Waarom ik enthousiast ben over Windows 10 (en dat zou jij ook moeten zijn)

waarom-ik-enthousiast-over-windows-10-en-je-zou-ook-zou moeten zijn foto 1

Windows 10 wordt echt heel erg goed. Ik gebruik het sinds begin april als mijn primaire besturingssysteem op mijn Surface Pro 3 (release 10041), en ik word erg enthousiast over het uiteindelijke product.

Microsoft heeft de dingen die met Windows 8.1 werkten, de dingen die we misten van Windows 7 en enkele van de beste functies van Windows Phone, overgenomen en in hun nieuwe besturingssysteem gerold. Het beste is echter dat het allemaal bij elkaar past en heel goed werkt.Mijn Surface is dual-booting 10 en 8.1, maar draait bijna uitsluitend op 10. Op al mijn andere pc's wordt 8.1 uitgevoerd en ik heb er een herhaalde ervaring op gekregen. Ik ben gaan zitten op stabiele, solide Windows 8.1 en ontbrekende functies van 10. Ik merk dat ik naar het Startmenu wens, dat ik al meer dan een jaar niet heb gebruikt (of gemist). Ik kreun als ik een Modern/Metro-app open en het vraagt ​​om een ​​heel scherm te eten. Ik geef niet om het aspect van de spraakopdracht, maar de informatie van Cortana is nuttig en erg handig. Omdat ik deze dingen mis als ze weg zijn, weet ik dat ze goed zijn. Dat is het teken van een goede update.

High-end prestaties op low-end hardware

waarom-ik-enthousiast-over-windows-10-en-je-zou-ook-moeten foto 2

Door de jaren '90 en het begin van de jaren 2000 werd Windows zwaarder. Upgraden naar 95, 98, 2000, XP of Vista vereiste een serieuze beoordeling van uw hardware. Meestal eindigde die beoordeling met het besef dat er een hardware-upgrade nodig was om de software-upgrade af te handelen. Dit was zo vaak het geval dat het gebruikelijk was om niet het besturingssysteem te upgraden, maar gewoon een nieuwe pc te kopen. Gelukkig eindigde dat met Vista.

Windows 7 is lichter dan Vista (u kunt het op een netbook gebruiken!), 8 is lichter dan 7 en 10 is de minst resource-intensieve van het stel. Dat is echt best verbazingwekkend als je erover nadenkt. Het beste hiervan is dat het upgraden een no-brainer maakt. Je kunt Windows 10 op die laptop zetten die je op de plank hebt staan, het komt waarschijnlijk wel goed. De zes jaar oude Dell-desktop van tante Sue? Het zal 10 lopen als een kampioen. Die machine die je voor je vriend in elkaar hebt geflanst van reserveonderdelen? Upgrade met vertrouwen naar 10. Niet alleen zal Windows 10 probleemloos op de meeste moderne computers draaien, maar iedereen die momenteel 7 of 8 gebruikt, kan gratis upgraden.

Het startmenu is terug en beter dan voorheen

Het nieuwe startmenu combineert het gemak en de vertrouwdheid die mensen willen met de directe informatie van de Live Tiles van het startscherm. Deze schijnen echt op apparaten met aanraakschermen, maar vallen plat in een toetsenbord- en muisconfiguratie. Ik weet dat ik tot een kleine minderheid van mensen behoor die het startscherm waarderen. Ik erken ook dat het een beetje dom is op een niet-aanraaksysteem.

waarom-ik-enthousiast-over-windows-10-en-je-zou-ook-moeten foto 3

Voor niet-ingewijden is een Live Tile een groot icoon voor een applicatie die ook informatie uit de app kan weergeven. Het perfecte voorbeeld is een weer-app. Op het eerste gezicht is het slechts een pictogram, na een seconde draait het om en je krijgt nu een snelle blik op de huidige temperatuur, de hoogste en laagste gegevens van vandaag, neerslaginformatie en een waarschuwing als er zwaar weer is. U kunt alle informatie krijgen die u nodig hebt zonder de applicatie te openen.

