Windows-wachtwoord wijzigen of opnieuw instellen vanaf een Ubuntu Live-cd

Als u zich niet kunt aanmelden, zelfs niet nadat u uw twaalf wachtwoorden hebt geprobeerd, of als u een computer hebt geërfd met wachtwoordbeveiligde profielen, hoeft u zich geen zorgen te maken: u hoeft Windows niet opnieuw te installeren. We laten u zien hoe u uw Windows-wachtwoord kunt wijzigen of resetten vanaf een Ubuntu Live-cd.

Deze methode werkt voor alle op NT gebaseerde versies van Windows - eigenlijk alles van Windows 2000 en hoger. En ja, daar hoort ook Windows 7 bij.

Opmerking: als u bestanden op uw harde schijf hebt die zijn versleuteld met ingebouwde Windows-codering, zijn ze mogelijk niet beschikbaar nadat u het Windows-wachtwoord met deze methode hebt gewijzigd. Wees voorzichtig als u belangrijke versleutelde bestanden heeft.U hebt een Ubuntu 9.10 Live-cd of een opstartbare Ubuntu 9.10-flashdrive nodig. Als je er geen hebt, of bent vergeten hoe je moet opstarten vanaf de flashdrive, bekijk dan ons artikel over het maken van een opstartbare Ubuntu 9.10-flashdrive.

Het programma waarmee we Windows-wachtwoorden kunnen manipuleren, heet chntpw. De stappen om het te installeren zijn verschillend in 32-bits en 64-bits versies van Ubuntu.

Installatie: 32-bit

Open Synaptic Package Manager door op Systeem boven aan het scherm te klikken, het gedeelte Beheer uit te vouwen en op Synaptic Package Manager te klikken.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 1

chntpw is te vinden in de universe-repository. Repositories zijn een manier voor Ubuntu om software te groeperen, zodat gebruikers kunnen kiezen of ze alleen volledig open source software willen gebruiken die wordt onderhouden door Ubuntu-ontwikkelaars, of ze willen vertakken en software gebruiken met verschillende licenties en beheerders.

Om software uit de universe-repository in te schakelen, klikt u op Instellingen > Repositories in het Synaptic-venster.

Voeg een vinkje toe naast het vakje met het label Door de gemeenschap onderhouden Open Source-software (universum) en klik vervolgens op Sluiten.

verander-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 3

Wanneer u de repositories wijzigt waaruit u software selecteert, moet u de lijst met beschikbare software opnieuw laden. Klik in het hoofdvenster van Synaptic op de knop Opnieuw laden.

verander-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 4

De softwarelijsten worden gedownload.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 5

Eenmaal gedownload, moet Synaptic zijn zoekindex opnieuw opbouwen. Op het label boven het tekstveld bij de knop Zoeken staat Zoekindex opnieuw opbouwen. Wanneer Snel zoeken wordt weergegeven, typt u chntpw in het tekstveld. Het pakket verschijnt in de lijst.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 6

Klik op het selectievakje naast de chntpw-naam. Klik op Markeren voor installatie.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 7

chntpw wordt pas geïnstalleerd als u de aangebrachte wijzigingen toepast, dus klik nu op de knop Toepassen in het Synaptic-venster.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 8

U wordt gevraagd om de wijzigingen te accepteren. Klik op Toepassen.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 9

De wijzigingen moeten snel worden doorgevoerd. Klik op Sluiten als ze klaar zijn.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 10

chntpw is nu geïnstalleerd! U kunt Synaptic Package Manager sluiten. Ga naar het gedeelte met de titel Chntpw gebruiken om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Installatie: 64-bit

De versie van chntpw die beschikbaar is in de universum-repository van Ubuntu zal niet goed werken op een 64-bits machine. Gelukkig bestaat er een gepatchte versie in de Unstable branch van Debian, dus laten we hem daar downloaden en handmatig installeren.

