Vraag HTG: systeemklokfouten, Wake-On-LAN en doe-het-zelf karaoketracks

ask-htg-system-clock-errors-wakeonlan-en-diy-karaoke-tracks foto 1Elke week openen we onze reader-mailbag en beantwoorden we uw prangende technische vragen. Deze week kijken we naar een computer die de tijd niet bijhoudt, die Wake-On-LAN gebruikt en je eigen karaoke-tracks draait.

Computer houdt de datum en tijd niet correct bij ask-htg-system-clock-errors-wakeonlan-en-diy-karaoke-tracks foto 3

Beste How-To-nerd,

De afgelopen twee weken lijkt mijn computer de tijd en datum niet correct bij te houden. Wanneer ik Windows opstart, is de datum en tijd altijd net na middernacht op 1 januari 2002. Ik reset het vanuit Windows en de volgende keer dat ik opnieuw opstart, is het terug naar de oude (en onjuiste) datum.Nog iets dat enig licht op deze situatie zou kunnen werpen: wanneer ik opstart, stopt het opstartproces en vraagt ​​mijn computer of ik op F1 wil drukken om setup te openen of op F2 om door te gaan. Als ik op F1 druk, ga ik naar het BIOS-menu en kan ik daar de tijd instellen. De tijd is altijd verkeerd in het BIOS, maar als ik het daar instel is alles in orde toen ik in Windows kwam (tot de volgende herstart natuurlijk). Wat betekent dit? Hoe kan ik het repareren?

Eerlijk,

Datum overslaan in Daytona

Beste datum overslaan,

Gelukkig voor jou klinkt het probleem heel duidelijk. Er is een kans van 99,99% dat het probleem is dat de CMOS-batterij op uw moederbord leeg is. Het is een dunne batterij van het horlogetype die de systeemtijd vasthoudt wanneer de computer is uitgeschakeld. Ze slijten uiteindelijk en moeten worden vervangen.

Voor een desktopcomputer is het meestal zo eenvoudig als het openen van de behuizing (met de computer losgekoppeld en goed geaard) en de oude batterij vervangen door een nieuwe batterij. Laptops kunnen een beetje lastiger zijn, omdat fabrikanten soms vreemde dingen doen om de batterijen erin te passen (op de kleine Asus Eee pc-netbooks is de CMOS-batterij bijvoorbeeld feitelijk aan het bord vastgemaakt door een 4-draads paar en weggestopt in een lege hoek in de zaak).

Ongeacht uw computertype raden we u ten zeerste aan om Google te raadplegen voor de details op uw model/moederbord. Het verwisselen van de batterij is heel eenvoudig, maar u moet ervoor zorgen dat u het juiste type batterij voor uw specifieke machine heeft (bijvoorbeeld een niet-oplaadbare batterij in een oplaadbare sleuf plaatsen, is brandgevaarlijk).

Als het niet de CMOS-batterij is, kan dit het BIOS op uw computer zijn. Het zou vrij zeldzaam zijn dat het probleem zou worden veroorzaakt door een BIOS-fout en niet alleen door een lege CMOS-batterij, maar het kan geen kwaad om het te controleren. Bezoek de website van uw computer/moederbordfabrikant en controleer of er een nieuwere BIOS-release beschikbaar is. Zo ja, upgrade dan en kijk of de upgrade het probleem oplost. Als dat niet het geval is, kun je een compatibele CMOS-batterij ophalen voor $ 3-5.

Wat is Wake-On-LAN en wat kan ik ermee?

ask-htg-system-clock-errors-wakeonlan-en-diy-karaoke-tracks foto 4

Beste How-To-nerd,

Ik heb de handleiding gelezen die bij mijn nieuwe computer is geleverd en er is een korte (zeer korte!) Vermelding van een functie genaamd Wake-On-LAN. Ik heb het algemene idee dat het een op een netwerk gebaseerde techniek is om mijn computer wakker te maken, maar wat is het precies en hoe zou ik het in mijn voordeel gebruiken?

Wakker worden in Wisconsin

Beste Wakker,

In de basis is Wake-On-LAN een protocol voor het verzenden van een pakket naar een machine in een diepe energiebesparende modus en het vertellen om wakker te worden. Er zijn tal van redenen waarom u gebruik wilt maken van Wake-On-LAN. Je hebt misschien een bestandsserver die je liever in de energiebesparende modus hebt staan ​​​​wanneer deze niet wordt gebruikt, maar je wilt niet zoiets definitiefs doen als hem X uur per dag volledig opstarten. Misschien wil je toegang tot je computer als je weg bent op je werk, maar wil je hem niet de hele dag aan laten staan ​​voor de kans dat je wat muziek wilt streamen of een bestand wilt pakken - hier is nog een situatie waarin Wake-On-LAN is een perfecte pasvorm omdat het uw computer gereed houdt om een ​​back-up op te starten zonder dat u altijd stroom verbruikt.

