Verplaats bestanden van een defecte pc met een Ubuntu Live-cd

U hebt de Ubuntu Live-cd geladen om bestanden van een defect systeem te redden, maar waar slaat u de herstelde bestanden op? We laten u zien hoe u ze op externe schijven, schijven op dezelfde pc, een Windows-thuisnetwerk en andere locaties kunt opslaan.

We hebben u laten zien hoe u gegevens kunt herstellen als een forensisch expert, maar u kunt herstelde bestanden niet terug opslaan op uw defecte harde schijf! Er zijn veel manieren om de bestanden die u opent vanaf een Ubuntu Live-cd over te brengen naar een plaats waar een stabiele Windows-machine er toegang toe heeft.

We zullen verschillende methoden doorlopen, waarbij elke sectie vanaf het Ubuntu-bureaublad wordt gestart. Als u nog geen Ubuntu Live-cd hebt, volgt u onze handleiding voor het maken van een opstartbare USB-flashdrive en vervolgens onze instructies voor het opstarten in Ubuntu. Als uw BIOS u niet toestaat op te starten met een USB-flashstation, hoeft u zich geen zorgen te maken, wij hebben u gedekt!Gebruik een gezonde harde schijf

Als uw computer meer dan één harde schijf heeft, of als uw harde schijf gezond is en u zich in Ubuntu bevindt om niet-herstelredenen, dan is toegang tot uw harde schijf een fluitje van een cent, zelfs als de harde schijf is geformatteerd voor Windows.

Om toegang te krijgen tot een harde schijf, moet deze eerst worden gemonteerd. Om een ​​gezonde harde schijf te koppelen, hoeft u deze alleen maar te selecteren in het menu Plaatsen linksboven in het scherm. U moet uw harde schijf identificeren aan de hand van de grootte.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 2

Als u op de juiste harde schijf klikt, wordt deze geactiveerd en geopend in een bestandsbrowser.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 3

U kunt nu bestanden naar deze harde schijf verplaatsen door middel van slepen en neerzetten of kopiëren en plakken, beide op dezelfde manier als in Windows.

Zodra een harde schijf of ander extern opslagapparaat is gekoppeld, wordt deze weergegeven in de map /media. Om een ​​lijst met momenteel gekoppelde opslagapparaten te zien, navigeert u naar /media door op Bestandssysteem in een bestandsbrowservenster te klikken en vervolgens te dubbelklikken op de mediamap.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 4

Op dit moment bevat onze mediamap koppelingen naar de harde schijf, waaraan Ubuntu een vreselijk weinig informatief label heeft toegewezen, en de PLoP Boot Manager-cd die zich momenteel in de cd-rom-drive bevindt.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 5

Sluit een USB-harde schijf of flashdrive aan

Een externe USB-harde schijf biedt u het voordeel van draagbaarheid en is nog steeds groot genoeg om indien nodig een volledige harde-schijfdump op te slaan. Flash-drives zijn ook erg snel en gemakkelijk aan te sluiten, hoewel ze beperkt zijn in hoeveel ze kunnen opslaan.

Wanneer u een USB-harde schijf of flashstation aansluit, zou Ubuntu deze automatisch moeten detecteren en koppelen. Het kan het zelfs automatisch openen in een bestandsbrowser. Omdat het is gekoppeld, ziet u het ook op het bureaublad en in de map /media verschijnen.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 6

Als het eenmaal is gemount, kun je het openen en er bestanden op opslaan zoals elke andere map in Ubuntu.

Als het, om wat voor reden dan ook, niet automatisch wordt geactiveerd, klikt u op Plaatsen in de linkerbovenhoek van uw scherm en selecteert u uw USB-apparaat. Als het niet wordt weergegeven in de lijst met plaatsen, moet u mogelijk uw USB-station formatteren.

Om de USB-drive correct te verwijderen wanneer u klaar bent met het verplaatsen van bestanden, klikt u met de rechtermuisknop op het bureaubladpictogram of de map in /media en selecteert u Safely Remove Drive. Als u die optie niet krijgt, zal Eject of Unmount in feite hetzelfde doen.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 7

Maak verbinding met een Windows-pc op uw lokale netwerk

Als je een andere pc of laptop hebt aangesloten via dezelfde router (bekabeld of draadloos), dan kun je relatief snel bestanden over het netwerk overbrengen.

