Waarom het goed is dat het RAM-geheugen van uw computer vol is

waarom-het-en-8217;s-goed-dat-je-computer-en-8217;s-ram-is-volledige foto 1

Gebruikt Windows, Linux, Android of een ander besturingssysteem veel RAM? Geen paniek! Moderne besturingssystemen gebruiken RAM als bestandscache om dingen te versnellen. Ervan uitgaande dat uw computer goed presteert, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt voor degenen onder ons die zich herinneren dat onze computers altijd uitgehongerd zijn voor RAM, betekent een hoog RAM-gebruik dat uw RAM goed wordt gebruikt. Leeg RAM-geheugen is verspild RAM-geheugen.Slecht hoog geheugengebruik versus goed hoog geheugengebruik

Allereerst is een hoog geheugengebruik niet altijd een goede zaak. Als uw computer erg traag lijkt, is een hoog RAM-gebruik (Random Access Memory) geen goede zaak. Als uw RAM vol is, uw computer traag is en het lampje van de harde schijf constant knippert, is uw computer aan het overschakelen naar schijf. Dit is een teken dat uw computer uw harde schijf, die veel langzamer toegankelijk is, gebruikt als overloop voor uw geheugen.

Als dit gebeurt, is het duidelijk dat uw computer meer RAM nodig heeft - of dat u minder geheugen-hongerige programma's moet gebruiken. Dit is zeker een slechte zaak.

Er is echter een duidelijk verschil tussen dit geval, waarin uw computer niet goed presteert, en het meer algemene geval waarin uw computer prima lijkt te presteren, maar er wordt een alarmerende hoeveelheid RAM gebruikt met weinig programma's open.

waarom-het-en-8217;s-goed-dat-je-computer-en-8217;s-ram-is-volledige foto 2

Schijfcaching

Installeer Windows XP op een computer en u zult waarschijnlijk zien dat het enkele honderden megabytes geheugen gebruikt wanneer het systeem niet actief is. Installeer Windows 7 op dezelfde computer en u zult waarschijnlijk zien dat Windows 7 in dezelfde situatie meerdere gigabytes geheugen gebruikt.

Dus wat is er aan de hand? Is Windows XP gewoon een lichter, sneller besturingssysteem? Zijn moderne besturingssystemen opgeblazen en verspillend met geheugen? Niet helemaal.

RAM is overvloediger dan toen Windows XP het glimmende nieuwe besturingssysteem was, en moderne besturingssystemen profiteren ervan. Moderne besturingssystemen gebruiken het RAM-geheugen van uw computer als cache voor veelgebruikte bestanden en programmagegevens.

In Windows staat deze functie bekend als SuperFetch, die werd geïntroduceerd in Windows Vista. SuperFetch houdt de applicaties in de gaten die je gebruikt en laadt veelgebruikte applicatiebestanden en bibliotheken in het RAM-geheugen van je computer voordat je ze nodig hebt. Wanneer u een toepassing start, laadt Windows de bestanden van de toepassing uit uw RAM in plaats van ze van de schijf te lezen, wat een langzaam proces is. Dit versnelt het starten van applicaties en maakt uw computer over het algemeen sneller en responsiever.

Dit geldt niet alleen voor Windows. Linux-gebruikers zullen ook merken dat hun computer een schijnbaar alarmerende hoeveelheid geheugen gebruikt voor het cachen van bestanden van uw schijf, en nieuwe Linux-gebruikers kunnen zich zorgen maken als ze dit opmerken. Veel programma's voor het bewaken van het gebruik van bronnen, zoals GNOME System Monitor, verbergen het geheugen dat door de cache wordt gebruikt voor de gebruiker, zodat gebruikers dit niet hoeven te begrijpen of zich zorgen hoeven te maken.

waarom-het-en-8217;s-goed-die-je-computer-en-8217;s-ram-is-volledige foto 3

Browsers en andere software

Hetzelfde geldt voor browsers en andere softwareapplicaties met hun eigen caches. Als u bijvoorbeeld merkt dat een webbrowser zoals Mozilla Firefox een grote hoeveelheid RAM gebruikt, is dat niet per se een slechte zaak. Als u veel RAM op uw computer heeft, is het goed dat Firefox dit gebruikt. Door webpagina's die u hebt bezocht in uw RAM te cachen, kan Firefox de laadtijden van webpagina's versnellen, waardoor het gebruik van de knoppen Terug en Vooruit veel sneller gaat. Om deze reden bepaalt Firefox automatisch de ideale cachegrootte op basis van de hoeveelheid RAM op uw computer.

Firefox zelf heeft in het verleden misschien geheugenlekken en andere problemen gehad, maar het concept is hetzelfde. Het heeft geen zin voor Mozilla om het RAM-gebruik van Firefox terug te brengen tot 50 megabytes, omdat moderne computers veel RAM hebben die Firefox kan gebruiken om het surfen op het web te versnellen.