Firefox openen. Of het nu uw favoriete browser is of niet, het is zeer gemakkelijk toegankelijk in de Ubuntu Live CD-omgeving, dus het is het gemakkelijkst te gebruiken. Er is een snelkoppeling naar Firefox in het bovenste paneel.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 11

Navigeer naar http://packages.debian.org/sid/amd64/chntpw/download en download de nieuwste versie van chntpw voor 64-bits machines.

Opmerking: in de meeste gevallen zou het het beste zijn om de tak Debian Unstable toe te voegen aan een pakketbeheerder, maar aangezien de Live CD-omgeving zal terugkeren naar de oorspronkelijke staat zodra je opnieuw opstart, zal het sneller zijn om gewoon het .deb-bestand te downloaden.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 12

Sla het .deb-bestand op de standaardlocatie op.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 13

U kunt Firefox desgewenst sluiten. Open een terminalvenster door op Toepassingen linksboven in het scherm te klikken, de map Accessoires uit te vouwen en op Terminal te klikken.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 14

Voer in het terminalvenster de volgende tekst in en druk na elke regel op enter:

cd-downloads
sudo dpkg –i chntpw*

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 15

chntpw wordt nu geïnstalleerd.

chntpw gebruiken om uw wachtwoord opnieuw in te stellen

Voordat u chntpw uitvoert, moet u de harde schijf koppelen die uw Windows-installatie bevat. In de meeste gevallen maakt Ubuntu 9.10 dit eenvoudig.

Klik op Plaatsen linksboven in het scherm. Als uw Windows-station gemakkelijk herkenbaar is - meestal aan de hand van de grootte - klik er dan met de linkermuisknop op.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 16

Als het niet duidelijk is, klik dan op Computer en bekijk elke harde schijf totdat je de juiste hebt gevonden.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 17

Op de juiste harde schijf staat de map WINDOWS. Wanneer u het vindt, noteert u het label van het station dat in de menubalk van de bestandsbrowser verschijnt.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 18

Als u er nog geen geopend heeft, start u een terminalvenster door naar Toepassingen > Accessoires > Terminal te gaan.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 19

Voer in het terminalvenster de opdrachten in

cd / media
ls

na elke regel op enter drukken. U zou een of meer tekstreeksen moeten zien verschijnen; een van die tekenreeksen moet overeenkomen met de tekenreeks die eerder in de titelbalk van de bestandsbrowser verscheen.

Ga naar die map door het commando in te voeren

CD

Aangezien het label van de harde schijf erg vervelend zal zijn om in te typen, kunt u een snelkoppeling gebruiken door de eerste paar letters of cijfers van het schijflabel in te typen (hoofdletters zijn belangrijk) en op de Tab-toets te drukken. Het zal automatisch de rest van de string aanvullen (als die eerste paar letters of cijfers uniek zijn).

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 20

We willen overschakelen naar een bepaalde Windows-directory. Voer de opdracht in:

cd WINDOWS/system32/config/

Nogmaals, je kunt tab-completion gebruiken om het invoeren van deze opdracht te versnellen.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 21

Om het beheerderswachtwoord te wijzigen of opnieuw in te stellen, voert u het volgende in:

sudo chntpw SAM

SAM is het bestand dat uw Windows-register bevat. U zult wat tekst zien verschijnen, inclusief een lijst van alle gebruikers op uw systeem.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 22

Onder aan het terminalvenster zou u een prompt moeten zien die begint met User Edit Menu: en die vier keuzes biedt. We raden u aan het wachtwoord leeg te maken (u kunt altijd een nieuw wachtwoord instellen in Windows zodra u zich aanmeldt). Voer hiervoor 1 in en vervolgens y om te bevestigen.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 23

Als u in plaats daarvan het wachtwoord wilt wijzigen, voert u 2 in, vervolgens uw gewenste wachtwoord en tenslotte y om te bevestigen.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 24

Als u het wachtwoord van een andere gebruiker dan de beheerder wilt resetten of wijzigen, voert u het volgende in:

sudo chntpw -u SAM

Vanaf hier kunt u dezelfde stappen volgen als voorheen: voer 1 in om het wachtwoord opnieuw in te stellen op blanco, of 2 om het te wijzigen in een waarde die u opgeeft.

wijzig-of-reset-windows-wachtwoord-van-een-ubuntu-live-cd foto 26

En dat is het!

