Uber's 'Hell'-programma heeft Lyft-chauffeurs gevolgd en getarget

kasinv via Getty Images

In zijn zoektocht om ervoor te zorgen dat Lyft op de tweede plaats blijft, heeft Uber naar verluidt een programma uitgevoerd dat misbruik maakte van een kwetsbaarheid in het systeem van zijn rivaal. Volgens The Information bespioneerde het geheime softwaregebaseerde programma van het bedrijf, genaamd 'Hell', de chauffeurs van zijn trouwste concurrent van 2014 tot begin 2016. Het wordt de hel genoemd, omdat het diende als de tegenhanger van 'God View' of 'Heaven, ' De in-company app van Uber die zijn eigen chauffeurs en passagiers volgde. In tegenstelling tot God View, dat algemeen beschikbaar was voor bedrijfsmedewerkers, wisten alleen topmanagers samen met geselecteerde datawetenschappers en personeel van Hell.

Het programma begon blijkbaar toen Uber besloot valse Lyft-rijdersaccounts aan te maken en het systeem van zijn rivaal voor de gek hield door te denken dat ze zich op verschillende locaties in de stad bevonden. Die nep-rijders werden in een raster geplaatst om Uber het volledige zicht op een stad en alle chauffeurs van Lyft te geven. Als gevolg hiervan kan het bedrijf informatie zien over maximaal acht van de dichtstbijzijnde chauffeurs van zijn concurrent per nep-rijder.Terwijl hij de auto's van zijn rivalen in de gaten hield, merkte Uber echter op dat de chauffeurs van Lyft worden geïdentificeerd door speciale genummerde ID's die nooit veranderen zoals zijn eigen tokens. Dat stelde het team dat Hell runt in staat om de gewoonten van elke coureur te leren kennen, wat hen op zijn beurt hielp om erachter te komen welke coureurs 'dubbel apping' oefenen. Met andere woorden, ze gebruikten de gegevens die ze verzamelden om ook de Lyft-chauffeurs te lokaliseren die voor hen reden.

Travis Kalanick en zijn selecte medewerkers voerden toen een plan uit dat bedoeld was om dubbelgangers te verleiden exclusief voor hen te rijden. Ten eerste zou het Hell-programma meer rijders naar dubbele appers sturen dan naar degenen die alleen voor Uber reden. Vervolgens zou het bedrijf hen speciale bonussen geven voor het ontmoeten van een bepaald aantal ritten per week. Aangezien uit de gegevens van het programma bleek dat 60 procent van de chauffeurs van Lyft dubbel appte, verdeelde Uber uiteindelijk tientallen miljoenen dollars per week aan bonussen. Het is duidelijk dat loyaliteit niet lonend was voor degenen die in die jaren bij Uber bleven.

Het programma eindigde uiteindelijk in 2016 nadat Lyft een miljard had opgehaald en begon uit te breiden naar meer steden. Het zou ervoor gezorgd hebben dat de bonuskosten van het programma door het dak zouden schieten. Toch prees Kalanick blijkbaar vaak degenen die het runnen terwijl het nog actief was en becommentarieerde hij hoe perfect het paste in de 'hustle'-cultuur van zijn bedrijf.

We wachten nog op het antwoord van Uber op een verzoek om een ​​verklaring. Wat Lyft betreft, zei een woordvoerder tegen The Information: 'We bevinden ons in een competitieve industrie. Maar als ze waar zijn, zijn deze beschuldigingen zeer zorgwekkend.' Een aantal advocatenkantoren die in het verleden met Uber hebben samengewerkt, vertelden de publicatie ook dat het bedrijf te maken kan krijgen met een aantal beschuldigingen, waaronder contractbreuk, oneerlijke handelspraktijken, verduistering van handelsgeheimen en schending van de federale Computer Fraud and Abuse Act.

Aanbevolen verhalen

Prototype Genesis SUV combineert waterstof en plug-in power

De GV80 Concept belooft zowel nul-emissie als lange actieradius.

Amerikaans visumprogramma pakt werkgevers hard aan

Controles ter plaatse zullen gericht zijn op het voorkomen van misbruik van het favoriete visum van de technische industrie.

Vizio heeft uw tv-kijkgedrag bijgehouden en verkocht zonder toestemming

De FTC zegt dat Vizio kijkgeschiedenis heeft verzameld zonder toestemming. Het kost het bedrijf 2,2 miljoen dollar.