Vier manieren waarop point-and-shoot camera's nog steeds beter zijn dan smartphones

four-way-pointandshoot-camera's-still-beat-smartphones foto 1

Smartphone-camera's worden elk jaar beter en beter, en hoewel niemand zou beweren dat DSLR's de beste keuze zijn voor serieuze fotografie, hebben smartphones middle-of-the-road point-and-shoots des te zeldzamer gemaakt in het arsenaal van mensen. Maar er zijn nog steeds een paar gebieden waarin point-and-shoot-camera's superieur zijn aan de telefoon in je zak.

Richten en schieten Bespaar de batterijduur en opslag van uw telefoon

four-way-pointandshoot-camera's-still-beat-smartphones foto 2Veel foto's en video's maken doet geen wonderen voor de batterijduur of opslagruimte van je telefoon. Als die twee dingen belangrijk voor je zijn, kan het hebben van een speciale camera voor richten en fotograferen die belasting van je telefoon wegnemen.

Als je een iPhone van 64 GB of een Android-apparaat met een microSD-kaartsleuf hebt, is opslag waarschijnlijk geen grote zorg, maar er zijn genoeg andere dingen die je op je telefoon propt, zoals apps, games, muziek en meer.

Bovendien, wanneer je constant de camera-app opent en foto's maakt, neemt de levensduur van je batterij een deuk, vooral wanneer je begint met het rollen van video. Veel gebruikers hebben al problemen met het proberen een hele dag vol te houden zonder hun telefoons op te laden, en het maken van foto's en video's maakt dat alleen maar erger, vooral als je op reis bent, en dat is wanneer de meeste mensen echt gek worden met hun camera's. Het is de moeite waard om de extra camera in te pakken, zodat je batterijen niet leeg raken voor het avondeten.

Als u moet inzoomen

four-way-pointandshoot-camera's-still-beat-smartphones foto 3Vergelijkingsfoto's tussen respectievelijk de iPhone 6s, Canon S110 en Canon G7X. (Klik op elke foto om de volledige grootte te bekijken)

De mogelijkheid om in en uit te zoomen is een van de grootste verschillen tussen smartphonecamera's en point-and-shoots. Ja, je kunt nog steeds in- en uitzoomen met smartphonecamera's, maar het is een digitale zoom in plaats van een optische zoom, en dat verschil is van cruciaal belang.

Point-and-shoot-camera's gebruiken optische zoom, wat betekent dat de lens van de camera fysiek naar voren beweegt om in te zoomen zonder de kwaliteit te verminderen. Smartphone-camera's gebruiken echter de software van de telefoon om in te zoomen, wat niet anders is dan een foto bijsnijden en vergroten - het maakt de foto nogal korrelig en korrelig.

De bovenstaande afbeeldingsvergelijking laat deze fout zien. Het beeldje op de eerste foto (van de iPhone 6s) is behoorlijk vlekkerig, terwijl de andere twee veel duidelijker zijn: de laatste foto van de Canon G7X is de mooiste. Het beeldje was ongeveer twee meter verwijderd van de camera, dus inzoomen geeft meer details en vult het frame goed.

Hieronder nog een voorbeeld van inzoomen met point-and-shoot camera's in vergelijking met smartphones:

four-way-pointandshoot-camera's-still-beat-smartphones foto 6

Je kunt zien dat de eerste foto veel waziger is dan de andere twee, omdat er digitale zoom wordt gebruikt in plaats van optische zoom.

Nu hebben een paar smartphones, waaronder de iPhone 7 Plus, een tweede telelens die twee keer zo dicht bij je onderwerp inzoomt, maar de meeste telefoons niet. Bovendien kunnen de meeste point-in-shoot-camera's veel verder inzoomen dan de 2x van de 7 Plus - zelfs de goedkopere camera's, zoals dit Canon-model van $ 160, kunnen 10x optische zoom hebben.

U wilt meer controle over uw foto's

four-way-pointandshoot-camera's-still-beat-smartphones foto 9

De meeste goedkopere point-and-shoot-camera's hebben niet veel handmatige bediening, zoals een DSLR. Bij de meeste kun je alleen de ISO en belichting wijzigen, en zaken als sluitertijd en diafragma zijn permanent ingesteld op automatisch. Als u echter iets meer uitgeeft, kunt u een point-and-shoot-camera krijgen die niet alleen betere foto's maakt, maar ook wordt geleverd met volledig handmatige bediening als u daarin geïnteresseerd bent. De Canon S110 is een geweldig voorbeeld en een gebruikte model kan worden gekocht voor minder dan $ 200 op eBay.

