Waarom is de dialoog zo stil op mijn HDTV?

We zijn er allemaal geweest: de personages op het scherm praten en het is veel te stil, dus je zet het volume hoger en wordt twee seconden later door een luide explosie opgeblazen. Waarom is de dialoog zo stil en wat kun je eraan doen? Lees verder terwijl we u laten zien hoe u wilde schommelingen in de audio-uitvoer van tv kunt temmen.

Waarom is er zo'n variatie in volume?

Het is een situatie waar bijna iedereen zich mee kan identificeren. Je zit daar tv te kijken en plotseling praten de personages op gedempte toon over iets belangrijks. Je kunt niet heel duidelijk horen wat ze zeggen, dus zet je het volume hoger totdat je het kunt. Alles is perfect en je kunt hun gesprek duidelijk horen en dan BOEM! een auto-ongeluk, explosie of plotselinge verschuiving in actie blaast je trommelvliezen eruit als het volume omhoog schiet ten opzichte van het rustige gesprek waar je net naar aan het luisteren was.Wat is er aan de hand? Waarom lijkt het alsof zoveel tv-programma's en films, vooral actiefilms en dergelijke, zo wild slingeren van nauwelijks hoorbaar naar trillend luid in de kamer? De bron van de hoge variabiliteit is niet beperkt tot een enkel probleem en sommige of alle problemen kunnen samenspannen om een ​​onaangename tv-kijkervaring te creëren. Laten we eens kijken waar het probleem vandaan komt voordat we ingaan op wat u eraan kunt doen.

Het was zo gemengd

Audio is onderverdeeld in kanalen. We duiken in alle nomenclatuur van audiokanalen en luidsprekerlay-outs in onze gids Hoe u uw luidsprekers plaatst om uw thuisbioscoopervaring te maximaliseren, maar we zullen u hier een spoedcursus geven.

Koptelefoons en tv-toestellen zonder subwoofers zijn 2.0-kanaals audio (twee luidsprekers L/R, geen subwoofer). Voeg een subwoofer toe en je krijgt 2.1. Voeg daar surround sound aan toe (twee voor L/R, twee achter L/R, een midden voorkanaal en een subwoofer) en je krijgt 5.1-kanaals audio. Voeg nog twee achterste L/R-luidsprekers toe en je krijgt 7.1. kanaal audio; herhaal het proces van het toevoegen van meer surround L/R-kanalen en je krijgt 9.1-kanaals audio.

In een 5.1-, 7.1- en 9.1-configuratie worden de geluidseffecten (alles van de grote dreunen tot het zwakke gekraak van een deur in de verte) door de voorste en achterste L/R-kanalen gepompt (afhankelijk van waar in de geluidsruimte de ingenieurs willen het geluid om aan de luisteraar te verschijnen).

waarom-is-de-dialoog-zo-stil-op-mijn-hdtv foto 2

Dialoog wordt door het middenkanaal gepompt, aangeduid met een (2) in het bovenstaande diagram. (Voor de lol kun je de draad van je middenkanaalluidspreker loskoppelen terwijl je naar een film of sportevenement kijkt en de stemmen van de acteurs of omroeper zullen verdwijnen.)

Zelfs als je thuismediacentrum perfect is ingesteld en is afgesteld voor een gebalanceerd surroundgeluid, is het duidelijk mogelijk dat je nog steeds de super luide speciale effecten en explosies en de superstille dialoog ervaart, simpelweg omdat het oorspronkelijk op die manier was gemixt. De audio-ingenieurs verwachten dat je het harder zet om de dialoog te horen en dan meteen uit je stoel wordt gewiegd als die onverwachte autobom afgaat.

U zult merken dat we tot nu toe veel verwijzingen hebben gemaakt naar actiefilms. Het fenomeen is radicaal meer uitgesproken in actiefilms en bestaat praktisch niet in bronnen als sitcoms (afgezien van irritant luide commercials). In 2009 brachten geluidstechnici bijvoorbeeld een paper uit waarin werd benadrukt dat films zoals The Matrix een bereik van 25 eenheden hadden, van de luidste tot de stilste momenten, terwijl sitcoms zoals Friends een bereik van slechts zes eenheden hadden.

Uw tv downsample niet correct

Hoewel we in sommige gevallen met de vinger kunnen wijzen naar maniakale audio-ingenieurs, kunnen we in de overgrote meerderheid van de gevallen uw televisie zelf de schuld geven. De meeste mensen kijken geen tv met uitgebreide surround-systemen voor thuis, ze kijken tv met de eenvoudige 2.0-kanaals luidsprekers die in de tv zijn ingebouwd en misschien een 2.0-kanaals soundbar met een subwoofer die voor een goede maatregel is toegevoegd om het tot 2.1 te verhogen.

waarom-is-de-dialoog-zo-stil-op-mijn-hdtv foto 3

In deze situatie, wanneer ze media met 5.1-kanaals audio bekijken (dat is vrijwel elke dvd, Bluray, gestreamde bron van Netflix, Amazon Prime Video, enz.), valt het op de tv om een ​​taak uit te voeren die bekend staat als downsampling om de kanalen te mengen samen en breng ze opnieuw in evenwicht zodat de 5.1-configuratie normaal klinkt vanuit een 2.0-systeem.

