Veilig computergebruik: gratis virusbescherming voor geavanceerde gebruikers met ClamWin

Als u een open-source antivirusprogramma wilt waarmee u on-demand kunt scannen in plaats van realtime, kunt u eens kijken naar ClamWin, een hulpprogramma dat is gebaseerd op de ClamAV-scanengine.

Deze lichtgewicht applicatie integreert met Explorer en heeft zelfs een plug-in voor Outlook om e-mailbijlagen te scannen. Het biedt geen realtime scannen, dus het zal niet voor iedereen zijn en zou waarschijnlijk door meer geavanceerde gebruikers moeten worden gebruikt.

ClamWin installerenDe installatie van ClamWin is eenvoudig en ongecompliceerd. Het enige dat u moet controleren, is dat de Microsoft Outlook-component is aangevinkt als u Outlook gebruikt.

beveiligde-computing-gratis-virus-bescherming-voor-geavanceerde-gebruikers-met-clamwin foto 1

Misschien wilt u indien nodig internationale helpbestanden opnemen, hoewel er niet veel keuze is.

ClamWin gebruiken

De gebruikersinterface van ClamWin is eenvoudig en eenvoudig. In tegenstelling tot andere hulpprogramma's zijn er geen flitsende of fancy graphics, selecteer gewoon een schijf en start de scan.

beveiligde-computing-gratis-virus-bescherming-voor-geavanceerde-gebruikers-met-clamwin foto 2

De ClamWin-voorkeuren die toegankelijk zijn via (Tools-voorkeuren) is waar de gebruiker bepaalt hoe het hulpprogramma werkt. In dit voorbeeld stel ik de frequentie en het tijdstip in waarop ClamWin controleert op updates van de virusdatabase.

beveiligde-computing-gratis-virus-bescherming-voor-geavanceerde-gebruikers-met-clamwin foto 3

Om een ​​scan te plannen, klikt u op het tabblad Geplande scans, waar u zult zien dat er standaard niets is ingesteld. Klik op de knop Toevoegen aan de rechterkant om een ​​nieuw schema te maken.

beveiligde-computing-gratis-virus-bescherming-voor-geavanceerde-gebruikers-met-clamwin foto 4

Het vak Geplande scan wordt geopend en u kunt de scanfrequentie (dagelijks, werkdagen, wekelijks of maandelijks), de tijd en welke dag van de week instellen als u de wekelijkse scanoptie kiest. Hier bladert u ook naar de specifieke map om te scannen en maakt u vervolgens een beschrijving.

beveiligde-computing-gratis-virus-bescherming-voor-geavanceerde-gebruikers-met-clamwin foto 5

ClamWin integreert in Microsoft Outlook en wanneer u Outlook start, krijgt u een ClamWin-welkomstscherm om te controleren of het beschermt.

beveiligde-computing-gratis-virus-bescherming-voor-geavanceerde-gebruikers-met-clamwin foto 6

Na een paar keer opstarten zul je dat scherm waarschijnlijk vervelend vinden, maar je kunt het eenvoudig uitschakelen in E-mailscannen onder voorkeuren.

beveiligde-computing-gratis-virus-bescherming-voor-geavanceerde-gebruikers-met-clamwin foto 7

Het bijwerken van de virusdatabase kan handmatig of gepland worden gedaan, zoals aangegeven in de bovenstaande instructies.

beveiligde-computing-gratis-virus-bescherming-voor-geavanceerde-gebruikers-met-clamwin foto 8

ClamWin verbruikt extreem weinig systeembronnen, zelfs tijdens een actieve scan, in tegenstelling tot de meeste antivirusprogramma's waarbij u een prestatievertraging opmerkt. Je zult het nauwelijks merken.

beveiligde-computing-gratis-virus-bescherming-voor-geavanceerde-gebruikers-met-clamwin foto 9

ClamWin slaat rapporten op voor zowel database-updates als scanrapporten. U kunt de rapporten eenvoudig openen door Tools Show Reports te selecteren en een van beide rapporten te selecteren.

beveiligde-computing-gratis-virus-bescherming-voor-geavanceerde-gebruikers-met-clamwin foto 10

Conclusie

ClamWin is erg licht op systeembronnen en doet geweldig werk, met veel instellingen beschikbaar om naar wens aan te passen. Er is een geweldig rapportagesysteem en updates van de virusdatabase zijn soms meerdere keren per dag beschikbaar.

