Uber huurt oude NASA-ingenieur in om aan 'vliegende auto's' te werken

In september zei Uber dat vliegende auto's binnen tien jaar boven steden kunnen zweven en mensen van punt A naar B kunnen vervoeren. Nu heeft de app-gebaseerde autoservice iemand ingehuurd om die visie tot leven te brengen, een geavanceerde vliegtuigingenieur met de naam Mark Moore.

Moore heeft de afgelopen drie decennia bij NASA gewerkt, waar hij werkzaam was als hoofdtechnoloog van on-demand mobiliteit bij het Langley Research Center, en de haalbaarheid bestudeerde van zogenaamde Vertical Take-off and Landing (VTOL, uitgesproken als vee-tol) apparaten , oftewel vliegende auto's. Hij zal nu dienen als directeur luchtvaarttechniek bij Uber, waar hij toezicht zal houden op het Elevate-initiatief van het bedrijf, volgens Bloomberg Technology.'Uber blijft zijn rol zien als een katalysator voor het groeiende ontwikkelende VTOL-ecosysteem', zei Uber's producthoofd voor geavanceerde programma's, Nikhil Goel, in een verklaring per e-mail aan PCMag. 'We zijn verheugd dat Mark zich bij ons voegt om met bedrijven en belanghebbenden samen te werken terwijl we doorgaan met het verkennen van de use case die in ons witboek wordt beschreven.'

Uber bracht in oktober een uitgebreide krant uit over Elevate, waarin stond dat met zijn vliegende auto's iemand in slechts 15 minuten van San Francisco naar San Jose kan reizen. Op vaste grond zou die rit normaal gesproken ongeveer twee uur duren.

'Een netwerk van kleine, elektrische vliegtuigen die verticaal opstijgen en landen... zal snel en betrouwbaar vervoer tussen voorsteden en steden en uiteindelijk binnen steden mogelijk maken', schreef Uber in een paper waarover Moore consulteerde.

Verwant

  • Uber CEO verlaat de adviesraad van TrumpUber CEO verlaat de adviesraad van Trump

'Ik kan me geen ander bedrijf in een sterkere positie bedenken om de leider te zijn voor dit nieuwe ecosysteem en de stedelijke elektrische VTOL-markt echt te maken', vertelde Moore aan Bloomberg.

Zoals het geval is met zijn zelfrijdende auto-initiatief, bouwt Uber op dit moment geen eigen vliegende auto, merkt Bloomberg op. In plaats daarvan onderneemt het bedrijf stappen om 'de industrie te organiseren om de ontwikkeling van hen te stimuleren', voegt het rapport toe.

Uber heeft al eerder helikopterdiensten aangeboden, waarbij New York City bijvoorbeeld werd verbonden met de Hamptons op Long Island. Maar die inspanningen waren meestal dure, tijdelijke marketinggimmicks. Het voordeel van VTOL-vliegtuigen, die vaste vleugels hebben in plaats van rotoren, is dat ze in theorie goedkoper te bedienen zijn.

Aanbevolen verhalen

Onderzoek toont aan dat Uber een aantal nieuwe taxibanen heeft gecreëerd, maar de lonen schaadt

De komst van ridesharing-diensten betekent niet noodzakelijkerwijs de dood van de taxi-industrie in een stad.

Baidu neemt voormalig Microsoft executive VP aan omdat het zich richt op AI

Dr. Qi Lu is een vooraanstaand expert op het gebied van kunstmatige intelligentie.

'Hidden Figures' is het opbeurende NASA-verhaal dat we nu nodig hebben

Het is een broodnodige herinnering dat zwarte vrouwen cruciaal waren in het vroege ruimteprogramma.

Pinterest verlaagt zijn doel voor het aannemen van vrouwelijke ingenieurs

Het is een erkenning dat diversiteit geen gemakkelijk doelwit is.