Het nieuwe Startmenu is het beste van twee werelden. Traditionalisten krijgen hun lijst met geïnstalleerde applicaties terug en fans van het startscherm krijgen hun Live Tiles. En het allerbeste? Het ziet er beter uit en werkt beter dan het startscherm of het startmenu van Windows 7.

Cortana

waarom-ik-enthousiast-over-windows-10-en-je-zou-ook-zou moeten zijn foto 4

Cortana biedt live informatie die relevant is voor dingen die je haar hebt verteld waarover je meer wilt weten.

Cortana is een van de minst begrepen nieuwe functies in Windows. Als je iets weet over Cortana (buiten Halo), is het waarschijnlijk dat het de directe concurrent van Microsoft is van Apple's Siri op iOS. Ik en de andere 37 mensen die Windows Phone gebruiken, hebben Cortana al een tijdje in de buurt. De spraakopdrachten zijn leuk, maar ik gebruik ze zelden. Ik gebruik Cortana echter constant op mijn telefoon.

Cortana biedt u een snelle blik op veel dingen met een enkele klik. Besteed een beetje tijd aan haar te vertellen wat je leuk vindt, en je zult goed worden beloond. Van sport houden? Cortana zal je vertellen wanneer de volgende game is, wat de huidige score is, of dat je team heeft gewonnen. Interesse in het nieuws? Ze laat je de belangrijkste koppen zien voor nieuwsonderwerpen waarin je geïnteresseerd bent. Weerupdate? Ze heeft het.

In plaats van uw Nieuws-, Sport- en Weer-apps te openen, klikt u gewoon op Cortana en bladert u er doorheen. Als u iets ziet waarin u geïnteresseerd bent, gaat u door erop te klikken rechtstreeks naar de app waaruit de informatie is gehaald of zoekt u op internet voor u. Cortana maakt ook snelle aantekeningen voor u en geeft herinneringen. Niets kritisch, maar allemaal heel fijn om met één druk op de knop te hebben.

Grote verbetering voor moderne/metro-apps

Er zijn een aantal echt geweldige apps voor Windows 8.1. Nee, serieus, die zijn er. Het zijn er niet veel, maar er zijn er een paar die echt goed zijn. De twee die ik het meest gebruik zijn NBC Sports Live Extra en Fox Sports Go. Beide geven me toegang tot sportevenementen die ik niet op tv kan zien. Beide apps verbeteren wat hun providers op hun websites aanbieden. Windows 8.1 dwingt me om ze op volledig scherm te gebruiken. Aan mijn bureau, op een opstelling met meerdere monitoren, is dit geen dealbreaker. Op een systeem met één scherm is het een groot probleem. Niet alleen kan de app alleen volledig scherm zijn, hij moet ook eigenaar zijn van het scherm. Als u iets anders op hetzelfde scherm opent, wordt de app geminimaliseerd, waardoor deze net zo goed kan worden gesloten. Windows 10 lost dat op.

waarom-ik-enthousiast-over-windows-10-en-je-zou-ook-zou moeten zijn foto 5

NBC Sports Live Extra links, Fox Sports Go rechts... Hetzelfde scherm, dezelfde tijd.

Met Windows 10 kun je Metro/Moderne apps bekijken, een nieuw concept in een besturingssysteem genaamd Windows. Het resultaat is dat ik kan luisteren naar een sportevenement op Fox Sports Go terwijl ik mijn computer blijf gebruiken om mijn werk gedaan te krijgen. De app eist niet langer volledige heerschappij over een scherm.

Dit opent ook de deur voor tal van andere apps. Ik heb een eeuwigheid geleden enkele systeemmonitor-apps voor 8.1 gedownload, maar heb ze verlaten vanwege het probleem met het volledige scherm. Deze apps en andere soortgelijke apps kunnen een nieuw leven krijgen nu ze niet het hele scherm nodig hebben.


Dat is nog maar het begin. Ik heb het nog niet eens gehad over de Edge-browser (voorheen Project Spartan), Microsoft Hello, Universal Apps, Convergence, cloud-synchronisatie-instellingen of het verbeterde beveiligingsmodel. En dat is alleen op pc's! Windows 10 zal Windows Phone, Xbox One, Surface Hub aandrijven... Ze hebben zelfs een versie die op Raspberry Pi draait (het systeem op een chip, niet het dessert).