Natuurlijk zijn er veel apps van derden die u naar uw smartphone kunt downloaden en die u meer controle geven, zoals Camera+ voor iPhone of Camera FV-5 voor Android. Maar hun gebruikersinterfaces zijn niet extreem intuïtief, terwijl point-and-shoot-camera's met handmatige bediening interfaces en fysieke bedieningselementen hebben die specifiek voor dat gebruik zijn.

Bovendien bieden deze camera-apps je nog steeds geen volledige handmatige controle, omdat je het diafragma niet kunt veranderen. Zelfs met oudere camera's zoals de S110 krijg je meer controle, inclusief andere modi zoals sluiterprioriteit en diafragmaprioriteit.

U wilt foto's van betere kwaliteit, vooral bij weinig licht

four-way-pointandshoot-camera's-still-beat-smartphones foto 10

Als het gaat om de algehele beeldkwaliteit, is een grote factor de sensorgrootte van de camera: hoe groter de sensor, hoe beter de foto's die de camera theoretisch kan maken. En de meeste point-and-shoot-camera's hebben grotere sensoren dan smartphonecamera's (zoals je kunt zien aan de bovenstaande afbeelding, genomen met deze geweldige tool op CameraImageSensor.com).

Camerasensoren worden gebruikt om de informatie op te nemen die door de cameralens komt om een ​​beeld te produceren, en hoe groter de sensor, hoe meer informatie kan worden verzameld, waardoor beelden van betere kwaliteit worden geproduceerd. Ze zijn ook beter voor de meeste situaties met weinig licht, hoewel veel nieuwere smartphonecamera's daar beter in worden.

Op de onderstaande foto's kun je zien dat de iPhone 6s meer ruis produceert als er minder licht is, terwijl de andere twee foto's heel weinig ruis hebben.

four-way-pointandshoot-camera's-still-beat-smartphones foto 11

De sensor van de Canon S110 is bijna twee keer zo groot als de sensor op de iPhone 6, 6s en 7. Bovendien, als je wat meer geld zou uitgeven aan een nog mooiere point-and-shoot camera, zoals de originele Sony RX100 ( die je op eBay voor minder dan $ 300 gebruikt kunt kopen), is de één-inch sensor in die camera drie keer groter dan die van de iPhone.

Waar de camera van uw smartphone uitblinkt

four-way-pointandshoot-camera's-still-beat-smartphones foto 14

Hoewel point-and-shoot-camera's beter kunnen zijn dan smartphonecamera's, betekent dat niet dat ze in elke situatie beter zijn, en er zijn veel momenten waarop een smartphone nog steeds de beste keuze is.

Om te beginnen kan je smartphonecamera heel goed basisfoto's maken. Als je niet hoeft in te zoomen of iets geks hoeft te doen, behalve alleen een basisfoto maken, is de camera van je smartphone daar perfect voor. Er zijn veel manieren waarop je echt geweldige foto's kunt maken met je telefoon, maar de meeste mensen moeten gewoon een moment vastleggen en ermee klaar zijn.

four-way-pointandshoot-camera's-still-beat-smartphones foto 15

Zoals je op de bovenstaande foto's kunt zien, is er heel weinig verschil tussen de drie, behalve de nabewerking die de iPhone doet om automatisch kleuren, witbalans, verzadiging en meer te corrigeren - je zou dit in een foto moeten doen editor handmatig bij gebruik van een point-and-shoot camera. (Sommigen geven daar misschien de voorkeur aan, maar voor de meeste mensen doet de iPhone het redelijk goed).

Bovendien willen veel mensen gewoon niet overal een tweede apparaat meenemen, hoe compact een point-and-shoot-camera ook is. Als je normaal gesproken geen handtas of tas bij je hebt, kan het voor sommige gebruikers moeilijk en enigszins vervelend zijn om een ​​plek te vinden om een ​​op zichzelf staande camera comfortabel in op te bergen. De beste camera is degene die je bij je hebt, en daarom zijn smartphones zo gewoon geworden als de belangrijkste camera's van mensen.

