Waarom zijn laptopschermen in zulke vreemde maten verkrijgbaar?

waarom-doen-laptopschermen-komen-in-dergelijke-oneven-formaten foto 1

Heb je je ooit afgevraagd waarom laptopschermen in zulke vreemde maten lijken te komen? Dan ben je niet de enige! De SuperUser Q&A-post van vandaag gaat in op de redenen voor de vreemde schermformaten die je ziet bij het vergelijken van laptops.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderafdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groep van Q&A-websites.Foto met dank aan Jace Cooke (Flickr).

De vraag

SuperUser-lezer TheCleaner wil weten waarom laptopschermen zulke vreemde afmetingen hebben:

We hebben dit besproken in de Comms Room on Serverfault en dachten dat het een goede vraag zou kunnen zijn over SuperUser... vooral als er een duidelijk antwoord is. De hoop is dat het een goede subjectieve vraag is.

Waarom hebben laptopschermformaten de fractionele maten die ze hebben in plaats van 11/12/13/14/15 '? De meest voorkomende die ik zie geadverteerd zijn 11,6″, 12,5″, 13,3″, 14″ en 15,6″. Wat is de redenering erachter? Grootte toetsenbord? Ergonomie? Resolutie vereisten? De meeste zijn LCD-schermen, net als televisietoestellen, en toch worden televisies geadverteerd als hele getallen (19″, 26″, 46″, enz.).

Kijken naar de werkelijke LxBxD-afmetingen op laptops helpt niet echt, omdat de schermranden in grootte variëren.

Bijvoorbeeld dit voorbeeld: 11,6 inch laptop afmetingen = 11,55 x 8,50 x 1,27 inch - dit komt door een vrij grote rand.

Terwijl mijn x1 carbon touch een 14 'diagonaal scherm heeft, maar de afmetingen zijn gelijk aan een WQHD Touch: 13,03' x 8,94 'x 0,55' (voor), 0,79 '(achter) - opnieuw bezel. Als het van rand tot rand zou kunnen zijn, zou dat anders zijn, en normale wiskunde zou erop staan ​​​​dat de werkelijke monitorgrootte ongeveer 15,5 'was, wat het geval is als je de rand opneemt.

Dus:

Zijn er daadwerkelijke vergelijkingen/verhoudingen/wiskundige factoren bij het bepalen van schermformaten op een laptop waardoor bepaalde formaten vaker voorkomen dan andere? Merk op dat ik de schermgrootte heb vermeld (zoals de gebruikelijke 11,6 ', 13,3 ', 15,6 ', enz.) En niet de werkelijke afmetingen van het monitordeksel zelf.

Om de vraag te verduidelijken:

Ik vraag waarom die bepaalde fractionele maten zo gewoon zijn? Kijk naar HP, Lenovo en Dell. Ze hebben allemaal de neiging om bij die schermformaten te passen. Is het omdat het is wat de consumenten gewend zijn te zien of te gebruiken? Wordt het gedicteerd door resolutie-eisen die de schermgrootte 'controleren' (wat betekent dat 11,6 inch qua resolutie werkt, maar 11,7 inch niet)? Of is het iets anders? Als je er een wilt aanscherpen: iets, op de een of andere manier vastgesteld dat 11,6 'een goede algemene schermgrootte was ... Ik ben benieuwd wat dat was.

Waarom zijn laptopschermen er in zulke vreemde maten?

Het antwoord

SuperUser-bijdrager Adam Davis heeft het antwoord voor ons:

De afmetingen van displays worden voornamelijk bepaald door het aantal displays dat in de fabriek op één moederglasplaat past.

De fabriek begint met een enkele glasplaat waarop de displays worden vervaardigd. Maten van moederglas zijn meestal gestandaardiseerd in de industrie en nemen toe:

waarom-doen-laptopschermen-komen-in-dergelijke-oneven-formaten foto 2

Hoe groter een stuk moederglas is, hoe moeilijker het is om mee te werken door breuk. De doorvoer wordt echter geteld door het aantal werkende displays aan het einde van de lijn, en bepaalde lijnprocessen nemen dezelfde hoeveelheid tijd in beslag voor een klein stuk glas als voor een groot stuk. Dus om de doorvoer te vergroten, vergroot u de moedermat en plaatst u er meer displays op.

Het heeft geen zin om een ​​productielijn te creëren voor een display van één formaat. Het is logischer om een ​​productielijn te creëren die dezelfde maat moederglasplaat verwerkt, en gewoon het aantal displays dat van de moederglasplaat wordt gemaakt te wijzigen op basis van de bestellingsvereisten.

Aangezien het glas van de productielijn niet in grootte zal veranderen, kunt u, als u eenmaal de grootte van het gewenste scherm weet, bepalen hoeveel er op één moederplaat passen. Als er extra ruimte is, is het logisch om de maat te vergroten totdat u zoveel mogelijk ruimte op de plaat gebruikt, zonder uw maatvereiste te overschrijden.

Dus het glas van de 10e generatie zal één 150″-tv maken (die alleen op beurzen wordt gebruikt om de grootte van het moederglas te laten zien dat een bepaalde fabriek aankan), of het zal negen 50″-tv's maken. De tweede generatie glas was in staat om een ​​mooi 24-inch desktopscherm te maken, of vier 11,6-inch schermen.

Een meer diepgaande behandeling hiervan is te vinden bij Norm's Flat Panel. AUO heeft een mooi interactief diagram dat snijpatronen laat zien voor een paar maten tot generatie 8.5 glas. Hoewel ik de grootte van de 11e generatie heb opgenomen, zijn er momenteel geen fabrieken die met deze grootte werken. Naar verwachting zullen de eerste van dergelijke fabrieken in 2015 of 2016 worden geopend en mogelijk tussen de 10e en 11e generatie moederglas gebruiken. Houd de volgende beurs in de gaten, want andere fabrikanten demonstreren 150″-tv's om te pronken met hun nieuwe 10e generatie planten, en uiteindelijk 180″ tv's als de eerste 11e generatie planten online komen.

Genieten van het debat? Blader dan verder naar de originele thread via de onderstaande link om nog meer geweldige antwoorden en discussies over laptopschermformaten te zien!