De valkuilen van virtual reality, volgens de experts

Op zoek naar een virtual reality-headset? Misschien wilt u wachten.

Dat leek de consensus te zijn van insiders uit de industrie die deze week bijeenkwamen op de Augmented World Expo in Santa Clara, Californië. De eerste mainstream VR-headsets voor consumenten, waaronder de HTC Vive en Sony PlayStation VR, kwamen vorig jaar op de markt en een nieuwe oogst zal waarschijnlijk klaar zijn voor winkelwagentjes vóór de feestdagen van 2017. Maar de kwaliteit van de ervaringen die ze bieden, is niet helemaal waar velen in de branche naar streven.Er blijven tekortkomingen bestaan ​​in de hardware die de headsets aandrijft, evenals de games en andere apps die zijn ontworpen om erop te draaien, zeggen experts. Een van de meest flagrante in termen van hoe het de gezondheid van de drager van de headset beïnvloedt, is latentie, of de hoeveelheid tijd die een hoofdknik of andere beweging nodig heeft om te worden herkend door de bewegingsprocessors van de headset en weergegeven op het scherm. Voor Achin Bhowmik, Intel's algemeen directeur van perceptual computing, is de latentie van de eerste generatie VR-apparaten beter dan die van de laatste, maar laat nog veel te wensen over.

'Ik denk dat we op het punt staan ​​iets opwindends te gebeuren, en toch is virtual reality er eerder geweest, waar het zijn beloften niet waarmaakte', zei Bhomik woensdag op de Expo. 'Er is veel werk voor ons te doen.'

Intel verwacht dat de eerste headsets op basis van het Project Alloy-referentieontwerp dit jaar op de markt komen. Net als andere bedrijven streeft het ernaar om de latency onder de 20 milliseconden te krijgen, maar zelfs dat is volgens Bhomik niet goed genoeg.

'Ik kan garanderen dat [20 milliseconden latentie] niet genoeg zal zijn' om vestibulaire mismatch uit te roeien, of het gevoel je evenwicht te verliezen, zei hij. Of je al dan niet bewegingsziekte krijgt in VR, hangt ook sterk af van de app, en Bhomik smeekte game-ontwikkelaars om geen scènes op te nemen van, laten we zeggen, een personage dat met jetachtige snelheden boven de aarde vliegt.

Maar als je geïnteresseerd bent in VR vanwege het potentieel om een ​​vlucht te ervaren of iets anders dat in het echte leven onmogelijk is, zul je waarschijnlijk ook teleurgesteld zijn met je huidige opties, aangezien het programmeren van die ervaringen een andere mentaliteit vereist dan wat nodig is voor een conventionele videospel.

'In de virtuele wereld zijn er geen trucjes, zijn er geen shortcuts', legt Zvi Greenstein, General Manager bij Nvidia's GeForce-team, uit. 'Alle objecten moeten botsbaar zijn.' Met andere woorden, gaashekwerk moet rammelen als je ermee schudt en je moet niet alleen de beweging zien, maar ook het geratel horen. Dat is iets dat je niet vaak aantreft, zelfs niet bij de meest intensief geproduceerde first person shooters van vandaag.

Greenstein hoopt op een VR-headset die extreem realistische apps kan aansturen. Hoewel Nvidia niet bekend staat om software, heeft het bedrijf code geschreven voor zaken als het onlangs onthulde HoloDeck als een manier om zijn visie te demonstreren. HoloDeck is een samenwerkingsplatform waarmee meerdere mensen een object, bijvoorbeeld een auto, in virtual reality kunnen onderzoeken en manipuleren. Het is een goede eerste stap, maar volgens Greenstein verre van perfect.

Verwant

  • De beste VR-headsets (virtual reality) van 2017 De beste VR-headsets (virtual reality) van 2017

'We zijn nog lang niet in de buurt van de grenzen van de menselijke waarneming', zei hij over de VR-industrie.

Toch is er reden om enthousiast te zijn over de toekomst, zelfs als dit betekent dat je moet wachten met een geplande aankoop van een headset. De volgende reeks apparaten zal volledig draadloos zijn en betere eye-tracking hebben, volgens HTC Vice President Rikard Steiber.

'Dit is het jaar waarin pc-aangedreven VR draadloos wordt', zei hij op de Expo. Dergelijke incrementele hardwareverbeteringen lijken misschien onbeduidend, maar ze zijn het wachten waard omdat ze de VR-industrie kunnen voorbereiden op het iPhone-moment. Als dat gebeurt, zei Steiber, 'is het niet alleen een ander computerplatform, het is een evolutie van hoe we omgaan met computers.'

Aanbevolen verhalen

Cijfers, de virtuele nummers van T-Mobile, komen op 31 mei aan

Cijfers geven elke T-Mobile-abonnee de mogelijkheid om hun sms-berichten en voicemails van pc's en Macs te controleren

Je sms'jes en e-mails zijn een tikkende tijdbom, volgens deze groene baret

Veilige communicatie zou bij elke ondernemer hoog in het vaandel moeten staan. En de beste verdedigingslinie is waarschijnlijk niet wat je denkt.

Om een ​​nieuw tijdperk van virtuele realiteit te ervaren, moeten we ook een nieuw tijdperk van virtueel gedrag inluiden

Virtual reality is niet langer virtueel, het is een feit van het leven. Iedereen die denkt dat het niet bijna elk onderdeel van de entertainmentindustrie gaat veranderen, is de...

De mogelijke valkuilen bij het maken van een Facebook-evenement

De volgende keer dat jij of iemand die je kent een privé- of persoonlijk Facebook-evenement maakt, is het een goed idee om dit snel te bekijken en ervoor te zorgen dat een bepaalde vooraf geselecteerde optie is uitgeschakeld.