Voor meer informatie raden we aan om onze HTG Explains over het onderwerp hier te bekijken, onze gids voor het gebruik van DD-WRT om specifieke wektijden te plannen, en als je extra nieuwsgierig bent, heeft het Wake-On-LAN Wikipedia-artikel stapels interessante feiten over Wake-On-LAN.

Rol je eigen karaokenummers

Beste How-To-nerd,

Ik weet niet hoe ik erin verzeild ben geraakt, maar ik vertelde mijn zusje dat ik een karaoke-afspeellijst zou samenstellen voor haar verjaardagsfeestje. Dit lijkt vrij eenvoudig te zijn, behalve dat ik geen karaoke-nummers kan vinden van sommige nummers die ze wil. Zijn er toepassingen die nummers remixen zonder de zang? Het lijkt een longshot, maar ik dacht dat als iemand zou kunnen helpen, jij het zou kunnen!

Eerlijk,

Karaoke Madness is Kansas

Beste karaoke-gekte,

Er is helaas geen programma dat geavanceerd genoeg is voor schrobben met één klik. Gelukkig ben je echter niet de enige die interesse heeft in het draaien van DIY karaoke-tracks. Bekijk hier onze gids voor het verwijderen van zang uit muzieknummers met durf. Begin met de originele cd of een meerkanaals audio-rip voor het beste resultaat.


Heeft u een dringende technische vraag? Stuur ons een e-mail op ask@howtogeek.com en we zullen ons best doen om je vraag te beantwoorden.

Meer verhalen

De HTG-gids voor toegang op afstand met uw Android-apparaat

Hoewel mobiele apparaten een grote bijdrage leveren om u verbonden te houden, heeft u soms gewoon toegang tot uw pc thuis nodig. Laten we eens kijken naar de beste Android-apps die u helpen verbonden te blijven met uw thuisnetwerk.

SuperCopier is een razendsnelle alternatieve Windows-bestandskopieermachine

Als u op zoek bent naar een alternatief voor de native Windows-bestandskopieermachine, SuperCopier is razendsnel, aanpasbaar en bevat functies zoals bestandsprioritering.

Mijn foto's zien er anders uit op internet! Hoe kan ik ze repareren?

Heb je ooit lang aan een foto gewerkt om hem vervolgens te uploaden en erachter te komen dat hij er in je browser heel anders uitziet? Laat How To Geek uitleggen waarom en hoe u het probleem eenvoudig kunt oplossen met Photoshop of GIMP.

Een extern GPS-apparaat gebruiken met uw iPad of iPhone

Als je een iPad met alleen Wi-Fi hebt gekocht en je wilt nu dat je er GPS mee kunt gebruiken, dan is dit de gids voor jou. Volg mee om uw iPad aan te sluiten op een externe GPS-eenheid en/of een smartphone met GPS-functionaliteit.

On Air verandert de opslag van uw Android-telefoon in een Wi-Fi-schijf

On Air is een gratis Android-applicatie die de opslag van je Android-telefoon verandert in een Wi-Fi-toegankelijke schijf voor eenvoudige bestandsoverdracht, synchronisatie en meer.

Desktopplezier: Steampunk-aanpassingsset

Steampunk-romans, films en role-playing games zijn geweldige instellingen om je fantasie de vrije loop te laten als je denkt of droomt hoe de dingen in een alternatieve tijdlijn kunnen zijn geweest. Nu kun je deze wondere wereld van avontuur uit het Victoriaanse tijdperk naar je desktop brengen met onze Steampunk Customization-set.

Hoe u uw computer kunt plannen om op specifieke tijden wakker te worden met DD-WRT

Als u uw thuiscomputers niet altijd aan de gang houdt, kunt u ze op afstand inschakelen met Wake-on-LAN. Handmatig dingen doen is lastig, maar je kunt computers plannen om elke dag automatisch wakker te worden met DD-WRT.

Wanneer moet u uw thumb drive op de juiste manier uitwerpen?

Wanneer verwijder je een apparaat veilig? Sommige gebruikers zijn voorzichtig met de wind en rukken elk apparaat uit, terwijl anderen elke keer religieuze rituelen uitvoeren. Hier zijn enkele tips en richtlijnen voor het veilig verwijderen van schijven.

Vraag het HTG: bestandssynchronisatie in één richting, ontbrekende opstartmanagers en iTunes-naar-Android-synchronisatie

Een keer per week duiken we in onze reader-mailbag en beantwoorden we uw prangende technische vragen. Vandaag kijken we naar eenrichtingssynchronisatie van bestanden, ontbrekende opstartmanagers en hoe u uw iTunes-verzameling kunt synchroniseren met uw Android-telefoon.

DSLR-controller maakt op Android gebaseerde Canon-camerabediening mogelijk

DSLR-controller is een veelzijdige afstandsbedieningstool voor Canon DSLR-camera's die totale controle over de camera in de palm van je hand geeft.