Welke point-and-shoot camera moet je kopen? (en hoe zit het met spiegelloos?)

vier-weg-richt-en-schiet-camera's-stilstaande-smartphones foto 18

Als je een point-and-shoot-camera wilt om de shooter van je smartphone te vervangen, zijn er letterlijk duizenden opties om uit te kiezen en veel prijspunten die je kunt bepalen.

Mijn gouden vuistregel voor camera's is dat het beter is om een ​​geweldige, iets oudere camera te kopen voor dezelfde prijs als een goede, nieuwere camera. Sommige nieuwere camera's hebben misschien meer megapixels of een betere zoom, maar over het algemeen hebben de goedkopere camera's niet zo'n geweldige sensor en verwerkingskracht. Bovendien gaat cameratechnologie niet zo snel vooruit als smartphonetechnologie, dus het kopen van een oudere camera kan je nog steeds geweldige foto's opleveren.

Ik kocht een tijdje geleden een gebruikte Canon S110 voor $ 200 die in de winkel voor $ 450 werd verkocht toen hij gloednieuw was (zijn opvolger, de S120, is beschikbaar voor $ 400). Het is nu een vier jaar oude camera, maar de technologie ervan is vandaag de dag nog steeds erg relevant en het maakt fatsoenlijke foto's. Zelfs als je iets beters wilt dan de S110, kun je een gebruikte originele Sony RX100 krijgen voor minder dan $ 300 (het nieuwste Mk V-model kost $ 1.000) of een Canon G7X voor minder dan $ 400 (het nieuwste Mk II-model is $ 650) - beide camera's hebben een grotere 1-inch sensor en waren toen ze gloednieuw waren gemakkelijk geprijsd ten minste het dubbele van de kosten.

We zouden ook nalatig zijn om spiegelloze camera's niet te noemen. Ze lijken meer op DSLR's met hun grotere sensoren en grote lenzen, maar ze hebben geen spiegel die de sensor blokkeert zoals DSLR's, wat betekent dat de camerabehuizingen veel kleiner kunnen zijn, hoewel ze nog steeds grotere lenzen hebben, waardoor ze groter dan de meeste point-and-shoots. Zie ze als een tussenpunt tussen point-and-shoots en DSLR's, hoewel sommige van de goede hetzelfde bedrag kosten als een point-and-shoot, waardoor ze voor veel mensen een betere optie zijn (betere kwaliteit tegelijkertijd In feite is het enige voordeel van een point-and-shoot ten opzichte van een spiegelloze camera het formaat: een point-and-shoot past in je zak, terwijl een spiegelloze camera dat niet zal doen.

In deze categorie is de Olympus OM-D E-M10 een goede optie ($ 700 nieuw, vorig model gebruikt voor ~ $ 400), evenals Sony's Alpha a-serie line-up zoals de a6000 ($ 550 nieuw, ~ $ 400 gebruikt). U kunt meer lezen over spiegelloze camera's in onze gids voor het kopen van een camera van hoge kwaliteit.


Vergeet deze wijze woorden natuurlijk nooit: de beste camera is degene die je bij je hebt, en elke camera is beter dan geen camera. Hoe dan ook, smartphonecamera's duwen misschien point-and-shoot-camera's de deur uit, maar er is nog steeds een tijd en plaats voor een speciale camera, vooral als je meer veelzijdigheid en betere kwaliteit wilt.

Aanbevolen verhalen

5 manieren waarop vliegreizen in 2017 door technologie worden verbeterd

Technologie maakt zo ongeveer alles beter, en vliegreizen zijn daarop geen uitzondering. Technologie maakt luchthavens efficiënter en lost de problemen op waarmee luchtli...

Gerucht: 5-inch iPhone met verticale dubbele camera's gepland

Als dat waar is, kan de verkoop van digitale camera's een serieuze klap krijgen.

Zijn 'desktops' nog steeds in de mode - het utilitaire raadsel?

Desktops worden langzaamaan in de vergetelheid geduwd dankzij de komst van convertibles, krachtige smartphones en zelfs handige laptops. Maar ergens in...

De vier beste auto-entertainmentsystemen die nu op de markt zijn

Er is niets beter dan een roadtrip. Met je beste vrienden in een voertuig stappen, een bestemming bepalen en de openbare weg opgaan is bijna een Amerikaan...