Om dit te doen, delen we een of meer mappen van de machine die is opgestart met de Ubuntu Live-cd via het netwerk, zodat onze Windows-pc de bestanden in die map kan pakken. Als voorbeeld gaan we een map op het bureaublad delen met de naam ToShare.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 8

Klik met de rechtermuisknop op de map die u wilt delen en klik op Opties voor delen. Er verschijnt een venster voor het delen van mappen.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 9

Vink het vakje aan met de naam Deze map delen. Er verschijnt een venster over de deelservice. Klik op de knop Service installeren.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 10

Sommige bestanden worden gedownload en vervolgens geïnstalleerd. Wanneer ze klaar zijn met installeren, wordt u op de juiste manier op de hoogte gesteld.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 11

U wordt gevraagd om uw sessie opnieuw te starten. Maak je geen zorgen, hiermee wordt je niet echt uitgelogd, dus ga je gang en druk op de knop Sessie opnieuw starten.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 12

Het venster Map delen keert terug, met Deze map delen nu aangevinkt. Bewerk desgewenst de Share-naam en voeg vinkjes toe in de twee selectievakjes onder de tekstvelden. Klik op Share maken.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 13

Nautilus zal uw toestemming vragen om enkele machtigingen toe te voegen aan de map die u wilt delen. Sta het toe om de machtigingen automatisch toe te voegen.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 14

De map is nu gedeeld, zoals blijkt uit de nieuwe pijlen boven het pictogram van de map.

Op dit punt bent u klaar met de Ubuntu-machine. Ga naar uw Windows-pc en open Windows Verkenner. Klik op Netwerk in de lijst aan de linkerkant en u zou een machine met de naam UBUNTU in het rechterdeelvenster moeten zien.

Opmerking: dit voorbeeld wordt getoond in Windows 7; dezelfde stappen zouden moeten werken voor Windows XP en Vista, maar we hebben ze niet getest.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 16

Dubbelklik op UBUNTU en je ziet de map die je eerder hebt gedeeld! Evenals alle andere mappen die u vanuit Ubuntu hebt gedeeld.

Dubbelklik op de map die u wilt openen en van daaruit kunt u de bestanden verplaatsen van de machine waarop Ubuntu is opgestart naar uw Windows-pc.

Uploaden naar een online service

Er zijn veel online services waarmee u bestanden kunt uploaden, tijdelijk of permanent. Zolang u niet een volledige harde schijf overzet, zouden deze services u in staat moeten stellen om uw belangrijke bestanden van de Ubuntu-omgeving over te brengen naar een andere machine met internettoegang.

We raden aan de bestanden die u wilt verplaatsen te comprimeren, zowel om wat bandbreedte te besparen als om tijd te besparen door op bestanden te klikken, aangezien het uploaden van een enkel bestand veel minder werk is dan een hoop kleine bestanden.

Om een ​​of meer bestanden of mappen te comprimeren, selecteert u ze en klikt u met de rechtermuisknop op een van de leden van de groep. Klik op Comprimeren….

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 19

Geef het gecomprimeerde bestand een geschikte naam en selecteer vervolgens een compressieformaat. We gebruiken .zip omdat we het overal kunnen openen en de compressiesnelheid acceptabel is.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 20

Klik op Maken en het gecomprimeerde bestand wordt weergegeven op de locatie die is geselecteerd in het venster Comprimeren.

Dropbox

Als je een Dropbox-account hebt, kun je eenvoudig bestanden vanuit de Ubuntu-omgeving uploaden naar Dropbox. Er is geen expliciete limiet voor de grootte van bestanden die naar Dropbox kunnen worden geüpload, hoewel een gratis account begint met een totale limiet van in totaal 2 GB aan bestanden.

Open uw account via Firefox, die u kunt openen door op het Firefox-logo rechts van het systeemmenu bovenaan het scherm te klikken.

Eenmaal in uw account, drukt u op de knop Uploaden bovenaan de hoofdbestandslijst.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 22

Omdat Flash niet is geïnstalleerd in de Live CD-omgeving, moet je overschakelen naar de basis-uploader. Klik op Bladeren... zoek uw gecomprimeerde bestand en klik vervolgens op Bestand uploaden.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 23

Afhankelijk van de grootte van het bestand kan dit enige tijd duren. Zodra het bestand echter is geüpload, zou het binnen enkele minuten op elke computer moeten verschijnen die via Dropbox is verbonden.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 24

Google documenten

Google Docs maakt het uploaden van elk type bestand mogelijk, waardoor het een ideale plek is om bestanden te uploaden die we willen openen vanaf een andere computer. Hoewel uw totale toewijzing van ruimte varieert (de mijne is ongeveer 7,5 GB), is er een maximum per bestand van 1 GB.

Log in op Google Docs en klik op de knop Uploaden linksboven op de pagina.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 25

Klik op Bestanden selecteren om te uploaden en selecteer uw gecomprimeerde bestand. Schakel voor de veiligheid het selectievakje voor het converteren van bestanden naar Google Docs-indeling uit en klik vervolgens op Uploaden starten.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 26

Ga online – via FTP

Als je toegang hebt tot een FTP-server - misschien via je webhostingbedrijf, of als je een FTP-server op een andere machine hebt opgezet - kun je eenvoudig toegang krijgen tot de FTP-server in Ubuntu en bestanden overzetten. Zorg ervoor dat u uw quotum niet overschrijdt als u er een heeft.

