Veilig computergebruik: help schadelijke software te identificeren en te elimineren met Ad-Aware

Als het gaat om kwaadaardige software (malware), worden verschillende termen zoals adware, spyware, malware, enz. gegeven op basis van de actie die ze ondernemen. Elk van deze ongewenste stukjes software doet verschillende dingen, maar het komt erop neer dat u er niets van op uw pc wilt hebben.

Hier zijn gemakkelijk te begrijpen definities die u moeten helpen beter te begrijpen wat er wordt bedoeld als u deze termen hoort.

Spyware Software die met of zonder uw toestemming op uw pc is geïnstalleerd en informatie verzamelt over surfgedrag op het web en mogelijk persoonlijke informatie kan verzamelen. Adware-software die met of zonder uw toestemming op uw pc is geïnstalleerd en die pop-upadvertenties op het computerscherm weergeeft Grayware-software die met of zonder uw toestemming op uw pc is geïnstalleerd en die in een grijs gebied valt, wat betekent dat het niet zo ernstig is als een virus, maar toch vervelend is minder. Malware Al het bovenstaande en meer, inclusief virussen, trojans, wormen en rootkits.Deze week begint onze serie over gratis Anti-Malicious Software Programma's. Aangezien geen enkel Anti-Spyware-hulpprogramma perfect is, zullen we de belangrijkste bekijken. Aan het einde van deze serie zullen we kijken naar alle antivirustoepassingen die we eerder hebben behandeld en de antispywaretoepassingen in deze serie en zullen we aanbevelen wat volgens ons de beste combinatie(s) is.

Laten we eerst eens kijken naar Lavasoft's Ad-Aware 2008 die gratis is voor gebruik door thuisgebruikers.

beveiligde-computing-help-identificeren-en-elimineren-kwaadaardige-software-met-adaware foto 1

Tijdens de installatie krijgt u het volgende scherm om uw licentie in te voeren als u er een hebt gekocht, anders hoeven we alleen maar op de knop Gratis gebruiken te klikken.

beveiligde-computing-help-identificeren-en-elimineren-kwaadaardige-software-met-adaware foto 2

Voordat de installatie volledig is voltooid, zal Ad-Aware zijn database bijwerken met de nieuwste definities.

beveiligde-computing-help-identificeren-en-elimineren-kwaadaardige-software-met-adaware photo 3

Na een succesvolle installatie ziet u twee snelkoppelingen op het bureaublad, waaronder Ad-Watch, een realtime hulpprogramma voor adware-bescherming. Het is niet beschikbaar in de gratis versie die een bericht aangeeft. Dit is duidelijk een marketingpoging om je de Plus- en Pro-versie te laten kopen, wat ik op zichzelf als adware beschouw.

beveiligde-computing-help-identificeren-en-elimineren-kwaadaardige-software-met-adaware foto 4

*Opmerking ... je kunt een gratis versie van Ad-Aware Plus krijgen door een gimmick-aanbieding te gebruiken die ik niet onderschrijf. In principe meldt u zich aan voor andere proefservices van het bedrijf en SPAM voor een gratis jaar Plus of Pro en dat eindigt na het jaar. U kunt twee verschillende scanmodi kiezen. Smart Scan die de meest kritische onderdelen van uw systeem scant of Full Scan die alles scant en daardoor langer duurt. Voor zwaar geïnfecteerde computers is Full Scan een verstandige keuze. Om de Custom Scan te kunnen gebruiken, moet u upgraden naar de Plus- of Pro-versie.

beveiligde-computing-help-identificeren-en-elimineren-kwaadaardige-software-met-adaware foto 6

Nadat u de scan hebt gestart, kunt u de voortgang bekijken en zien of er objecten zijn geïdentificeerd.

beveiligde-computing-help-identificeren-en-elimineren-kwaadaardige-software-met-adaware foto 7

Wanneer het scannen is voltooid, kiest u welke objecten u wilt verwijderen, de mogelijkheid om een ​​herstelpunt in te stellen voordat items worden verwijderd en een scanoverzicht dat u naar een tekstdocument kunt exporteren.

beveiligde-computing-help-identificeren-en-elimineren-kwaadaardige-software-met-adaware foto 8

beveiligde-computing-help-identificeren-en-elimineren-kwaadaardige-software-met-adaware foto 9

Ad-Aware heeft verschillende instellingen die we kunnen wijzigen. Een functie om naar te kijken is de TrackSweep-tool. Hiermee kunt u sporen wissen die zijn achtergelaten tijdens het surfen op internet. In feite zal het de sporen van alle drie de belangrijkste webbrowsers wissen.

beveiligde-computing-help-identificeren-en-elimineren-kwaadaardige-software-met-adaware photo 10

Andere instellingen kunnen worden gewijzigd met scannen, AutoScans, Gebruikersinterface (skins wijzigen) en Logbestanden. Niet alle opties zijn beschikbaar, tenzij u een upgrade uitvoert.

beveiligde-computing-help-identificeren-en-elimineren-kwaadaardige-software-met-adaware foto 11

Conclusie

Er zijn beslist veel verschillende meningen als het gaat om wat het beste anti-spywareprogramma is. Geen enkel hulpprogramma zal 100% effectief zijn, maar ze zijn allemaal behoorlijk solide. Binnenkort zullen we geweldige scanvergelijkingen en een beoordelingssysteem naast elkaar hebben, zodat u beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen.

