Een DJI Spark vliegen door met je hand te zwaaien is niet zo geweldig als het klinkt

vliegende-een-dji-vonk-door-zwaaien-met-je-hand-isn-en-039;t-zo-geweldig-als-het-klinkt foto 1 Engadget

DJI's Spark is de eerste poging van het bedrijf tot een echte drone voor iedereen. DJI heeft er geen geheim van gemaakt dat het denkt dat niet-RC-enthousiastelingen een lichtgewicht, compacte quadcopter willen die gemakkelijk te besturen is. Dat is precies wat de Spark is. Maar na wat tijd ermee te hebben doorgebracht (en een Mavic Pro, ter vergelijking), ben ik verscheurd. De Spark is inderdaad ongelooflijk leuk, eenvoudig te gebruiken en gemakkelijk mee te nemen. Maar de gebarenbediening is niet zo handig of betrouwbaar genoeg voor nieuwe piloten. En daar ligt het dilemma.

De Spark weegt ongeveer 0.7 lbs (300 g), en het lichaam is ongeveer zo groot als een frisdrankblikje (als het een beetje groter en slanker is). De armen vouwen niet naar beneden zoals de Mavic, dus de totale voetafdruk van Spark is eigenlijk een beetje breder (hoewel korter) dan zijn oudere broer of zus wanneer je hem draagt. De meegeleverde koffer maakt draagbaarheid echter een makkie - hij past in de meeste rugzakken met veel ruimte over.vliegen-een-dji-vonk-door-zwaaien-met-je-hand-isn-en-039;t-zo-geweldig-als-het-klinkt foto 2

Dat gezegd hebbende, Spark verpakt een verrassende hoeveelheid in die kleine vorm. Er zijn naar voren gerichte sensoren voor het vermijden van obstakels (je moet nog steeds voorzichtig zijn met zijwaarts of achteruit vliegen, zoals bij de Mavic) en er zijn neerwaartse camerasensoren die het oppervlak eronder volgen. Dit betekent dat Spark zijn positie binnenshuis kan houden zonder GPS (iets wat het ongelooflijk goed doet, heb ik geleerd, tot grote ergernis van mijn kat).

Spark heeft een 12-megapixel-shooter die goed is voor video met 1080p (30 fps) en geweldige, fish-eye-vrije foto's en video levert. Mavic heeft dezelfde sensorgrootte, maar het kan clips vastleggen tot 4K met 96 fps (plus het heeft een aantal gespecialiseerde opnamemodi). Spark zou in theorie ook op 4K kunnen fotograferen, maar maakt gebruik van elektronische beeldstabilisatie die een deel van de extra beschikbare pixels opslokt. Wat de levensduur van de batterij betreft, kan Spark ongeveer 16 minuten per lading vliegen (mijn ervaring was hier een schaduw onder), terwijl Mavic zichzelf twee keer zo hoog in de lucht houdt. Maar waarom twee drones vergelijken die duidelijk voor verschillende mensen bedoeld zijn? Omdat ik niet helemaal zeker weet of ze dat wel zijn.

Wat hier echt nieuw is, is 'gebarenbesturing'. Houd de kleine drone van DJI in je hand, tik twee keer op de aan / uit-knop en hij zal zichzelf lanceren. Je kunt hem in de lucht leiden door je uitgestrekte handpalm te bewegen en perfecte geïmproviseerde selfies te maken. Het probleem dat ik ontdekte, is dat je selfies niet alleen in de gebarenmodus kunt maken.

vliegen-een-dji-vonk-door-zwaaien-met-je-hand-isn-en-039;t-zo-geweldig-als-het-klinkt foto 3

Ik leerde dit pas nadat ik mijn handen in het 'fotolijstje'-gebaar naar de Spark veel te vaak zonder effect had gegooid. Elke keer flikkerden de lampjes van Spark om aan te geven dat hij dacht dat ik hem met mijn hand wilde verplaatsen en geen foto wilde maken. En dan, nou ja, niets. Ik bleef proberen, maar nog een aantal pogingen mislukten allemaal. Na het raadplegen van de handleiding lijkt het erop te wijzen (welke DJI uiteindelijk heeft bevestigd) dat Spark in ActiveTrak-modus moet staan ​​om het fotogebaar te laten werken. ActiveTrak is wanneer de drone je lichaam volgt via camera-tracking. Toen ik dit eenmaal had geprobeerd, werkte het 'frame'-gebaar elke keer.