U moet het adres van de FTP-server weten, evenals de inloggegevens.

Klik op Plaatsen > Verbinden met server...

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 27

Kies het type FTP (met login) Dienst en vul uw gegevens in. Het toevoegen van een bladwijzer is optioneel, maar wordt aanbevolen.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 28

U wordt om uw wachtwoord gevraagd. U kunt ervoor kiezen om het te onthouden totdat u uitlogt, of voor onbepaalde tijd.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 29

U kunt nu net als elke andere map door uw FTP-server bladeren. Zet bestanden neer op de FTP-server en u kunt ze ophalen vanaf elke computer met een internetverbinding en een FTP-client.

verplaats-bestanden-van-een-falende-pc-met-een-ubuntu-live-cd foto 30

Conclusie

Hoewel de Ubuntu Live CD-omgeving in eerste instantie misschien claustrofobisch lijkt, heeft het een schat aan opties om verbinding te maken met randapparatuur, lokale computers en machines op internet - en dit artikel heeft slechts de oppervlakte bekrast. Wat het opslagmedium ook is, Ubuntu heeft er een interface voor!

Meer verhalen

Songteksten weergeven in Windows Media Player met Lyrics-plug-in

Op zoek naar een manier om songteksten weer te geven in Windows Media Player? Vandaag kijken we naar een zeer eenvoudige methode om dit te bereiken met Lyrics Plugin voor Windows Media Player.

Vrijdagpret: Wake Up the Box

Nog een vrijdag en het is tijd om de rest van je vrijdag te verspillen met het online spelen van een leuke flashgame. Vandaag bekijken we een ontspannend fysiek puzzelspel genaamd Wake Up the Box.

Maak uw muisaanwijzers linkshandig vriendelijk

Het is een rechtsgerichte wereld, met alles van potloden tot computermuizen die verwachten dat je rechtshandig bent. Hier leest u hoe u uw muis en cursors in Windows 7 en Vista kunt trainen om uw linkshandigheid te respecteren.

Wijzig de taal van de gebruikersinterface in Vista of Windows 7

Wilt u de taal van de gebruikersinterface wijzigen in een editie van Windows 7 of Vista op uw computer? Hier is een gratis app waarmee je dit snel en gemakkelijk kunt doen.

Open een bestandsbrowser vanuit uw huidige opdrachtprompt/terminalmap

Heb je ooit wat aan de opdrachtregel gedaan toen je je realiseerde dat het een stuk eenvoudiger zou zijn als ik de muis voor deze taak kon gebruiken? Eén commando later heb je een venster open naar dezelfde plek waar je bent.

Bewaak het weer vanaf uw Windows 7-taakbalk

Het kan moeilijk zijn om de weersvoorspelling bij te houden als je het extra druk hebt met je werk. Als je een eenvoudige maar mooi ogende manier nodig hebt om weermonitoring in je taakbalk te integreren, sluit je dan bij ons aan terwijl we naar WeatherBar kijken.

Snel opnieuw opstarten rechtstreeks van Windows 7 naar XP, Vista of Ubuntu

Een van de grootste ergernissen van een dual-boot-systeem is dat je moet wachten tot je pc opnieuw is opgestart om het besturingssysteem te selecteren waarnaar je wilt overschakelen, maar er is een eenvoudig stukje software dat dit proces gemakkelijker kan maken.

Hoe u de hostnaam van uw pc kunt achterhalen vanaf de opdrachtprompt

Als u met netwerken werkt, moet u waarschijnlijk de naam van uw computer weten. In plaats van in het Configuratiescherm te duiken, is er een heel eenvoudige manier om dit vanaf de opdrachtprompt te doen.

Converteer een rij naar een kolom (of omgekeerd) in Google Docs Spreadsheets

Als je met veel spreadsheets te maken hebt, verveel je je nu waarschijnlijk echt. U vraagt ​​zich misschien ook af hoe u van een rij een kolom of een kolom in een rij kunt maken. Hier leest u hoe u het doet met Google Docs Spreadsheets.

Wis, verwijder en vernietig de gegevens van uw harde schijf op een gemakkelijke manier

Een computer aan iemand anders geven? Misschien zet je het op Craigslist om aan een vreemde te verkopen - hoe dan ook, je wilt er zeker van zijn dat je schijf volledig is gewist, geschrobd en ontdaan van persoonlijke gegevens. Hier is de gemakkelijke manier om het te doen.