Windows 10 wordt geweldig. Het is nog steeds in de preview van de ontwikkelaar, dus er zijn bugs, maar het belooft veel. Microsoft heeft veel feedback gevraagd van degenen onder ons die ermee spelen. De mensen in Redmond, WA lijken ook te luisteren naar wat we zeggen, wat een leuke afwisseling is. Het eindresultaat zou een zeer solide, zeer bruikbare, echt coole nieuwe versie van Windows moeten zijn. Het is iets waar ik oprecht enthousiast over ben.

Meer verhalen

Geek Trivia: welke van deze staten maakt geen deel uit van de Amerikaanse regio New England?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Artikelen opslaan om later te lezen met Pocket

Bladwijzers zijn zo het laatste decennium. Als je een artikel online vindt dat je voor later wilt bewaren, stop het dan in Pocket - een gratis webservice die artikelen opslaat en synchroniseert met al je apparaten, zonder advertenties of onnodige opmaak. Je kunt ze zelfs offline lezen.

Volledige machtigingen verkrijgen om beveiligde registersleutels te bewerken

We praten hier bij How-To Geek over veel coole dingen die u kunt doen door het Windows-register te bewerken. Af en toe kom je echter een registersleutel of waarde tegen die je niet mag bewerken. Wanneer u het probeert, ziet u een foutmelding Kan niet bewerken _____: Fout bij het schrijven van de

Hoe u al uw eerdere Facebook-berichten privé kunt maken

Als je iets op Facebook plaatst, kun je kiezen wie dat bericht en alle toekomstige berichten te zien krijgt. Maar wat als je wilt beperken wie alle berichten kan zien die je in het verleden hebt geplaatst? Facebook heeft een instelling om precies dat te doen.

Hoe u kunt zien wat ruimte inneemt op uw Chromebook

Ik ben dol op Chromebooks (en Chrome OS in het algemeen), maar ik heb er altijd last van gehad dat er geen gemakkelijke manier is om te zien hoeveel van de interne opslag van mijn apparaat daadwerkelijk wordt gebruikt. Ik krijg het hele leven in de cloud-ding, maar kom op - soms is dat gewoon niet praktisch. En met de beperkte hoeveelheid

Is schade aan statische elektriciteit nog steeds een groot probleem met elektronica?

We hebben allemaal de waarschuwingen gehoord om ervoor te zorgen dat we goed geaard zijn wanneer we aan onze elektronische apparaten werken, maar hebben technologische ontwikkelingen het probleem van schade door statische elektriciteit verminderd of is het nog steeds zo wijdverbreid als voorheen? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft een uitgebreid antwoord op een nieuwsgierige

Geek Trivia: De laagste single-hole golfscore die ooit is gemaakt, staat bekend als A?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe de macOS Sierra Public Beta te installeren

Klaar voor een nieuwe versie van het Apple Macintosh-besturingssysteem? Dat is goed, want de nieuwste versie van macOS (voorheen bekend als OS X) is in bèta en brengt een hele reeks nieuwe functies met zich mee. Het beste van alles is dat u het nu kunt installeren.

Hoe aanraak-, vergrendelscherm- en oplaadgeluiden op Samsung Galaxy-telefoons uit te schakelen

Je kraakt de doos voor je nieuwe Galaxy S7, S6 of Note 5 en begint die stoute jongen op te zetten. Na ongeveer drie tikken realiseer je je iets: dit ding maakt geluid elke keer dat je het aanraakt. Als je daar net zo gek van wordt als ik, hebben we goed nieuws: het is gemakkelijk om niet alleen de aanraking uit te schakelen

Door opmerkingen zoeken in Excel

Opmerkingen in Excel zijn geweldig voor het maken van aantekeningen over bepaalde cellen, zodat u uw werk kunt bijhouden. Als je veel opmerkingen aan je werkbladen hebt toegevoegd, kan het moeilijk worden om te onthouden waar je een specifieke notitie in een opmerking hebt geplaatst.