Hoewel er door organisaties zoals Dolby gepubliceerde verhoudingen zijn die bedoeld zijn om de ideale downsampling-configuratie met de juiste balans te bieden, betekent dit niet dat de mensen die uw tv-toestel hebben ontworpen de handleidingen hebben gevolgd (helemaal of correct) of dat uw tv zelfs de juiste downmixing heeft algoritmen erin in de eerste plaats. Veel goedkopere tv's slaan de kanalen gewoon tegen elkaar en duwen ze uit de luidsprekers met weinig tot geen aanpassing. Dat is een puur recept voor veel te luide actie en veel te zachte dialoog.

Uw Media Center is niet goed geconfigureerd

Soms kun je overijverige audio-ingenieurs de schuld geven en soms kun je kostenbesparende televisie-ingenieurs de schuld geven. Soms heb je niemand anders de schuld dan jezelf. Als je een systeem met meerdere luidsprekers hebt aangesloten op een ontvanger, is het aan jou om het correct in te stellen. Als je de verkeerde audio-instellingen op je receiver gebruikt en je kanalen zijn ongebalanceerd of de instellingen die bedoeld zijn om je luisterervaring gelijk te maken zijn niet actief, dan is de kans groot dat je vastzit aan een ervaring (ondanks dat je zoveel meer uitgeeft ) als de mensen met de goedkope tv en geen geluidssysteem.

Wat kan ik doen?

Nu we een idee hebben hoe de dialoog en de actie zo ver uit elkaar eindigen in volume, laten we eens kijken naar manieren waarop we het probleem kunnen oplossen. Hoewel we u graag door de specifieke stappen leiden om uw exacte tv-toestel of audio-ontvanger te repareren, valt dit een beetje buiten het bestek van het artikel. In plaats daarvan gaan we algemene instellingen en oplossingen uitlichten; we raden u aan de termen en concepten hier te gebruiken om het instellingenmenu op uw apparaat te verkennen of als zoekterm in combinatie met het modelnummer van uw apparaat voor meer informatie.

Controleer uw luidsprekerconfiguratie

Bij veel apparaten en services kunt u specificeren wat uw audioconfiguratie is, zodat het apparaat of de service u de juiste audiokanaaltrack kan bieden of deze op de juiste manier voor u kan downsamplen.

waarom-is-de-dialoog-zo-stil-op-mijn-hdtv foto 4

Als je Bluray-speler bijvoorbeeld denkt dat hij is aangesloten op een 5.1-kanaals audiosysteem, dan zal hij alle 5.1-kanalen uitvoeren en ben je overgeleverd aan alles wat je tv met die uitgang doet (misschien zal je tv het downsamplen prachtig, misschien niet). Als uw speler de optie heeft om aan te geven dat de audio-uitvoer 2.0 is, kan de downsampling worden afgehandeld door de speler en niet door de tv.

In de bovenstaande schermafbeelding van een Samsung BD H6500 Bluray-speler, ziet u de optie met het label Downmixing-modus, waar u kunt specificeren hoe u wilt dat de Bluray-speler de audiokanalen voor uw luidsprekerconfiguratie downmixt.

Kortom, u moet zich verdiepen in de instellingen van het apparaat en/of de service die het signaal naar uw televisie levert (bijv. uw ontvanger, Bluray-speler, kabelbox, TiVo, enz.) en ervoor zorgen dat als er een optie is om de luidsprekerconfiguratie van het ontvangende apparaat dat deze overeenkomt met uw werkelijke luidsprekerconfiguratie (bijvoorbeeld als u alleen uw tv gebruikt, moet deze worden ingesteld op 2.0).

Dynamisch bereikcompressie inschakelen

Normaal gesproken is het comprimeren van audio een slechte zaak als u naar een rijk en dynamisch bereik wilt luisteren. Als het gaat om het temmen van het verschil tussen explosief luide actiescènes en fluisterstille dialogen, is compressie van het dynamisch bereik echter een noodzakelijk kwaad.

Gelabeld als Dynamic Range Compression, Dynamic Range Control, DRC, Night Mode, of (veel minder vaak) als Dialogue Enhancement, Volume Amplification, Boost Downsample of iets dergelijks, instrueert deze optie het apparaat om het volumebereik in de audiotrack van de weergegeven video zodanig dat het hoogste en laagste punt dichter bij elkaar liggen. Dit maakt de dreunen minder dreunend en het gefluister minder verstild.

waarom-is-de-dialoog-zo-stil-op-mijn-hdtv foto 5

Als u hetzelfde Samsung Bluray-spelermenu gebruikt, ziet u de bovenstaande optie voor Dynamic Range Control. Typische opties zijn Aan, Uit en Auto.

Je offert wel de trouw aan de originele opname op (harde geluiden die bedoeld zijn om je te laten schrikken tijdens een spookachtige film zullen bijvoorbeeld niet zo hard zijn, en kleine geluiden zullen ook niet zo klein zijn), maar het stelt je in staat om een ​​actiefilm te bekijken zodra de kinderen zijn in bed zonder de muren van het huis te schudden.

U kunt opties voor dynamisch bereik vinden op tv-toestellen, op audio-ontvangers en in mediacentersoftware (zoals Kodi Media Center of Plex).

Pas het middenkanaal aan

Als je merkt dat de aanpassingen niet naar wens zijn en je een meerkanaalsopstelling hebt, dan biedt bijna elke ontvanger op de markt aanpassingen per kanaal.

Meestal moet u een speciale audiomodus, zoals film of concertzaal, uitschakelen en vervolgens uw kanalen handmatig aanpassen. De beste manier om dit te benaderen, is door het algemene volume in te stellen op het niveau dat voor u comfortabel is met betrekking tot de harde geluiden in de film of tv-show (de explosies, de vuurgevechten, enz.) en vervolgens het middenkanaal individueel aan te passen omhoog totdat de dialoog ook op een comfortabel niveau is.


Gewapend met de kennis van waarom de dialoog zo stil is en strategieën om het op te lossen, hoef je nooit meer een nieuwe verrassende ronde van fluister-fluister-autobom-BOOM door te maken. Heb je een tip of truc om je medelezers te helpen? Ga naar het onderstaande forum om uw kennis over het instellen van uw mediacenter te delen.

Meer verhalen

Geek Trivia: worden de gaten in Zwitserse kaas veroorzaakt door?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Geek Trivia: wordt de luidruchtige drone van vliegtuigen op de luchthaven Schiphol slim bestuurd?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Opslagruimte vrijmaken op uw Google-account: de ultieme gids

Google-accounts gebruiken nu een gedeelde opslagpool. Elk account krijgt 15 GB vrije ruimte, die wordt gedeeld met je Gmail, Google Drive en Google+ Foto's. Maar bepaalde soorten bestanden tellen niet mee voor uw opslagquotum.

Eenvoudig bestanden versleutelen op Windows, Linux en Mac OS X

U kunt bestanden op elk besturingssysteem verbergen, maar verborgen bestanden zijn toegankelijk voor iedereen met toegang tot uw pc of de opslag ervan. Versleuteling beschermt uw bestanden in feite, waardoor mensen er geen toegang toe hebben zonder uw coderingssleutel.

De beste tips en tweaks om het meeste uit Google Chrome te halen

Onlangs hebben we de beste tips en tweaks voor Firefox verzameld. Google Chrome is een andere zeer populaire browser en we hebben hier enkele zeer nuttige tips en trucs voor Google Chrome verzameld. U leert over ingebouwde functies en extensies om de functionaliteit van Chrome uit te breiden.

De beste tips en tweaks om het meeste uit Google Chrome te halen

Onlangs hebben we de beste tips en tweaks voor Firefox verzameld. Google Chrome is een andere zeer populaire browser en we hebben hier enkele zeer nuttige tips en trucs voor Google Chrome verzameld. U leert over ingebouwde functies en extensies om de functionaliteit van Chrome uit te breiden.

Wat is precies een waarschuwing voor gemengde inhoud?

Er zijn twee soorten gemengde inhoud: de ene is erger dan de andere, maar geen van beide is goed. Waarschuwingen voor gemengde inhoud geven aan dat er iets mis is met een webpagina die u bezoekt.

Hoe, wanneer en waarom schijfmachtigingen op uw Mac herstellen

De machtigingen hier zijn eigenlijk bestands- en mapmachtigingen, maar ze worden over het algemeen schijfmachtigingen genoemd. Uw Mac herstelt niet automatisch machtigingen, behalve tijdens het installeren of upgraden van Mac OS X zelf.

Snel machtigingen instellen voor een website in Google Chrome

Google Chrome heeft een zeer handige functie die de meeste mensen waarschijnlijk niet kennen: u kunt snel per site machtigingen instellen en plug-ins, Javascript, afbeeldingen en meer uitschakelen met slechts een enkele klik.

Geek Trivia: Welke film heeft het publiek kennis laten maken met het concept van militaire DEFCON-waarschuwingen?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!