Waarom hebben pc's nog steeds een CMOS-batterij nodig, ook al werken ze op elektriciteit?

waarom-doen-pc's-nog-een-cmos-batterij-ook-al-ze-run-op-elektriciteit foto 1

Met alle vooruitgang en verbeteringen die zijn gemaakt met computerhardware, waarom zijn sommige dingen zoals de CMOS-batterij nog steeds nodig? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft het antwoord op de vraag van een nieuwsgierige lezer.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q&A-websites.Foto met dank aan Jim Bauer (Flickr).

De vraag

SuperUser-lezer Joseph Philipson wil weten waarom pc's nog steeds een CMOS-batterij nodig hebben:

Waarom hebben pc's nog steeds een CMOS-batterij nodig, ook al werken ze op elektriciteit? We leveren veel stroom aan de pc door de CPU-stekker over te schakelen naar ons elektrische bord, dus waarom heeft het nog steeds een CMOS-batterij nodig?

Waarom hebben pc's nog steeds een CMOS-batterij nodig?

Het antwoord

SuperUser-bijdragers nhinkle en smokes2345 hebben het antwoord voor ons. Ten eerste, nhinkle:

De CMOS-batterij is er niet om de computer van stroom te voorzien wanneer deze in bedrijf is, maar om een ​​kleine hoeveelheid stroom naar de CMOS te behouden wanneer de computer is uitgeschakeld en de stekker uit het stopcontact is gehaald.

De primaire functie hiervan is om de klok te laten lopen, zelfs als de computer is uitgeschakeld. Zonder de CMOS-batterij zou u de klok elke keer dat u de computer aanzet opnieuw moeten instellen.

Op oudere systemen leverde de CMOS-batterij ook de kleine hoeveelheid lading die nodig was om het niet-vluchtige BIOS-geheugen te behouden, dat BIOS-instellingen onthield tussen reboots. Op moderne systemen wordt deze informatie doorgaans opgeslagen in het flashgeheugen en hoeft er geen vergoeding voor te worden onderhouden.

Gevolgd door het antwoord van smokes2345:

Zie het als de accu van uw auto. Wanneer u de batterij loskoppelt, verliest uw radio alle voorinstellingen en wordt de klok opnieuw ingesteld. Oorspronkelijk had de CMOS-batterij een vergelijkbare functie, het behoud van het geheugen dat de BIOS-instellingen bevatte en de real-time klok draaiende houden.

Bij moderne computers speelt de CMOS-batterij echter een minder grote rol, aangezien de meeste BIOS-firmware slim genoeg is om automatisch de juiste instellingen te detecteren en die instellingen zo worden opgeslagen dat ze geen stroom nodig hebben om te blijven bestaan. De CMOS-batterij is echter nog steeds vereist om de RTC te onderhouden.

Meer informatie is beschikbaar op de volgende Wikipedia-pagina: Niet-vluchtig BIOS-geheugen (CMOS-batterij)