Hetzelfde geldt voor andere software. Programma's met een hoog geheugengebruik maken mogelijk goed gebruik van uw RAM, in plaats van het te verspillen.

waarom-het-en-8217;s-goed-dat-je-computer-en-8217;s-ram-is-volledige foto 4

Waarom leeg RAM-geheugen nutteloos is

Je denkt misschien dat het geweldig is om RAM als cache te gebruiken, maar je wilt niet dat deze programmabestanden en andere gegevens je RAM in beslag nemen. U hebt liever leeg RAM-geheugen beschikbaar zodat programma's onmiddellijk worden gestart en het geheugen wordt gebruikt voor wat u denkt dat het beste is, niet voor wat uw besturingssysteem en programma's denken dat het beste is.

Dit is echter helemaal geen zorg. Of je RAM nu vol zit met bestanden in de cache of helemaal leeg is, het is allemaal beschikbaar voor programma's die het echt nodig hebben. Gegevens in de cache in uw RAM worden gemarkeerd als lage prioriteit en worden onmiddellijk weggegooid zodra het geheugen voor iets anders nodig is.

Omdat deze gegevens indien nodig direct kunnen worden weggegooid, is er geen nadeel aan het gebruik van het RAM-geheugen voor cache. (Het enige potentiële nadeel is dat gebruikers die niet begrijpen wat er aan de hand is, in de war raken.)

Leeg RAM is nutteloos. Het is niet sneller voor de computer om gegevens naar leeg RAM-geheugen te schrijven, en lege RAM verbruikt ook minder stroom. In feite, ervan uitgaande dat u een programma start dat mogelijk al aanwezig is in de bestandscache van uw RAM, zullen programma's veel sneller laden wanneer uw RAM wordt gebruikt in plaats van wanneer het leeg is.


Dit is de reden waarom het gebruik van een taakmoordenaar op Android een slecht idee is, en het is ook waarom u zich niet al te veel zorgen hoeft te maken als uw computer uw RAM-geheugen vol raakt. Het is ook een van de redenen waarom Windows XP niet het ideale besturingssysteem is voor de hardware van vandaag - hoewel het RAM-gebruik van XP veel lager kan zijn dan dat van Windows 7, is dat niet per se een goede zaak als je een moderne computer hebt met een behoorlijke hoeveelheid RAM .

Meer verhalen

De beste wachtwoordmanagers van 2016

Een wachtwoord als '123456' of 'aap' is makkelijk te onthouden, maar ook makkelijk te kraken. Met behulp van een wachtwoordmanager kun je voor elke beveiligde website een uniek en sterk wachtwoord hebben.

De beste laptops van 2016

Of je nu een ultradraagbare laptop, een gaming-kolos of iets daartussenin wilt, ons winkeladvies en productaanbevelingen helpen je bij het vinden van je ideale laptop.

De beste tablets van 2016

Of u nu op zoek bent naar een Android-, Apple- of Windows-tablet, hier is wat u moet overwegen, samen met onze best beoordeelde leien.

De beste telefoons van 2016

We testen en beoordelen honderden mobiele telefoons per jaar. Dit zijn onze best beoordeelde modellen bij de grote Amerikaanse draadloze providers.

De beste digitale camera's van 2016

Van eenvoudige compactcamera's tot full-frame digitale spiegelreflexcamera's, hier is waar u op moet letten bij het kopen van een nieuwe camera, samen met de topmodellen in elke klasse die we testen.

De beste tv's van 2016

Ongeacht je budget of de grootte van het scherm dat je wilt, hier is waar je op moet letten als je aan het winkelen bent, samen met de best beoordeelde televisies die we hebben getest.

De beste koptelefoon van 2016

Voor echt zoet klinkende deuntjes wil je die gebundelde oordopjes weggooien. Dit zijn de best beoordeelde on-ear en around-ear hoofdtelefoons die we hebben getest, in een breed scala aan prijsniveaus.

De beste VR-headsets (virtual reality) van 2016

Consumer virtual reality is eindelijk hier. Maar moet je er nu al in springen? We hebben de beste VR-headsets en -platforms getest om u te helpen erachter te komen welke, indien aanwezig, geschikt voor u is.

De beste drones van 2016

drones. Houd van ze of haat ze, ze zijn er om te blijven. Als jij een van de vele mensen bent die een quadcopter willen, zijn dit de beste die we hebben getest, samen met wat je moet weten om de juiste te kiezen.

De beste hightech auto's van 2016

Technologie is een van de belangrijkste kenmerken waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een nieuwe auto. Deze modellen hebben de beste autotechnologie die we hebben getest.