Als u ervaren bent en op zoek bent naar een lichtgewicht en solide open source antivirusprogramma, moet u dit eens bekijken. We moeten nogmaals opmerken dat dit geen goede keuze is voor onervaren gebruikers, omdat er geen realtime scanning is.

beveiligde-computer-gratis-virus-bescherming-voor-geavanceerde-gebruikers-met-clamwin foto 11

ClamWin Anti-Virus downloaden

Meer verhalen

Uw aangepaste Microsoft Office-woordenboek overzetten of verplaatsen

Een van onze geweldige lezers schreef gisteren met de vraag hoe het aangepaste Office-woordenboek van de ene computer naar de andere kan worden gemigreerd, en het leek de moeite waard om over te schrijven voor ieders voordeel. Bedankt Jos!

Maximaliseer uw IE7-tabbalkruimte door de opdrachtbalk te verwijderen

Een van de vele ergernissen die ik heb met Internet Explorer is de vrij kleine standaardbreedte van de tabbalk... als iemand die de hele tijd veel tabbladen opent, wordt het moeilijk te beheren. Met een simpele aanpassing kunnen we de opdrachtbalk verwijderen die zich meestal aan de rechterkant van de tabbladen bevindt.

Gebruik Microsoft Live SkyDrive voor 25 GB opslag (online opslagserie)

Tegenwoordig is er een overvloed aan opties beschikbaar voor opslag, zowel online als offline. Er komen steeds meer mogelijkheden voor goedkope en vaak gratis online opslag. Je moet een beetje rondkijken voor een dienst die bij je past. Sommige gratis accounts bieden niet veel capaciteit, en degenen

Gebruik gebruikersactiviteitenrapporten om te bepalen welk ouderlijk toezicht u moet gebruiken

Zoals u weet, hebben we deze week manieren besproken om uw kinderen online en met pc's in het algemeen te beschermen. Vista bevat de functie Ouderlijk toezicht waarmee u deze taken gemakkelijker kunt maken. Tot nu toe hebben we het gehad over het blokkeren of toestaan ​​van programma's, het beperken van de tijd dat kinderen de pc kunnen gebruiken en hoe?

How-To Geek on Lifehacker: Mythen over het tweaken van Windows-prestaties ontkrachten

In mijn laatste artikel over Lifehacker heb ik enkele van de meest aanstootgevende mythen onderzocht over het aanpassen van pc-prestaties en deze voor eens en voor altijd ontkracht:

Abonneren op RSS-feeds Mozilla's Thunderbird

Een tijdje terug schreef ik een artikel over het gebruik van Outlook 2007 als RSS-lezer. In mijn nieuwe functie gebruik ik Thunderbird eigenlijk als mijn e-mailclient en wilde me hiermee abonneren op RSS-feeds in plaats van een aparte app zoals RSS Owl of Google Reader te gebruiken. Niet dat er iets mis mee is

Programma's die uw kind gebruikt met ouderlijk toezicht blokkeren of toestaan

Dit is weer een deel van het gebruik van de functie Ouderlijk toezicht in Vista. Ik dacht dat ik deze week deze bedieningselementen en andere hulpprogramma's zou behandelen die we kunnen gebruiken om de kinderen te beschermen. Eind deze week of begin volgende zal ik alles op een rijtje zetten en één uitgebreid artikel schrijven dat

Regel eenvoudig het computervolume met een wielmuis

Er zijn verschillende manieren om het volume op uw computer te regelen. Als je een toetsenbord-ninja bent, kun je vertrouwen op sneltoetsen om het volume te regelen. Als je een set versterkte desktopspeakers hebt, kun je de volumeknop gebruiken. Er is ook de ouderwetse manier om op het luidsprekerpictogram in uw systeemvak te klikken

Gebruik ouderlijk toezicht om de tijd die kinderen op de computer doorbrengen te beperken

Ouders zijn altijd op zoek naar manieren om hun kinderen veilig te houden. Windows Vista heeft een coole functie toegevoegd, Ouderlijk toezicht genaamd, die heel gemakkelijk te gebruiken is en die helpt als het gaat om computers en internet. Ongeveer een jaar geleden heb ik besproken hoe u de bedieningselementen kunt gebruiken om ongunstige websites te filteren.

Forceer Firefox 3 om het standaard Vista-thema te gebruiken in Windows XP

Dit artikel is geschreven door Leon Steadman, dezelfde behulpzame lezer die ons liet zien hoe we een aangepast thema voor het XP Classic-aanmeldingsscherm kunnen gebruiken.