Waarom de lampjes van de harde schijf van uw computer knipperen als u niets doet

waarom-je-computer-en-8217;s-harde-schijf-lichten-flitsen-wanneer-je-bent-en-8217;t-iets doen foto 1

Het is ons allemaal overkomen. Je stapt weg van je computer en komt een paar minuten later terug. Terwijl u weg was, beginnen de lampjes van de harde schijf van uw computer te knipperen - maar wat doet het precies? Het is normaal om een ​​beetje achterdochtig te zijn.

Dit is over het algemeen niets om je zorgen over te maken. Alle normaal geconfigureerde Windows-systemen zullen dit regelmatig doen. Malware is natuurlijk altijd een mogelijkheid. U kunt een antimalwarescan uitvoeren als u zich zorgen maakt.Ja, uw computer wacht totdat u er niet meer bent

Uw computer probeert waarschijnlijk niet stiekem te zijn. In plaats daarvan probeert het slim en respectvol te zijn. Windows heeft een aantal taken op de achtergrond te doen en het probeert beleefd te wachten tot uw computer inactief is - wanneer deze niet actief door een persoon wordt gebruikt - om deze taken uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de bronnen van de computer niet worden verspild wanneer u hem gebruikt. De noodzakelijke achtergrondtaken zullen uw computer niet vertragen terwijl u hem gebruikt.

Het is niet uw verbeelding - Windows wacht eigenlijk tot uw computer inactief is om veel van deze taken uit te voeren. En het kan zelfs de taak pauzeren wanneer u uw computer weer gaat gebruiken, dus als u achter de computer gaat zitten om te controleren wat er aan de hand is, ziet u mogelijk geen spoor van de activiteit. De Windows Taakplanner biedt een manier om een ​​taak alleen uit te voeren terwijl de computer niet actief is, en veel taken zijn geconfigureerd om op deze manier te werken.

waarom-je-computer-en-8217;s-harde-schijf-lampjes-flitsen-wanneer-je-bent-en-8217;t-iets-doen foto 2

Wat doet het op de achtergrond?

Maar wat doet uw computer precies op de achtergrond? De exacte achtergrondtaken zijn afhankelijk van de software die u op uw computer heeft en hoe deze is geconfigureerd, maar hier zijn enkele veelvoorkomende taken:

  • Bestandsindexering: alle moderne besturingssystemen bevatten services voor het indexeren van bestanden. Dit is een proces dat door je hele harde schijf kruipt, elk bestand - en de tekst erin - onderzoekt en een database maakt. Wanneer u de zoekfunctie van uw besturingssysteem gebruikt, krijgt u direct zoekresultaten uit de database. Om dit te doen, moet de indexeringsservice uw bestanden crawlen en controleren op wijzigingen, en dit kan activiteit op de harde schijf veroorzaken.
  • Schijfdefragmentatie: in Windows 98 moest u de andere programma's op uw computer sluiten voordat u uw harde schijf defragmenteerde om er zeker van te zijn dat het succesvol zou worden voltooid. Moderne versies van Windows doen automatisch de nodige schijfdefragmentatie op de achtergrond, maar ze zijn geconfigureerd om dit alleen te doen als de computer niet actief is.
  • Geplande antivirusscans: Antivirusprogramma's en andere beveiligingshulpmiddelen zijn vaak geconfigureerd om standaard regelmatige, geplande antivirusscans uit te voeren. Uw antivirusprogramma kan uw harde schijf doorzoeken en de bestanden ervan onderzoeken.
  • Back-ups: als u automatische back-ups hebt ingesteld - en dat zou moeten - voert uw back-uphulpprogramma mogelijk een regelmatige back-up uit.
  • Automatische updates: Windows zelf en programma's zoals Google Chrome en Mozilla Firefox hebben allemaal automatische updaters. Als u ziet dat uw computer bezig is, is het mogelijk dat deze een nieuwe update aan het downloaden en installeren is.

