Vivo verslaat Apple met een vingerafdrukscanner onder het scherm

vivo-beats-appel-naar-een-underdisplay-vingerafdruk-scanner foto 1 Engadget

Er gaan geruchten dat Apple de technologie voor het scannen van vingerafdrukken onder het scherm gaat verkennen, maar je had waarschijnlijk niet verwacht dat de eerste van dergelijke demo's uit China zouden komen. Op MWC Shanghai kondigde Qualcomm zijn nieuwste ultrasone vingerafdrukoplossing aan, met als nieuwe hoogtepunten de integratie onder OLED-schermen (tot 1,2 mm dik), en werkt ook prima als het apparaat wordt ondergedompeld in water. Net als voorheen kan deze technologie vuil en zweet op de huid beter verdragen dan zijn capacitieve tegenhanger, en het werkt ook onder metaal en glas (duh) maar met een verhoogde penetratie - tot 800 um voor glas en tot 650 um voor aluminium, in tegenstelling tot de oude 400um voor beide materialen.

vivo-beats-appel-naar-een-underdisplay-vingerafdruk-scanner foto 2Ook al was het Xiaomi die de vorige generatie 'Sense ID'-oplossing van Qualcomm op zijn Mi 5s mocht gebruiken, deze keer laat de chipmaker Vivo de eerste klappen krijgen. Bij de stand van Vivo mocht ik spelen met een prototype - gebaseerd op de bestaande Xplay6 - uitgerust met Qualcomm's vingerafdrukscanner onder het scherm. De demo begon met een vertrouwd vingerafdrukregistratieproces, behalve dat ik mijn vinger op een gemarkeerd gebied op het scherm moest plaatsen, net boven de oude vingerafdrukknop. Toen ik klaar was, kon ik de telefoon ontgrendelen door diezelfde plek aan te raken met mijn geregistreerde vinger; en voor de zekerheid probeerde ik het met mijn andere vingers, die het apparaat gelukkig niet ontgrendelden.

Hoewel de oplossing leek te werken zoals geadverteerd, vond ik de snelheid van vingerafdrukherkenning merkbaar langzamer - ongeveer een seconde tussen de eerste aanraking en het openen van het startscherm - dan de bijna onmiddellijke ontgrendeling die ik gewend ben op de meest recente smartphones. Ik was ook enigszins teleurgesteld over hoe klein het herkenningsgebied was. Dat gezegd hebbende, vertelden de demonstranten van Vivo me dat in theorie dezelfde sensortechnologie op het hele scherm zou kunnen worden toegepast, maar dat zou de productiekosten aanzienlijk verhogen; in plaats daarvan zou Vivo uiteindelijk alleen de onderste helft van het scherm kunnen bedekken, wat nog steeds beter zou zijn dan wat de demo bood.

vivo-beats-appel-naar-een-underdisplay-vingerafdruk-scanner foto 3

In een andere demo paste het bedrijf dezelfde ultrasone technologie toe op een plek op de achterkant van de metalen behuizing van de telefoon, waardoor de telefoon zelfs in water kon worden ontgrendeld. Omdat deze ontgrendelingsmethode kan worden geassocieerd met de camera-app, kan dit handig zijn voor die momenten waarop je onderwaterfoto's of -video's wilt maken in ondiep water. Maar natuurlijk hebben andere bedrijven deze use case opgelost met een fysieke ontspanknop (Sony) of knijpdetectie (HTC).

De Vivo-vertegenwoordigers konden geen tijdlijn geven over wanneer we deze technologie op hun apparaten zullen zien, maar volgens Qualcomm zal de oplossing in twee golven komen. 'Qualcomm-vingerafdruksensoren voor glas en metaal' kunnen worden geïntegreerd in apparaten die worden aangedreven door Snapdragon 660 en 630 en worden deze maand verzonden naar OEM's. Wat betreft de meer geavanceerde 'Qualcomm-vingerafdruksensoren voor weergave', deze zal werken met toekomstige Snapdragon-platforms en niet-leeuwenbekplatforms, en het zal pas in het vierde kwartaal van dit jaar met commerciële bemonstering beginnen.

vivo-beats-appel-naar-een-underdisplay-vingerafdruk-scanner foto 4

Aanbevolen verhalen

Intel's SSD 545s heeft afmetingen en snelheid voor een betaalbare prijs

Intel heeft een SSD uitgebracht die veel flash-geheugen propt in een betaalbaar maar snel pakket.

Waar de meeste medewerkers van Facebook, Google, Apple en andere toptechnologiebedrijven naar school gingen

Van Stanford tot Carnegie Mellon, als je ervan droomt om in de techniek te werken, kan het gaan naar een van deze scholen je kansen vergroten.

AlphaGo AI van Google verslaat Human Go-kampioen

Een algoritme ontwikkeld door Google's zusterbedrijf DeepMind neemt het opnieuw op tegen menselijke tegenstanders in het eeuwenoude Chinese strategiespel Go.