het bovenstaande voorbeeld is dat 32 KB. Uw bestand gebruikt slechts een klein deel van deze ruimte en de rest is in feite verspild, maar behoort nog steeds tot het bestand - net als een slaapkamer die u onbezet laat.

Waarom zijn er verschillende groottes van toewijzingseenheden? Welnu, het wordt een afweging tussen het hebben van een grotere tafel (adresboek, bijvoorbeeld zeggen dat John een huis bezit op 123 Fake Street, 124 Fake Street, 666 Satan Lane, enz.), of meer verspilde ruimte in elke eenheid (huis) . Als je grotere bestanden hebt, is het logischer om grotere toewijzingseenheden te gebruiken - omdat een bestand pas een nieuwe eenheid (huis) krijgt als alle andere zijn gevuld. Als je veel kleine bestanden hebt, dan heb je sowieso een grote tafel (adresboek), dus je kunt ze net zo goed kleine eenheden (huizen) geven.

Grote toewijzingseenheden zullen over het algemeen veel ruimte verspillen als u veel kleine bestanden hebt. Er is meestal geen goede reden om voor algemeen gebruik boven de 4 KB te gaan.

fragmentatie?

Wat fragmentatie betreft, mag fragmentatie op deze manier geen ruimte verspillen. Grote bestanden kunnen worden gefragmenteerd, d.w.z. opgesplitst, in meerdere toewijzingseenheden, maar elke eenheid moet worden gevuld voordat de volgende wordt gestart. Defragmenteren kan wat ruimte besparen in de toewijzingstabellen, maar dit is niet uw specifieke probleem.

Mogelijke oplossingen

Zoals gladiator2345 suggereerde, zijn je enige echte opties op dit moment om ermee te leven of opnieuw te formatteren met kleinere toewijzingseenheden.

Uw kaart is mogelijk geformatteerd in FAT16, dat een kleinere limiet heeft voor de tafelgrootte en daarom veel grotere toewijzingseenheden vereist om een ​​groter volume te adresseren (met een bovenlimiet van 2 GB met 32 ​​KB toewijzingseenheden). Bron met dank aan Braiam. Als dat het geval is, zou je sowieso veilig als FAT32 moeten kunnen formatteren.