Dit is natuurlijk maar een korte lijst. Er is een bijna oneindig aantal mogelijkheden, afhankelijk van de software die u gebruikt. Als je bijvoorbeeld Steam op de achtergrond hebt geopend en er is net een update van een game die je hebt geïnstalleerd, uitgebracht, dan zal Steam de update downloaden en automatisch installeren. Programma's voor het downloaden van bestanden, zoals BitTorrent-clients, kunnen uiteraard ook dit soort activiteit op de harde schijf veroorzaken.

waarom-je-computer-en-8217;s-harde-schijf-lampjes-flitsen-wanneer-je-bent-en-8217;t-iets doen foto 3

Controleren welke programma's uw schijf daadwerkelijk gebruiken

Dat is allemaal goed en wel in theorie, maar misschien wilt u weten wat uw computer eigenlijk doet. Allereerst, als u zich echt zorgen maakt dat uw computer malware kan bevatten, moet u een scan uitvoeren met een gerenommeerd antimalware-hulpprogramma in plaats van alleen systeemhulpmiddelen te gebruiken om te zien wat er aan de hand is. Maar als u uw schijfactiviteit wilt controleren, kunt u dat doen.

U kunt de hulpprogramma's Taakbeheer of Bronmonitor gebruiken die bij Windows worden geleverd om de schijfactiviteit per proces te controleren, wat goed is als het lampje van uw harde schijf knippert of als uw computer langzamer wordt vanwege het hoge schijfgebruik en u geen idee hebt waarom.

Om het te openen, start u eerst Taakbeheer door met de rechtermuisknop op uw taakbalk te klikken en Taakbeheer te selecteren of door op Ctrl+Shift+Escape te drukken. In Windows 8 toont de nieuwe Taakbeheer schijfactiviteit, dus u kunt gewoon op de schijfkop klikken om te sorteren op huidige schijfactiviteit. U kunt vervolgens zoeken naar de naam van het proces om erachter te komen wat er aan de hand is.

waarom-je-computer-en-8217;s-harde-schijf-lampjes-flitsen-wanneer-je-bent-en-8217;t-iets doen foto 4

Windows 7-gebruikers hebben deze functie niet in Taakbeheer. Als u Windows 7 gebruikt, moet u naar het tabblad Prestaties gaan en op Bronmonitor openen klikken. Klik op het tabblad Schijf in het venster Bronnenmonitor en u ziet een lijst met processen die u kunt rangschikken op hun huidige schijfgebruik. Zelfs op Windows 8 en 8.1 biedt het venster Bronnenmonitor meer details dan Taakbeheer.

waarom-je-computer-en-8217;s-harde-schijf-lampjes-flitsen-wanneer-je-bent-en-8217;t-doen-iets foto 5

Gebruik Process Monitor om schijfactiviteit te loggen en later te controleren - een van de geweldige SysInternals-tools waar Windows-nerds zo dol op zijn. U kunt ervoor kiezen Process Monitor op de achtergrond te laten draaien terwijl u uw computer verlaat. De volgende keer dat u terugkomt en het lampje van de harde schijf van uw computer ziet knipperen (en mogelijk een mechanische harde schijf hoort wegslijpen), kunt u naar uw Process Monitor-venster kijken en controleren welke processen alleen de harde schijf gebruikten.

Process Monitor legt een verscheidenheid aan gebeurtenissen vast, maar u kunt op de knoppen op de werkbalk klikken om ervoor te zorgen dat alleen bestandssysteemgebeurtenissen worden weergegeven. Hieronder kunnen we zien dat het Windows-zoekindexeringsproces aan het werk was.