Je zou kunnen vragen: 'Wat is hier het probleem?' Ik denk dat ik verwachtte dat ik de drone met mijn hand zou kunnen positioneren, het gebaar zou kunnen maken en een foto zou kunnen maken. Maar als je het eenmaal hebt waar je het hebben wilt, zorgt het in de volgmodus ervoor dat Spark een paar meter omhoog en achteruit vliegt (en dan start je de foto). Misschien ben ik een beetje oneerlijk over dit ene kleine punt, maar het gebaar om ActiveTrak in te voeren wordt niet consequent herkend, waardoor een paar pogingen nodig zijn om te activeren, een deel van de spontaniteit uit het moment zuigen (en je framing veranderen omdat het is verplaatst) . DJI vertelt me ​​​​dat je uiteindelijk alles zult kunnen doen zoals ik me had voorgesteld, maar voorlopig in ieder geval geen dobbelstenen. Je kunt natuurlijk altijd foto's vanuit de app activeren, maar gooi-en-foto is de droom die deze minidrones beloven, maar we zijn nog steeds een haar verwijderd.

In de regel ben ik geen fan van vliegende drones met alleen een telefoon, maar de DJI Go-app maakt Spark een stuk handiger. Go toont je een live feed van Spark's camera en imiteert ook een conventionele controller met virtuele 'sticks' op het scherm. Hiermee kun je Spark veel verder weg vliegen dan met gebaren, met meer controle, en het werkt eigenlijk beter dan de meeste andere app-gestuurde drones (zoals Dobby). Je kunt natuurlijk een foto of video starten vanuit de app, cameramodi wijzigen, toegang krijgen tot alle drone-instellingen en essentiële informatie bekijken, zoals de levensduur van de batterij, GPS-informatie en meer.

vliegende-een-dji-vonk-door-zwaaien-met-je-hand-isn-en-039;t-zo-geweldig-als-het-klinkt foto 4

Hoewel DJI de ervaring van vliegen met een app de beste maakte die ik heb geprobeerd, ben ik een voorstander van echte controles. Als je een drone in de lucht wilt krijgen en met vertrouwen ergens wilt neerzetten, kun je niet tegen fysieke stokken op. Als je Spark met een controller wilt kopen, kost het je $ 699 (in plaats van de drone-slechts $ 499). Dat dicht de kloof met Mavic voldoende om het een echt dilemma te maken ($ 999 met controller, $ 759 zonder). Ja, $ 300 is een behoorlijke sprong, maar gezien de extra levensduur van de batterij, betere video en geweldige vliegervaring die de Mavic biedt, is het een ondraaglijke beslissing - althans voor mij.

De intelligente vlucht-/cameramodi die beschikbaar zijn in de app zijn ook behoorlijk indrukwekkend. Ik heb al bewegingsbesturing en ActiveTrak genoemd. Er is ook QuickShot, waarmee je vier voorgeprogrammeerde drone-manoeuvres (zoals een baan en 'raket') krijgt waarmee je filmische videoclips kunt maken. Modi zoals TapFly, aan de andere kant, halen de hersens uit vliegen; je tikt ergens op het videobeeld op het scherm en Spark vliegt ernaartoe.

Dit zijn allemaal geweldige, maar verschillende gradaties van angstaanjagend - als de onverschrokken kleine drone uit zichzelf begint te bewegen, overvalt een gevoel van machteloosheid je (althans in het begin). De eerste keer dat ik de 'Dronie'-modus gebruikte (ja, drone-selfie: Spark kijkt naar je toe, maar vliegt snel op en neer), wist ik niet zeker of het zou stoppen. Het bleef natuurlijk als een stipje in de verte bij een pakhuis hangen. Ik belde zonder incidenten via de app naar huis en vloog natuurlijk ergens zonder hoge gebouwen of obstakels, maar hoe lang duurt het voordat iemand op die knop drukt zonder er echt over na te denken?