Conclusie

chntpw is een zeer nuttig hulpprogramma dat gratis wordt aangeboden door de open source-gemeenschap. Het kan u twee keer doen nadenken over hoe veilig het Windows-inlogsysteem is, maar weten hoe u chntpw moet gebruiken, kan uw staart redden als uw geheugen u twee of acht keer in de steek laat!

Meer verhalen

Lees Mobi eBooks op Kindle voor pc

Gebruikt u uw pc als eBook-reader? Kindle voor pc maakt het gemakkelijk om duizenden boeken uit de Kindle Store op je computer te lezen. Wat je misschien niet weet, is dat het ook werkt met het .mobi-formaat, dus je kunt het aantal boeken dat je kunt lezen vergroten.

Verander niet-aanpasbare Windows in aanpasbare Windows

Ben je gefrustreerd over Windows-app-vensters waarvan de grootte helemaal niet kan worden gewijzigd? Nu kunt u een aanpassing van de houding toepassen en het formaat van die vensters wijzigen met ResizeEnable.

Deel uw 30 meest bezochte domeinen met Visitation Cloud voor Firefox

Benieuwd naar de domeinen die u het meest bezoekt of misschien wilt u een manier om die informatie op een sociale website te delen? Nu kunt u de 30 meest bezochte domeinen in de geschiedenis van uw browser zien en delen met de Visitation Cloud-extensie.

Een iTunes-account maken zonder creditcard

iTunes Store biedt een grote verscheidenheid aan gratis inhoud, maar om het te downloaden moet je een account hebben. Meestal moet u uw creditcardgegevens invoeren om u aan te melden, maar hier is een eenvoudige manier om een ​​iTunes-account te krijgen voor gratis downloads zonder betalingsgegevens in te voeren.

Pandora gebruiken in Boxee

Boxee is een erg coole multimedia-app waarmee je op veel verschillende manieren toegang hebt tot je digitale media en deze kunt streamen. Er zitten ook veel extra apps bij, en vandaag bekijken we de Pandora-applicatie in Boxee.

Hoe NCAA March Madness online te bekijken

Je hebt je haakjes ingevuld en nu ben je klaar voor een van Amerika's meest populaire sportevenementen. Maar wat als u vastzit op uw werk of niet achter uw tv zit? Of laat je lokale partner een ander spel zien? Vandaag laten we zien hoe je alle March Madness online kunt vangen.

Vrijdagpret: ontvoering

Eindelijk is er weer een vrijdag en is het tijd om de middag te verspillen aan bedrijfstijd met het spelen van een flashgame. Vandaag bekijken we een leuk spel genaamd Abduction.

Speel elke dag een nieuw willekeurig spel in Chrome

Als u elke dag een paar momenten kunt ontspannen, kan de tijd zo veel beter verstrijken en kunt u zich verfrist voelen. Als je favoriete methode om te ontspannen het spelen van een snel spelletje is, doe dan mee en bekijk de Random Games van MyGiochi.net-extensie voor Google Chrome.

Wijs een netwerkschijf toe van XP naar Windows 7

We hebben veel vragen ontvangen over het toewijzen van een schijf van XP naar Windows 7 om gemakkelijk toegang te krijgen tot gegevens. Vandaag bekijken we hoe u een schijf kunt toewijzen in Windows 7 en hoe u deze kunt toewijzen aan een XP-schijf vanuit Windows 7.

Snelle oplossing voor Google Afbeeldingen zoeken

Ben je het onnodige laden van webpagina's en extra klikken op links beu om toegang te krijgen tot een afbeelding die je hebt gevonden met Google Afbeeldingen zoeken? Nu kunt u rechtstreeks naar de afbeelding zelf springen met de clickGOOGLEview-extensie voor Google Chrome.