Process Monitor is goed omdat het een geschiedenis biedt. Zelfs als een proces de schijf helemaal niet meer gebruikt of zichzelf beëindigt, ziet u deze informatie nog steeds. (Merk op dat u deze tool waarschijnlijk niet de hele tijd wilt gebruiken, omdat het vastleggen en loggen van alle systeemgebeurtenissen zoals deze systeembronnen verbruikt. Process Monitor registreert alleen gebeurtenissen terwijl het open is, dus u kunt het niet starten na een bijzonder intensieve uitbarsting van schijfactiviteit en kijk wat er gebeurde vóór de lancering.)

waarom-je-computer-en-8217;s-harde-schijf-lampjes-flitsen-wanneer-je-bent-en-8217;t-iets-doen foto 6


Nogmaals, dit is over het algemeen niets om je zorgen over te maken. Alle computers zullen dit doen, en dat is normaal. Als u vermoedt dat er iets mis is, voert u een scan uit met een antivirusprogramma. Of, als je je bijzonder nerd voelt, kijk er dan zelf naar met een van de bovenstaande tools!

Afbeelding tegoed: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier op Flickr

Meer verhalen

Geek Trivia: Amerikaanse presidentiële retraite, Camp David, is vernoemd?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Maak Facebook op Android Open koppelingen in de standaardbrowser

Facebook-gebruikers hebben mogelijk een recente wijziging in de mobiele app opgemerkt. Wanneer u op een link klikt, wordt deze nu geopend in Facebook, in plaats van in de standaardbrowser van uw voorkeur. Dit is echt vervelend; hier leest u hoe u het terug kunt wijzigen op Android.

Een Mac OS X-stijl desktopdock installeren en gebruiken in Ubuntu 14.04

Ben je overgestapt van Mac naar Linux en mis je het opstartprogramma in Mac OS X-stijl? Of misschien wil je gewoon een ander dock dan de Unity Launcher op je Linux-machine. Cairo-Dock is een aanpasbaar dock dat je aan je Linux-desktop kunt toevoegen.

Benchmarked: wat is het beste bestandscompressieformaat?

Het is tijd om enkele bestanden te comprimeren, dus welk formaat gebruik je? Zip, RAR, 7z of iets anders? We hebben enkele benchmarks uitgevoerd om te bepalen welk formaat u maximale compressie geeft.

Wat is een kale of OEM harde schijf?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe harde schijf voor je computer of laptop, kom je misschien de termen Bare en/of OEM tegen, maar zijn ze eigenlijk zo anders dan andere harde schijven of zijn ze hetzelfde? De SuperUser Q&A-post van vandaag bevat de antwoorden op de vragen van een verwarde lezer.

Wat is een MKV-bestand en hoe speel je het af?

Of u nu video's van internet downloadt of videobestanden van andere mensen krijgt, de kans is groot dat u MKV-bestanden tegenkomt. Vandaag zullen we u helpen te begrijpen wat ze zijn en hoe u ze op uw computer kunt gebruiken.

Geek Trivia: de enige maand die voorbij kan gaan zonder volle maan is?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Uw router gebruiken voor (zeer) elementaire veiligheid voor het thuisnetwerk

De meeste mensen zien zichzelf waarschijnlijk niet als beheerder, maar als je computers hebt die allemaal hetzelfde toegangspunt gebruiken, dan ben je dat. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u de veiligheid van kinderen die computers in uw netwerk gebruiken, kunt garanderen.

Hoe u gemakkelijk lokale mediabestanden van Android naar de Chromecast kunt casten

Het is heel eenvoudig om dingen zoals YouTube- en Netflix-video's van je Android-telefoon naar je Chromecast te casten, maar hoe zit het met video die op je telefoon of zelfs op je thuisnetwerk is opgeslagen? Lees verder terwijl we een nieuwsgierige lezer helpen bestanden van zijn telefoon naar het grote scherm te casten.

6 populaire besturingssystemen die standaard versleuteling bieden

Het is vermeldenswaard dat zowel Windows Phone als Windows RT ook een apparaatcoderingsfunctie bieden. Het werkt op dezelfde manier als de functie die zijn weg vond naar de desktopversie van Windows met Windows 8.1.