Met de wind door mijn haren besluit ik te kijken wat deze knop doet... #djispark #dji

Een bericht gedeeld door James Trew (@thatstrew) op 5 juni 2017 om 19:54 uur PDT

Hoewel de app en slimme functies een allegaartje zijn, is Spark zelf een solide, wendbaar vliegtuig. Ik nam hem mee op San Francisco's Treasure Island op een ongelooflijk winderige dag, en ik moet toegeven dat ik er niet veel vertrouwen in had dat hij niet in een boom of gebouw zou worden geblazen. Maar die twijfels verdwenen na ongeveer drie seconden. Het dappere kleine ding hield zijn positie vast en schudde als een kampioen multidirectionele windstoten af. De gimbal (camerastabilisator) heeft slechts twee assen (degene die ontbreekt is 'yaw'), maar de video lijkt niet te lijden vanwege de stabiliteit tijdens de vlucht.

De levensduur van de batterij, hoewel slechts ongeveer een kwartier, is eigenlijk vrij lang in drone-termen - althans voor dit formaat. Het probleem is dat mijn eerste paar vluchten nogal een wasbeurt waren, omdat ik die tijd besteedde aan het onder de knie krijgen van de bedieningselementen, het controleren van alle menu-opties enzovoort.

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat Spark kan worden opgeladen via micro-USB, dus als je een batterijpakket bij je hebt, kun je het opladen terwijl je aan het lunchen bent. Op deze manier duurt het opladen wat langer dan wanneer je hem in een muur steekt, maar ik stelde het erg op prijs dat ik de optie had.

vliegen-een-dji-vonk-door-zwaaien-met-je-hand-isn-en-039;t-zo-geweldig-als-het-klinkt foto 5

Ondanks een allesomvattende positieve ervaring, weet ik niet zeker wat ik van de Spark moet vinden. Technologisch is het indrukwekkend. Esthetisch is het aantrekkelijk. Toch is het gewoon niet helemaal de spontane, eenvoudige ervaring die het moet zijn voor nieuwe piloten. Het is ook niet helemaal de video-drone die creatieve gebruikers misschien nodig hebben.

Als ik op zoek was naar een drone die gemakkelijk mee te nemen is en geweldige luchtvideo's maakt, zou ik waarschijnlijk voor Mavic gaan. Niet alleen omdat ik de voorkeur geef aan iets dat eerst voor handmatige bediening is gebouwd, maar ook voor de uitgebreidere keuze aan videofuncties. Maar die dingen zijn misschien niet zo belangrijk voor je. Als je gewoon iets casual wilt, dan is de prijs van $ 499 misschien net iets buiten het bereik van impulsaankopen.

Mijn vermoeden is dat Spark met de jaren beter zal worden. En ik bedoel niet 'wacht op versie twee'. DJI heeft de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt met zijn software. Toen het zijn op camera's gebaseerde tracking op de Phantom-serie lanceerde, was het een beetje wisselvallig. Gewoon op je zij draaien kan het afwerpen. Nu is het behoorlijk solide en kan het zelfs het verschil zien tussen mensen, fietsen (nou ja, mensen op fietsen) en dieren. De functies voor gebarenbesturing voelen hier hetzelfde aan.

Het goede nieuws is dat de Mavic sinds de release verschillende updates heeft gekregen die de stabiliteit van de camera hebben verbeterd en nieuwe foto- en videomodi hebben toegevoegd. Mijn gevoel zegt me dat Spark ongeveer twee of drie updates verwijderd is van het product dat we bij de lancering wilden. In de tussentijd is Spark een hoop plezier, met heel veel potentieel. Potentieel waarvan ik hoop dat DJI die vervult.

Aanbevolen verhalen

MacBook versus MacBook Pro: welke zou je $ 1.300 moeten krijgen?

De Apple MacBook 12-inch en de MacBook Pro 13-inch met Kaby Lake-processors beginnen bij $ 1.299. Wat is de betere gok?

De smartglasses van Epson voegen een AR-hindernisbaan toe voor DJI-drones.

Concentreren. Het is de Morning After.

Wetsvoorstel Texas kan gevangenisstraf betekenen voor vliegen met drones boven oliefaciliteiten

Het Huis en de Senaat willen dat olieboorstations worden toegevoegd aan een lijst met 'kritieke infrastructuur' die vliegende drones boven hen zou classificeren als een veiligheidsrisico.

DJI's Spark-drone ter grootte van een handpalm levert epische selfies

Een eerste blik op DJI's nieuwe bewegingsgestuurde Spark-drone.