Over het algemeen is Ad-Aware een solide keuze voor het identificeren van bedreigingen en het wegwerken ervan. Een paar jaar geleden was Ad-Aware absoluut een essentieel wapen om te hebben in een arsenaal aan best practices op het gebied van beveiliging. Tegenwoordig zijn er echter veel andere gratis hulpprogramma's die het werk kunnen doen en meer functionaliteit bieden waar Lavasoft nu kosten voor in rekening brengt.

Een ander ding om in gedachten te houden is dat als u zowel Ad-Aware als een ander antispywareprogramma gebruikt, dit conflicten kan veroorzaken. Probeer Ad-Aware Free Edition een week of zo en kijk hoe het gaat. Het kan het hulpprogramma zijn waarnaar u op zoek bent.

beveiligde-computing-help-identificeren-en-elimineren-kwaadaardige-software-met-adaware foto 12

Download Ad-Aware 2008 [Link bijgewerkt voor Ad-Aware 11]

Meer verhalen

50 GB opslagruimte met ADrive (Online Storage Series)

Als onderdeel van onze online opslagserie zullen we de meeste beschikbare services bekijken. Ik ga me concentreren op de gratis diensten, kijkend naar wat ze wel of niet aanbieden, wat je zou moeten helpen beslissen of er een voor jou geschikt is. Het is voordelig om online opslagservices als aanvullende stap te gebruiken

Maak een snelkoppeling of sneltoets om het systeemvolume in Windows te dempen

Heb je ooit luide muziek op je luidsprekers gehad wanneer de telefoon overgaat ... en dan tast je naar de luidsprekerschakelaar of de pauzeknop op je muziektoepassing terwijl je de telefoon probeert te beantwoorden? In plaats van me daar druk over te maken, heb ik altijd gewoon een snelkoppeling gemaakt om het systeemvolume te dempen

Maak een elektronisch visitekaartje in Outlook 2007

Tijdens een werkdag kunnen dingen zeker overweldigend lijken, omdat de hoeveelheid gegevens die we naar verwachting zullen opnemen in zo'n snel tempo toeneemt. In deze snelle omgeving kan het gemakkelijk zijn om een ​​belangrijk contact kwijt te raken of een ander hetzelfde te laten doen als jij het belangrijke contact bent.

Mysticgeek's Weekoverzicht

Mijn belangrijkste thema de afgelopen week was om kinderen online veilig te houden met behulp van Ouderlijk toezicht in Windows Vista en het gebruik van een andere zeer nuttige dienst OpenDNS. Ik heb ook Windows Live SkyDrive en het hulpprogramma voor volumeregeling Volumous behandeld. Als je iets hebt gemist, bekijk dan de recensie van deze week. Meer geweldig

Bescherm uw kinderen online met Open DNS

Deze week heb ik hulpmiddelen besproken die u in Windows Vista kunt gebruiken om uw kinderen veilig te houden bij het gebruik van de pc en terwijl ze online zijn. Dit artikel is van toepassing en laat zien hoe u Open DNS kunt gebruiken met elk besturingssysteem om ongewenste webinhoud te helpen filteren. Simpel gezegd DNS (Domain Name System) vertaalt

Uw aangepaste Microsoft Office-woordenboek overzetten of verplaatsen

Een van onze geweldige lezers schreef gisteren met de vraag hoe het aangepaste Office-woordenboek van de ene computer naar de andere kan worden gemigreerd, en het leek de moeite waard om over te schrijven voor ieders voordeel. Bedankt Jos!

Maximaliseer uw IE7-tabbalkruimte door de opdrachtbalk te verwijderen

Een van de vele ergernissen die ik heb met Internet Explorer is de vrij kleine standaardbreedte van de tabbalk... als iemand die de hele tijd veel tabbladen opent, wordt het moeilijk te beheren. Met een simpele aanpassing kunnen we de opdrachtbalk verwijderen die zich meestal aan de rechterkant van de tabbladen bevindt.

Gebruik Microsoft Live SkyDrive voor 25 GB opslag (online opslagserie)

Tegenwoordig is er een overvloed aan opties beschikbaar voor opslag, zowel online als offline. Er komen steeds meer mogelijkheden voor goedkope en vaak gratis online opslag. Je moet een beetje rondkijken voor een dienst die bij je past. Sommige gratis accounts bieden niet veel capaciteit, en degenen

Gebruik gebruikersactiviteitenrapporten om te bepalen welk ouderlijk toezicht u moet gebruiken

Zoals u weet, hebben we deze week manieren besproken om uw kinderen online en met pc's in het algemeen te beschermen. Vista bevat de functie Ouderlijk toezicht waarmee u deze taken gemakkelijker kunt maken. Tot nu toe hebben we het gehad over het blokkeren of toestaan ​​van programma's, het beperken van de tijd dat kinderen de pc kunnen gebruiken en hoe?

How-To Geek on Lifehacker: Mythen over het tweaken van Windows-prestaties ontkrachten

In mijn laatste artikel over Lifehacker heb ik enkele van de meest aanstootgevende mythen onderzocht over het aanpassen van pc-prestaties en deze voor eens en voor altijd ontkracht: